Bemutatók

A tesztközpontba nem csak laptopok, asztali gépek kerültek az utóbbi időben. Volt szerencsénk bemutatni olyan eszközöket, amiket nem ajánlunk, vagy épp a pokolba kívánunk. Írtunk cikket hűtökről, vagy speciális kiegészítőkről, ez alkalommal pedig tesztközpont új munkatársáról készült egy kis összeállítás!

Technikai adatok

Modell Cooler Master Test Bench V1.0, CL-001
Alapanyag Galvanizált acél;
Méretei 320x115x282 mm
Súly Üresen: 1.9 kg
Támogatott tápegység típusok ATX PS2, EPS PSU
Támogatott alaplap méretek ATX, m-ATX, Mini-ITX, Pico-ITX, Nano-ITX board

Nehéz egy rozsdamentes acél vázról négy bekezdésnyi szöveget összehozni, így a bemutató nagy részében igyekszem majd alternatívákat találni arra, hogy mire lehetne még használni a CoolerMaster Test Bench V1.0-át, azon kívül, hogy PC komponenseket tesztelünk rajta. Az alap feladata ugyanis ez. Egy táp, egy (vagy több) merevlemez, valamint egy tápkábel hozzáadásával meg is teremtettük a tesztgépünk alapjait. Innentől kezdve a tesztpad felső részére erősíthetjük azt a konfigurációt, amit éppen tesztelni szeretnénk. Miért is hasznos ez? Nem kell a ház oldalát lebontva, egy szűk helyen matatva, (ha esetleg nem nálunk rendeli a gépét, akkor még a kábelek dzsungelén is átgázolva...mert mi ügyelünk a szépen elrendezett kábelekre!) szenvedni az összetevők cseréjével. „Nyílt színen” megoldható az egész művelet, hála a Test Bench kialakításának.


Hogy is működik ez? A doboz belsejében rögzítjük a HDD-t, SSD-t, optikai meghatót és a tápot (képünkön épp ez a négyes figyelhető meg, munka közben, a TestBenchben), majd a mellékelt műanyag pöcköket igényesen elhelyezzük a minimalista gépház tetején. Attól függően, hogy mekkora (a CoolerMaster Test Bench a fenti listán látható méret-szabványokat támogatja) az alaplap, annyi helyen kell alkalmaznunk a kis fehér távtartókat, amikre elsőre egy kicsit nehézkes rápattintani az alaplapot. Nem kell félni azért, egy kis ráhatás után simán a helyére kattan az alaplap és indulhat is a tesztelés.

A retro piros és zöld gombok (nem bonyolították túl, az biztos, de legalább jól mutat) és egy CoolerMaster felirat mellett nem sok minden foglal helyet a TestBench elülső oldalán (már, ha a nagy nyílás és a kicsi, gomboknak szánt panel nevezhető a „front” oldalnak), oldalt pedig csak a fekete acél és az itt-ott elhelyezett CoolerMaster logók alkotják a „tesztdoboz” megjelenését. A nagy nyílásoknak természetesen funkcionális szerepük van, hogy a kábelezést a lehető legkönnyebben meg lehessen oldani, illetve a komponenseket a lehető legegyszerűbben ki tudjuk cserélni.

Ugyan a tesztpadnak megvan az a hátránya, hogy a komponensek nagyon kis részét védi bármi is a porosodástól, ezek a tesztfelületek arra vannak, hogy ideiglenes (tehát porosodás lehetőségének nem sokáig kitett) konfigurációkkal dolgozzanak. Nem lesz kint hetekig, hónapokig egy összeállítás, így biztos, hogy „nem lepi majd be a por” az aktuális tesztgépet. A tesztpadon alap esetben nem kell megfőlt processzorokra készülni (bár, semmi sem lehetetlen, egy-két produktum esetén), hiszen a házak zártságából jövő hőtárolás itt abszolút nincs jelen. Hátrányok közt még felsorolható az, hogy könnyen belenyúlhat az ember a gépbe, ha körülötte pakolászik. Kellemetlen tud lenni a videokártyák ventilátora, vagy az apróbb kisülés az emberi szervezet számára. A használat során az is kiderült, hogy a WiFi-kártya állandó ellensége a testbench mellett tevékenykedőknek, illetve annak, aki menet közben használná a netet.

Összefoglalva a korábbi sorokat, a tesztpad megvásárlását olyan kereskedéseknek ajánljuk, akik szeretnének alkatrészeikről bemutatókat, összehasonlításokat végezni, vagy új termékeiket/tervben lévő összeállításaikat tesztelni, hiszen a PC-komponensek tesztelését nagyban segíti ez az eszköz. Az állandóan benne lévő HDD (vagy SSD)-nek köszönhetően a programok állandó újratelepítése (lásd.: nem kell 124-edjére lejátszani a GTA V első misszióját) kiesik a tennivalók közül, a főbb összetevők cseréje pedig sima ügy lesz.

Technikai adatok

Modell Cooler Master Test Bench V1.0, CL-001
Alapanyag Galvanizált acél;
Méretei 320x115x282 mm
Súly Üresen: 1.9 kg
Támogatott tápegység típusok ATX PS2, EPS PSU
Támogatott alaplap méretek ATX, m-ATX, Mini-ITX, Pico-ITX, Nano-ITX board