Technikai adatok

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 980M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró Bass Eye mélynyomó
Ár 457 890 Ft

A cikkünk rövid leírása nem túloz egy pillanatra sem. Először július magasságában kezdtünk el az "In search of incredible" mottóval játszani cikkeinkben, azt figyelve, mikor is találja meg a taiwani gyártó, amit keres. Nos, úgy tűnik ez most sikerült.

 

Megjelenés

Láttuk már ezt a kasznit? Természetesen. Az előző cikkünkben 9-esre értékeltük és ezúttal is ezt fogja megkapni az ASUS lopakodó-dizájnja. A tálalás egy-az-egyben olyan, mint a G751JT esetében, így nem sokat részleteznénk. A képek amúgy is árulkodóak a műanyag-csiszolt fém kombinációról, amit a ROG-logó és a fényes ASUS felirat díszítenek. A gépet felnyitva, a matt fekete felületen megtaláljuk a megszokott vörös szimbólumokat, legyen szó betűkről, speciális gombokról, vagy a ROG szigorú tekintetű logójáról. A WASD-billentyűk ismét megkapták vörös kontúrjaikat, a fémes bekapcsológomb pedig könyörög azért, hogy elindítsuk a gépet. A kurzor billentyűket ismét finoman kiemelték a sorból, a puhább kivitelű csuklótámasz-rész felé, ami egy finomabb, puha bevonatot kapott. A billentyűzet ismét kapott egy erős vörös háttérfényt, aminek erősségét pár gombnyomással állíthatjuk. A minőség itt is érződik, hiszen az olcsóbb laptopoknál az agresszívabb gépelésnél enyhén meghajlik a műanyag, de a G751JY-nál még ez és az ehhez hasonló, nüansznyi dolgok sem jelentkeztek. Az egérpad ismét méretesre sikeredett, talán egy picit nehezíti a gépelést, hiszen a teszt írása közben is egy párszor bele-belenyúltam a touchpadba. Jól mutat a gép, mondhatni csak a tesztelő ízlése, hogy 9-est, vagy 10-est ad erre a külsőre.

 

Kijelző

"Legyen mire csorgatni a nyálukat", gondolta magában az ASUS tervező csapata, akik az IPS paneles kijelzőt a gép tartozékaihoz csatolták. A 178 fokos betekintési szögével a 17.3 colos kijelző a laptopok élvonalából integet vissza, FullHD-s felbontásával pedig gyönyörű képet mutat mindenről, amit csak lejátszunk rajta. Az 1920x1080 pixeles felbontású felületbe nehéz belekötni, ahogy elődjénél is rettentő nehéz volt. A méretei impozánsak, persze ez generálja azt is, hogy a gép sem pici. A mobilabb termékeink közt inkább emlegetjük a Zenbookokat és nem a ROG-gépeket, hiszen majd 5 kilós súlya nem épp a túrázáshoz ajánlott gépek sorában tartja a G751JY-t. Kérdés, hogy egy ilyen profi kijelzőt, aminek a színei, kontrasztja és képélessége ezen a szinten van, merre lehetne még javítani? Talán, ha érintőképernyős lenne? Legyen ez a következő lépcsőfok!

 

Portok és eszközök

Már nem egy viccet űztek a cikkekből, hogy másolom ezeket a részeket egyik cikkről, a másikra, ezért ismét valami kreatívval kellene előállnom. A helyzet az, hogy a változást inkább hozta az ASUS, hiszen a megszokottal ellentétben a gép bal oldalára helyezte a mostanában kevesebb munkával ellátott DVD SuperMulti optikai meghajtót, a kártyaolvasóját, illetve a négy darab USB 3.0-ás portból kettőt is.


A gép másik felét rendesen teli pakolták. Volt is terük rá, hiszen a hűtőbordák hátulra kerültek, így volt tér arra, hogy két darab USB 3.0-ást, egy VGA, egy HDMI, egy RJ-45-ös, valamint három audio jack portot helyezzenek el a G751JY jobb oldalára. Itt kapott helyet a töltőnek szánt nyílás is, ami a méretes adaptertől kapott szuflát irányítja majd az akkuba.

 

A portok utolsó állomása a "maradék" kategória. A Bluetooth 4.0-ás mellett ezúttal nem a megszokott 802.11. b/g/n szabványú WiFi dolgozik, hanem az a/c változat. Az eszközök közül emlegettük már a billentyűk háttérvilágítását, illetve a billentyűzet speciális karaktereiről. Ezek közt ott találjuk a Steam, a beépített rögzítő program, illetve a három betanítható gomb jelét is. Az eszközök kategóriába sorolható még a 8 cellás akku is, aminek lesz dolga, ha nem folyamatosan a töltőre dugva használjuk majd a gépet. Esett már arról szó, hogy nem túl mobilis darab, így talán igazán nem lesz kihasználva ez a tulajdonsága, de egy áramszünet esetén is garantál nekünk még bőven játékos időt az akku. A hangtechnikát ismét a SonicMaster biztosítja nekünk, amit ezúttal egy beépített mélynyomó, a ROG-Eye dob fel igazán. A hangzás tökéletes az akciójátékok géppuskatüzéhez, vagy akár egy Devil May Cry féle metálos zúzáshoz, na meg a gépen futtatott filmek hangjaihoz. Ez utóbbira is tökéletes a gép, már csak a fentebb emlegetett IPS-es kijelző miatt is.

 

Teljesímény

Lassan az i7-4720HQ processzorral is az lesz a helyzet, mint a portokkal. Pontosabban, itt nem csak ismételgetnem kell a 6 megás Smart Cacheval rendelkező, 4 magos, 8 szálas proci adatait. A 2.6Ghz-ről még mindig egy gigányival tud felgyorsulni, hála a TurboBoost hathatós segítségének. Mint mindig, itt is minden szép és minden jó a Thermal Monitoring nem hagyja, hogy a processzor megfőljön, bár erről a speciális hűtési rendszer is gondoskodik. Ez egy látványosabb feladat, így a korábban látott narancs-vörös hűtőrácsok ismét a gépre kerültek. Az ASUS-nál ismét a legjobb technológiákat tették a csomagba, így a multitaskingot és az adatforgalom gyorsítását megkönnyítő tulajdonságokkal is bír a 4720HQ. Az integrált videokártyát figyelmen kívül hagyta a Windows 10, ugyanis talált valami jobbat. Egy ütős Geforce GTX 980M került a gépbe, így bejelenteném teljesítmény kategóriában a legújabb királyunk trónra kerülését. Ugyan jobb eredmények még érhetők el (van ettől izmosabb processzorú gép a G751JY-kínálatban), de tesztgépeink közül eddig ez viszi a prímet. Az nem egy gyakori helyzet, hogy a G751JT-t valami kenterbe veri, de ezúttal ez a helyzet állt elő. A grafikus teljesítményben, ha lehetne adnánk 11, vagy 12 csillagot a gépnek, de ezúttal csak az olvasóink képzelhetik ezt majd oda. A 28nm-es Maxwell GM204 architektúra szerint készített videokártya 1038 és 1250 Mhz közt teljesít, de ez mire is elég? Arra, hogy az eddig gondos-bajosan futtatható Ryse: Son of Rome is tükörsimán fusson még a FRAPS felvételei közben is. Róma szülöttét követte kedvenc három gengszterünk, közülük is Franklin ámokfutása a GTA V-ben, illetve riviai Geralt is kalandozhatott egy keveset. A sort, szokás szerint egy kis autókázással zártuk a Project CARS pályáin. A játékok probléma mentesen, akadás, FPS-drop nélkül mentek, bizonyítva az ASUS G751JY erejét. A videokártyához egy speciális tartozék is társul, ami nem más, mint a G-Sync rendszer, ami az Nvidia saját fejlesztésű vezérlőchipje, a V-sync problémáinak megoldására a kijelző fix frissítési frekvenciájának kiütésével. A sokkal simább futást ígérő technológia fix 75 FPS-es képfrissítési korlátot alkalmazott, így a 3DMark mérései elsőre falsak lettek (lentebb már a G-sync kikapcsolása utáni adatok olvashatóak), ami egy kvázi kiterjesztett V-Sync rendszer, segít a játékok sima futtatásában. A lényeg nagyjából az, hogy a monitor sokkal hamarabb dolgozza fel a kapott adatot, mint a frekvencia frissítési rátájának betartásával. A G-Sync sima működéséhez kell egy izmos gép, amit a G751JY-al meg is kapunk, hiszen a laptop gond nélkül pörgeti az adatokat, hála az izmos hardvereknek. Arra, hogy a játékokat rápakoljuk, na meg a felvételeket elkészítsük belőle, kaptunk összesen egy terrabájt, azaz ezer gigabájt tárhelyet, egy 7200RPM-es HDD-nek hála, illetve az egységben dolgozott még a 8 gigányi, 1600Mhz-s DDR3-as memória is.

 

 

Rendszer

Ezúttal Windows 10-est használtunk a jól megszokott 8.1-esünk helyett. Egyre több az igény arra, hogy gépeinkre ezt az OP-rendszert tegyük rá, így igyekszünk majd a tesztjeinkben is ezt alkalmazni. A G751JY akár ezzel, akár a korábbival is, tökéletesen futott. Semmilyen fagyást, vagy lassulást nem tapasztaltam, egyszerűen minden úgy futott, ahogy azt akartuk. A telepítések, böngészés, multitaskingolás nem kihívás ennek a laptopnak, aminek teljesítményét egyedül a játékokkal lehet próbára tenni, de azokkal sem tesszük túl magasra a lécet. Az egy terrás merevlemez, ami a gépben volt, még bővülhet, hiszen más kiadásaiban szerepelnek nagyobb SSD-k, sőtt két terrás változatban is kapható a G751JY. A legfrissebb driverekkel felszerelve élmény volt használni az ASUS ROG-gépszörnyét, akár a teszt elkészítésére, akár a tesztjátékok futtatására, amit már fentebb is emlegettem.

 

Kinek ajánljuk?

Külseje miatt rávághatjuk, hogy a legelszántabb gamerek, akik nem félnek gépre áldozni, válasszák maguknak ezt a laptopot. Nem kell félni, még jópár évig kiszolgálja majd vásárlóját a laptop, nem csak általános feladatait tekintve, de a játékok terén sem fog egyhamar ráncosodni. Persze, aki dobná a hanyag eleganciát és egy vagány kinézetű géppel jelenne meg megbeszéléseken, vagy üzleti találkozókon, annak is ideális partner lesz az ASUS G751JY.

 

Összefoglalás

Az ASUS elérte a jéghegy csúcsát. Nagyon nehéz lenne olyan gépet mutatni, amit teljesítményben felülmúlná ezt a laptopot, így egy kicsit zavarban is vagyunk. Az előző ASUS ROG gép a megjelenését leszámítva mindenben megkapta a 10 pontot, ezért ennek, ha lehetne 11-et, vagy 12-t kellene adnunk. A gamerek álma ez az amúgy igencsak méretes laptop, ami a lehető legtöbb játékos igényt kiszolgálja. Az i7-es processzor a 980M videokártyával tökéletes választás, amit csak további finomságokkal bővíthetünk a laptop további verzióinál.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 980M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 4x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró, Bass Eye mélynyomó
Ár 457 890 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 73 113 93
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 51 75 61
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 40 79 62
Ryse: Son of Rome
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 72 49