Új év, új szokások, tartja a mondás, így is mi alakítunk egy keveset PC-s kínálatunkon a közelgő 2016-os esztendő örömére. Az eddig minimális hibaaránnyal dolgozó LC Power tápokat egy könnyebben beszerezhető, számunkra ismerős gyártótól érkező tápegység-családra cseréljük. A címből már kitalálhattátok, a legújabb gépeinkhez már a Kolink biztosítja az energiát is.

 

Nem is olyan régen készült már egy Kolink termékről bemutató. Az Aviator gépház a legnépszerűbb választás bevezetése óta (sokszor a GT-széria gépeit is ezzel a futurisztikus házzal rendelik), így úgy döntöttünk, ha már a Kolink gépház nyerő volt, akkor a tápjaink is megérnek egy nagyobb próbát. Eddig használt tápegységeinket egy igen egyszerű ok miatt kell lecserélni: Sajnos a magyarországi disztribútoroknál lassan kifut az LC, így kénytelenek voltunk megtalálni a megfelelő utódot. Eddig jórészt pozitív visszajelzéseket hallottunk és olvastunk a Kolink produktumairól, ezért is tartottuk érdemesnek arra, hogy a 400-as és 600-as LC Powereket leváltsa a PC Műhelyünkben.

  Hogy pusztán a technikai részleteket is átvizsgáljuk, nézzük az új tápegységeink alap adatait. A képen látható 600W-s és párja a 400W-s tápegység is a fekete fémdobozban kerül a kezünkbe, aminek rácsai alatt egy 12-es ventilátor dolgozik, 26 decibel alatti hangerővel. A 40 fok körüli hőmérsékleten dolgozó 86x150x150 mm-es méretű tápegységnek nagyjából 100.000 óra minimális munkaidőt saccoltak meg a gyártók. Persze, az ígéret szép szó és, ha betartják úgy jó, a Kolinknek lesz mit bizonyítania a kvázi hiba nélkül futó LC-k után. Ezt a bizonyítási vágyat némi energiával, a harisnyázott fekete korbácsokon átadva mutathatja meg. Összesen 12 csatlakozási lehetőséget biztosít nekünk a kábelköteg, hiszen elérhető egy 20+4-Pin ATX12V/EPS12V. egy 4+4-Pin ATX12V/EPS12V, két 6+2-Pin-PCIe, négy SATA, három 4-Pin-Molex és egy FDD csatlakozó. A tápot ellátták különböző védelmekkel, mint az OVP (túlfeszültség), túláram, vagy rövidzárlat ellen. Standby állapotban kevesebb mint 0.5 W dolgozik a gépezetben, így nem fogja megdobni a villanyszámlánkat sem a gépezet. A Kolink megkapta azt a bizonyos „80 Plus”-os jelzést is. Ez mit takar? Nos 2004-ben létrehoztak egy jelölést azoknak a tápoknak, amelyek a hálózatról kapott áram legalább 80%-át fel tudják használni a gép „táplálására”. A Kolink tápegységünk is megkapta ezt a jelzést, mégpedig a bronz fokozatát, így bátran kijelenthetjük, hogy energia-felhasználás szempontjából nagyon jó választás a Kolink. Aki szeretne pontosabb adatokat a 80+ részleteiről az IDE kattintva eléri Wikipédia-kapitányt. 

A másik kérdés az, hogy mit befolyásol a mi esetünkben az új tápegység? Nos, összeszerelés szempontjából sem mindegy, hogy milyen tápot használunk a Radium PC-khez. Az LC Powerhez képest hosszabb és merevebb kábeleket adtak a Kolinknél, amik miatt jobban elrejthető, mozgatható és beszerelhető lett a korbácsköteg. Emellett a Kolinknél voltak olyan jófejek és mellékeltek tápkábelt is az egységhez, így nem kell külön beszereznünk, annak a lehetősége, hogy a csomagból kimaradjon meg még kisebb lesz (eddig hasonló nem fordult elő, de így még kisebb a lehetősége). Az elrendezésben sokat könnyítenek a szintén mellékelt tépőzáras rögzítő elemek is, szóval a Kolinket még könnyedebb lesz bekábelezni, mint más, eddigi tápegységeinket. A tápokat hamarosan feltűntetjük a katalógusunkban is, a napokban készülő PC-k közül pedig már sokan a Kolink tápját kapják meg az LC Poweré helyett.