Technikai adatok

Processzor Intel® Core™ i3-4160 (3M Cache, 3.60 GHz)
Alaplap Gigabyte B85M-D2V /Ultre Durable 4Plus, Ultra Cool, Ultra Performace/
Hűtés gyári hűtő
Memória 8GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX Fury
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya Nvidia GeForce GTX 750Ti OC EDITION 2GB GDDR5
Optikai meghajtó Samsung 24xDVD+/-RW DL
Tápegység LC Power 500W
Egyéb 10/100/1000 Gigabit LAN, Raid 0,1,5,10,JBOD, 2 db PS/2, 4 db USB 2.0, 2 db USB 3.0, 1 db RJ-45 LAN, 3.5 mm jack hang csatlakozók, 1 db VGA (D-Sub)
Ár 154 990 Ft

GT szériás gépeinket úgy álítottuk össze, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák elérhető áron. Jelen tesztünk alanya az intel alapú Bomber GT lesz, amely nagyon kedvezó áron nyújt akár FullHD felbontású játékélményt.

Megjelenés

Ahogy azt már GT-szériás számítógépeinknél legújabban megszokhatták, a konfigurációt egy AeroCool V3X házba szereljük. Az említett házban minden megtalálható ami egy ilyen teljesítményű gép összeszerelésénél szóba jöhet. A Front panelen találhatunk 2db 5,25-ös bővítőhelyet ami lehetőséget biztosít több darab ODD, front kijelző vagy rack beszereléséhez is. A tovább bővítőhelyek között szerepel 2db 3,5-os HDD bővítőhely, valamint egy dedikált SSD felfogató hely, emellett a Bomber házának hűtési "házirendje" is a játékos mivoltára utal. Alapból egy 12cm-es és egy 8 cm-es ventillátort kapunk a géphez, ezek közül egyik a gép elejében van és LED-es, a másik nem világítós, és a gép hátuljában kapott helyet. Ezeken kívül opcionálisan beszerelhetünk még két darabot egyet felülre, egyet pedig a ház (szemből nézve) bal oldalára. Már az alap két ventillátor (első, hátsó) megfelelő légáramlást biztosít, elöl a hideg levegő befúvódik, és hátul a meleget kifújja. Ja és minden bemeneti légnyílást porszűrő véd, megakadályozva ezzel a gép gyors porosodását. A házba a mini ITX-estől kezdve, a microATX-en keresztül, egészen az ATX szabványig bármilyen alaplapot beszerelhetünk. Hátul 7 db bővítőkártya elhelyezésének van hely, ami eleget is tesz egy ATX-es alaplap teljes kihasználásához. Az előlapi panel egész jó, kapounk 2db USB 2.0-ás kivezetést és 2db audio jack csatlakozót (mikrofon, fejhallgató).

Alaplap

Egy asztali PC egyik legfontosabb alkatrésze az alaplap. Ebbe szereljük a processzort, a videókártyát, erre kötjük rá a HDD-ket, a perifériákt. Mivel minden alkatrész ezen keresztül kapcsolódik egymáshoz, fontos hogy a megfelelőt válasszuk. Ebbe a gépbe a Gigabyte gyártotta B85M-D2V nevű lap kapott helyet. Ez az alaplap Intel 1150 foglalatos és B85-s chipsettel van ellátva. Az M-jelölés a méretére(vagyis m-atx) utal így igazán helytakarékos ám mégis minden megtalálható rajta ami ebben a kategóriában elvárható. Processzorokat egészen az i-7s szériáig fogad , a 2db memória foglalat pedig 16Gbyte 1600mhz-s memóriáig támogatott. Ezen kívűl lehetőség van xmp-s(extreme memori profile) memóriák használatára is, így még magasabb órajel is elérhető. Az alaplap egyébb bővítésekkel is bőszen el van látva: usb3.0-ás előlapi kivezetés, 2db sata 2 és 4db sata 3 port, hogy csak néhányat említsek. A hang vezérléséről jelen esetben a Realtek ALC887-s megoldásra gondoskodik, amely előlapi panel segítségével 7.1 rendszerek vezérlésére is képes. Bővítőkártyák elhelyezésére is lehetőségünk van. Ezen a lapon találhatunk egy PCI-Express 16X-so foglalatot, ide jön a videókártya, 2db PCI-Expressz 1x foglalatot. Most jöjjenek a hátlapi csatlakozók. Minden szokásos port megvan az alaplapon: 1 RJ-45 LAN, egy D-SUB, egy DVI-D, 2db PS/2 port, 4db USB 2.0, 2db USB 3.0, valamint 3db audio jack.(a hátlapi kép ne tévesszen meg senkit, az még asrock alaplappal készült melyet azóta a fennt említett gigabyte váltott)

Teljesímény

Teljesítmény szempontjából egy nagyon kiegyensúlyozott konfigurcióról beszélhetünk. Processzor választásnál az intel megoldására esett választásunk, pontosan az i3-4160 modellról beszélhetünk. Specifikáció szempontjából egy 3,6ghz modelről beszélhetünk amely 2 fizikai maggal rendelkezik de az intel hyper threading technológiának köszönthetően akár 4 szálon is tud számolni. Egy szálas teljesítménye nagyon erős így akár középkategóriás videókártyák kihajtása se okoz neki gondot és bátran használhatjuk akár az újabb játékok full-hd megjelenítésénél is. Mivel 4. generációs intel processzorról beszélünk így megtalálhatő benne egy integrált vga- is mely HD 4400-névre hallgat. Több szót nem is nagyon ejtenék róla hiszen mi a gépünket dedikált VGA-val szereljük így ez a megoldás letiltásra került. Videókártyának a Geforce 750ti-t választottuk amely erős alsó-középkategóriás megoldásnak számít és teljesítménye is igen kedvező. Ebből is a lehető legerősebb kiépítést válaszottuk 2gb GDDR5 meóriával is gyári tuninggal. A kártya könnyedén megbírkozik a régebbi játékokkal és még a legújabbakat is kellemes sebesség mellett futatja FULL HD felbontás és közepes vagy magas részletesség mellett. A Bomber GT-be 8GB 1600MHz-es DDR3-as memóriamodul kerül beépítésre, ezt természetesen lehetőségünk van bővíteni egészen 16 GB-ig, mivel az alaplapnak ennyi a maximum. Nagy általánosságban elmondható, hogy egy ilyen konfigurációnál nem hátráltató tényező a 8gb modul mivel a játékok igén kis hányada igényel ennél többet. A PC-be továbbá belekerült egy Toshiba 1TB-os HDD is. Erre telepíthetjük fel rendszerünket, programjainkat, játékainkat, és még bőven marad hely dokumentumjaink, filmjeink, zenéink tárolására is. Természetesen ebben az esetben is van lehetőség bővíteni a konfigon, kérhetünk akár nagyobb, vagy több HDD-t, vagy akár SSD-t is. Továbbá még egy mindent író/olvasó Samsung DVD meghajtó is beépítésre került a gépbe.

 

 

Rendszer

Régebbi olvasóink tudják, hogy mi egy, a többség által kedvelt operációs rendszerrel szoktuk tesztelni a gépeinket. Ez most sincs másképp: itt is a Microsoft Windows 8.1-et használtuk. Tudom, hogy ezt többen nem szeretik, és inkább 7-es pártiak, de haladnunk kell a korral nekünk is, és a 7-est preferálóknak mondom, hogy aki csak az új Start menüt nem kedveli, az egy apró kis program feltelepítésével ez beállítható a régi, megszokott Start menüre. De természetesen Linux is telepíthető a gépre, ki mit szeret használni. Bekapcsolás után gyorsan feláll a rendszer, de aki villámgyorsaságot akar, annak egy SSD-re van szüksége, ennek beszerelését, bővítését kérésre meg tudjuk oldani. A gépben megbúvó 500W-os LC Power tápegység teljes mértékben kielégíti a komponensek áramigényét, mivel mind a processzor mind a videókártya kategóriáján belül is igen alacsony fogyasztással rendelkezik.

Kinek ajánljuk?

A konfigurációt azoknak ajánlanám akik nem szeretnének vagyonokat költeni egy asztaai számítógépre, mégis belekóstolnának a legújabb játékokba, vagy régebbieket játszanának maximális beállítások melett. Persze ezek mellett a mindennapi felhasználás során felmerülő követelményeket is kivállóan ellátja a gép.

Összefoglalás

A Bomber GT tökéletes választás lehet a multimédiát és játékot kedvelő felhasználóknak egyaránt, hiszen rendkívül jó ár/érték mutatóval rendelkezik az adott piaci szegmensben. Az erős Intel® Core™ i3-4160 processzor és a Geforce GTX 750 Ti 2GB-os DDR5-ös grafikus kártya teljesítménye bőven elegendő a játékok közepes, és magas beállításokkal való futtatásához. Az 1Tb-os HDD-n elég elég sok játékot, filmet, zenét tudunk tárolni. Mivel mind a processzor mind a videókártya elég alacsony fogyasztású, így gyári ventillátoruk tökéletsesen ellátja feladatát alacsony zaj melett. Ráadásúl a választott komponenseknek hála számítógépünk remek bővítés/fejlesztési pontenciállal is bír.

Technikai adatok

Processzor Intel® Core™ i3-4160 (3M Cache, 3.60 GHz)
Alaplap Gigabyte B85M-D2V /Ultre Durable 4Plus, Ultra Cool, Ultra Performace/
Hűtés gyári hűtő
Memória 8GB 1600MHz DDR3 RAM Kingston HYPERX Fury
Merevlemez Toshiba 1TB 7200rpm 64MB SATA3
Grafikus kártya Nvidia GeForce GTX 750Ti OC EDITION 2GB GDDR5
Optikai meghajtó Samsung 24xDVD+/-RW DL
Tápegység LC Power 500W
Egyéb 10/100/1000 Gigabit LAN, Raid 0,1,5,10,JBOD, 2 db PS/2, 4 db USB 2.0, 2 db USB 3.0, 1 db RJ-45 LAN, 3.5 mm jack hang csatlakozók, 1 db VGA (D-Sub)
Ár 154 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Alaplap
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

További információkért kattints ide!

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1680x1050 Ultra 45 71 57
Battlefield 4
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 55 42
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 42 71 58
Far Cry 4
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 30 48 39