Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5005U , 2Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 13,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 4 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 186 850 Ft

A „kicsi a bors, de erős” kategóriában induló Lenovo E31-70-es került ezúttal a tesztasztalunkra, ami a kompakt office-laptopok tömegéből igyekszik kiemelkedni, teljesítményével és strapabírásával. Hogy sikerült-e neki, az hamarosan kiderül.

 

Megjelenés

A Lenovokkal kapcsolatban a csúszós csomagolófóliát olyan emlegetni, mint Indiana Joneshoz az ostort. Állandó tartozék. A csomagoláson, biztos-ami-biztos, fel van tüntetve, hogy a laptop előhúzása után ne húzzuk a zacsit a fejünkre (nem lehet tudni, mióta a mikrót is használjuk kisállat-szárításra), mert nem egészséges. Persze, a lényeg az, amit előhúztunk, és aminek van egy enyhe déjà vu érzete. Hasonló külsővel operált előző tesztalanyunk, a Lenovo E50-70-es is, így is dizájnbeli elváltozásra nem kell számítanunk. Az egységek kidolgozása ugyanazzal a Lenovo-szerű szögletesebb megjelenéssel operál, majd ennél a gépnél is. A fekete, egyszerű dizájn uralkodik az alapegységen, illetve ott a modern jelleg a billentyűzetet illetően. A nagy tesónál dicsértem, így itt sem érheti panasz a megjelenést. Egyszerű, nem túl csicsás és ez így van jól. A hasonló gépek esetén, mint ami az E31-70 is, nincs feltétlen szükség arra, hogy hivalkodóak legyenek (lehetnek, de nem kötelező), elég, ha munkabírásukkal tűnnek ki a tömegből. Meg egy kis extrával, ami a…

 

Kijelző

… a Lenovo E31-70 esetében a kijelzője. Emlékszünk az ASUS Transformerjére? A Lenovonál is úgy döntöttek, hogy a kijelzőt nem csak a megszokott mértékben lehet kinyitni, hanem akár teljesen, 180 fokban nyitható lett a laptop. A képen is látható „lapos” állapot hasznáról sok vita van a neten is: a legtöbben arra érvelnek ezzel kapcsolatban, hogy, akárcsak a könyvek asztalnál való olvasásánál, a gép megköveteli a helyes tartást és nehezebben folyunk szét a székünkben tőle. A másik verzió a kommunikáció megkönnyítése egy asztal mellett, hiszen kevésbé takar minket így, a kijelző. A harmadik verzió nyilván az érintőképernyős gépekre vonatkozik, amik esetében a kezelést könnyíti meg (szintén a papírt, vagy a tableteket idézve) a túlhajtott monitor. Az a monitor, aminek részleteiről eddig kevesebb szó esett. A képernyő 13.3 colos mérete nem fogja a földbe döngölni a hozzá képest óriási msi-ket, de nem is ez a célja. A kis géphez, kis kijelző jár, ez adott dolog, de azt jegyezzük meg: ritka, hogy egy ilyen apróságnak ilyen képe van! A méretből adódóan nagyjából 1366x768-as maximumot várnánk a géptől, aki ennek a gondolatnak a képébe röhög és produkál egy 1920x1080-asat. Ütős, az tuti.

 

Portok és eszközök


Kis gép, annyi porttal, amennyi ráfér. A lényeges dolgokat mind-mind megtaláljuk majd a Lenovo E31-70-esén, ami alatt a bal oldalon egy töltő, egy VGA, egy kártyaolvasó és egy combo jack audio portot találunk.


A jobb oldalról lemarad a jól megszokott DVD SuperMulti, hiszen az „aprócska” gépekből ki szoktak maradni az optikai meghajtók. Ennek a helyén pihen ezúttal a HDMI-nek és RJ45-ös netkábelünknek járó dugasz, illetve a két darab USB 3.0-ás, és egy-két hűtőnyílás.

 

A portok tekintetében nem okoz meglepetést az sem, hogy a megszokott Bluetooth 4.0-ás elérés, illetve a 802.11 a/c WIFI-vevő is jelen vannak a csomagban. A további eszközök közt megtalálhatjuk a 720p-s felvétel elkészítésére képes webkamerát (Skypeolás és videokonferencia tehát simán lenyomható az E31-70-el) és a Dolby Stereo hangszórókat, aminek hála a FullHD-s filmek nem csak jól mutatnak majd a kijelzőn, de a hangjuk is rendben lesz. A Lenovo tisztában van a gép méretéből jövő „porthiánnyal”, így biztosítja számára is azt a lehetőséget, hogy egy dokkoló egységgel kiegészítsük az E31-70 port-készletét. Ezek a dokkok gépenként (kompatibilitsnak megfelelően) változó mennyiségű plusz porttal járulnak hozzá a gép által kínált mennyiséghez.

Teljesímény

A drivereket telepítgetve az embernek ha tetszik, ha nem, vannak előítéletei a tesztelt gépekkel kapcsolatban. A Lenovo E31-70-el kapcsolatos gondolataimat jó pár kör GRID2 törte meg, közepes beállításokon. A High, a maximálisra húzott felbontással érezhetően nem tetszett neki, az Ultránál pedig már minden porcikámat a pokolba kívánta, de a játékélmény így, alacsonyabb beállításokon is megvolt. A gép persze nem erre lett kitalálva és az IntelCore i3-5005U processzor, videokártyás segítség nélkül nem is váltja meg a világot. Azért, mert nem is ez a célja! A Lenovo egy megbízható, alacsony fogyasztású CPU-t akart a gépbe pakolni, ami egy Broadwell architektúrás ULV (ultra low voltage), 2 magos processzor. A 3 megás cacheval rendelkező, 2 GHz-n futó szíve a laptopnak, bőven megfelel egy office laptop működtetéséhez, sőt multimédiás gépekben is alkalmazzák. Integrált HD Graphics 5500-asa már bemutatkozott előző cikkünkben, és ezúttal is szerepet kapott a GRID 2 futtatása közben. Nem kell feltétlen gamer-élményt várni tőle, de a 300 és 850 MHz közé belőtt órajellel játszó 5500-as kiszolgálja az unalmas délutánokon egy kis autózásra, vagy lightosabb játékra vágyókat. A multitaskot ismételten a Hyper-Threading rendszer segíti, valamint a processzor rendelkezik emellett a SpeedStep és a Thermal Monitoring technológiával is, hogy a gép korrekt fogyasztással, túlmelegedéstől mentesen működhessen.

 

 

Rendszer

Nem hiszem, hogy van még olyan, aki meglepődne azon, hogy a Windows 8.1-es futott a tesztgépeinken és elárulom, most sem változtattunk. A Lenovo E31-70-es komolyabb fagyás, vagy probléma nélkül dolgozta végig a tesztüzemet, amivel biztosította előzetes elvárásainkat. Egy megbízható, multitaskingra képes, az irodai feladatokat gond nélkül ellátó gépet kapunk kézhez, ha őt választjuk. Az egy terrás, 5400-as fordulatszámmal dolgozó merevlemez bőven elég helyet biztosít nekünk a munkára, illetve a mellékelt, DDR3-as memória, amiből 4 gigát kaptunk, is a bőven elegendő kategóriában van.

 

Kinek ajánljuk?

Főleg olyanoknak, akik a hobbijuk, vagy munkájuk miatt rengeteget utaznak. Egy megbízható, kompakt gép a Lenovo E31-70, ami a legtöbb körülményben megállja a helyét. Az alacsony fogyasztása miatt olyan helyeken is nyugodtan elővehető, ahol nincs konnektor. A gép ezzel a mobilitással és a megbízható, működésével teszi magát, igazán felhasználóbaráttá.

 

Összefoglalás

Egy egyszerű, de nagyszerű office laptopot kaptunk a Lenovotól, ami méretéből adódóan sokak kedvenc munkatársa lesz. Könnyen elfér a táskában, kitartó akkuval rendelkezik és a multitaskingot, valamint az irodai feladatokat könnyedén ellátja, hála az IntelCore i3-as 5005U processzorának.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-5005U , 2Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 13,3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 4 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1 TB HDD 7200
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 186 850 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

Játék Tesztek

GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Medium 20 28 24
1366x768 High 12 23 17