Bemutatók

A filmes referenciákból már kezdünk kifogyni, ami a rövid ajánló szövegeket illeti, így maradjunk inkább a laptopoknál. A mai tesztünk alanya nem lesz más, mint egy rendkívül jól mutató noteszgép az ASUS jóvoltából.

Technikai adatok

Processzor Intel Celeron N2940, 2,2Ghz, 2MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 87 300 FT

 
A frissen feltöltött polcunkról kaptuk le az ASUS X553MA-ját egy rövid bemutató erejéig, hiszen a karácsony közeledtével egyre érdekesebb lesz a böngészős laptopok vadászata. Ez a fekete-fehér, mutatós ASUS gép már a polcról is kitűnt, hiszen a standard fekete és szürke/fémes gépek között kvázi világít a kicsi. A fehér fedélen a fémes ASUS logó, illetve a kis fekete elemekkel kevésbé a klasszikus értelemben vett eleganciát, inkább a sportos eleganciát képviseli. Hasonlóval eddig nem igazán találkoztunk, maximum a gamer dizájnoknál, de azok teljesen más összhatással bírnak. Ebben az esetben egy sokkal „köznapibb”, mint a ROG-ok, mégis kiemelkedőbb megjelenést kapunk a megszokott laptopokhoz képest. Megjelenésre tehát egy rossz szavunk sem lehet, a kialakítása is igényes, a felhasznált alapanyagok pedig hozzák az árkategória elvárásait. Egy százezer alatti géptől nem kell a high-end anyagokat elvárni, de a középkategóriás, korrekt megmunkálású „gépház” itt is adott lesz, ahogy azt az ASUS olcsóbb gépeitől megszokhattuk.

A fehér borítást átbeszéltük, így átléphetünk a sötétebb részekre. Na nem a minőség, inkább a színek tekintetében, hiszen a 15.6 colos kijelző 1366x768-as felbontásával nem okoz csalódást. A szokásos ASUS minőség jön ebben a méretben is, láthattuk ezt már több bemutató alanyunknál. A betekintési szögre nem igazán lehet panaszunk, bár nem IPS-es képernyőről van szó. A fényes felület miatt ugyan a különböző forrásból jövő fények hatásai be-bezavarhatnak majd, de a LED háttérfény ezen tud valamennyit alakítani (a tél érkeztével meg amúgy sem sokat megyünk napfény közelébe).

 
A portolást illetően nem jöttek még kreatív ötletek mailben, kihagyni meg nincs szívünk, szóval lássunk hozzá. A standard portokat kapjuk itt is az RJ45-ös, a VGA, meg a HDMI kombinációjával, amiket az USB párok követnek (jön itt 3.0-ás és 2.0-ás is), illetve a kártyaolvasó. Kensington ismét le tudja láncolni a gépet, szóval, ha pórázra kötnénk akkor sem lenne gond. Természetesen, az ilyen munkagépekhez dukál egy webes konferencia levezetése, így a webkamera is fent figyel a kijelző felől. A touchpad a Golden Finger csapatnak köszönhetően ismét egy precíz SmartGesture programmal megtámogatott precíziós felület.


A böngészős laptop kifejezést nem hiába használtam, hiszen a laptop képességei főleg az office-kategóriában merülnek ki. Munkába elvinni, word-excel-powerpoint fájlokat kezelni rajta, majd hazavinni, ott tovább használni ezeket a programokat, böngészni a neten és néha előkapni egy pár retro játékot, vagy megnézni kedvenc filmünket/sorozatunkat. A teljesítménye ugyan egy ROG-laptop kondenzcsíkjában van, a két magos Intel Celeron N2940 processzor arra született, hogy ilyen jellegű munkákat elvállaljon. Egy nagyobb, izmosabb processzor nem lenne kihasználva ezekkel a feladatokkal és csak az árat nyomná fel. Azáltal, hogy az ASUS-nál ezt a 2.2 Ghz-s, 2 megányi smart cacheval rendelkező processzort használták fel, az árat lent tartották, a teljesítmény tekintetében pedig a fent említett feladatokra pontosan elegendő született. Az instant-on funkció a tableteket és smartphoneokat idézi, hiszen alvó állapotból nagyjából 2 másodperc alatt feláll a gép. A multitasking feladatok könnyebb ellátására képes technológiákkal felszerelt 22nm-es Celeron processzor egy Intel HD Graphics videokártyát kapott, ami, mint tudjuk „alap” játékok kezelésére elegendő. Főleg kisebb játékok, esetleg MOBA-k, vagy retro darabok futnak el rajta szívesen, a Witcher 3: Wild Hunt Ultra beállításon inkább egy másik ASUS gépet támogatja.

Összességében egy teljesen jó notesz-laptopot kapunk, ami képes kiszolgálni a multimédiás igényeket, valamint tökéletes partner azoknak, akik office-programokkal dolgoznak. Egy egyetemista pénztárcájának és külső igényeinek tökéletesen megfelelhet a gép. Előadásokon jegyzetelni, hangfelvételt készíteni, vagy közben passziánszozni, remek partner és a jegyzetek olvasgatásához is egy stílusos köntöst ad (mégsem az a megszokott fémes, vagy fekete gépházról beszélünk).

Technikai adatok

Processzor Intel Celeron N2940, 2,2Ghz, 2MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 87 300 FT