Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ, 3,6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 15,6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M, 2 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, HDMI, miniDisplay port, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 315 490 Ft

Az ASUS „Hihetetlent kutató” szlogenje már állandó résztvevője a Radiumos ASUS teszteknek. A gépek eddig rászolgáltak arra, hogy kutassák, sőt volt amelyik közel is járt hozzá, de talán mai alanyunk lesz, amelyik már elkezdhet ásni a piros X felett (ha kijön egy új ASUS cikk, vajon mennyi az esélye, hogy hasonló monológgal fog kezdődni?). Jöjjön az N551JW teszt.

Megjelenés

Kedves olvasók! Emlékszünk még az ASUS N550J tesztre? Igen? Láttuk már ezt a gépet, de valahogy mégsem olyan. A dobozból való kicsomagolás után egy kicsit fényesebb, csiszolt fémes felület borította a gépet és az egésznek olyan finomabb tartása volt. A laptop élei továbbra is tartják az ASUS-ra oly jellemző lekerekítéseket, de ezúttal az oldalsó részek is kaptak egy kis plusz dizájnt. Az alapegységet fedő ezüstös, és az alapegység alján lévő fekete műanyag blokk szépen, egy hullámvonallal kötődik össze. Nem egy bonyolult változtatás, de annyival több eleganciát csempészett a gépbe, amennyi egy dögös multimédiás gépnek kell is. Emlékszem, az N550 esetében még „szögletes” volt ez a felület, tessék csak megnézni a korai képeken. Érezhető az ASUS munkája az alapegység kialakításán is, hiszen a zsanérok is megváltoztak. Ezúttal nem egy hosszú, hanem két, kisebb elemmel lesz kihajtható az N551JW. A hangfalakat jelző lyukacsos körök közepéből ezúttal kimaradt a média lejátszó és a ki-bekapcsoló gomb, de ezzel nem vesztettünk sokat. Ha már gombok, ezek kivitelezésére egy rossz szavunk sem lehet. A MAC-es dizájn ennél a gépnél is adott, gyönyörű az alapegységgel összepasszoló, fekete feliratos beviteli egységet kaptunk. Alatta a szintén ezüstös touchpad, ami a krómos hatású kerettel kimondottan elegáns eleme az N551JW-nek.

 

Kijelző

1920x1080-a felbontás. Lehet azzal rossz dolgokat csinálni? Mindezt egy ledes matt kijelzőn bemutatva, igazából minden, amire egy igényes multimédiás laptop esetén kívánhatunk. A látvány nem csak szemből, de oldalról is impozáns lesz, mivel az ASUS egyik legjobb kijelzőjét kapta meg az N551JW, a nagyjából 178 fokos betekintési szöggel. Az ASUS Splendid technológiának hála a gép kijelzője is finomhangolható (spoiler, a hangfal is), akár manuálisan, akár előre beállított sémák szerint. A display portoknak hála sima ügy egy nagyobb tv-re rákötni a gépet, de valljuk e, egy ilyen FullHD kijelzőn már nem is olyan kényelmetlen megnézni a kedvenc sorozatunk egy epizódját, a kollégiumi szobában, vagy a nappali kanapéján tespedve. A laptop szinte egyetlen negatívumát a képernyő körül találjuk mégis. Az egész gép megjelenésével ellentétes, matt fekete keretet, ami nagyon snassz, az előbb ódákat hallgató külsőhöz képest. .

 

Portok és eszközök

A Radium-tesztrutinnak megfelelően balról-jobbra haladva átvizsgáljuk előbb az ASUS N511JW-t, majd kitérünk még fontosabb elemekre, némi déjà vu után érzettel. A legtöbb szövegünkben az olvasható, hogy a bal oldalt megtalálható a két USB 3.0-ás, a LAN-hoz és HDMI-hez szükséges port. Ez itt is stimmel, de ezúttal kapunk még egy mini display portot is az akkumulátor csatlakozójának oldalára.


A másik oldal a hullámvonalas dizájn mellett felsorakoztat még egy USB 3.0ást, egy combo jack audio dugaszt, illetve az elengedhetetlen DVD SuplerMultit, na meg a Kensingtont. Enyhén görbített felületének hála egy kicsit kényelmesebb, „tenyérbe mászóbb” (a metafora jobb értelmében) a gép tartása.

 

A lényegi rész azonban nem is itt van. Aki emlékszik a már agyon emlegetett N550JX tesztre, annak biztos a szeme előtt van a kis, műanyagpohár alakú „mélynyomó”, amit a taiwani cég emberei a laptop mellé csomagoltak. A SonicMaster mély-pohara ezúttal is a csomag tartalma, biztosítva a multimédia élmény legjavát. Az N-szériás gépeknek ez volt a legfőbb célja és most is tökéletesen eleget tesz ennek. A Bluetooth 4.0-ás port a szokásoknak megfelelő módon a házban van, ahogy a wifi-vevő is. Utóbbiból a megszokott 802.11 ac szabványú biztosítja a sima netezést a FreeWiFi zónákban. Az eszközök tekintetében nem hagyhatjuk el a Bang & Olufsen hangrendszert, ami már sokadik ASUS laptopunkban nyújt hibátlan hangélményt. Az alapegységen kialakított hangszórók jól szólnak még nagyobb zajban is, az AudioWizarddal pedig az apróbb elemei is személyre szabható lesznek a hangzásnak.

 

Teljesímény

A legtöbb olvasót a technikai szekció ezen része fogja meg talán legjobban. A kérdés, hogy mi hajtja meg az N551JW-t és minek köszönhetjük majd a játékok relatíve sima futtatását. Az első válasz nem más, mint az IntelCore i7-4720HQ, ami az előző kiadásnál is szerepelt már, a 3.3-tól, egészen 3.6 GHz-re felpörgethető teljesítményével. A 6MB-s cacheval és 4 magos rendelkező, 47W-s fogyasztású processzor természetesen fel van szerelve a megszokott Intel-elemekkel, mint a a multitaskingot megkönnyítő Hyper-Threading, vagy a Virtualization Technology. Beépített Intel HD Graphics 4600-asára sok szüksége nem lesz, hiszen a grafikai teljesítményt az Nvidia Geforce 960M fogja szolgáltatni. A Maxwell architektúrával, 640 CUDA maggal ellátott videókártya 1 Ghz-s alap órajelről maximum 1.2 GHz-ig tud felpörögni. Ez a változat 2 GB GDDR5-ös, 2500MHz-s órajelű memóriaegységgel rendelkezik. A DirectX 12-vel már összeismerkedett és alkalmazza például az Nvidia Optimus és BatteryBoost rendszereit, hogy a 6 cellás 56 wattórás akkumulátornak energiát spóroljon a minél hosszabb játékidő érdekében. Milyen volt ez a játékidő? A GTA V legnagyobb felbontáson, a textúra minőségét leszámítva, maximumra húzva, jól futott, komolyabb akadások, vagy problémák nélkül. Emellett teszteltük a Witcher 3-at is, ami egy kicsit komolyabb kihívás volt a gép számára. Az év eddigi legjobbnak kikiáltott játéka High beállítások környékén futott igazán élvezhetően, az Ultra vonal már picit nehézkesnek bizonyult az N551JX számára. Ahol viszont, kvázi tündökölt, az a Kholat havas tája. Az EPIC beállításon is rettentő simán és élvezhetően futott, de igazán tükör simaságú futást a HIGH beállításokon volt. A tesztek során még az alap, dobozban kapott driver futott, de érdemes frissíteni az Nvidia oldalán található driverekre, amik tovább javítják a játékélményt! Ehhez viszonyítva, az 1-2 éves játékok maximális grafikai beállításokon, az aktuálisak pedig valahol a High szint környékén futnak majd igazán jól tesztalanyunkon. Bőven megkapja a 9 csillagot, hiszen az értékelésnél figyelembe vesszük azt is, hogy egy multimédiás gépről és nem egy gamer gépről van szó. 

 

 

Rendszer

A tesztek során már senki sem lepődik meg, hogy Windows 8.1-et használtunk (leszámítva a NitroGT-nél). A programokat, multitaskingot és minden egyebet szépen futtatott, átlagban fagyás- és döcögés mentesen. Az egy terrás HDD ugyan nem lett telepakolva rengeteg adattal, de a gép így is rövid bootidővel operált, illetve tartotta a 2 másodperces ébredési időt is (ezzel idézve a smartphone-ok alvó üzemmódból való gyors válaszidejét). A tesztek során sem lehetett panasz a rendszer állapotára. Ugyan a Mark-programok egy kicsit nehezen indultak el teljes felbontáson, de ahogy sikerült őket egy újraindítással jobb belátásra bírni, rögtön megmozgatták a gépet. A telepítés közbeni böngészés, esetleg képszerkesztés vagy egyéb multitsaking műveletek nem okoztak komoly gondot az N551JW-nek, ami a 4720HQ processzor, a 960M-es videokártya és, az eddig nem sokat emlegetett, 8 gigányi memória közreműködésével egyike lett, a legjobban teljesítő „incredible” mottós gépeinknek.

 

Kinek ajánljuk?

A multimédiás gépek célközönségét a legnehezebb talán belőni. A gép megjelenése rettentő elegáns, jól menő helyeken, értekezleteken előkapható, illetve az árfekvéséből is a kicsit nívósabb produktumokra vágyó vevőkört célozta meg. Két komolyabb prezentáció között, egy divatosabb kávézó előtt, vagy étteremben való ücsörgés közben minden feladatra megfelelő társ az N551JW. Játékos teljesítményében egész jó értékeket hozott, így aki a keményvonalas gamer laptopoktól valamivel olcsóbb és egyszerűbb megjelenésű (általában a gamer gépekre jellemző egy sportos extravagancia, ami változó, hogy bejön-e… lásd Destroyer cikk), de grafikus teljesítményben korrekt medium-high grafikus szintű laptopot szeretne, az is megtalálja számítását az N551JW-ben.

 

Összefoglalás

A GeForce GTX 960M kártyájával és Intel 4720HQ-s processzorával egy erős multimédiás gépet hozott a piacra az ASUS. Javított külső dizájnelemeivel és fejlettebb videokártyájával egy igazi előrelépés volt ez az N550JX-hez képest, az N551JW. Ár/érték arányban is jobb produkciót hoz, mint elődje, illetve játékos teljesítményével több felhasználói réteghez ér majd el ez a kiadás. Multimédiás gépként kiváló választás, remek képi és hangélménnyel és nem utolsósorban még az asztalon is jól mutat majd az N551JW, az ajándékcsomagban található egérrel, fülessel és a nyugalommal, amit a RADIUM+ garancia nyújt. 

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ, 3,6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 15,6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 960M, 2 GB
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, HDMI, miniDisplay port, 3xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 315 490 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench 15:

 

3D Mark:

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 24 64 35
1920x1080 Ultra 14 24 17
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 47 85 60
1920x1080 Ultra 28 35 31
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 44 76 58
1920x1080 Ultra 32 48 31
Kholat
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 30 52 43
1920x1080 Ultra 15 21 18