Bemutatók

Bemutatónk alanya, a Dell prémium minőségű laptopja valahol Aprajafalva és a na'vi-k Pandorája közt rekedt. Vajon ebben a dimenzióban ki választja majd társául a Dell Inspiron 5558-ast?

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4005U , 1,7Ghz, 3MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 4400
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, miniDisplay, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 130 670 FT

 
A kinézetével kapcsolatos poénokat igyekszem visszatartani, pedig akadna még. Ugyan a rózsaszín Acerhez képest még mindig „belefér” kategóriás ez az extravagancia, de azért a Dell noteszgépének sem hétköznapi a megjelenése. A kék, recés felületű Dell Inspiron 5558 úgy mutat, mintha Törpapa ezen trollkodná teli Hókuszpók Facebook-oldalát, vagy . Aki ódszkodna ettől a színtől, nyugodjon meg, több változatban is létezik a gép, ott van mind a katalógusunkban, csak szimplán ezt sikerült előszednünk a dobozából. Kialakítására nem lehet panasz, a Dell Inspiron család mindig is a minőségi dizájnról volt neves, így az 5558-ra sem lesz panasz. Ezúttal nem tekergethetjük össze-vissza a laptopot, csak a standard nyílási szöget láthatjuk majd tőle. A finom lekerekítésekkel és a vékony kialakítással egy igazán dekoratív, súlyának hála, nagyon mobilis gépet kaptunk kézhez. A képekről pedig kiderül, hogy a laptop pontosan illik a kék Bitfenix Aegis házunkhoz, szóval, aki venne egyet a laptopból, ajánlunk hozzá egy PC-t is, az Aegis házban!

Kijelzők tekintetében egy erős kontrasztos megjelenést kapunk. A gépet felnyitva egy masszív fekete egység néz velünk szembe, némi kék peremmel. Ez a jellegű kombináció már valamivel jobban a férfi ínyére való, mert alapvetően az előbb emlegetett kékség inkább a női szíveket dobogtatja majd meg. A kijelzőre visszaugorva, a nagyjából standardnek tekinthető 15.6 colos monitor hozza az alap HD felbontás kívánalmait. Az 1366x768-as felbontással dolgozó kijelzőnek az egyetlen negatívuma a felülete. Ugyan a LED háttérfény sokat segít a dologon, alapvetően a fényes kijelzők meg szokták szenvedni a változó fénykörülményeket. Legyen szó erősebb benti világításról, vagy kint a napfénnyel (mivel egy elég könnyű, mobilis gép, így valószínű, hogy sokan fogják elcipelni magukkal, akár kinti gépezéshez is). Mentségére szóljon, hogy amit mutat, minőséggel nincsenek gondok, csak a betekintési szög, illetve a fényhatások, amik visszavetnek az értékéből.

 
A tesztközpont rákfenéje, hogy a portokkal kapcsolatos részt hogy lehetne változatosabbá tenni. Leírni a megszokottakat, hogy a gépben van USB 2.0 meg 3.0, illetve a „láthatatlan” egységek, mint a 802.11 b/g/n szabványú WiFi vevő, nem nagy kunszt. Az sem túl kreatív, ha felsorolásra kerül a három muskétás, a HDMI, az RJ 45, illetve a VGA-t helyettesítő miniDisplay port, valamint a szokásosnak mondható optikai meghajtó. A klisék sorát növeli a Kensington zár, a 2in1 kártyaolvasó, valamint a combo audio jack csatlakozási lehetőség, illetve a gép oldalát díszítő hűtőnyílások sorozata. Aki tud kreatívabb megoldást, írjon bátran, mi csak felsorolgatunk. Megjegyzés, hogy ez a panaszkodós formula is a kreatív megoldásaink egyike volt.


Térjünk rá a teljesítményre, ami legutóbbi laptopunk és aktuális példányunk tekintetében is inkább az erős átlag felé tendál. A munka javát egy Intel® Core™ i3-4005U végzi a gépben, aki 2 magos, 4 szálas kivitelben és 3MB smart cacheval járul hozzá munkagépünk működéséhez. A 2013 második felében debütált processzor U-jellel látták el, ami a 22nm-es kialakítású processzor esetében azt jelenti, hogy meglehetősen jól bánik a kapott energiával. Nagyjából 15W körüli fogyasztása a procinak nem mondható soknak, de a TurboBoost nélkül 1.7Ghz-es teljesítmény elérésére képes Intelnek ez tökéletesen elegendő. A standardnek számító Intel technológiák nagy részét belepakolták ebbe az alig négyszer-két centis apróságba, hiszen megvan benne a legtöbb, energiatakarékosságot és multitaskingot (ennek nyilván az egyszerűbb, office jellegű multitaskingra kell gondolni) elősegítő kiegészítőket. A processzor maximálisan 16 GB memóriával tudna megbirkózni, de a Dell Inspiron 5558-as nem fogja a határait feszegetni a 4 gigás kínálatával. A HDD-re pakolhatunk ugyan némi anyagot, hiszen 500 gigás merevlemezt kapunk majd, de valljuk be, nem feltétlen a játékok fogják kitölteni ezt a teret. Az integrált IntelHD Graphics kártyák sosem fogják a csúcsmodelleket jelenteni a játékok terén, így régebbi kiadású játékok, vagy kis igényű MOBA/netes játékok futtatásánál komolyabbat csak finoman várjunk el tőle. A 200Mhz és 970 Mhz közti teljesítménye a Haswell architektúrás processzor részeként annyit ad, hogy munkagépnek, illetve a multimédiás tartalmakhoz igazán jó legyen a gép.

A kisebb gépigénnyel bíró felhasználók számára, akiknek csak egy jó filmezéshez, vagy a mindennapos böngészésekhez van szüksége egy hordozható, kissé különleges külsejű számítógépre, tökéletes partner lesz a Dell Inspiron 5558. Két kiló körüli maximum súlyával egy könnyed partner, 40 wattórás akkumulátorát pedig nem fogja kikezdeni az Ultra Low Voltage jelzésű processzora. A fényes kijelző ellenére is korrekt képminőséget, valamint a gép alján elhelyezett hangszórók, hangerő és hangminőség tekintetében is jó eredményeket produkáltak, így multimédiás eszköznek bátran ajánljuk a gépet.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4005U , 1,7Ghz, 3MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, fényes;
Memória 4GB, RAM DDR3 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 4400
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, miniDisplay, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 130 670 FT