A kosár jelenleg üres

Részösszeg: 0,00 Ft
Gyártó
Választ
-Választ-
Kijelző
Választ
-Választ-
Processzor
Választ
-Választ-
Videókártya
Választ
-Választ-
Memória
Választ
-Választ-
Részletes szűrő...
vagy
Szűrés indítása...

ASUS X540SA - Bemutató cikk

2016. 02. 13. 8:05

Technikai adatok

Processzor Intel® Celeron® QUAD CORE Processor N3150 (2M Cache, up to 4 x  2.08 GHz)
Kijelző 15,6" 1366 x 768 HD felbontás
Memória 4 GB RAM DDR3 1600Mhz
Merevlemez 500GB 5400RPM
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó
 DVD-RW supermulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, 1 x USB 3.0, 1 x USB3.1 type C, 1xUSB 2.0, 4in1 Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 csatlakozó
Hangrendszer ASUS SONIC MASTER 2.0 hangszórók
Ár 89990Ft Áfával

 

Bemutatók

Tesztközpontunkban a mostani bejegyzéstől kezdve nem csak részletes teszteket olvashattok, hanem rövidebb, általánosabb bemutatókat, alapvetően közép-, vagy üzleti kategóriás gépeinkről. Ezekre a laptopokra jellemzően itt nem várunk el komolyabb teljesítménybeli mutatókat, sokkal inkább a kényelmi, dizájneri és "hasznossági" funkcióit vesszük figyelembe.

 

 

 

Előszó

Az ASUS bizony odatette magát. Már a klasszikus kartondobozt is egy letisztult, elegáns feketés papírboxra cserélték, de az, ami benne pihent, bizony nagyot hozott. Nem hiába büszkék a taiwaniak ennek a terméknek a külsejére és nem hiába foglal el több helyet a hivatalos oldalon, ezen tulajdonságainak méltatása, mint a technikai paraméterek ecsetelése.

Megjelenés

A védőcsomagból egy sötét csiszolt fém felületű szerkezet bújt elő, a márka krómosan csillogó logóját magán viselve. A 15.6 colos kijelzőnek helyt adó felső egység a lekerekített dizájnnal egyszerre lett elegáns és a fémes jelleggel mégis van benne némi brutalitás. Talán pont a fémes hatása, mint anyag adja meg utóbbi jellegét a dolognak, mert ettől a fémes témától lesz igazán erőgép jellege a dolognak. Tetszik látni msi, nem csak a nagydarab gépek tudnak izmosnak tűnni? Az alsó blokk a legtöbb felhasználónak a "minőséget" fogja sugalni. Az ASUS X540SA alsó egysége jól mutat és kényelmes is. A megtermett férfikéz jól elfér rajta és kellemesen hűvös is marad a szerkezet. Itt nem érződik komolyabb használat után sem érődött komolyabb hőemelkedés. A lekerekített, fekete billentyűk a fémes alapegységen szép kontrasztosak és a betűk miatt sem kell hunyorogni, mert a felfestésnél is ügyeltek rá, hogy könnyen olvasható, nagy jelek legyenek a billentyűkön. Az egész laptop megjelenésében benne van a minőség. Sehol egy gyenge illesztés, felesleges vonal, vagy törés.


Kinek ajánljuk?

Az ASUS X540SA jó választás azoknak, akik csak lazításként ülnek a gép elé, vagy épp ellenkeőleg, a munka világába vezetnék be az X540SA felcsillanó fémes dizájnal rendelkező lelkét. Az Intel CELERON QUAD Core processzor jól viselkedik a megszokott irodai szoftverek használata közben és a 3-4 éves játékok is már elzakatolnak rajta. Az adatok tárolására akad hely, hiszen 500 GB-nyi tárhellyel lehet gazdálkodni, illetve a laptopban alapvetően 4 GB memória is helyet foglal.

 

Portok és eszközök

Vegyük szépen sorra. A bal oldal megkapta a neki járó Rj45-ös portot, egy HDMI és két USB-csatlakozási lehetőség társaságában. Utóbbiak közül az egyik egy 3.1-es C type típusú. A Kensington zár is ide került, hogy a túloldalon helyet kaphasson a fülesnek szánt audio-port, a 4-in-1 kártyaolvasónk, illetve egy újabb USB-port. A BGN 802.11-es WiFi-vevő teljesen alkalmas, ha nem kábelesen csatlakozunk a nethez, a driverek leszedéséhez, így természetesen a dobozban mellékelve sem fogunk (feleslegesen) ilyen lemezt találni.


 

 

Teljesítmény

A teljesítménye ugyan egy ROG-laptop kondenzcsíkjában van, a négymagos Intel Celeron processzor arra született, hogy ilyen jellegű munkákat elvállaljon. Egy nagyobb, izmosabb processzor nem lenne kihasználva ezekkel a feladatokkal és csak az árat nyomná fel. Azáltal, hogy az ASUS-nál ezt a 2.08 Ghz-s, 2 megányi smart cacheval rendelkező processzort használták fel, az árat lent tartották, a teljesítmény tekintetében pedig a fent említett feladatokra pontosan elegendő született. Az instant-on funkció a tableteket és smartphoneokat idézi, hiszen alvó állapotból nagyjából 2 másodperc alatt feláll a gép. A multitasking feladatok könnyebb ellátására képes technológiákkal felszerelt 22nm-es Celeron processzor egy Intel HD Graphics videokártyát kapott, ami, mint tudjuk „alap” játékok kezelésére elegendő. Főleg kisebb játékok, esetleg MOBA-k, vagy retro darabok futnak el rajta szívesen, a Witcher 3: Wild Hunt Ultra beállításon inkább egy másik ASUS gépet támogatja.

 

Közelebbről szemügyre véve

Az ASUS otthoni és üzleti célokra szánt böngészős laptopja nem okozott csalódást, de nem is rukkolt elő többel, mint amire számítottunk. Egy formás, dizájnos mukaeszköz, ami ritkán lát el komolyabb feladatot, mint a szöveg-, táblázat- és prezentáció-készítő programok, de akkor is inkább egy stabil középmezőnybéli eredményt ér el. A böngészős laptop kifejezést nem hiába használtam, hiszen a laptop képességei főleg az office-kategóriában merülnek ki. Munkába elvinni, word-excel-powerpoint fájlokat kezelni rajta, majd hazavinni, ott tovább használni ezeket a programokat, böngészni a neten és néha előkapni egy pár retro játékot, vagy megnézni kedvenc filmünket/sorozatunkat. 

Végszó:

Összességében egy teljesen jó notesz-laptopot kapunk, ami képes kiszolgálni a multimédiás igényeket, valamint tökéletes partner azoknak, akik office-programokkal dolgoznak. Egy egyetemista pénztárcájának és külső igényeinek tökéletesen megfelelhet a gép. Előadásokon jegyzetelni, hangfelvételt készíteni, vagy közben passziánszozni, remek partner és a jegyzetek olvasgatásához is egy stílusos köntöst ad (mégsem az a megszokott fémes, vagy fekete gépházról beszélünk).

Technikai adatok

Processzor Intel® Celeron® QUAD CORE Processor N3150 (2M Cache, up to 4 x  2.08 GHz)
Kijelző 15,6" 1366 x 768 HD felbontás
Memória 4 GB RAM DDR3 1600Mhz
Merevlemez 500GB 5400RPM
Grafikus kártya Intel HD Graphics
Optikai meghajtó
 DVD-RW supermulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, 1 x USB 3.0, 1 x USB3.0 type C, 1xUSB 2.0, 4in1 Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 csatlakozó
Hangrendszer ASUS SONIC MASTER 2.0 hangszórók
Ár 89990Ft Áfával

A terméket itt tudja megtekinteni Webshopunkban