Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3.6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000 GB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 950M, 4GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, miniDisplay, combo audio jack
Ár alap modellek i7-4750HQ CPU-val már 209 990 Ft-tól!

A cikk leírásában feltett kérdés, azaz, hogy egy ROG gépet látunk-e magunk előtt, a válasz „nem”. Ahogy a bejegyzés címéből is kiderül egy X-szériás, de gamer dizájnú és teljesítményű X550JX-et tesztelünk!

Megjelenés

A korábban bemutatott változathoz képest itt van az igazi változás. Emlékszünk még jól az előző X550JX-re, ami egy fémes, egyszerű, de elegáns dizájnnal operált. Nos, az ASUS-nál úgy gondolták, hogy 360 fokos fordulatot vesznek a gép dizájnját illetően és egy pár mintát, meg ötletet kölcsönvettek a ROG-csapattól. A fekete, fényes felületű laptop megkapta a GL552JX alapegységén is látott hajszálcsíkokat. A különbséget a színválasztás jelenti, hiszen az egyszerű szürkét, egy élénk vörös szín váltotta, amit a billentyűzet feliratai is megkaptak. Az alapegységen végigfutó minta egy futurisztikus, gamer dizájnt biztosít a laptopnak, kvázi kihozva a klasszikussá vált multimédiás gépet a komfort-zónájából. A változtatás abszolút megérte, egyetlen, pici mínuszpont, hogy a fényes felület bizony nem a legjobban fotózható és az ujjlenyomatokat is gyakorta megtalálhatóak lesznek rajta. A megjelenés résznél ezért is használtunk a hivatalos képekből összerakott montázst, hogy minden minta tökéletesen látható legyen. Újabb plusz pont a dizájnnál, hogy nem csak az alapegység felső részén találunk mintát, hanem a csíkok szépen lefolynak az oldalsó részekre, a portok felé, az Edge képernyőjéhez hasonlóan. A fényes, fekete fedlap is kapott a hajszálcsíkokból az alapegységhez közeli sarkaiba, hogy teljes legyen az összkép. A touchpad is az új megjelenés szerint lett dizájnolva, hiszen végigmegy egy finom vörös csík a tapipad szélén, illetve a két gomb között. Megdöbbentő, hogy mekkora változást lehet elérni, hiszen a test méretei teljesen megegyeznek a régebbi illetve a mostani X500JX esetében. A kérdés az, hogy a gépházban végrehajtott változások mit hoztak majd a gép teljesítményén!

Kijelző

Ugyan IPS panel ezúttal nem járt a laptophoz, az X550JX kijelzőjére rossz szavunk nem lehet. A driverezés után, a játékok és tesztek futtatása közben kiemelkedőm képminőséget kaptunk a 15.6 colos kijelzőtől. A FullHD képes, matt felületen minden jól mutat, amit csak szeretnénk, elszíneződés pedig csak a „szélsőséges”, magas betekintési szögeknél jelentkezik. Az elődjének szintjét tökéletesen hozza a laptop, így a multimédiás feladatokat nagyszerűen el fogja látni. Az ASUS Splendid képernyőnek hála a képminőség kifogástalan lesz, legyen szó filmekről, vagy játékokról. Minket főleg az utóbbi fog érdekelni, hiszen, ha már ROG-dizjánt kapott a gép, vajon a dicsért kijelzőn milyen stabilan futó játékot látunk majd?

Portok és eszközök

Tökéletes másolat. Legalábbis portok tekintetében ezt mondhatjuk az elődjének teljes port-kialakítását átvevő X550JX-re, aminek bal oldalán a töltőnek, a VGA-nak, HDMI-nek és Rj45-nek szánt dugasz, valamint két USB 3.0-ás és a combo-audio jack port található.


A jobb oldalon a fedlap enyhén lefelé bukó meghosszabbítása mellett a Kengisngton zár, az USB 2.0-ás port, valamint minden lemezmeghajtó öreganyja, a DVD SuperMulti található. A standard dolgok sorról-sorra, mind a két oldalon.


A portolás utolsó szakaszát mindig a Bluetoothal, ami 4.0-ás, illetve a Wifivel, ami a 802.11. b/g/n standardnek felel meg, kezdjük. A „láthatatlan” portok mellett természetesen ismét helyet kapott egy SonicMaster hangrendszer is, aminek a minőségével sosincs gond. A klasszikus laptop-hangzás már a múlté és a minőségi, személyre szabható hangzás, az AudioWizard segítségével megteremti a tökéletes multimédiás laptop-hangot. Multimédiás feladatai mellett a játékok hangjait is tökéletesen adja vissza, akár egy jobb horrornak is érdemes nekifogni ezzel a szettel. Az IceCool hűtés ismét biztosítja majd az X500JX frissen tartását. Melegedésről szó sem volt a gép felületén, nyugodtan pihentethetjük csuklónkat majd a fekete-vörös alapegységen. Amivel még fel lehetett volna dobni ezt a részt, az a billentyűzet háttérvilágítás, ami ezúttal kimaradt. Viszont, ami nem maradhat el egy ASUS toucpad esetén, az a SmartGesture rendszer, ami lehetővé teszi azt, hogy az egérpadot, mint egy tablet, vagy okostelefon képernyőjét használjuk. A megfelelő mozdulatokkal zoomolhatunk, vagy görgethetjük a képeket az X550JX kijelzőjén.

Teljesímény

A jó öreg i7-4720HQ. Elsőre nem tudnám összeszámolni, hogy hány tesztben, laptopban soroltuk már fel a képességeit az Intel egyik legnépszerűbb processzorában. A 47W-s fogyasztású processzor megdolgozik a kapott áramért, hiszen az alaphangon 2.6 Ghz-s fordulatszámon teljesítő komponens a maximális teljesítményét, gyártója, 3.6Ghz környékén határozta meg. A 6 megás cacheval, 2015 első felében megjelent proci 8 szálas, 4 fizikai maggal rendelkezik, 22nm-es kialakítású és, ha még nem lenne elég az adatokból, rendelkezik egy Intel HD Graphics 4600-assal, ami háttérbe szorul a Geforce 950M-nek köszönhetően. Az Intel technológiák legjavát még mindig hozzácsapják az i7-4720HQ-hoz, így a multitaskingot, illetve a memóriák munkáját elősegítő SpeedStep, HyperThreading, vagy a túlmelegedést figyelő Thermal Monitoring is a csomag része. A GeForce 950M-el is találkoztunk már, pontosan az X550JX előző kiadásában, ott azonban a 2 gigás változat dolgozott, egy maximum 1366x768-as felbontású képernyőn, itt viszont a 4 gigás dolgozik egy maximum 1920x1080-as kijelzőn. Az eredményeket ezért is nehéz összehasonlítani a két gép között, hiszen az ottani maximum, és az itteni közt van némi különbség. A 950M egy felső-középosztálybeli kártya, ami látszik is a teljesítményén. A 3DMarknál nem mutatott olyan látványosat, de a Cinebenchnél már érzékelhető volt a jelenléte. Játékok terén egy rossz szavunk sem lehetett, hiszen a GTA V a magas és az ultra beállítások közt simán futtatható, kedvenc autós játékunk a Project CARS-al egyetemben. Az ASUS X550JX nem csak tette-vette magát, hogy a gamer laptopokhoz akar hasonlítani, hanem simán elérte azok középosztályát. Egy, eredetileg multimédiás laptopnak szánt kiadástól ez nagyszerű teljesítmény, amit egy tükörsimán futtatott, játékaink közt debütáló, Devil May Cry-al koronáztunk meg. Az FPS számok nem csalnak, a játékok simán futottak a gépen. Egyedüli gondot a GTA V játékmenetének felvételei okoztak, ahol hirtelen el-eldobta az FPS-számot a gép, azonban a „tiszta játék” közben nem volt hasonló probléma. Ahhoz, hogy kedvenc játékainkat tárolni tudjuk, meg a kedvelt multimédiás anyagainkat - ha már erre is szánták a gépet – az ASUS volt olyan kedves és 1 terra, azaz 1000GB merevlemezt adott nekünk, illetve 8 giga RAM-ot. Ez is egy nagy lépés az előző kiadáshoz képest, ami ennek a felével dolgozott. Elégedettek lehetünk tehát, a gépet ért belső változásokkal, a külsőt pedig már dicsértük eleget. Ez egy remek laptop.

 

Rendszer

Ha Radium teszt, akkor Windows 8.1-es. Ez az állítás ebben az esetben is tökéletesen helytálló, hiszen feltuningolt ASUS X550JX-re ismételten ezt az OS-t telepítettük fel. A teszt során kifogástalanul működött, a bootidő alatt az ember még el sem tud kényelmesen helyezkedni a székben, vagy a kanapén. Fagyásokat, vagy lassulásokat nem tapasztaltam, bár a 4720HQ-ba épített okosságoknak hála a gép könnyen viseli a multitasking feladatokat. A tesztprogramok futtatása előtti driverezés után még érdemes vadászni egy frissebb Nvidia drivert is, majd beállítani az Nvidia vezérlőpulton, hogy minden programnál alkalmazza a Nagy teljesítményű grafikus rendszert. Egyetlen meglepő produkciója a felbontással volt, amikor a GTA V-öt 4:3-as képarányban indította el, de ez a beállításokban pár pillanat alatt megoldható dolog volt. Az AudioWizard, vagy a SmartGesture tökéletesen működtek itt is, a játékokról pedig már esett szó.

Kinek ajánljuk?

Szívünk szerint bárkinek, aki nem akar sok pénzt kifizetni egy ROG gépért, de a játékos dizájnt és élményt meg szeretné kapni. A teljesítményében a multimédiás vonalból bőven kiemelkedő, gamer-dizájnnal felfrissített ASUS X550JX remek választás, akárcsak az elődje. Megbízható, multimédiás élményben kiemelkedő, komoly, gamer szintű teljesítmény leadására képes és külső szempontjából is bőven jó választás, minden környezetben. Az irodában használt darabok közül kitűnik, míg a gamerek közt az egyik legelegánsabb lesz.

Összefoglalás

Ismételten nem csalódtunk az X550JX-ben. Annó az elsők közt volt, amit kiemelten ajánlottunk és most az új dizájnjával, illetve a plusz 4 giga memóriával és az erősebb 950M-es videokártyájával tökéletes választás lesz, a fent említett játékos és multimédiás laptopokra vágyó vevőinknek.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3.6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző 15.6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000 GB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 950M, 4GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, miniDisplay, combo audio jack
Ár alap modellek i7-4750HQ CPU-val már 209 990 Ft-tól!

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

Játék Tesztek

GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1600x900 High 39 65 50
1920x1080 Ultra 29 34 31
Devil May Cry
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1600x900 High 71 96 85
1920x1080 Ultra 46 59 52
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 52 80 64
1600x900 High 30 45 37
1920x1080 Ultra 21 33 28