Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5010U , 2.1Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 940M, 2GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 146 190 Ft

Az „ár/érték” kategóriában vezető laptopjaink, mint az ASUS X550ZE és a Lenovo E5-80-as közé igyekszik mai tesztalanyunk, a taiwani gyártó K-szériás laptopja, az ASUS K555LB.

 

Megjelenés

Az N és X-szériás gépek közé belőtt K-laptopok igyekeznek a legjobb átmenetet képezni az ASUS közép- és felső kategóriás gépei közt. Az átmenet nem csak a teljesítmény, de dizájn tekintetében is jelen van. Az X-széria robusztusabb jellegét és az N-lapotpok eleganciáját próbálták ötvözni ebben a gépben, ami ezúttal furcsán sikerült. Ugyan jól néz ki a gép, mégis van benne valami furcsaság. A robusztus, márkatársaihoz képest alapegységgel rendelkező ASUS K555LB ránézésre olyan, mintha a K501LX felhizlalt változata lenne. A fémes szürke alapegység továbbra is elegáns, a touchpadot körülvevő fényes kerettel, valamint a fekete billentyűkkel, míg végül a megjelenésébe a sötét borítás csempész a némi kontrasztot. A csiszolt fémes felület egy részénél viszont érthetetlen módon van egy kis törés. A kijelző élénél lévő rész már nem a csiszolt fém bevonattal, hanem egy műanyag, a fém látszatát fenntartó kis részt találunk.

 

Kijelző

A kijelző terén a FullHD-s monitorra egy rossz szavunk sem lehet. Az ASUS-októl megszokott ASUS Splendid minőség itt is borítékolt. Az 1920x1080-as maximum felbontás a 15.6 colos kijelzőn sok-sok látnivalót tartogat nekünk. A képernyő betekintési szöge oldalirányban kimondottan nagy, így nem okoz az sem gondot, ha többen ülünk a laptop elé. A mutatott kép minőségét már dicsértük, de a monitorra sem lehet rossz szavunk. A LED-háttérvilágítással és a matt felülettel hozza a kötelező minőséget és minden fénykörülmény közt használhatóvá teszi az ASUS K555LB-t.

 

Portok és eszközök


A bal oldalon nyitva a portok sorát, a klasszikus elosztásnak megfelelő dolgokat találjuk meg. A VGA, HDMI és RJ45-ös hármas már megszokhatta, hogy a legtöbbször ugyanazon az oldalon kapnak helyet, illetve egyre gyakoribb, hogy társaságnak megkapnak két darab USB 3.0-ást is. A kiegészítést ezúttal az USB-k alá rakott Kensington zár került.


A jobb oldalon a DVD SuperMulti viszi a prímet, egy USB 2.0-ással kiegészülve. A jobb oldalra került még a combo jack audio is, hogy legyen hova dugni a fülest, illetve a kártyaolvasó, hogy a fotókat első kézből, gépünk memóriakártyájáról visszanézhessük az előbb dicsért kijelzőn.

 

Van még kérdés, hogy az egyebek listáját mi tarkítja? Szokás szerint egy Bluetooth 4.0-ás és a WiFi 802 b/g/n dolgozik a gép belsejében. A további eszközöknél érdemes emlegetni az ASUS egyik erősségét, a hangtechnikát biztosító SonicMaster rendszert, valamint az ezt felügyelő AudioWizardot. Remek és személyre szabható hangzás, ami jellemzi a legjobb multimédiás laptopokat, így ezt is. A csuklónk hidegen-tartásáról is gondoskodik az ASUS az IceCool rendszerrel. Az alapegységet kellemes 25-34 fok közt tartva, a felhasználó csuklójának így enyhe hűvös érzetet biztosítva. Ugyan a nagy betűs ősz már beköszönt nálunk, a kellemesen hűs felület még jóleshet a későbbiekben.

Teljesímény

„Egynek jó lesz”, gondolná az ember, ha egy ilyen árkategóriás gép teljesítményéről akar valamit előzetesben kitalálni. Az ASUS K555LB azonban felülmúlta az ár által generált előítéleteinket. Az ASUS X550ZE-hez hasonlóan (csak, hogy egy árban megegyező gépet mutassunk) egy közepes és magas grafikai beállítások köré belőtt szintet tud hozni, nagyon stabilan. Ki is dolgozik meg ezért a teljesítményért? Első körben az i3-as 5010U processzor munkásságáról essék szó, ami 2.1 Ghz-s teljesítményével ugyan nem tűnik ki a tömegből, ahogy a két fizikai mag sem több, mint amivel a nagy átlag dolgozik, de a 15W-s fogyasztásával (amivel az ultra low voltage processzorok nagy része rendelkezik) és az ASUS összes extra technológiájával felszerelve mégis jobb teljesítményt produkált a vártnál. Ugyan a 3DMark, vagy a Cinebench tesztek nem tükröznek nagy etwast, a játékok terén mutatott produkció meggyőző volt. Persze, nem a processzor integrált Intel HD Graphics 5500-asa, hanem egy NVidia GeForce 940M, 30W-s fogyasztású videokártya dolgozott a grafikus teljesítményért. A Maxwell architektúrás, 28 nm-es, 2gigányi DDR3-as memóriával felszerelt videokártyát valahol a „középkategóriában” találjuk, és talán pont ezért nem vártunk tőle nagy dolgokat. Az 5%-os javulást, ami a 840M-hez képest produkál, sajnos nem tudjuk egyenlőre megmutatni, de mi elhisszük a forrásainkban látott méréseknek. A játékok nagy része a közép és magas beállítások közt futtatott legsimábban (kivétel a Civ-et), így is szép dolgokat láthattunk tőle. A Civilization: Beyond Earth gond nélkül futott a legmagasabb beállításon és felbontáson is, ahogy az egyik visszatérőnk a Far Cry 4 sem okozott sok problémát az ASUS K555LB-nek. Az Ultra beállításokat itt már megszenvedte, de valahol a High és a Medium közé belőtt beállításokkal már igen klassz játékos élményt kapunk. Az utolsó körre egy kis autókázással vittük el a gépet: a GRID 2-t olyan könnyedén vitte, hogy csak na. Ilyen esetekben nem igazán érdemes azon töprengeni, hogy a MOBA-k, vagy a Heartstone fut-e rajta. Amin megy a Far Cry 4, ilyen szépen, annak nem kihívás a LoL sem.

 

 

Rendszer

A Windows 8.1 röccenés, akadás és egyéb szenvedés nélkül tűrte a munkát. A League of Legends fájlok másolása közben akadt egy kis kellemetlenség, amit valószínűleg a GRID 2 folyamatban lévő települése okozhatott. Hasonlóan aljas „tesztnek” nem vetettük alá tesztalanyunknak, így a standard másolási, vagy mutlitasking feladatokat már könnyedebben teljesítette. A böngészéshez és egyszerű office programok kezeléséhez tökéletesen megfelelő volt az a teljesítmény, amit az i3-as processzor, a 8 giga memória és a többiek produkálni tudtak. Az „alapanyaghoz” pedig lesz bőven helyünk az egy terrás hdd-nek köszönhetően. Ugyan a gépen még dobhatnánk egy SSD-vel, a bootidő, illetve az alvó állapotból való „ébredési idő” így is több, mint kielégítő.

 

Kinek ajánljuk?

A gép az általános felhasználói körnek megfelelő. A stndard feladatokat simán ellátja, multimédiás laptopként pedig hibátlanul teljesít. Súlyosabb darab, így inkább egy férfi táskába, vagy az otthoni/állandó munkahelyi gép szerepére ajánljuk. Akkumulátorának köszönhetően jól viseli a mobilitást és megjelenésével megfelelő partner a legtöbb környezetben. A konfiguráció ugyan nem a legjobb játékok Ultrán futtatására született, de a játékos időt is bőven el, lehet ütni vele.

 

Összefoglalás

Egy újabb, ár/értékben erős laptopot sikerült találnunk, ami a casual felhasználói igényeket hibátlanul teljesíti, és egy kis áldozatért cserébe még a játékokkal is elboldogul. A Geforce 940M-es kártya és az i3-as processzor párosával az ASUS K555LB jól hozza a multimédiás gépel által elvárt minőséget.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5010U , 2.1Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 940M, 2GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 146 190 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

Játék Tesztek

Far Cry 4
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Medium 23 51 45
1366x768 High 23 34 29
1920x1080 Ultra 17 24 20
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Medium 59 92 79
1366x768 High 41 45 44
1920x1080 Ultra 27 16 21
Civilization: Beyond Earth
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 49 61 57