Technikai adatok

Processzor Intel® Core™ i3-5010U / 2,10GHz / 3MB
Kijelző 17,3\" HD+ LED / fényes, 1600x900 pixeles
Memória 4GB / 1600MHz, bővíthetőség: max. 8GB
Merevlemez 1TB-5400 HDD
Grafikus kártya NVIDIA® GeForce® GTX950M 2GB GDDR3
Optikai meghajtó DVD-RW supermulti
Egyéb LAN / WiFi: Gbit LAN / 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; VGA csatlakozó: HDMI; 3x USB 3.0, Webkamera: 0,3Mpixel, Kártyaolvasó: SD MMC, 4 cellás akkumulátor
Hangrendszer Dupla ASUS SONIC MASTER tervezésű sztereó hangszórók
Ár 167 990,00 Ft

Az ASUS X-szériás legújabb gépe, az X751LX a "hihetetlent", mint fogalmat kutatja és megpróbálja magát az Értelmező kéziszótárban a hihetetlen szócikke alá példaként beírni. A siker nem teljes, de az ASUS-nak nem kell szégyenkeznie, hiszen remek "kis" gépet raktak össze.

 

Megjelenés

Miután a bonyolult kartondoboz-rendszeren átverekedtem magam és eljutottam a tesztelni kívánt laptopig, a szépen lekerekített, megszokott ASUS-dizájn fogadott. Egy sötét, kellemes tapintású felületen a fémes színű ASUS logó nézett vissza rám. Aztán a fedél felnyitása után jött a meglepődés. Az elegáns, fémes és úgy en bloc, a felület kialakítása a tavaly októberben bemutatott ASUS X550ZE-t idézi. A minőségi fémes felület és a fekete billentyűk egy nagyon pofás, kontrasztos képet adnak. A felület egy másik pozitivuma a kellemes hűs tapintása, ami komolyabb erőltetés után sem fog változni, hiszen az IceCool rendszer révén az alapegység felülete nem melegszik, sőt... néha jól is esik az embernek rátenni a kezét a kellemesen hűvös fémes egységre. A touchpadra sem lehet panasz, nem csak kinézetében, de "tartalmában" sem utolsó, hiszen a szériának megfelelő SmartGesture rendszerrel dolgozik, bár néha indokolatlanul "elengedi" az egeret és nem érzékeli jól ujjunk mozgatását. A kijelzőt a megszokott fekete keret veszi körül, amelyen most nem éktelenkedik egyetlen matrica sem, hogy a webkamera helyét jelölje. Az alap, fekete design alul is folytatódik, hiszen a gép szívét a megszokott fekete doboz védi, a szép fémes rész alatt.

 

Kijelző

Az ASUS X751LX 17,3 colos fényes kijelzőjéről nehéz úgy képet csinálni, hogy a tesztelő ne mosolyogjon vissza róla. A HD+-os kijelző 1600x900 pixelt hordoz magán, így a FullHD és a 4K csak az álom kategóriában marad, de egy HDMi csatlakozóval manapság már minden megoldható. Itt is szerepelnek a szokásos, "elszíneződések", ha oldalról, vagy felülről nézzük a képet, de ez annyi laptopnál jelenlévő tulajdonság, hogy szívtelenség lenne felróni neki.

 

Portok és eszközök

Felejtsük el az USB2.0-át, legalábbis az X751LX esetében mindenképp. Ugyan USB-s csatlakozó van a gépen, de már mindegyik 3.0-ás. Ezek mellett a szokásos SD MMC kártyaolvasó, a Bluetooth és a VGA csatlakozók szerepelnek a repertoárban.

A gép bal oldalán van a nagyja: a három USB 3.0, a korábban már emlegetett HDMI, a VGA és az RJ45-ös netes csatlakozó. Azért, hogy 100%-ig ki legyen töltve a hely, a szellőzés is erről az oldalról van megoldva, illetve a COMBO audio jack is itt parkol.


A jobbon már "sivárabb" képet látunk. Egyedül az aksi csatlakozója fogad minket és DVD-RW Supermulti, ami nem dobta be magát szerkesztőségünk szívébe. Remélhetőleg csak a tesztgép kűzd azzal a betegséggel, hogy "magasabb fordulatszámon" berezonál a meghajtó, ezzel egy kávédaráló hangját átvéve elnyom minden hangot maga körül.

 

A gép eleje és hátulja nem kíván sok karaktert. Míg elől a klasszikus működést és akku állapotát jelző LED-ek meg az SD kártyának szánt nyílás, addig hátul maga a 4 cellás energiaforrás foglal helyet.

Az X751LX belsejében helyet foglal egy 4.0-ás Bluetooth is és a 802.11b/g/n szabványú WIFI-vezérlő is, hogy a láthatatlan portokat is emlegessük. A képernyő keretébe szépen beépülő webkamera 0.3 megapixeles, így a világot nem váltja meg, de Skypeolni jó lesz.

 

Teljesímény

Tesztalanyunk nem csak keresi a "hihetetlen" fogalmát, de meg is próbál annak példája lenni. Egyszerre igyekszik multimédiás, office és gamer laptop lenni, de a nagy próbálkozás miatt egy-két dolog kevésbé sikerül. Na, nem lesz ettől rossz az X751LX , sőt. A 3DMark és a 3DMark Vantage tesztjeinken többnyire jó eredményekkel zárt, köszönhetően a Intel® Core™ i3-5010U 2.10 GHz-s processzor és a DDR3-as, 2 gigás NVIDIA® GeForce® GTX950M kombinációjának. főleg ezutóbbi cipeli a hátán a vasat. Ugyan átfolyási képessége gyengébb, mint a DDR5-ös kártyáké, az ASUS laptopjában nagyon jó munkát végez a szerkezet. Fontos ez, hiszen jűval olcsóbb, mint egy DDR5-ös, így a gép is megfizethetőbb és tud olyan teljesítményt hozni, ami a játékosoknak is kielégítő. A processzor ugyan elmarad az i5-ös szériától, hiszen a TuboBoost és a HyperThread rendszer nem ját hozzá, igy ő inkább az alsó középszer képviselője, de a rábízott azért munkát tisztességgel ellátja. Pár rázósabb szituációban azonban érdekes dolgokat tud produkálni, negatívum a proci számláján, hogy a multitaskingot nem olyan jól tolerálta (GTA V telepítés közbeni apróbb tevékenységek a gépen), rövidebb-hosszabb időkre megakadt.

A csomag egyébként tartalmaz még 4GB 1.6GHz-s DDR3-as memóriát, amit akár meg is duplázhatunk, hiszen egészen 8 gigáig bővíthető a memória-mennyiség. Tárhelynek egy egész terrányi 5400-as HDD-t kapunk, aminek hála lesz bőven hely a meghajtandű játékoknak, vagy lejátszandó multimédiás, esetleg irodai fájloknak.

 

Rendszer

Szoksásaiknak megfelelően, a Windows család jelenleg legújabb tagjával, a 8.1-essel teszteljük a gépeket, most sincs ez másképp. A bootideje teljesen jó, nem kell előtte sokat malmoznunk, hogy eljussunk az Asztalig fémesen csillog ON gombtól. Az akkumulátor teljesítményére nem lehet alapvetően panasz, a 4 cellás aksi jól bírja terhelést. Ennek legszebb bizonyossága, hogy a driverek a dobozból szűzen kivett gép alap töltöttséget használva mellett kúsztak fel a gépre, mire észrevettem, hogy nincs bedugva a töltő. Így adódik, hogy egy hosszabb szöveg, vagy bemutató nyugodtan elkészíthető a töltő csatlakoztatása nélkül és utána még egy kis játék is beleférhet az X751LX-el.

 

Kinek ajánljuk?

Nincs igazából meghatározva a gép célközöngése. Mindenki megtalálja benne a hasznos pontokat, legyen szó dizájneri munkákról (azért egész estés filmet nem biztos, hogy érdemes rajta megvágni vele, mert a végén render-idő nem lesz 5 perc), irodai eszközök futtatásáról, vagy akár játékokról. A kisebb maximális felbontás miatt utóbbiak nem hajtják meg annyira a vasat, így a framerate sem csökken le a diafilmek szinjtére.

 

Összefoglalás

A héten három laptop került a kezembe, de tartalmát tekintve az X751LX győzött meg a legjobban. Egyszerre stílusos és a motorháztető alatt zakatoló tartalomnak hála egy nagyon kompakt gép. A teszt során néha voltak meglepő húzásai, hiszen az egyik tesztprogramunk alatt úgy döntött, hogy inkább keres magának valami pihentetőbb elfoglaltságot, és lefagyott, majd utána ugyanezt a programot vígan lepörgette. Ezutóbbi trükközése és a touchpados, valamint a DVD meghajtós problémák ellenére kellemes benyomást keltett a gép. Megnyerő külsejével és jó teszteredményie ár/érték arányában az egyik legjobb elérhető laptopunká teszik az X751LX-et.

Technikai adatok

Processzor Intel® Core™ i3-5010U / 2,10GHz / 3MB
Kijelző 17,3\" HD+ LED / fényes, 1600x900 pixeles
Memória 4GB / 1600MHz, bővíthetőség: max. 8GB
Merevlemez 1TB-5400 HDD
Grafikus kártya NVIDIA® GeForce® GTX950M 2GB GDDR3
Optikai meghajtó DVD-RW supermulti
Egyéb LAN / WiFi: Gbit LAN / 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; VGA csatlakozó: HDMI; 3x USB 3.0, Webkamera: 0,3Mpixel, Kártyaolvasó: SD MMC, 4 cellás akkumulátor
Hangrendszer Dupla ASUS SONIC MASTER tervezésű sztereó hangszórók
Ár 167 990,00 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

3D Mark Vantage

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 32 100 76
1280x768 Medium 27 74 40
1366x768 High 26 71 38
1600x900 Ultra 23 54 32