Technikai adatok
Laptop verzió: ASUS G771JW-T7062D

Processzor Intel Core i7-4720HQ, 3,6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M, 4 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, HDMI, miniDisplay port, 4xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 331 790 Ft

„A Republic of Gamers gépek erősek és jó rajtuk játszani”. Teszt lezárva. Végefőcím. Nyilván, ennyivel nem ússzuk meg ezt a bemutatót, és miért is akarnánk kihagyni ezt a remek gamer laptopot, az ASUS G771JW-t?  

 

Megjelenés

A gamer laptopok általában szépek. Tegyük fel, hogy ennek a tesztnek minden részét egy állítással kezdem és megpróbálunk rá pró és kontra érveket találni. Az ASUS G771JW egy nagy pro érv, a fenti állítás mellett. Hordozza magában az ASUS laptopoktól megszokott eleganciát és ezúttal némi gamer-fűszerezést is kapott. Talán, ha hasonlítani kellene valamihez, egy luxus sportautó tuner változatát mondanám. Elegáns, fémes borítás, a ROG-dizájn vadító fekete-vörös színkombinációjával. Ki ne próbálna ki egy olyan gépet, aminek a stílusos vonalvezetését egy vadító fényes, vörös csík dobja fel és vezet körbe az alapegységen. A csiszolt fém fedlapon a ROG logó az egyetlen díszítőelem, a gép felnyitása után pedig egy méretes fekete felület kerül a szemünk elé. Talán ez az egy pici negatívuma van a megjelenésben, hogy a billentyűzetet körülvevő felület túlontúl szélesre és nagyra sikeredett. Ennyi erővel lehetett volna még a gombokon növelni egy keveset és ezzel redukálni a kellemes, a hűtő által hűvösen tartott alapegység méretét. Bár, valljuk be, nagyobb kezű felhasználóknak plusz pont lesz, hogy lesz hova tenni a kacsójukat.

 

Kijelző

A gamer laptopoknak nagy kijelző kell. Második állításunk kapásból egy elvárást állít fel a G771JW-vel szemben, aminek meg is felel a ROG-laptop. A 17.3 colos kijelző matt felületű, tehát a fényesebb helyeken is tisztán látható képet mutat tulajdonosának. Az, hogy milyen képet mutat, külön megérdemel egy dicséretet. Az ember nem hiába vesz olyan gépet, amely képes maximumon futtatni a kedvenc játékait, ahhoz, hogy ezt élvezhesse, pedig egy minőségi kijelzőre van szükség, amit itt abszolút megkaptunk. A korábban emlegetett méretes alapegységnek értelemszerűen ezekhez a méretekhez kellett alkalmazkodnia, így talán már meg is bocsájtható a gép széles alsó része, illetve a méretekből adódó súlya. Nem veszélyes, az ajándék táskával együtt határozottan mobilis a gép, csak a gyanútlan tesztelő lepődik meg, mikor egy Zenbook után ráfog a G771JW dobozára.

 

Portok és eszközök


Ez az a rész, ahova percekig kerestem egy sztereotípiát, de egyet sem találtam. Ugyan nem számíthatunk az msi Destroyer -féle kidolgozásra portok terén, de a stabil elvárásokat teljesíti a G771JW. A rendezői balon ott figyel a két darab USB3.0, az akkumulátorhoz szükséges dugasz, a miniDisplay, illetve a HDMI is.


A másik oldal sem sokban tér el a megszokottaktól. Ezúttal két USB portot kapunk, a nagy átlagban egyedül árválkodó USB 2.0-ás helyett, illetve a combo jack audio bemenetet, na meg a jól ismert DVD SuperMultit, a Kensington zár mellett.

 

Egyéb portok terén a G771JW hozza az elvárásoknak megfelelő szintet. A beépített WIFI vevő a standard 802.11 b/g/n szabvány, illetve a Bluetooth 4.0-ás kiadása is a gép tartozéka. Említésre méltó még az a négy, elsőre szellőzőnyílásnak tűnő kis hangfal az alapegység felületén. Kifejezetten jól szól az ASUS G771JW, ahogy azt már a Bang & Oulfsen ICEpower hangfalakkal rendelkező laptopoktól megszokhattuk. Essen még szó a webkameráról, ami HD, illetve a SmartGesture rendszer egyik jópofa funkciójáról, a Bluetoothos távirányíthatósággal. A RemoteLink egy programjával a számítógépünk akár az okostelefonunkról (ahova egy 5 mega körüli appot kell leszednünk) is irányítható lesz. Az érintőképernyős felületből hirtelen egy mobil-touchpad lesz, megkönnyítve például egy prezentáció levezetését. Nem kell ezután a projektor előtt bénázni, annak fényébe belelógni, csak kényelmesen elhelyezkedünk egy szegletében az előadónak és irányítjuk az eseményeket. A csatlakozás Bluetoothal és WiFivel is megoldható, én utóbbit választottam. A program minimális fáziskéséseket produkált, de ez betudható a telefonomnak is, ami nagyjából negyedik életévét tölti idén. Jópofa rendszer, az ASUS által kínált SmartGesture-ön belül. Ezutóbbi ugye hivatott a touchpadot úgy kezelni, hogy imitálni tudjuk vele a tableteken, vagy okostelefonokon alkalmazott mozdulatokat, így kezelve például a G771JW-t.

Teljesímény

Déja vu kapitány megérkezett a leírásba és hozott magával egy-két dolgot, amit korábbi tesztünkben is viszontláttunk már. Ismerős az IntelCore 4720HQ? Nem hiába, hiszen a 6MB-s cacheval felszerelt, 3.6 GHz-s processzor az előző ASUS N551JW tesztünkben, sőt, már korábban az ASUS X550JX esetében is láthattuk. Ezúttal is egy 960M videokártya társaságában dolgozik majd a 6MB cacheval és a szokásos intel tulajdonságokkal, mint a HyperThreading és a TurboBoost, felszerelt processzor. A 960M-ről a korábbi tesztben már annyiban esett szó, hogy ajánlott a legfrissebb driver beszerzése a játékok tesztje előtt. Ez abszolút beigazolódott ez alkalommal is, ahol a kártya 4 gigás változatát próbálhattuk ki. A gamer laptopok esetén mindenkit az fog érdekelni, hogy miként is futottak a játékok rajta, így a teljesítmény blokkot most kevésbé az egy terrás HDD, vagy a 8 giga RAM leírásának szentelném, hanem ennek az élménynek. Fekete leves az elejére, a Witcher 3 inkább a High beállítást tolerálta, ami egy cseppet rosszul esik, de nem kell nagyon panaszkodni, hiszen ezen a szinten már 40 FPS-es átlaggal ment az év játéka gyanús Geralt-sztori. Ultrán valahol a 18-20 FPS volt az átlag, ami tűrhető, de a sima futás érdekében, valahova a kettő közé kell betenni a beállításokat. Eztán jött a GTA V, ami a gamer PC-inket idéző sima futát produkált már ULTRA beállításokon is. Üsse kő, letekertük High-ra is, de minek, ha mindenki a legszebb textúrákkal fogja majd, csúcsbeállításon játszani Michael, Franklin és Trevor sztoriját? Új elem a tesztek közt a Mad Max, akinek sztoriját érdemesnek találtuk a tesztalanyok közé betenni, hiszen a Metal Gear Solid V mellett ez dobbantott nagyot az eladási listákon. Nos, a benzingőzös játék nem okoz majd csalódást a felhasználónak, se akadást a gépnek. Magasabb beállításokon, kb tökéletesen futott a játék. Egyetlen lassulást is akkor produkálta, mikor elindítottam a felvevő programot, hogy a termék emutató videójában láthassátok hogy futnak a játékok. A záróakkordot a Project CARS biztosította, pár igazán látványos körrel, a legszebb pályák, legszebb autóival, a csúcs beállításon.

 

 

Rendszer

A Windows 8.1-essel ma sem volt semmi gond. A driverezés után minden program hibátlanul, gondtalanul futott le, legyen szó tesztprogramokról, játékokról, vagy egyéb multitasking eseményekről. A már emlegetett egy terrás HDD-re lehetett bőven pakolni a felvett videófájlokat, amiknek az elkészítése sem tudta igazán megizzasztani a gépet. A rendszer blokkhoz szokott még tartozni a rendszeridő is. Nos, játszva gyorsan megy az idő, szóval érdemes áram-közelbe kerülni masszív játékos órák után. Ugyan a 6 cellás, 56 wattórás aksit nehéz teljesen lemeríteni, a négy -féle tesztjáték, különböző beállításokon 2 óra alatt, már egy kicsit elfárasztotta. Bugok, akadások, vagy bármi rendszerhiba? Ugyan.

 

Kinek ajánljuk?

Gamerek, ne habozzunk! Egy, a többi klasszikus gamer lapptophoz képest, elérhetőbb árú, jó teljesítményű laptopok kínálunk most nektek, amin bátran futtathattok mindenféle játékot. Minőségi kivitelezés, talán az egyik legszebb ROG-gép, amit teszteltem. Ugyan benne van a merész megjelenés, „komolyabb” helyekre is nyugodtan elvihető erőgép az ASUS G771JW.

 

Összefoglalás

A korábbi G-szériás gépek, illetve az msi párosa után sem kellett csalódnom egy gamer laptopban. Az IntelCore 4720HQ és a 960M videokártya remek párosítás volt ismételten és a tesztelői pályafutásom egyik legszimpatikusabb, legjobb strapabírású és teljesítményű gépét kerítette az asztalomra. Játékosoknak több, mint ideális, a pénztárcájukat sem fekszi meg annyira, mint egy ettől vadabb gamer-laptop, mobilitása pedig jó indok egy asztali „fix” géppel szemben. Egészségesebb kint a levegőn játszani, nem?

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ, 3,6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 17,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M, 4 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, HDMI, miniDisplay port, 4xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 331 790 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

3D Mark Vantage

 

Játék Tesztek

Mad Max
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 54 75 62
1920x1080 Ultra 42 61 47
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 24 64 35
1920x1080 Ultra 14 24 17
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 47 85 60
1920x1080 Ultra 28 35 31
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 44 76 58
1920x1080 Ultra 32 48 31