Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-5200U, 2,7Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 15,6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 4 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 500 GB HDD 7200
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, 2xUSB 3.0, 1.xUSB2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 158 100 Ft

Az ASUS gépeink kedvelői mellett a Lenovo-s táborunk emelkedik ki legjobban vásárlói körünkből. A megbízható office és multimédiás gépek szállítója ezúttal is egy remek laptopot tett le, tesztasztalunkra.

 

Megjelenés

A Lenovo E50-80-as nagyban idézi a G50-80-as (cikkünk bővelkedni fog a kötőjelektől, már most garantálom) megjelenését, leszámítva a csiszolt fémes cirmos felületet. Ezúttal egy egyszínű fekete gépet kapunk, ami a klasszikus megjelenést és formáival a modernebb dizájnt ötvözi. Egyszerre van retro hangulata (főleg a formaterv és a touchpad miatt) és modern jellege (főleg a billentyűzet kinézete miatt), ami kettősség még jól is áll neki. Nem túl csicsás, semmi felesleges díszelem, csak a fémes zsanér ami kitűnik ebből az egyszerű, de nagyszerű „outfit”-ből. Minimális fényhatásokkal (a NumLock apró fénye és a szokásos, állapotjelzők elől) operál a gép, így sötétben egy kicsit nehézkes lesz a használata, de a sötét szobát, így a billentyűzetet is gond nélkül bevilágítja majd a LED háttérfényes kijelző. A korábban bemutatott Lenovo Z51-70 gyermekbetegsége, a széles keret is eltűnt a kijelző körül, egyedül a Lenovo feliratot hordozó alsó része maradt egy kicsit vaskosabb.

 

Kijelző

A 15.6 colos kijelzőjével hozza a kötelezőt a Lenovo. Képi minőségben valahol az ASUS X550ZE-vel van versenyben, ami szintén ezt a méretet és maximális felbontást (1366x768) hozta. A HD-s képernyő remekül mutat minden külső fényhatás mellett is, hiszen a matt felületen nem tapasztalhatunk semmilyen visszatükröződést. Nagy betekintési szögének hála nem lesz gond azzal sem, ha esetleg többen szeretnének a laptop képernyője elé ülni. Már-már kényelmetlen az a szög, ahonnan a színek elváltoznak, így valószínűsíthető, hogy nem lesz panasz a Lenovo E50-80 által mutatott képre. A kijelző felett természetesen a webkamera szeme néz ránk, amitől egy 720p-s felbontású képet kaphatunk vissza az imént emlegetett kijelzőn.

 

Portok és eszközök


Portok tekintetében hozza a Lenovo azt, amit a legtöbben elvárunk: kellő mennyiségű USB portot és a megszokott kiegészítő elemeket. A bal oldalt jól telerakták, hiszen itt megtaláljuk az USB 3.0-ásokat, amiket fentről-lefelé nézve az RJ-45-ös port, illetve a HDMI előz meg. A hűtőbordák mellett, közvetlenül ott van a VGA port is, valamint a töltőhöz szükséges dugasz is a rendezői balra került.


A jobb oldal már ennek a fényében üresnek is tűnhet, de ne feledjük el, hogy itt kap helyet a DVD SuperMulti, optikai meghajtó, illetve egy klasszikus USB 2.0-ás is ide került, a combo jack audio társaságában.

 

A nem látványos portok táborát a WIFI-vevő, illetve a Bluetooth 4.0-ás képezi, akik szokásuknak megfelelően hibátlanul muzsikálnak a tesztgépben. A portok és eszközök mellett szoktuk még emlegetni a hangrendszert is, amit ezúttal egy standard stereo hangrendszer. Kellemes hangzással bír a gép, de korábbi tesztalanyunkat, a G50-80-ast (emlékszünk arra a hosszúkás dudorra, ami úgy szólt, mint a riadókürt?) már nehezebben múlná felül. Egy kellemes otthoni filmezéshez, vagy játékoz, esetleg zenehallgatáshoz teljesen megfelelő így is a szerkezet, nem lesz rá semmilyen panasz.

Teljesímény

Ezúttal a processzoré minden érdem, hiszen az i5-ös 5200U az, aki ellát minden feladatot, kezdve a gép mozgásban tartásáról, a grafikus teljesítmény produkálásáig. Utóbbi miért lett „fő” feladata? Ugyanis a tesztalanyunk csak az ő Intel HD Graphics 5500-asával dolgozik, nem kapott további AMD-s (a gép egyéb változatai már megjelentek a hárombetűs gyártó kártyáival) videovezérlőt. A 3 megás cacheval operáló ULV, azaz Ultra Low Voltage jelzést kapó processzor a 2.2 GHz-s alap teljesítményéről tud felpörögni egészen 2.7GHz-ig, ezzel szolgálva az éppen futó programokat, esetleg játékokat. Teljesítmény tekintetében azt hozza a laptop, amit a legtöbben elvárnak egy üzleti célokra született eszköztől: stabilitást, az irodai programok és rendszerek kezeléséhez szükséges teljesítményt és kitartó akkumulátort. Ezeket sorra biztosítja majd a Lenovo E50-80-asa, sőt, nem csak az irodai feladatokat látja el. A kis gépigényű játékok, mint a napjainkban is oly népszerű Skyrim, vagy a League of Legends. Az integrált kártyának, ami ugye a HD Graphics 5500-as, ezzel kell megbirkóznia igazán, de ezeket stabilan működteti. Az alap 300MHz-s órajelről egészen 900-ig felpörögni képes videokártyája a két magos processzornak A Skyrim közepes beállításokon, a LoL pedig legmagasabb szinten futott a Lenovo munkagépén. A hardver-szekciót még egy 500 gigás HDD-vel egészítjük ki, amin bőven elférnek képek, adatok, szöveges- vagy powerpoint dokumentumok, illetve a már emlegetett játékok. A munkához tartozó memóriaegység négy gigás méretével hozza a standard követelményeket.

 

 

Rendszer

A szokásoknak megfelelő és az ASUS X550ZE Újrajátszásától eltérő módon, ismét a Windows 8.1-es futott a gépen. Stabil, fagyások és akadások nélküli multitasking jellemezte a Lenovo E50-80-as munkáját, ahogy azt egy ilyen géptől el is várjuk. A Lenovo egy nagyon tartalékos állapotban, akár 5 órás menetidőt is kibír (legalábbis a gyártó ajánlása szerint, alap feladatokkal olyan 2-2 és fél óra lehet ez az idő), ezért is biztosak lehetünk abban, hogy a gépek akksijának strapabírása megkönnyíti a munkát, akár egy konnektortól mentes környezetben is.

 

Kinek ajánljuk?

A munka ördögei (nem, ezúttal nem a konyha ördögei, bár, akár ők is) elégedettek lesznek a Lenovo E50-80-as munkájával. Egy megbízható office laptopról van szó, ami minimális játéklehetőséget és egész jó multimédiás élménnyel szolgálja ki a vásárlóját.

 

Összefoglalás

Ahogy az ajánlóban is szólt, a Lenovo E50-80-ast nyugodtan megveheti mindenki, aki egy strapabíró, jó teljesítménnyel rendelkező Office-gépre pályázik. Az i5-ös 5200U processzor és integrált HD Graphics 5500-asa jó munkát végeznek, a mutatós, 15.6 colos, matt kijelzőn pedig jól mutat még a legbonyolultabb grafikon (és film) is.

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-5200U, 2,7Ghz, 3 MB Cache, 2 Magos
Kijelző 15,6" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 4 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 500 GB HDD 7200
Grafikus kártya Intel HD Graphics 5500
Optikai meghajtó DVD±RW Supermulti
Egyéb Wifi 802.11 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, HDMI, 2xUSB 3.0, 1.xUSB2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó,
Ár 158 100 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

Játék Tesztek

Elder Scrolls: Skyrim 
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 14 33 23
1366x768 Medium 26 62 50
League of Legends
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 ULTRA 27 36 33