Bemutatók

A rövidebb bemutatóink sorát, ezúttal egy kissé, Tesztközpontunk által elhanyagolt márka, a Dell bővítit, az Inspiron 13-asok közül, 7438-as típusszámú laptopjával. Egy multimédiás laptoppal, ami a nyakát is töri értünk!

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-5500U, 3 GHz, 4MB Cache
Kijelző 13.3“, 1920 x 1080 pixeles LED, érintőképernyős, fényes;
Memória 8GB, RAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 256GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Érintőfelületes toll, Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, USB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 352 430 FT

 

Relatíve ritkán fordul meg a tesztasztalon egy Dell gép. Annó volt a Vostro, valamint az All-in-One PC, de klasszikus értelemben vett „multimédiás laptopot” még mindig nem teszteltünk. És most sem fogunk. Már a csomagolásból való előbányászáskor kiderült, hogy a Dell-től ismét egy „érdekesebb” gépet fogok tesztelni, hiszen a képernyő egy kicsit tovább nyílt, mint amennyire készülne az átlag magyar tesztelő. A tabletté „összehajtható” Dell Inspiron 13 7348-as modell az első, teljesen nyitható laptop, tesztasztalunkon (emlékszünk még a Lenovo E31-70-re, vagy az ASUS Transformer TP300Lj-re? Nekik nem ment a „teljes nyitás” úgy, mint mai alanyunknak). A laptop külseje is megragadó volt, nem csak hajlékonysága. Az ezüstös dizájn rettentő jól mutatott, az alapegységek szélének lekerekítése pedig igazán jól sikerült összképet eredményez a gépnek. Jó minőségű anyagokból, szép munkát végzett, az ezüst háton, fekete logóval jegyzett Dell, az Inspire 13 7348-al.

A képernyőről már elárultam talán azzal egy fontos adatot, hogy teljesen nyitható. Ebből talán mindenki leszűrte, hogy tabletként, azaz érintőképernyős módban is használható lesz a gép. Nos, igen az 1920x1080-as felbontású 13.3 colos kijelzőn bizony járkálhatnak ujjaink, vagy a géphez mellékelt, az érintőképernyős felületekhez szükséges bevonattal rendelkező toll is. Az előző cikkben dicsértem a Lenovo E31-70-est, hogy amilyen kicsi, olyan jó képe van. Nos, ez a Dell Inspiron 7438-asra is teljesen igaz, hiszen gyönyörű képet mutat a fényes felületű kijelző. Nyilván a gép cipeli a fényes kijelző átkait, hiszen a különböző fényvisszaverődések meg-megjelennek rajta, bár korántsem annyira zavaróan.

 

A technikai részlegünket, a részletes teszteknek megfelelően, a portok nyitják meg, ezúttal is. 2In1 laptophoz (tablet és laptop) 2-in-1 kártyaolvasó jár, egy USB 2.0-ás, illetve, ha már a gép rendezői jobbján vagyunk, hangerőszabályzókat is kaptunk, ha épp tablet-módban használnánk a gépet. A túloldalra jutott a combo-jack audio, valamint a két USB 3.0-ás és a HDMI, a kicsivel több, mint másfél kilós (1.67 kg) gépen. Emellett nyilván jár a megszokott Wifi vevő, a Bluetooth 4.0 és a kijelző tetejéről figyelő, 1.3 megapixeles webkamera is.

Persze, a lényeg a gép szívében, az i7-es IntelCore 5500U-ban lakozik. Energiatakarékos processzorok terén jutott már egy-kettő nekünk, az elmúlt tesztek során (a két Lenovo, az E50-80-as, vagy az E31-70-es), de panaszunk, vagy rossz szavunk, egyikre sem lehetett. Ebben a változatban 2 mag dolgozik, 2.4GHz-s alaphangon, ami egészen 3GHz-ig fel tud szaladni. A 15W-s fogyasztásával nem kér túl sokat, beépített Intel HD Graphics kártyájával pedig egész korrektül ellavírozik a MOBA-k, vagy kisebb gépigényű játékok világában. Elég csak a Lenovo E50-80-asra gondolni, amiben szintén ez az egység dolgozott, a maga 300 és 950 MHz közti teljesítményével. Kínálatában szerepelnek az Intel megszokott finomságai, a multitaskingot és az üzleti, vagy multimédiás gépek funkcionalitását segítő képességek. A HyperThread, valamint a Fast Memory Accessnek hála a laptop fiatalos lendülettel ugrik neki a munkának és nagyon nehezen tudjuk kifárasztani.


A bemutató utolsó soraihoz közeledve, még nem esett szó a merevlemezről, ami ezúttal egy 256 GB-s SSD személyében dolgozik a Dell Inspiron 13 7348-ban. A gép tehát pillanatok alatt kapja majd össze magát, indítás után (ezzel is imitálva egy tabletet), illetve kerül „használható” állapotba, a készenlétiből. A mennyiség napjainkban még kevéskének tűnhet, de funkcióját tekintve a hasonló laptopok ritkábban igényelnek óriási helyet. Nagy helyigényű játékok nem igazán lesznek rajta, a filmezéshez, vagy adatok tárolásához pedig abszolút elegendő ez a mennyiség. A játékos időben persze segítene az a 8 giga RAM, ami a gépben van, de ezúttal jórészt a Google Chrome fogja őket izzasztani.


Kinek ajánljuk? Nos, aki hajlandó egy kicsit jobban a zsebébe nyúlni és hajlandó megvenni az egyik legdivatosabb, FullHD kijelzős, tabletté alakítható, apró munkagépünket! Kinézetének hála bárhol elővehető, kompakt és vonzza a figyelmet, hála speciális képességeinek. Egy minőségi, jó teljesítményű multimédiás laptop, amit bátran ajánlunk!

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-5500U, 3 GHz, 4MB Cache
Kijelző 13.3“, 1920 x 1080 pixeles LED, érintőképernyős, fényes;
Memória 8GB, RAM DDR3 1600 gyári memória
Merevlemez 256GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Érintőfelületes toll, Bluetooth 4.0, VGA, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, USB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 352 430 FT

Videóbemutató