Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5005U (2Ghz, 3MB Cache)
Kijelző 1366 x 768 HD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 508 GB SSHD (500 GB 5400 Hibrid meghajtó 8 GB-nyi SSD-vel RPM)
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 3xUSB3.0, Kártyaolvasó, miniDisplay port, HDMI, RJ-45 és VGA átalakító külön eszközként, Windows 10
Hangrendszer Bang & Olufsen ICEpower® csúcsminőségű hangszórók
Ár 198 390 Ft

Az ASUS Zenbookokról már szólt egy pár cikkünk, egy újabb típus Tesztközpontba való megérkezésével pedig ismét elővettük a Zen-hanguatot. Jöjjön az ASUS UX303LA bemutatása!

 

Megjelenés

Az ASUS előtt fejet kell hajtani, ha eleganciáról van szó. Nem kenyerem az ömlengés, de nehéz egy ASUS gép dizájnja mellett elmenni anélkül, hogy a "divatos", vagy az "elegáns", esetleg a "minőségi" jelzőt ne sütnénk el. A ZenBookok esetében ez halmozottan igaz, hiszen az aprócska gépek minden dizájnbeli okosságot megkapnak, amit csak ASUS-énál biztosítani tudnak. Van itt szálcsiszolt, fémes felület a borításnak, ami csinos koncentrikus körökkel vonzza a tekintet a gyártó logója felé. A laptopot felnyitva, a fémes egységet a fekete billentyűzet, illetve a matt-szürke touchpad töri csak meg. Utóbbin azért akad egy finom krómos keret, hogy meglegyen a csillogás. A kontrasztos hatást a fehér festésű, fekete billentyűk adják meg, amik megkapták az N-szériás gépek fehér háttérvilágítását is. A kijelző körül egy szélesebb keretet kapunk, hogy az ASUS logó és a webkamera jól elférjen, de az esztétikai értékén ez nem igazán ront a gépnek. A felületen nem igazán találunk felesleges, vagy ki nem használt felületet. A csuklótámasz pont akkora, amekkora egy átlagos méretű férfi kéznek szükséges, minden az IceCool rendszerrel hűsen is van tartva (egy hőtesztet lejjebb láthatnak olvasóink). A touchpad kicsit talán nagyobb is a kelleténél, de kellemesen használható a SmartGesture funkciókkal kiegészítve. Méreteiben egyedül a touchpad nevezhető „nagynak”, hiszen maga a gép a másfél kiló körüli össz súlyával eltörpül az ASUS ROG-óriásai mellett, illetve 323 x 223 x 19.2 mm-es méreteivel egy praktikus útitárs szerepében tetszeleg majd. Érdemes megemlíteni, hogy ismét érződik a MacBookokkal való versengés, nem csak belső, de külső téren is. Az Apple nem csak hardver téren, de dizájnja miatt is vonzó, ezt pedig észrevették az ASUSnál is, így igyekeznek mind a két fronton támadni az amerikai gyártóval szemben. Ismét ügyesen keveredik a szögletes és lekerekített formák mixe, amivel a taiwani gyártó már jó ideje operál. Valószínűleg az ilyen téren szerzett tapasztalatok összessége szüli meg az újabbnál-újabb ASUS gépek megjelenését és a Tesztközpontunktól sorra megkapott 10 csillagokat.

 

Kijelző

Az egy dolog, hogy valami szép, de hogy dolgozik? Kezdjük első körben a kijelzővel, ami egy 13.3 colos darab, maximális 1366x768-as felbontással. Ugyan már elérhetőek nálunk olyan kiadású Zenbookok amelyeknél már elérhető a nyálcsorgatás és képélesség csúcsát elérő QHD felbontás is, de a mai tesztalanyunkba "csak" egy standard 1366x768-as, matt kijelzős változat jutott. Baj-e ez? Ugyan egy 13 colos kijelző esetében ez a felbontás tökéletesen elegendő, a kijelző is megfelelő méretű munkafelületet biztosít számunkra. A képminőségre nem lehet panasz, a matt felületnek köszönhetően pedig minimális a tükröződés a kijelzőn. A minőségen csak egy dolog dobhatna, ha még egy IPS-löketet is kapott vola a Zenbook, de ne panaszkodjunk, jó ez így is.

 

Portok és eszközök

A klasszikus Zenbookos port-kiosztás ennél a kiadásnál is megvan. Az optikai meghajtót tessék elfelejteni, hiszen az ultravékony kialakítás miatt nem nagyon fér el egy DVD SuperMulti a csomagban. Ahhoz viszont, hogy külső meghajtót csatoljunk a géphez, kapunk némi segítéget, hiszen három darab USB 3.0-ást, illetve a csomag tartalma még a 2-in-1 kártyolvasó, a miniDisplay vagy a HDMI port is.


Akinek vannak speciálisabb elvárásai, például csatlakoztatnák egy nagyobb kijelzőhöz gépüket, azoknak sem kell panaszkodni. A Zenbookot alapesetben nem látták el (ismét csak méretei miatt) VGA porttal, de a csomagban mellékelt eszközök segítségével ezt a kapcsolást is meg lehet oldani. Hasonlóan orvosolható az a helyzet is, ha WiFi-mentes övezetbe kerülünk és csak kábeles nettel tudunk dolgozni, ugyanis egy kis átlaktó segítségével RJ-45-ös portot is tudunk varázsolni Zenbookunk oldalára. Az taiwaniak tehát mindenre gondoltak, sőt még egy kis kedvességgel is megspékelték a csomag tartalmát.


Ez a kedvesség egy barna tasak képében manifesztillálódik, ami némi védettséget ad Zenbookunknak, ha vándorútra vinnénk a kis gépet. A kis tasak ugyan nincs brutális módon kipárnázva, inkább a felületi sérülésektől, sem mint az ütésektől véd, de szimpatikus ötlet volt a gyártótól, hogy mellékelt a gép mellé egy kis szütyőt. Az viszont még szimpatikusabb, hogy legjobb hangszóróiból is csomagolt egy keveset a fémházba, hiszen a B&O IceCool rendszer biztosítja majd a tökéletes hangzást, a (nyilván kitalálták gyakori olvasóink) SonicMaster hangrendszer rendezésével. Nyilván a “külsőre nem látható” portok sora itt is a 802.11 b/g/n WiFi vevővel, illetve a Bluetooth 4.0-ással kezdődik és zárul. Az előbbiek mellett még dolgozik egy HD webkamera, illetve a web-kommunikációt megkönnyítő beépített mikrofon is a rendszerben, csak, hogy teljes legyen a kör és a multimédiás, illetve office igényeket tökéletesen kielégítsük.

Teljesímény

Gyakori olvasóinknak talán már nem kellene ecsetelnem az U-s processzorok mibenlétét, de röviden mondjuk el, hogy miről van szó. Az U az “ultra-low-voltage” rövidítése, ami annyit tesz, hogy az ezzel jelölt processzorok kis energia-igénnyel dolgoznak, ezzel kímélik az akkut (és a tulajdonost) a folytonos konnektor-vadászattól, a velük felszerelt laptopot így sokkal mobilissá téve. Egy Zenbook esetében kiemelt fontosságú utóbbi tulajdonság, így indokolt volt egy két magos, Broadwell architektúra szerint készült processzor alkalmazása. Az i3-as 5005U 2 Ghz-es órajellel dolgozik, amit ezúttal TurboBoost nem fog tovább pörgetni (az U-s procikra amúgy sem jellemző a turbó használata). A 14 nm-es, négy szálas proci 15W-s fogyasztással dolgoztatja meg, minden egyes tranzisztorát, na meg az Intel HD Graphics 5500-ast, ami a grafikus teljesítményért felügyel. A Windows 10 ezúttal nem talált magának más grafikus kártyát, így “kénytelen volt” ezt használni. Vannak már olyan Zenbookok, amik alkalmaznak Nvidia kártyákat, de ezúttal egy integrált kártyás darabot teszteltünk (talán a későbbiekben majd lesz másik változatról is cikk), aminek teljesítménye sajnos elmarad a gamer laptopokétól. Persze, nem is feltétlen várjuk el egy Zenbooktól, hogy ROG-teljesíményt produkáljon. Játékokkal nem fárasztottuk ezúttal a gépet (erről lentebb olvashatnak), így csak röviden mazsolázzuk át a grafikus kártya képességeit. Órajele valahol 300 és 950 Mhz között mozog használat közben és képes a DirectX12-vel való koprodukcióra. A csomag tartalma még 4 giga 1600Mhz-s DDR3-as memória is, de az érdekesség nem is ez. Sokkal inkább az 508 GB-os SSHD, ami egy hibrid rendszer. A hagyományos HDD-khez képest sokkal hamarabb feláll a Windows, készenléti állapotból pedig pláne, hiszen a Zen az Instant ON technológiával dolgozik, ami a táblagépek és okostelefonok alvó állapotból való, gyors “ébresztéséért” is felelős. A hibrid rendszernek, ami 500 GB HDD-ből és egy 8 gigás gyorsítóból állt össze, köszönhetően lesz bőven helyünk és ezért nem kell engednünk a tempóból sem. Az adatokkal rendkívül gyorsan dolgozik a gép, nem fogunk beleőszülni a mappaműveletek, vagy másolgatás folyamatába, hanem igazi zen-hangulatban kísérjük végig majd a gyors folyamatot.

Rendszer

Ahogy korábban ígértük, igyekszünk gyakrabban Win10-est alkalmazni tesztjeinknél és most is így tettünk. Miért is? Nos, az ASUS Zenbookok nagy részét már előre telepített Windows 10-el vásárolhatja meg, így érdemes volt “visszalépés” nélkül elkészíteni a tesztet. Nos, a használat alatt egy pillanatnyi gond nem volt vele. Gyors, a multitaskingos elvárásoknak tökéletesen megfelelő “eredményeket” produkált a Zenbook. Rászolgált a nevére, hiszen egyszer sem kellett morgolódni azon, hogy lefagyott, vagy lassult volna. A Cinebench szépen lefutott rajta, a böngészés, illetve a cikk körüli apró munkálatok, amiket a gépen végeztünk el, nem okoztak kihívást az UX 303LA-nak. Az akkuidő az U-s proci miatt még jobban ki lett tolva, így nyugodtan elszakadhatunk a konnektoroktól és mehetünk a szabadba a Zen-t hirdető kis útitársunkkal. Egy ilyen gépnél, amit valószínűleg többet fogunk az ölünkben tárolni, mint az asztalon (már csak méreteiből adódóan is), fontos az, hogy mennyire melegszik. Nos, alaphelyzetben, nagyjából 20-25 perc használat után megnéztük, hogy az AIDA mit mutat. Az alábbi listában látható, hogy a házon belül milyen hőfok volt, én pedig megjegyzem, hogy a házon kívül ebből alig lehetett érezni valamit. Kellemes, a farmernadrágot meg nem égető hőt produkált az UX303LA, így a mobilitási elvárásoknak nyugodtan mondhatjuk, hogy remekül megfelelt.

Kinek ajánljuk?

Az ASUS Zenbook lehetne akár a Windows-osok térítő eszköze a MacBook Airrel szemben, de egyenlőre maradjunk a standard felhasználói köröknél. Egy elegáns, megbízható laptopról van szó, így az üzleti szférában bérelt helye van, de aki ad a mobilitásra és a komoly multimédiás élményre, annak is érdemes a kívánságlista élére tenni egy Zen-t. A gamer köröket leszámítva, nyugodtan mondhatom minden casual felhasználónak jó választás az UX303LA, vagy nagyobb testvérei.

Összefoglalás

A Zenbookok közül ez az egyik “beugró” darabnak is tekinthető gép, ami ennek ellenére is remek multimédiás és office teljesítménnyel rukkolt elő. Az SSHD tárhelynek köszönhetően gyorsan munkára fogható, az U-s processzora pedig megbízható munkája ellenére kíméli annyira az akkut, hogy akár 7 órás menetidőt is produkáljon a gép. Remek utitárs, munkához kiválló és elegáns, illetve szórakoztató-központnak is remekül használható.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5005U (2Ghz, 3MB Cache)
Kijelző 1366 x 768 HD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 508 GB SSHD (500 GB 5400 Hibrid meghajtó 8 GB-nyi SSD-vel RPM)
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 3xUSB3.0, Kártyaolvasó, miniDisplay port, HDMI, RJ-45 és VGA átalakító külön eszközként, Windows 10
Hangrendszer Bang & Olufsen ICEpower® csúcsminőségű hangszórók
Ár 198 390 Ft

Értékelés

 
Kinézet
Praktikusság
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

Játék Tesztek

A játéktesztektől ebben az esetben eltekintettünk, hiszen a Zenbookok alaphelyzetben nem a gamer közönség számára készültek. Ugyan alacsony gépigényű játékokat (Heartstone, vagy egy pár MOBA) képes futtatni, ettől komolyabb rendszerigényű Witcher 3-azásra ne számítsunk vele, még alacsonyabb beállításokon sem. A Notebookchecken megtalálható egy lista az IntelHD Graphics 5500-assal futtatott játékokról, azok közül érdemes csemegézni (főleg sport és autós játékokat fogunk találni, illetve az elmúlt évek nagy játékait alacsonyabb beállításokon). Megjegyeznénk, hogy nem minden mérést az 5005U processzorral készítettek, így az oldalon látható eredmények és a gép teljesítménye közt lehet eltérés.