Bemutatók

Vajon mit tud egy laptop, ami tabletnek képzeli magát? Illetve, mit tud egy tablet, ami PC-nek képzeli magát? A hezitálás már a cikk nyitó gondolatában adott. Miről is beszélünk most? Bemutatónkban kiderül.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-4210U, 2,7Ghz, 3MB Cache
Kijelző 18.4" FullHD+ LED / fényes, 1920 x 1080
Memória 8GB DDR3 / 1600MHz
Merevlemez 1000 GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 920M 2 GB
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; USB 3.0, HD Webkamera, 8in1 kártyaolvasó
Ár 299 990 Ft

 

A megjelenés tekintetében beszélni kell mind a három elemről. A csomag tartalma, ahogy a képekről is kiderül, maga a monitor, amit két, kihajtható kis lábacska tart meg, ha "laptop" üzemmódban használnánk az eszközt. Első ránézésre egy fényes, 18'4 colos kijelzőt látunk, ami még laptopok közt is egy tiszteletre méltó méret. Hát még a tabletek közt! A fényes kijelzőt ölbe venni nem a legkényelmesebb ugyan, de multis játékoknál rettentően szórakoztató lefektetni az asztalra és egymás ellen, például "gombfocizni". Laptop módban ugyanez a kijelző remekül produkál, hiszen mind filmezéshez, mind képnézegetéshez, vagy kisebb prezentációk levezetéséhez tökéletes partner a Dell XPS 18 felülete. A fekete, kissé vastag keret, illetve az egyszerű hátlap ugyan nem kerül be egy szépségverseny top10-ébe, de az emberek nagy része úgyis odáig lesz a kijelző teljesítményével, illetve a mellékelt eszközökkel. Ezen eszközök közül az előbbi egy billentyűzet, ami meglepett. Olyan, mintha egy laptopból tépték volna ki a komplett billentyűzet-panelt és elénk rakták volna. Nem igazán bíztam ebben a megoldásban, de ahogy ölbe vettem a vezeték nélküli eszközt, rögtön rájöttem a kényelmi funkciójára. Szétnyúlva a kanapén, rettentő kényelmesen lehet gépelgetni, a dohányzó asztalon "tespedő" méretes kijelzőn. A duóból triót csinál a kis fekete, a billentyűzetnek megfelelően, ezüst dekoros egér, amit szintén a Logitech biztosított a Dell számára, kényelmesen kezelhető, bár hozzám hasonló, nagyobb kezű felhasználók kezében egy kicsit el tud veszni.

 

Nem hiába haboztam a Dell XPS 18 All-in-one gépével kapcsolatban, ugyanis ez a gigászi méretű Dell tablet igazából nem is tablet, sőt. Fussunk végig a Radium berkein belül elkészített első cikkemen, a HP Probook 450 G2 teszten. A processzor egyezik, ezzel együtt pedig az integrált videókártya is. Tehát az már garantált, hogy egy korrekt teljesítményű hibridet fogunk kapni, de vesszünk el az eredmények előtt a technikai részletekben. Az Intel® Core™ i5-4210U processzor egy két magos, 3 megányi cacheval bíró darab, akárcsak a HP Probook 450 G2 esetében volt. A boostolás nélkül 1.7 GHz-re képes szív pulzusszáma egészen egy Ghz-vel 2.7-re tud felmenni, hála az Intel TurboBoost technológiájának. A négy szálas processzor a HyperThreading technológiával biztosítja a gyorsabb adatfeldolgozást, ami tekintetében nem lehet panasz a gépre. A multitasking végig jól ment, még akkor is, amikor a Kholatot telepítettem a gépre. A processzorhoz társul a hozzá járó integrált videóvezérlő. A Dell XPS 18-ban egyedül az Intel HD Graphics 4400-as vezérli a dolgokat, a maga kis 200 Mhz-s alap tempójával, ami akár 1 gigáig is felszaladhat. Mire is elég ez a DirectX 11-támogatására képes integrált kártya? Ugyan gondolhatjátok, hogy nem ez lesz a gamer all-in-one-ok ősatyja, de egy pár dolgot tud mutatni. A legújabb HotLine Miami mod, a Half Line Miami simán futott rajta (ugyan ez egy felső nézetes, retro-játék, de rettentő szórakoztató, pláne most, hogy reneszánszukat élik ezek a játékok), illetve némi áldozattal az egyik legújabb horrot a Kholat is hozott egy tűrhető FPS számot LOW grafikán. Utóbbihoz megjegyezném, hogy a legalacsonyabb és közepes beállításon is a szokottnál magasabb felbontást alkalmaztam, így csak a "további beállítások" állapotát tükrözik az Alacsony és a Közepes.


Fordítottam a sorrenden és a korábban a cikkek elején emlegetett portokat egy kicsit hátrahoztam. Méretéből adódóan a tesztalanyunk nem hordoz magán rengeteg dugaszt, de így sem olyan vészes a helyzet. A bal oldalon egy 8in1 kártyaolvasó foglal helyet, aminek hála egy komolyabb DSLR gépből rögtön az XPS 18-ba dughatjuk a memóriakártyát és nagyban gyönyörködhetünk képeinkben. Alatta két darab USB 3.0-ás port, illetve egy kombinált füles-mikrofon jack található, valamint felette a hangerőszabályzók. A túloldalra jutott a bekapcsológomb (ez a kialakítás inkább a tableteket idézi), illetve a Kensington-zár is itt ücsörög. Egyéb eszközök tekintetében a legfontosabb a Bluetooth, ami nélkül nehéz lenne a billentyűzet és az egér használata. Itt jegyezném meg, hogy a Dell alapvetően telepíti a szükséges programot a két eszköz futtatásához, de egy Windows telepítés után ez eltűnhet. Nem kell megijedni, hiszen a szükséges Dell Unifying Software tablet módban is simán levadászható a netről és telepíthető, majd az eszközök ki-bekapcsolásával már társíthatjuk is őket a géphez. .

Kérdés, hogy kinek ajánlható ez a gép? Otthoni és irodai felhasználásra mindenképp alkalmas és talán ez lenne a legmegfelelőbb célközönség. Mobilitását tekintve bárhol, bármelyik helységben felállítható és használható. Megbízható és strapabíró. Ugyan nagyobb, mint egy tablet, tehát a buszon nem fogjuk előkapni, de egy átlag irodai laptophoz képest könnyebben kezelhető és praktikusabb. Laptopként viszont "házon kívül" nehezebben alkalmazható. Nem fogjuk tehát a Deák téren kipakolni és ott használni, mivel három részből áll és macerás lenne a padon ücsörögve egyensúlyozni vele. Legjobban tehát úgy határozható meg, hogy ez egy "beltéri multimédiás eszköz", ami egyszerre jó az alap játékok futtatására, illetve pár, laptop, vagy tablet "gépigényű" játékokhoz. Kijelzőjének hála jól mutat rajta minden, kezdve képektől, filmeken át a látványosabb prezentációkig (ugyan a fényes felület miatt a naposabb vidékeket nem igazán szereti), hangok tekintetében pedig korrekt eredményt produkál a Waves MaxxAudio Pro rendszerrel.

 

Kellemes meglepetés volt a Dell XPS 18 használata, hiszen egy kicsit lefitymálva, "billentyűzettel kiegészített tabletnek" csúfoltam őt, de munkabírásával és komfortos jellegével teljesen meggyőzött. Az én munkáimhoz sajnos nem ez a legjobb teljesítmény (sajnos a videóvágó és egyéb szerkesztő programok nagyobb gépigénnyel bírnak), de egy casual felhasználónak, otthoni felhasználásra teljesen jó. Megjegyzem, ki ne szeretne villogni egy ilyen laza géppel, ami egyik pillanatban még PC, a másikban meg tablet?

Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-4210U, 2,7Ghz, 3MB Cache
Kijelző 18.4" FullHD+ LED / fényes, 1920 x 1080
Memória 8GB DDR3 / 1600MHz
Merevlemez 1000 GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 920M 2 GB
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb WiFi 802.11bgn; Bluetooth: 4.0; USB 3.0, HD Webkamera, 8in1 kártyaolvasó
Ár 299 990 Ft

Játék Tesztek

Kholat
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Low 7 18 12
1920x1080 Medium 4 10 6