A korábban a „Nagy hűtőteszttel” debütáló, korábbi PC Műhelyes cikkünkben bemutatott Cooler Master Testbench ezúttal újabb feladatot kapott. A hűtés változatlan marad, hála egy Appelföhn Matterhornnak, de a képet ezúttal két külön versenyző biztosítja majd.

Ugyanis ez egy videokártya teszt lesz. Két, hasonló árkategóriájú kártya összehasonlításával jelentkezünk ezúttal, a Gigabyte GeForce GTX 960 és a Sapphire Radeon R9 380 szereplésével. A két, élmezőnybe még bőven beletartozó kártyával játszottunk egy keveset és alávetettük őket a standard méréseinknek. A mérésekről, illetve a kártyák technikai adatairól lejjebb essen pár szó. A tesztekhez egy ASUS Sabertooth 990FX R2.0-ás alaplapból, a már emlegetett hűtőből. 16 GB RAM-ból, illetve egy AMD FX 8350-es processzorból álló csomaggal dolgoztak az alanyok.

 

Technikai adatok

A nyers adatokról is szólnunk kell, ezért két táblázatban összeszedtük a kártyák fő jellemzőit. Ezek az adatok a gyártó hivatalos oldaláról származnak. A GPU-k leírása a GIGABYTE felületén valamivel szegényesebb, ezért erről kevesebb információt tudunk közölni a GTX 960 esetében. A GPU mellett a kártya, illetve a beépített memória mérete, az interface, valamint a kimenetek típusai és a kártyák fogyasztásai is megtalálhatóak felsorolásunkban.

GPU 1792 Stream Processor, 28 nm, Graphics Core Next (GCN), 985 MHz órajel
Méretei 237.35 x 126.15 x 37 mm
Memória GDDR5, 4096 MB, 256 bit
Interface PCI-Express 3.0
Kimenetek 1 x DVI-I,1 x DVI-D,1 x HDMI, 1 x DisplayPort
Fogyasztás 225W

GPU 28 nm, 1216 MHz órajel
Méretei 244 x 114 x 36 mm
Memória GDDR5, 4096 MB, 128 bit
Interface PCI-Express 3.0
Kimenetek 1 x DVI-I,1 x DVI-D,1 x HDMI, 1 x DisplayPort
Fogyasztás 160W

Mérések

Első körben a jó öreg Cinebenchet és autós tesztjét futtattuk le, külön-külön a két kártyán. A cserbenhagyásos baleset vége (aki nem ismerné a Cinebench tesztvideóját, az kattintson IDE) a helyezések tekintetében döntetlent (mind a két kártya, a program készítői által meghatározott toplistán a negyedik helyet érte el), de a pontok tekintetében a GTX 960 győzelmét hozta. A 16 FPS-nyi különbség alacsonyabb számoknál látványos, míg az itt mért 70, versus 86 FPS már az emberi szem által kevésbé érzékelt különbség. Ezután a legnépszerűbb tesztprogramnak, a 3DMarknak vetettük alá a kártyákat. Az első teszt az Ice Storm, ami ismét a GTX győzelmét hozta, 7000 egységgel, majd a Sapphire visszavágott a Cloud Gate mérésénél. Az oda-vissza játék folytatódott a második félidőben is, hiszen a látványos Sky Divert a GTX nyerte, míg a minden gépből a legtöbbet kikönyörgő párbaj a Fire Strikeban az R9 380-as kerekedett felül ellenfelén. Láthattuk már itt is, hogy két, nagyon hasonló kártya méri össze erejét. Mind a kettőnek megvan a maga specialitása és erőssége, ami az adott teszteknél jobban, vagy kevésbé jött ki. A tesztek véget értek, jöhetett a játék!

Cinebench


3DMark

Játék tesztek

A tesztelés kellemesebb része ez, hiszen nem csak a tesztvideókat és programokat kell bámulnunk. A játékok a legmagasabb felbontáson, a maximális grafikai beállítások mellett futották ezeket az eredményeket. Első körben egy kellemes autókázással próbálkoztunk, a Project CARS versenypályáin. A legalacsonyabb FPS szám tekintetében a Sapphire nyert, amire a legmagasabbnál rákontrázott a GTX, nem is kicsit. A bő 20 FPS különbség azonban eltűnt, mikor az átlagot néztük, hiszen ennek az eredménynek csak a negyede volt az átlagok közti differencia. A sor a toplistákon már megjelenése óta fészkelő GTA V-vel folytatódott. Franklin, Michael és Trevor kalandjában a GTX 960 volt a domináns, mind a minimum, mind az átlag értéket nézve. A maximális értéket leszámítva (ahol összesen 1 FPS-nyi különbséget mértünk) az R9 380 nagyjából 10 FPS-nyi lemaradásban volt. A játék azért így is szépen futott, hiszen a 65-ös és 72-es átlag is bőven hozza a legszebb gamer élményeket. Geralt története maradt a végére, ami visszatért a toplistákra, legújabb kiegészítőjének megjelenésével. A mi tesztjeinknek állandó résztvevője a Witcher 3 és egy ilyen, grafikus teljesítményre koncentráló tesztből sem maradhat ki. A GTA V után most vendettát fogadott az R9 380 és minden eredményben rávert ellenfelére. A Maximum értékekben mindig is erősebb volt, de ezúttal a Minimum és az Átlag is méretes különbséget mutatott a Sapphire Radeon R9 380 irányába. A játékok után ismét megállapíthattuk, hogy a két kártya közel azonos teljesítménnyel dolgozik, bizonyos helyzetekben az egyik, míg más helyzetekben a másik emelkedik opponense fölé. Két, remek teljesítményt produkáló kártyával volt dolgunk, amiket jó szívvel ajánlunk minden vásárlónknak. A tesztelés végeztével úgy döntöttünk, hogy jó lenne megmutatni olvasóinknak, hogy mit is tudnak a kártyák. Nos, ennek örömére, kicsit lejjebb tekerve, mindenki megtalálja a tesztről készült videót. 

 

Videóbemutató