Bemutatók

ASUS roadshownkat ezúttal egy új irányba, a béke és nyugalom szigetére, avagy a Zen-felé tereltük. Pontosabban a Zenbookok irányába, az UX305FA-val! A korábbi DELL Vostro és Pavilion cikk után ismét csak egy rövid bemutatóval jelentkezünk, amit hamarosan egy újabb rövid, majd egy hosszabb MSI cikk követ.

Technikai adatok

Processzor Intel Core M-5Y10, 2Ghz, 4MB Cache
Kijelző 13.3" FullHD+ LED / matt, 1920 x 1080
Memória 4GB / 1600MHz
Merevlemez 128 GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi  802.11a/b/g/n/ac; Bluetooth: 4.0; HDMI Micro; 3x USB 3.0, Webkamera, micro SDXC kártyaolvasó, jack-audio kimenet
Ár 216 890 Ft

 

A csomagolásból kiszabadítva a Zenbookot, egy meglepően könnyű, törékeny szerkezet került a kezembe. Egy nagyobb termetű férfi kezében szinte papírlapnak tűnő Zenbook igazán mutatós darab lett, különleges szürkésfekete színezésével, ami bizonyos megvilágításnál még barnának is tűnhet. A megjelenésének igazi ízét persze a méretei adják. Az UX305FA összesen 1.1 kilogramm súllyal jött a világra, ami emberi mértékben is bőven a koraszülöttség határain belül van. Persze, nem csak súlya, hanem felületének méreteit tekintve is hordoz érdekességet. A 30x22 centi még nem is annyira érdekes, hiszen léteznek ekkora laptopok, azonban az 1.27 centiméretes vastagságával sok mobiltelefonon is túltesz a gép. Mobilitását tekintve tehát egy rossz szó sem érheti a gépet, egyedül annyi, hogy béleltebb tok nélkül nem is nagyon merjük majd hordozni ezt a törékeny külsejű szerkezetet. Könnyebbség, hogy a Radium.hu-nál való vásárlással a tulajdonos egy laptoptáskával is gazdagodik, így nem lesz gondja az UX305FA szállításával a későbbiekben.

 

Méreteiből adódhatna, hogy portok tekintetében nem várunk nagyot a géptől, de meglepő módon a Zenbook ránk-kontráz. Kapásból 3 darab USB 3.0-al kezdünk, valamint egy micro SDXC kártyaolvasóval, illetve egy micro HDMI kimenettel, listánkat pedig a szokásos audio jack kimenetek párosa zárja a fülesnek, meg a mikrofonnak való helyekkel. A gépbe természetesen bekerült a szokásos láthatatlan port-duo, a WIFI és a Bluetooth vevő is.

A kérdés persze adódik: egy ekkorka gépben vajon mekkora szív dobog? Nos, a FullHD képes, 13.6 colos, matt kijelzőre a képi élményt egy Intel Core M-5Y10 processzor és a hozzá tartozó Intel HD Graphics 5300-as adja. A 2 magos, 800Mhz-ről egészen 2 Ghz-ig felhúzható processzortól nem kell a világ megváltását várni. A Zenbookokat nem arra tervezték, hogy gamerek százai vonuljanak rajta hadba, sokkal inkább a béke aprócska szigete lesz ez, amin elintézzük hivatalos és kevésbé hivatalos ügyeinket, e-mail váltásainkat, futtatunk irodai programokat és nézünk meg egy-két részt kedvenc sorozatunkból. Ugyan a processzor rendelkezik a „Fast Memory Acces” névre elkeresztelt rendszerrel, ez annyit segít, hogy a már emlegetett adatokat hamarabb dolgozza fel és tegye elérhetővé számunkra a gép.


Az tehát kiderült, hogy a gépet nem a csúcsmodern játékok futtatására fogjuk használni, hanem inkbb lesz egy remek, könnyen hordozható munkatárs. Azért, jegyezzük meg, hogy 128, vagy 256 GB SSD-s rendszerének köszönhetően a rendszer nagyon gyorsan feláll és munkára kész, így kiegészítve egy mobil tárhellyel tényleg a legtöbb „átlagos” feladat elvégzésére ideális kolléga lesz az UX305FA.

A kompakt kis szerkezetek tömkelegéből meglepően jó hangzásával kitűnik, hála a Bang & Olufsen páros ICEpower® hangszóróival. Az ASUS már jó ideje dolgozik a B&O-val és eddig egyszer sem csalódtunk ebben a párosításban, ahogy a tesztalanyunk sem okoz csalódást kategóriáján belül. Egy 44 wattórás Polymer akkumulátornak hála az UX305FA nyugodtan elvihető hosszabb utakra is, „There are no strings on me!” felkiáltással (idézve Ultront, vagy Pinocchiót), az aksi töltőkábelét elhagyva.

Az ASUS UX305FA egy kompakt munkatársnak született, aki által elvégezhető minden olyan munka, ami egy irodai rendszerben felvetődik. Kategóriájában, a teljesítmény terén kielégítő, méretéből adódó mobilitása pedig rettentően hízelgő olyan felhasználóknak, akik sosem állnak meg a munkában és egy megfelelő társat keresnek mozgalmas életükhöz. Ahogy emlegettem már, a laptop mellé jár egy táska is, amiben kényelmesen elférnek a gép mellett egyéb papírjaink is, illetve egy Zalman fejhallgató. A Radium+ garanciával pedig mi is biztosítjuk azt, hogy az ASUS Zenbook egy strapabíró vétel lesz minden látogatónk számára.

Videóbemutató

 

Technikai adatok

Processzor Intel Core M-5Y10, 2Ghz, 4MB Cache
Kijelző 13.3" FullHD+ LED / matt, 1920 x 1080
Memória 4GB / 1600MHz
Merevlemez 128 GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi  802.11a/b/g/n/ac; Bluetooth: 4.0; HDMI Micro; 3x USB 3.0, Webkamera, micro SDXC kártyaolvasó, jack-audio kimenet
Ár 216 890 Ft