Bemutatók

Egyre távolodó gyermekkoromban kirázott a hideg azoktól a cirkuszi artistáktól, akik össze-vissza tekergették tagjaikat. Ennek mi köze a TP300LJ-hez? Az, hogy ez a borzongás elmúlt, a saját nyakát „kitörni képes” ASUS gép látványa és bő 15 év eltelte után.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5010U, 2,1Ghz, 3MB Cache
Kijelző 13.3" FullHD+ LED / fényes, 1920 x 1080
Memória 4GB / 1600MHz
Merevlemez 128 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 920M 2 GB
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; HDMI Micro; USB2.0, USB 3.0, Webkamera
Ár 229 990 Ft

Az ASUS Transformer TP300LJ (későbbiekben maradjunk a Transformernél, már csak a potenciális gegek miatt is) első ránézésre nem különösebben érdekes laptop. Hozza az ASUS színvonalat, de mégis van a formájában valami furcsaság, aminek az okát a fentebbi sorok közt találjuk meg. Az illesztésnél érdekesen „megtörik” az alapegység formája, amire csak azután kapunk magyarázatot, ha jobban utánanézünk a gépnek. Ugyanis a Transformer egyik kiemelkedő tulajdonsága (kamionos testvéreihez hasonlóan), hogy egy kicsit jobban formálható, mint társai. A laptop kijelzője ugyanis érintőképernyős, így az alapegységből a kijelző „túlhajtása” után máris egy állvány lesz, a Transformer kijelzője pedig eztán már tabletként funkcionál. A gép 360 fokban széthajtható, tehát „teljesen tablet” is lehet belőle, csak, azután egy robosztusabb táblagép formájában látjuk majd tesztalanyunkat. A fekete és ezüst kombinációval dolgozó Transformer egész csinosra sikerül a maga elegáns, „asus-os” megjelenésével. A markáns kontraszt az alapegységen is megvan a matt fekete billentyűkkel, amiknek kialakítása tesz egy finom kikacsintást a macbookok felé.

A tekergethető kijelzőt már emlegettem eleget, lényeges infót azonban még nem árultunk el róla, azt leszámítva, hogy érintő képernyős. Tehát, ezesetben is, akárcsak előző bemutatónkban, egy 13.6 colos képernyőt kapunk, ami azonban nem a népszerű matt felülettel, hanem a sokszor bajos (főleg befotózás szempontjából) fényes felületet hozza. A kép minőségére viszont ne legyen panaszunk, ugyan meg-megcsillan a fény a kijelzőn, de az 1920x1080-as FullHD felbontású képernyőn remekül mutat minden.

Adódik a kérdés, mi is hajtja ezt a gépet? A processzor nem más, mint egy Intel Core i3-5010U, ami 3 megás cache-al és 2 maggal rendelkezik, alaphangon pedig 2.1 Ghz-s „tepót” képes diktálni. Beépitett Intel HD Graphics 5500-asának munkáját azonban felváltja egy 2 gigás Nvidia GeForce 920M, ami a DirectX 12-t támogató videókártyák belépőszintjén helyezkedik el. Ahogy a korábban bemutatott Zenbook, úgy a Transformer sem lesz tehát egy izmos erőgép. Előbbinek a báját a kompakt jellege, utóbbinak az érintőképernyős, tablet-varázslat adja majd meg. Játékra csak nagy kompromisszumok árán alkalmas, sokkal inkább ajánlott olyan felhasználóknak, akik egy vétellel akarnak egy megbizható tabletet és egy irodai-laptopot beszerezni.


Utóbbihoz viszont megfelelő kvalitásokkal bír a gép. Akkumulátor tekintetében a Transformer jól bírja a strapát, a 4 giga memória teljesen kielégítő az alap műveletek elvégzéséhez, a 128 GB SSD pedig toppont tartja a bootidőt és az i7-es processzorral együtt a multitasking is egész jól megy neki. Az ASUS itt is alkalmazza az InstantOn rendszer, ami 2 másodperc alatt „felébreszti” alvó állapotából a szerkezetet. Ahogy előző cikkünkben is, itt is megjegyezném, hogy ajánlott egy nagyobb külső tároló beszerzése még a gép mellé, hogy a 128GB-s tárolót ne pakoljuk túl hamar teli multimédiás fájlokkal.

Ugyanis a multis fájlokat illetően a Transformer jól teljesít. Az ASUS is alapvetően ilyen célokra, kép és videónézegetésre szánja a gépet a FullHD képernyőn, illetve tablet-szerűen zenehallgatásra is alkalmas a gép, akár fülessel, akár a beépített SonicMaster rendszernek köszönhetően a gép saját hangszóróiból. Utóbbit a korábban már emlegetett AudioWizarddal finomhangolhatjuk.

Összefoglalva tehát az előbbieket, a Transformer egy megbízható kettő-az-egyben gép, ami mind táblagép, mind laptop üzemmódban megállja a helyét. Előbbivel kényelmesen elhelyezkedhetünk bárhol, legyen az busz, kanapé, bármi. Míg utóbbi állapotában egy korrekt irodai laptopot kapunk, amivel elvégezhető minden szükséges feladat. Ugyan játékra kevéssé alkalmas, a multimédiás tartalmak visszaadása a laptop igazi asztala. A FullHD kijelző és a SonicMaster hangrendszer bőven megdobja a laptop értékét és egy kompakt multimédiás eszközzé alakítja a TP300LJ-t.

Videóbemutató

 

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5010U, 2,1Ghz, 3MB Cache
Kijelző 13.3" FullHD+ LED / fényes, 1920 x 1080
Memória 4GB / 1600MHz
Merevlemez 128 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 920M 2 GB
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; HDMI Micro; USB2.0, USB 3.0, Webkamera
Ár 229 990 Ft