Újabb sorozatot indítunk el, a nem is olyan rég debütált „Legnépszerűbb termékeink” és PC Műhelytitkok rovatunk mellett. Sajnos benne van a pakliban az, hogy egy termék a vártnál gyengébben, sőt, kimondottan rosszul tejesít. Ennek legtöbbször vásárlóink esnek áldozatul, de akadnak olyan pillanatok, ahol már a gépbe kerülés előtt a kuka felé veszi az irányt az adott termék. A sorozatban megjelenő termékek nagy része a szervizünk „ezt felejtsük el inkább” listáján végezte, míg a maradékot egyenesen a pokolba kívántuk.


Az első részben négy darab GigaByte Radeon R9-es kártyáról esik majd szó, ugyanis ez volt az egyik legtöbb csalódást okozó videokártya család a Radium életében. Nem kívánatos hangok, képhiba, vagy „null-kilométeres” halál? Ez a GigaByte Radeon R9 270 és 280 széria.

GigaByte Radeon R9 270 és 270X

A dalos pacsirtáink. Kár, hogy énekhangjukat egy károgó varjú és egy rosszul hangolt rock-zenekartól örökölték. A GigaByte Radeon R9 270 és X-es testvére ígéretes páros képét mutatta, egészen a beszerelésig. A Radeon R9-es párosunk a forgalmazójának áldozata lett, hiszen a GigaByte már többször is rekedt bagoly hanggal operáló, gyenge teljesítményű kártyahűtéssel hozott ki egy-egy kártyát a piacra. A két gigás, GDDR5-ös kártyákra szebb jövő várt és más kezekben, mint például a Saphire, vagy az XFX, akik jól működő, csendes és alacsony hibaszámot produkáló kártyákat hoztak a piacra.

GigaByte Radeon R9 280 és 280X

Ha a nem kívánatos hangok (amik azért ennél a duónál is jelentkeztek párszor), nem zaklatták volna eleget szervizünket, úgy a GigaByte rátett még egy lapáttal és olyan kártyákkal rukkolt elő, amik még ezen is túl tudtak tenni. Ezúttal nem két, hanem három gigás GDDR5-ös memóriával, és 5, illetve 6 Ghz-s grafikus memória sebességgel rendelkező kártyákat sikerült egyenesen a túlvilágra küldenie a GigaByte-nak. Előtte persze megjárta kereskedésünket is az a pár kártya, de sokat nem kellett várniuk, mire tovább is kerültek, a süllyesztő mélyére. A 280X esetében 10-ből 8 kártya produkált meghibásodást, a maradék meg működni sem volt hajlandó. X-mentes testvére már hajlandó volt elindulni, de hasonló meghibásodási aránnyal operált, illetve, ha nem a működése állt le, akkor szivárványos csíkozással lepte meg tulajdonosát a kártya.


Sulykolni természetesen nem akarunk senkit. Nyilván létezik olyan gép, vagy felhasználó, aki elégedett a termékkel, nem tapasztalt hasonló problémákat, sőt, jó véleménnyel van a kártyákról. Ezek kereskedésünk szervízének tapasztalatai, ami alapján nem szeretnénk hasonló problémákba belefutni, így a kínálatunkból el is távolítottuk a fent említett kártyákat. A történetek, természetesen, happy enddel értek véget. A GigaByte-os kártyákat, ugyanilyen kóddal ellátott, de más kiadótól származó kártyákra cseréltük, amik azóta is hibátlan teljesítménnyel hálálják meg a cserét.