Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ
Kijelző 15", 1366 x 768, Fényes
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, D-sub, Gigabit LAN,HDMI, Kártyaolvasó, USB 2.0, USB 3.0, VGA, Webkamera, Wifi 802.11 b/g/n
Hangrendszer SonicMaster és ASUS AudioWizard rendszerek
Ár 209 990 Ft

Tesztközpontunk visszatért a korábban emlegetett "Hihetetlent kutató" sorozathoz az ASUS X550JX laptoppal. A mottó maradt, a kérdés pedig adott: ugyanolyan elégedettek leszünk, mint legutóbb?

 

Megjelenés

Igyekszünk a korábban bemutatott ASUS X751LX-hez mérni mai darabunkat, ezért ne lepődjenek meg olvasóink, hogy, ha többször is a korábbi tesztalanyunk nevével futnak majd össze. Kezdjük rögtön a külsővel, ahol érződik bőven a széria-rokonság. Ugyan az ECO-csomagolásból még nem a füstös, grafitos szín, hanem egy finomabb, lágyabb szürke szerkezet bújik ki, aminek felülete is kellemes tapintással bír. Ahogy azonban felnyitjuk a fedelet, visszatér a korábbi X751LX-nél is látott megjelenés. Alul szürkés, a fedélnek megfelelő szín, majd a kijelzőt körülvevő, fekete keret is a rokont idézi. Nyilván ez az X-szériához adott egységesebb megjelenés része, ami ezen sorozat esetében kiemelkedően fontos is. Az X-eket inkább tervezik jól mutató erőgépeknek, sem mint az előző tesztünkben látott MSI erőgépet, ami egy tank bájaival rendelkezett. Itt sokkal kifinomultabb formákat, lekerekített éleket, elegáns kontraszttal bíró billentyűzetet látunk, méretesebb tenyérpihentető részekkel (nagy kezű tesztelőtől ez plusz pont). A fekete, fehér feliratos billentyűkhz sajna háttérfény nem jár, így marad az esti hunyorgás, kislámpa, vagy egyéb megoldások, ellenben ergonomikus, illesztésmentes kialakításának hála nem kell attól a gyermekbetegségtől tartanunk, hogy a gombok "egymáshoz szorulnának".

 

Kijelző

Kevésbé szépítve a dolgot: ez az a szekció, amiben az X550JX egy kicsit visszalép a korábbi alanyunkhoz képest. Ez drámaian hangzott, így nyitásnak, pedig "csak" két colnyi visszalépést tapasztahatunk, hiszen a 17.3 colos kijelző, amit az X571LX-nek volt, itt sajnos lecsökkent 15-re. Adódik a helyzet, hogy a maximális felbontás sem olyan már, mint korábban: 1366x768 felé már nem igazán tudjuk tekerni a beállítást, így a 4K, vagy a FullHD nem ennek a gépnek lesz a "reklám ajánata". Azonban, hogy mentse a helyzetet, az ASUS beépített egy exkluzív Splendid technológiát, amivel igyekszik visszaadni a legnehezebb követelményeket is kielégítő vizuális megjelenítést. Ez a Funkciógomb + C kombinációval elérhető.

 

Portok és eszközök

A legtöbb tesztünk esetében nagyrészt csak másolgatnunk kéne a Portok és Eszközök részhez a dolgokat, hiszen nagyn ritka az, hogy valaki eltérne a megszokott dolgoktól, úgy, mint a legutóbbi msi ROG gépünk.

A bal oldalon a megszokott dolgok sorakoznak fel, kezdve a két darab USB 3.0-ás porttal, majd a LAN-hoz, HDMI-hez és VGA-hoz szükséges csatlakozók következnek a sorban, az oldal leghátsó portja pedig szokás szerint az aksi-töltőé. A hűtőnyílásokat kapcsolatos megjegyzés: úgy néznek ki, mintha egy csomó mini-USB port lenne...de nem azok.


A jobb oldalt a nagyobb fordulatszámon (lásd: driver telepítés) cicergő DVD SuperMulti optikai meghajtó pihenget, tőle jobbra egy Kensingtonnal. Itt szerénykedik még egy kis USB 2.0-ás is, aminek már lassan egyre kevesebb szerep jut a laptopok kialakításánál.

 

Eszközök közt emlegethetjük még a 802.11 b/g/n rendszerű WIFI vevőt, a szokásos Bluetooth 4.0-át, illetve a gép elején elbújtatott kártyaolvasót is. Ezek mellett essen pár szó a hangrendszerről is, ami ezesetben egy SonicMaster hangrendszer, ami az ASUS AudioWizarddal finomhangolható. Mióta a Lenovo G50-80 telekiabálta a boltunkat, azóta csak finomabban teszteljük a hangokat, de az ASUS laptopja még mérsékeltebb hangerőn is remek hangzással bír. Az ASUS egy nagyon "hangzatos" reklámszöveget hozott össze a hangrendszerrel kapcsolatban ("hallja minden egyes hangszer árnyalatát X szériás készülékeinkkel"), de azt kell mondjam, a teszt alatt nem csalódtam a szekrezet hangjában.

 

Persze, nem mehetünk el eszközök tekintetében a touchpad mellett is, ami ezúttal is a SmartGesture rendszerrel operál. Hasonló dolgot nála is éreztem, mint ami az X751LX-nél is volt, mégpedig, hogy hajlamos volt elengedni az egeret és ey kicsit önálló életre kelni. Nyilván ez a felhaszálótól is függ majd, hogy mennyire szokja meg és tanulja meg a több féle, "okostleefonokhoz hasonlító" touchpadot, nekem a teszt alatt egy kissé szokatlan érzetet nyújtott.

 

Teljesímény

Amennyire lehetett piszkálni az X550JX-et a kijelző miatt, annyira nem bántható azért, amit az alapegységben tárol. A processzor ismerős lehet ASUS G551JW tesztünkből is, hiszen abban az esetben is egy Intel® Core™ i7-4720HQ látta el a legfőbb feladatot a szerkezetben. Az ott elmondott tényezők nem változtak ez esetben sem. A proci már feltűnt komolyabb, gamer gépekben is, így biztosíték arra, hogy az X550JX szívében egy minőségi darab dolgozik. A 2.6GHz-ről egészen 36-ig felturbózható processzor továbbra is 6 MB cacheval, 4 maggal és egy beépített, DirectX 11.2 és 12 képes Intel® HD Graphics 4600-as grafikus kártyával pörög a fémes színű szerkezetben. Az Intel® Hyper-Threading Technology itt is szerepel, megkönnyítendő a multi-taskingot, illetve a gép igyekszik az Enhanced Intel SpeedStep® technológia által az energiatakarékosságra is odafigyelni. A chipsettről is essen pár szó: Mobile Intel® HM86 Express típust kaptunk, a legújabb ASUS-ba, ami napjaink szokásainak megfelelően támogatja az USB3.0-ás portokat és teljes örömmel dolgzik együtt a négy magos procikkal, megjelenése óta. A beépített kártya mellett egy 2 GB-os GDDR3-as videókártyát is kaptunk. Melyiket? Nos, az NVIDIA GeForce GTX 950M-et, ami 2015 márciusában jelent meg a piacon 640 CUDA magjával, egy erősebb középkategóriás kártyaként, ami rangját még mindig tartja. A 993 MHz-ről egészen 1124-ig boostolató kártya, volt a szerkezet mozgatórugója korábbi tesztünkben is, ahol a már emlegetett X751LX-et próbáltuk ki, és itt is fenntartja azt a lehetőséget az X550JX felhasználójának, hogy a ma népszerűbb játékokkal is ugyanúgy játszhasson, mint bárki más. Ugyan átfolyási képessége gyengébb, mint a DDR5-ös kártyáké de így a gép árát sem viszi fel olyan magasra. Teljeítmény tekintetben messzebb van a 970M-től, de egy ilyen multi-funkciós gépben, ami igyekszik több lovat is megülni egy alapegységgel (a Radium.hu-nál igyekszünk a magyar közmondásokat informatikus nyelvre reformálni), talán ez még elfogadható.

A csomagban találhatunk még 4GB 1.6GHz-s DDR3-as memóriát, ami tetszés szerint, akár duplázható is, mivel a gép maximális memória-bírása 8 giga. Les hova pakolnunk, hiszen egy egész terrányi 5400-as HDD-t kapunk, aminek hála lesz bőven hely a játékainknak, vagy lejátszandó multimédiás fájloknak, esetleg irodai produktumoknak.

 

 

Rendszer

Szokásos felvezetés: tesztünk során a Windows 8.1 futott az X550JX-en. Kevésbé szokásos folytatás: néha lassacskán. A bootidő bár korrekt volt, SSD-vel feltüzelve még ettől is jobb lehetne. Az ígért multitasking segítő rendszer működik is, de bizonyos esetekben, még a teszt elején furcsa lassulásokat produkált a gép. Lehet ez még friss, driver telepítés utáni szédülete volt, hiszen később nem igazán jöttek elő ezek a dolgok, de masszívabb terhelés során a kezdeti időkben úgy tűnt, el-elfáradhat a laptop, sőt a Win8.1 szomorú smileyja is előbújt egyszer. Aztán, ahogy belemelegedtünk a tesztelésbe, úgy higgadt le a szerkezet és vált egyre fluidabbá a közös munka. Megjeyezném, egy esetben biztosan nem fogunk tapasztalni lassulást: a válaszidő, a készenléti mód és az aktív mód közti váltást illetően egy ASUS Super Hybrid Engine II névre keresztelt rendszer igyekszik felidézni bennünk azt, amikor okostelefonunkon megnyomjuk a kis gombot és máris aktív a telefon. ez a rendszer az akkumulátoros üzemidőt is optimalizálja azzal, hogy az éppen végzett feladathoz többféle tápellátási mód közül válogathatunk.

 

Kinek ajánljuk?

Amennyire az X751LX multifunkciós gépnek volt tekinthető, úgy az elmondhat mai tesztalanyunkra is. Az X550JX minden családtagnak megfelelő lehet, legyen szó a neten böngésző nagymamától kezdve, a munkába készülő szülőkön át a casual gamer gyerkőcökig. Ugyan ultra csili-vili beállításokon nem fognak az utóbbiak játszani, de az ő igényeiket is ugyanolyan jól kielégítheti majd a gép, mint az előző két csoportot.

 

Összefoglalás

Az ASUS ismételten egy nagyon jó ár/érték arányú, egyszerre stílusos külsővel és izmos belsővel bíró laptopot hozott a piacra az X550JX személyében. Egyszerre energikus és dizájnos, emellett, sok lehetőséggel bíró, multifunkciós laptopról beszélünk, amit minden olvasónknak ajánlani tudunk.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ
Kijelző 15", 1366 x 768, Fényes
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, D-sub, Gigabit LAN,HDMI, Kártyaolvasó, USB 2.0, USB 3.0, VGA, Webkamera, Wifi 802.11 b/g/n
Hangrendszer SonicMaster és ASUS AudioWizard rendszerek
Ár 209 990 Ft

Videóbemutató

 

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 65 67 71
1280x768 Medium 49 61 59
1366x768 High 33 55 46