Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4750HQ , 3.2Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző IPS, 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000GB HDD 7200RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 950M, 2GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, Windows 10 operációs rendszer
Ár 269 990 Ft

Kedves olvasóink! Nem csalás, nem ámítás, újra egy ASUS GL552JX-et tesztelünk. Miért? Nos, nem tesztközpontunk pillanatnyi amnéziája, hanem a katalógusunkba megérkező, ASUS GL552JX-CN369D verzió miatt.

 

Megjelenés

A későbbiekben csak a rövid nevén emlegetném, de, ahogy azt írtam, az ASUS GL552JX-CN369D nem az első ebből a típusból. Korábban bemutattunk, kasznit tekintve, egy-az-egyben megegyező, azonban komponenseiben részben eltérő gépet. A dizájnelemek, festés, burkolat, felhasznált anyagok. Minden elem, ami a megjelenést hivatott alakítani az előző kiadást idézi. A vörös-fekete kombináció továbbra is megdobogtatja a gamer szíveket, ahogy a ROG dizájn is hibátlan a borításon, a kevláros bevonatot imitáló dizájnnal, csiszolt fém elemmel és a vörösen világító ROG logóval. A szemünket legtöbbször a billentyűzet mellől ránk vörösen meredő tekintet fogja megragadni, illetve a finom hajszálcsíkozás a hangszórók körül. Amennyiben valakinek a korábban bemutatott változat van meg, az újdonság varázsa teljesen el fog maradni, hiszen a legkisebb részeiben is (leszámítva az utólag ráragasztott Nvidia matricát, de erről essen később szó) megegyezik a két darab. Még a bal oldalon található hűtőegység is ugyanazt a vöröses, sportüléseket (valahogy a dupla rácsozásról a klasszikus rácsos üléshuzat ugrik be, ha ránézek) idéző bevonatot kapta. Szépnek szép, de mit tud?

 

Kijelző

Nos, amit tud, azt megmutatni, de gyönyörűen. A FullHD-15.6 col kombinációban ritkán csalódunk és ezúttal sem tudott az ASUS olyat hozni, amitől savanyú lenne a szánk íze. A maximális, 1920x1080-as felbontás a legtöbb játéknak jól áll (tessék ránézni a videóra, az Összefoglalás alatt), de nem ez a pláne. Az ASUS IPS technológiával ellátott kijelzője a lehető legjobb 178°-os betekintési szöggel dolgozik. Ez annyit jelent, hogy a kijelző kvázi „nullszögből” is tökéletesen tiszta képet ad, mindenféle színváltás, homályosodás és egyéb, más kijelzőknél jelentkező jelenség nélkül. Akár mellőlünk, akár fentről szemléli valaki a képernyőt, tökéletes képet fog látni, mintha szemből nézné. Hibátlan, ismét.

 

Portok és eszközök


A portlista élén ismét az USB-k és társaik csücsülnek. Kezdve a bal oldallal, ahol a gép „csücskében” pihen a két USB 3.0-ás, kísérve a három muskétással, az RJ45, HDMI és VGA trióval. Az elhelyezés legfőbb oka a korábban emlegetett vörös-fekete hűtőbordázás, ami a játékos időnek szánt hűtést teszi lehetővé. A hűtés tekintetében sem lehet panasz a gépre, hiszne a tesztek során minimális melegedést tapasztaltunk, nem kell tehát grillsütőként alkalmazni egy komolyabb Witcherezés után.


A túloldal nagy részét a gép dizájnjának „fekete báránya” teszi ki. A DVD SuperMultival annyira nem tudtak mit kezdeni, hogy egy „átlagos meghajtót” kaptunk. Ott figyel mellette egy USB2.0, illetve a fülesnek és a mikrofonnak való jackek. Ebből is látszik, hogy a ROG nem csak a játékosoknak, de a játékokkal foglalkozóknak (tesztelőknek, gameplayereknek) is kedvezni akar.

 

Az ASUS GL552JX-CN369D nem hordoz meglepetést a Wifi-Bluetooth kombónál, a szokásos b/g/n 802-es szabvány és a 4.0-ás BT került a gépbe. Az igazi finomságot a hangok terén várjuk a géptől. A legtöbb játékos inkább fülessel, vagy komolyabb, csatlakoztatott hangredszerrel játszik, így az ASUS egy kicsit „lazábbra vette a figurát” ezúttal. Ugyan a megszokott Bang&Oulfsen minőség megvan, nem kell tehát „dobozhangra”, vagy ilyesmire számolni, szimplán az alap elvárást teljesíti. Az AudioWizarddal továbbra is személyre szabhatjuk a hangzást, a két, kijelző alatt elhelyezkedő hangszóró pedig tipikusan arra lett tervezve, hogy szűk környezetét hanggal töltse meg. A nagyobb terekben lehet gondja a basszus helyett a középtónusra koncentráló hangrendszernek, de, ahogy mondtam: a gép vásárlói köre általában a hangokat más forrásból szerzi, illetve a gép által produkált hang is hozza a standard elvárásokat. A további eszközök közt még felsorakoztathatjuk a mindig dizájnos billentyűháttérfényeket, ami a fekete szobát, vadító vörös fénnyel töltik meg, a legnagyobb csaták közepette (aki felleli ezt a sort egy ASUS promócióban, az szóljon, mert jogdíjért perelünk egy ilyen szlogen után)

Teljesímény

Ez egy hálás része lesz a tesztnek, hiszen a pozitivumok tömkelegét hozta magával a gép. Ugyan a nyers adatok alapján talán számítana az ember ilyen teljesítményre, de az i7-es IntelCore 4750HQ az Nvidia GeForce 950M-es kártyával kiegészülve jobb párosításnak bizonyult, mint amire elsőre számtottunk. Főleg utóbbi miatt tartottunk attól, hogy milyen teljesítményt fog hozni a gép, de a látottak és tapasztaltak alapján (lásd. lejjebb a videóban és a mért számokban) egy rossz szavunk sem lehet. A processzorról essen szó, első körben, amit a Notebookcheck szimplán „high-end”, azaz csúcskategóriás procinak titulált, még 2013 végén. Ugyan azóta sok jó processzor látott már napvilágot, a 4750HQ fénye sem sokat kopott. A 6 MB-s smart cahceval és 4 fizikai maggal munkálkodó processzor 2 Ghz-s alap fordulatszámáról egészen 3.2 GHz-ig tudja felszöktetni pulzusszámát a TurboBoostnak hála. 47W-s fogyasztásával ugyan zabagépnek is tekinthetjük az U-s processzorrok után, de teljesítmény tekintetében megbocsájthatjuk neki a dolgot. A Haswell architektúrás, 22nm-es processzor kapott egy integrált videokártyát, egy Intel® Iris™ Pro Graphics 5200 szeméylében, aki ugyan jól teszi, hogy tiszteletét teszi tesztünkben, a munka javát nem ő végzi majd el, hanem a 950M-es videokártya. Az Nvidia GeForce 950M-re komoly feladatok hárultak a GTA V, Witcher 3 és Mad Max hármasával, amit megkoronázhatott egy kis autókázással a Project CARS világában. Végeredmény: a 950M tisztesen helytállt, sőt, mondhatjuk, hogy felülkerekedett ellenfelein. A triászból kettőt, a Mad Max-et és a GTA V-t a Magas és Ultra közötti finomhangolásokkal már tökéletesen futtatta, a Project CARS pedig piskóta volt. A grafika fetisiszták már támadhatnának, hogy „ez akkor milyen gamer gép, hogy Ultrán csak ennyi FPS”, de legyünk tisztában azzal, hogy Ultra és Magas között porszemnyi a látványos különbség, itt pedig csak arról volt szó, hogy a kettő közé lőttük be a gépet. A Witcher  már kicsit komolyabb kihívás volt, de Közepes és Magas beállítások közé hangolva az is remek képet mutatott a FullHD kijelzőn. A DirectX 12 támogatással dolgozó, 2 gigás, Maxwell archtiektúrás videokártya nem hozott szégyent a nevére és remekül látta el feladatát az ASUS GL552JX-CN369D-ben. Futottak még kategóriában emlegessünk még két komponenst: az egyik a HDD, amit egy 1000GB-s 7200-as merevlemez képvisel. A memória blokk, ami szokatlan számot produkál, hiszen a megszokott négy, vagy nyolc giga RAM helyett ezúttal 6-ot kaptunk.

 

 

Rendszer

Végre egy kis változás, hiszen az ASUS X550ZE Újrajátszása után a tesztalanyunkba, az ASUS GL552JX-CN369D-n is a Windwos 10-es futott. A teszt elején végre nem kellett a driverezés áldatlan állapotába kerülni, hiszen a gépet előre telepített driverekkel és Win10-el kapják kézhez a megrendelők (az adott típusoknál, tessék megnézni a gépek leírását). Persz,e egy új videokártya drivert így is kapott a gép, biztos, ami biztos és így futottunk neki a tesztnek. A rendszer hibátlanul működött, fagyást nem tapasztaltam és a „Mad Max telepítés közben beleturkálni a dokumentumokba, netezgetni, stb.” című játékunkkal is elvolt. A multitasking tehát nem kihvás, ahogy a játéktesztek közben sem volt semmi panasz. Protipp: a játék előtt érdemes az Nvidia vezérlőpultján beállítani azt, hogy „Nagy teljesítményű” eszközt használja a gép a játékok futtatása közben.

 

Kinek ajánljuk?

Ilyenkor érzi a tesztelő, hogy sokan útálják őt a munkahelyén. Egy-két napon keresztül a játékokat próbálgatni egy ilyen gépen, az ám az élmény. Aki hasonló érzésre vágyik, annak ajánlani lehet ezt a gépet. Az Ultra beállításokkal ugyan finomabban kell bánni, de ennek a gépnek egyik mai játék sem okoz igazán kihívást a Magas beállításokon. Évekig jó társ lehet a csatában, bármelyik gémernek. A játékokat nyugodtan futtathatjuk magas beállításokon és a rögzítés közben sem esik nagyot az FPS-szám. A játékvideósoknak, a nekik szükséges videós utómunkák, képanyagok szerkesztéséhez tökéletes. Aki kicsit „komolyabb” környezetbe vinné, annak sem lesz gondja, hiszen a kevésbé markáns ROG-dizájn egy előadóteremben, vagy öltönyösök közt is megállja a helyét.

 

Összefoglalás

Az ár/érték arány bajnokait legtöbbször a multimédia vonalon szoktuk megtalálni, de ezúttal a ROG-szériában is ráleltünk egy ilyenre. 250 ezer forintos árával még bőven a gamer gépek belépő szintjén van (tudunk gamer laptopokat 400-ért, ha valakit érdekel), azonban teljesítménye közel sem „belépő”. A játékosok sok kellemes percet töltenek majd el vele, hiszen Magas beállításokkal is simán viszi a legnépszerűbb címeket.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4750HQ , 3.2Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző IPS, 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000 GB HDD 7200RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 950M, 2GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, Windows 10 operációs rendszer
Ár 269 990 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

Játék Tesztek

GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1600x900 High 35 61 49
1920x1080 Ultra 24 46 36
Mad Max
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1600x900 High 40 52 46
1920x1080 Ultra 30 42 36
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 28 37 42
1600x900 High 17 26 21
1920x1080 Ultra 14 23 19
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1600x900 High 24 46 36
1920x1080 Ultra 21 33 26