Bemutatók

Legutoljára, amikor Dell került a tesztasztalra, a dizájnos megjelenés mellett egy korrekt minőségű és munkabírású laptopot kaptunk. Ezúttal, egy kicsit nagyobbat és többet kapunk.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-5500U , 3Ghz
Kijelző 17.3“, FullHD 1920 x 1080 pixeles LED, fényes;
Memória 8GB, RAM DDR3 
Merevlemez 1000GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 840M 2 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, USB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 314 990 FT

 
Egy Dell kicsomagolásánál általában két helyzetbe botlunk: vagy egy karton támasztékból, sikamlós nylonban húzzuk ki a gépet a dobozból, vagy igényesebb szivacs és puha-zacskó kombinációjában tálalják laptopunkat. Ebben az esetben az utóbbi volt a helyzet, amikor is előkerült a Dell Inspiron 5749-esünk ezüst fedlapja. A Dell-ek külcsínével sosem volt gond, és a laptop robusztus jellege ellenére is jól mutat. A vonalvezetés elegáns és a fémes szín, valamint a fekete elemek is jól mutatnak. Mobilitás tekintetében már egy kicsit különlegesebb a helyzet. A 17 colos monitorral rendelkező gépek alapból nehezebben mozgathatók és az 5749-es ezzel együtt is egy masszívabb alapegységet kapott. A 414x286x28.4 mm-es méretekkel megáldott gép 3 kiló körüli súlyával esélyes, hogy húzni fogja a vállunkat. Persze, nem ok nélkül tűrjük el azt az áldozatot, hogy a méretes ezüst-fekte gép megtölti majd táskáinkat, hiszen bőven lesz kárpótlás.

Az első a méretből adódik. Egy 17 colos képernyő esetében elvárjuk azt, hogy FullHD-ben tálalja a gép által produkált képi anyagot. Az 1920x1080-as felbontású kijelző egyetlen „betegsége” a fényes felület. A legtöbb vásárlónk ugyan a matt kijelzőket preferálja, de a Dell 5749 ennek ellenére is egy népszerű darab. A széles, IPS kínálta látószög sajnos nem ebben a gépre jellemző, de a FullHD és a képélessége, fény- és színminősége kárpótolja a vásárlót. A kijelző felé még kapunk egy 1 mpx-es webkamerát is, valamint a Dell általa preferált Waves MaxxAudio 3.0 hangrendszert, illetve egy 40 wattórás 4 cellás akkumulátort, ami ellátja a robusztus gépet és tartozékait az éltető energiával.

 
A Radium teszt nem lenne igazi az elengedhetetlen „portlista” szekció nélkül. A Dellnél úgy voltak vele, hogy az USB 3.0-ákat még nem kell feltétlen túlsúlyba helyezniük, így az USB 2.0-ákból kaptunk egy párt, illetve a hármasból egy darabot. Ezek mellett csak a szokásost kaptuk ismételten a HDMI – RJ-45 párost, illetve egy 3in1 kártyaolvasót. A szokásokat megtartva itt is van egy DVD RW optikai meghajtó, illetve a gépek fizikai lezárhatóságát biztosító Kensington zár is. Aki nem lenne elégedett a Waves MaxxAudio rendszer munkájával az bekötheti a combo-audio jack dugasz segítségével a saját kis fülesét is a gépbe. Aki a vezeték nélküli kapcsolatra kíváncsi, annak eláruljuk, itt is a Bluetooth 4.0-ás és a 802.11 .b/g/n WiFi vezérlés dolgozik.


A legfőbb kérdés természetesen megint az, hogy ki is végzi a munkát a laptopban? Ami nélkül nem élet az élet, laptopként, az a processzor, jelen esetben az Intel Core i7-5500U. A 2015 első negyedévében megjelenő processzor 4 megás SmartCacheval dolgozik, alaphangon 2.4 Ghz-nyi lendülettel. Az Intel TurboBoost technológiának köszönhetően a 3Ghz-s teljesítmény is elérhető a 4 szálas, 2 magos processzorral. Az U-processzorokra jellemző alacsony fogyasztás itt is adott, hiszen a 15W-s igényei bőven odébb vannak a gamer gépek processzoraitól. Nyilván a teljesítménye is másabb, de a gép igénybevételének teljesen megfelelő. A processzor mellett ugyanezt elmondhatja magáról a 2 gigás NVIDIA GeForce GT 840M-es videokártya is. A multimédiás laptopok teljesítménye a gamer laptopoké alatt van, főleg játékos teljesítményben. A Dell Inspiron 5749-re jellemző, hogy a 28nm-es Maxwell architektúrás kártyával, ami 2Gz-s 2 GB GDDR3-as memóriával rendelkezik, 2013 körüli játékokat még magasabb beállításokon is viszi, de a frissebbekhez már hozni kell némi áldozatot. Az újabbak közül a kisebb gépigényű (pl. sport, vagy autós) játékok, illetve a népszerűbb MOBA-k futnak a legsimábban. A játékok, de főleg multimédiás anyagok tárolására akad majd hely, hiszen 500GB-nyi HDD-t kapunk a csomagban, valamint DDR3-as memóriából 4 gigányit.

Összefoglalva, ezt a gépet azoknak érdemes megvenni, akik megbízható multimédiás laptopot keresnek és biztos helyen akarják tudni pénzüket. A Dell-ekkel amúgy is ritkán akad probléma, komponensei pedig mindig is hozták a szint igényeinek megfelelő elvárásokat. A FullHD kijelzőn jól mutatnak majd a futtatott játékok, a filmek-sorozatok nézéséhez pedig jó partner lesz a gép a sötét téli délutánokon, vagy a karácsonyi filmek időszakában. Irodai és otthoni felhasználásra kiválló, az eddig bemutatott Dell gépek közül talán az egyik legmeggyőzőbb az Inspiron 5749-es.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-5500U , 3Ghz
Kijelző 17.3“, FullHD 1920 x 1080 pixeles LED, fényes;
Memória 8GB, RAM DDR3 
Merevlemez 1000GB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 840M 2 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, USB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 314 990 FT