Bemutatók

Az utóbbi időben a PC-s komponensek összemérése egy fő profilja lett tesztközpontunknak. A hűtők tesztje mellett többször is írtunk videokártyák összehasonlításáról, legyen szó a „PlayerXT Plus”-ra keresztelt tesztre, ahol négy változatban próbáltuk ki a gépet, vagy a legutóbbi videokártya párbajról. Ezúttal az „egységben az erő” elvét vizsgáljuk meg.

Technikai adatok

GPU NVIDIA Maxwell, Max/Min órajel: 1253 MHz / 1076 MHz;
Méretek 1170 x 111 x 37 mm
Memória 2GB GDDR5
Interface PCI Express x16 3.0
Kimenetek 1 x DVI-I,1 x DVI-D,1 x HDMI, 1 x DisplayPort
Fogyasztás 90 W

Hogyan? Nos, külön mérésekkel megnézzük mire képest egy darab MSI GeForce GTX 950, illetve egy SLI kapcsolással ugyanez, plusz még egy ugyanilyen kártya.A fehér, műanyag borításos GTX 950-es GDDR5-ös memóriás kártyák egyszerre történő alkalmazásához szükségünk lesz egy SLI hídra hogy összekösse, az SLI-t alkalmazni képes kártyákat. Elengedhetetlen továbbá, hogy alaplapunk is képes legyen ezt a rendszert alkalmazni. A mi esetünkben ez egy ASUS Sabertooth 990FX-et jelentett, akit már előző videokártya tesztünkben is szerepeltettünk. A GPU 1026 Mhz-s alapjárata egészen 1,253 MHz-re képes felszökni. A szerkezetet egy aktív hűtésnek köszönhetően 28, illetve 24 fokon működik, alapjáraton (mivel két kártya volt bent, az alsó kártya elvesz némi teret a felső hűtéséből, így az melegebb). Stresszteszt során sikerült elérni az 56 és 45 celsiusos hőfokot, ami messze van attól, hogy a kártyát a megsüléstől féltsük. A DirectX 12 támogatással született MSI kártya a szokásos DVI, HDMI és DisplayPort csatlakozókat is megkapta.

 
Ahogy azt várni lehetett, „kettő mindig jobb, mint egy” alapon az SLI változat tarolt a 3DMark eredmények tekintetében. A kettőzött energia minden eredményben felülmúlta a szimpla változatot. A kiemelkedő különbségek a komolyabb energiát igénylő méréseknél jöttek elő, az Ice Storm még nem hozott semmi komolyat. A Cloud Gate nevű teszt már egy kicsit látványosabb, 3000-es differenciát mutatott. Az igazi különbség a SkyDiver tesztjében jött ki, ahol már 6000 egységes eltérést produkáltak a mérések, majd jött minden gép ős ellensége a Fire Strike. A legtöbb gép számára ez egy erős övön aluli támadás, és az SLI nélküli változat meg is szenvedett vele. A két, összekötött kártya már jobban tűrte, a kombinált tesztnél (ami a szadizmus mesterfoka a videokártyák és PC-k tesztjében) a 21 FPS körüli értékével dicséretes produkciót láthattunk tőle. A szemfüles olvasóinknak feltűnhet az alábbi grafikonon egy plusz tényező. Arról, hogy mit keres ezen a grafikonon egy GeForce GTX 970-es adatsora és miért fontos az a sárga csík, arról lentebb árulkodunk. 


A Witcher 3: Wild Hunt továbbra is kihívás a komolyabb gépeknek is, de a Project CARS és a GTA V már nem okozott igazán gondot a kártyának. A kérdés viszont nem ez volt, már, hogy mi lesz kihívás, hanem, hogy mekkora a különbség. Nos, a mérések során kiderült, hogy az SLI rendszere a 3DMark és a Project CARS mellett nem segített látványosabban a grafikus teljesítmény növelésében. A minimum-maximum eredmények tekintetében a legtöbbször azonosságot látunk, az egyedüli különbséget a leglényegesebb, átlag értéknél vettük észre. Felveti ez a helyzet azt a kérdést, hogy megéri-e két, azonos teljesítményű kártya komnbinációját használni, ha az SLI rendszer nem produkál akkora minőségjavulást? Vajon ugyanebből a pénzből nem lehet, hogy egy, de izmosabb kártyát kellene vennünk?


Utóbbi kérdésünkre a választ, a kettővel fentebbi bekezdésben beharangozott, 4 gigás GIGAByte GTX 970-es segítségével igyekeztünk megkapni. A két kártya plusz SLI híd ára nagyjából megegyezik ezzel a robusztus kártyaszörnyetegével, amit az alábbi képen láthatunk. Persze, látványos mind a két változat...két kártya, vagy egy óriás, de mi van a teljesítménnyel? Nos, Az eredmények nem hazudnak. A Project Cars, ahol kijött az SLI képessége, ugyanolyan FPS számot produkált a GTX 970-el is, a nagyobb falatoknál viszont már ott a különbség. A GTA V átlag és minimum értéke, valamint a Witcher összes száma látványos ugrást produkált, ami bizonyíték a fenti kérdés létjogosultságára. Sok pénzünk van, amit videokártyára költenénk? Inkább vegyünk egy nagyot, mint két kicsit. Voltak esetek, ahol megérte és működött a dolog, ennél a kombinációnál viszont elhasalt a GTX 950. Nem félreértendő, működik és jó teljesítményt produkál, de anyagi szempontból „rosszabb” megoldás, mint egy izmosabb kártyára való befizetés.

Játéktesztek

GTA V
Konfiguráció MIN MAX ÁTLAG
SLI Nélkül 50 75 61
SLI 52 75 66
GTX 970 60 75 73
Witcher 3: Wild Hunt
Konfiguráció MIN MAX ÁTLAG
SLI Nélkül 24 38 31
SLI 29 42 33
GTX 970 39 61 53
Project CARS
Konfiguráció MIN MAX ÁTLAG
SLI Nélkül 41 52 45
SLI 51 76 64
GTX 970 48 71 55