Bemutatók

Az ASUS nem csak a multimédiás és játékos gépekben igyekszik a legtöbbet hozni. Tisztában van azzal, hogy nem feltétlen a megjelenés, vagy a túlbuzgó multimédia-központúság a fontos minden helyen, hanem van, ahol a munkabírásukért veszik a laptopokat. Erre a célra született az ASUS X552LDV!

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4030U, 1.9 GHz
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 500GB, 5400 RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 820M 1 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, VGA,Wifi 802.11 b/g/n, 2xUSB3.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 119 990 FT

 
Egy ASUS eco-csomagoást bontogatva az ember két dologra számít alapvetően. Egy fémes, elegáns darabra vagy egy merész gamer dizájnú laptopra. Ehelyett, ez alkalommal egy relatíve egyszerű, fekete szerkezetet sikerült a karcolástól védő csomagolásból előbányászni. Akinek van ASUS Eee PC-je, annak ismerős lesz ez a teljesen fekete, a klasszikus laptopokat idéző megjelenés. A formák tekintetében megjelennek az ASUS jellegzetességei az X552LDV-ben: egy kis lekerekítés a sarkaknál, egy kis rücskös borítás a kijelző egységén, majd a fényes ASUS logó és voilá.

 

A gép bekapcsolása előtt már feltűnik, hogy a kijelző nem matt, hanem fényes felületű Ez alapvetően azzal jár, hogy az ilyen laptopok változó fénykörülmények közt gyengébb képet mutatnak, vagy erősen tükrözik a velük szemben lévő részeket. A technológia fejlődésével azért alakulnak ezek a dolgok és az ASUS X552LDV esetében sem vészes a helyzet. A kijelző amúgy is jól muzsikál, 1366x768-as maximális felbontásával és 15.6 colos méretével. Egy multimédiás laptop után észreveszi az ember a váltást, de az alapvetően office-jellegű laptopokhoz nem kell kívánnunk ettől nagyobb, jobb felbontású kijelzőt.

A technikai blokk, szokásainknak megfelelően a portokkal kezdődik. Az ASUS X552LDV bal oldala jól meg lett pakolva, hiszen a két darab USB 3.0, a Bluetooth, a RJ45-ös Gigabit LAN csatlakozó helye, a VGA és a HDMI-nek szánt port is ide került. A túloldal szinte sivárnak hat emellett, hiszen a combo-jack audion és a DVD SuperMulti, optikai meghajtón kívül nem sok egyébbel hoz össze minket a sors a rendezői jobbon. A szemmel csak némi bontás után észrevehető portok közül a már megszokott 802.11 b/g/n WiFi vevő és a 4.0-ás Bluetooth kapott helyet a gépházban.

Folytatódik a komponensek vizsgálata, az alapegységeken belüli eszközökkel. A sort, természetesen, a processzor, az Intel által dedikált Intel Core i3-4030U-val kezdjük. A három megás Intel Smart Cacheval ellátott, 2 fizikai maggal rendelkező processzor az Ivy Bridge architektúra „utódaként” született Haswell architektúra jegyeit hordozza magán. Az 1.9 GHz-s teljesítmény egy office, vagy multimédiás laptop számára megfelelő teljesítmény. A TurboBoost ezúttal kimaradt, tehát ezt a számot nem lehet majd tovább emelni, de a multitaskingot elősegítő Hyper-Threading rendszer ezúttal is jelen van. A Rapid Storage-nek hála az adatok forgalma ezúttal kevesebb energiát fogyaszt majd, így a 37 wattórás akkumulátornak nem kell ideje korán a töltőkábelért imádkoznia. A processzor ugyan rendelkezik integrált videokártyával, de ezúttal nem az Intel HD Graphics 4400-on, hanem az Nvidia GeForce 820M-en lesz a hangsúly a grafikus teljesítményt illetően. A gépen ezúttal egy játék, a kisebb gépigényű GRID2-est futtattuk, ami nagyon szép teljesítményt, stabil és szép futást produkált HIGH és MEDIUM szinteken is. Egy alapvetően irodai célra készített laptoptól nem vár el az ember komoly játékos teljesítményt, de a legfrissebb Nvidia driverrel (azon felül, ami a dobozban mellékelt driveres lemezen találtunk) „felszerelt” 820M okozhat pár kellemes pillanatot a kisebb gépigényű játékokkal, esetleg a komolyabbakkal, alacsonyabb beállítások mellett.


Elengedhetetlen, hogy szó essen a RAM-ról és a HDD-ről is. Nos, előbbiből összesen 4 gigával kaptunk, ami tökéletese elegendő az X552LDV céljaihoz, illetve az 500GB-os HDD-re telepített programokkal és adatokkal való munkájához. A kipróbálás során a megszokott módon Windows 8.1-es futott a gépen, ami az ég világon semmi problémát, fagyást, vagy leállást nem produkált. A multitaskingot jól viselte a gép, ahogy a játékkal sem akadt gondja. Ahogy előbb leírtam a GRID 2 simán futott, utóbbi mellé pedig nyugodtan társíthatunk egy MOBA-t, vagy pár évvel korábbi akciójátékokat.


A gépet végül kinek is ajánlhatjuk? Nos, ára miatt érdemes lehet nagyobb mennyiségben, megfelelő munkaeszközöket beszerezni vágyó cégeknek, vagy szűkebb pénztárcával, de megbízó munkagépre vágyó vevőinknek. Office-laptopként nem lehet benne hibát találni, sőt multimédiás és belépő szintű játékos elemeket is hordoz magában, így az általa kínált képességek palettája egész szélesre sikerült.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4030U, 1.9 GHz
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 500GB, 5400 RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 820M 1 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, VGA,Wifi 802.11 b/g/n, 2xUSB3.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 119 990 FT
Mad Max
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 54 75 62
1366x768 High 42 61 47

Videóbemutató