Bemutatók

Azok után, hogy az ember egy héten keresztül videokártyákat tesztel, egyszerre áldás és átok. Áldás, mert a legjobb játékokkal játszik „FPS mérés” címszó alatt, átok, mert nehezen tér vissza a „casual” gépek világába. A visszatérés kegyes pofonját egy Lenovo ThinkPad, az L540 osztotta ki.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4100M , 2,5Ghz, 3MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, matt;
Memória 4GB, RAM DDR3 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 4600
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, miniDisplay, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 243 990 FT

 
A kegyes pofont értelmezzük nyugodtan úgy, hogy kellemetlen a „glorious PC race” képviselője után egy laptoppal elkezdeni a munkát. A Lenovo ThinkPad L540 a multimédiás, középkategóriás laptopok közt verseng a vásárlók kegyeiért, robusztus megjelenésével. A szürke ötven árnyalatával játszó L540-es durván visszamegy a klasszikusokhoz. A Lenovo alapesetben a régies megjelenést létesíti előnyben, de a gép felnyitásánál egyértelműen megcsapott a 2000-es évek eleje érzet. Persze, a dekor és ASUS-elegancia hiánya nem ok nélküli. Lenovóéknál a középkategóriás multimédia gépeknél nem feltétlen a csili-vili dekoráltság és dizájn, hanem a brutális strapabírás volt a cél. Nagy nyomás, páratartalom, rázkódás, magas hőmérséklet, hirtelen hőmérséklet-változás, alacsony légnyomás, alacsony hőmérséklet és por. A felsorolt hatások és elemek ellen küzd majd meg mai tesztalanyunk a lehető legjobb eredményekkel. A kérdés az, hogy csak a forma okozta ezt a nagy retro-faktort bennem? Nem. Az abszolút múltidézést a kis piros trackpoint (az egeret helyettesítő piros joystick) okozta. Igazi hasznát sosem értettem teljesen, de akinek jól esik ezt a kis „precíziós műszert”  használni, hát bátran.

Túl a Lenovo kinézetén, figyeljünk arra, hogy mit is mutat a gép. Erre ott lesz egy 15.6 colos kijelző, ami hozza a szokásos minőséget. A versenyben hozza egy közönség kedvencünk az ASUS X550ZE szintjét, hiszen 1366x768-as felbontású matt kijelzőjén jól mutatnak a HD filmek. A beépített 720p-s webkamerával ki is tudnánk használni a gép adta lehetőségeket, de persze a nagyját az élménynek majd a filmek, illetve a játékok adják. A kamera mellé nem árt, hogy van egy zajszűrős mikrofonunk is, így az office-szekcióhoz oly szükséges webkommunikáció probléma mentes és remek minőségben mehet. A kijelző forgópántos illesztéssel lett az alapegységhez kapcsolva, amivel elérhető, hogy a laptopot 180 fokban ki tudjuk hajtani. Ugyan a „tablet-érzetet” ezzel nem tudjuk elérni, mivel a kijelző nem érintőképernyős, de nagyobb csoportok esetén (pl. idegenvezetés, vagy csoportos konzultáció) jól jöhet, amikor a kihajtott gépet többen is körbe tudják állni.

 
A port szekcióban nem támadható a Lenovo, egy percig sem, hiszen hoz mindent, amire manapság szükségünk van. Alap elvárás a kétféle USB csatlakozási lehetőség, jutott is ebből két darab USB 3.0 és egy 2.0-ás a gépre. A HDMI és a VGA port lehetővé teszi egy másik kijelzőhöz való kapcsolását a laptopnak, ha nem lennénk elégedettek a standard kijelzővel. A kártyaolvasót is a megszokott módon megleljük a gép oldalán, ami azonban változás az a MiniDisplay port, ami elszórtabban van jelen, bemutatott laptopjaink port-listáján. Egy ilyen méretű laptopnál nem maradhat el az optikai meghajtó sem. A Bluetooth és Wifi terén is hozza a természetességet az L540-es, hiszen a 4.0-ás kékség és a 802.11 b/g/n szabványú netvevő is a csomag része.


A multimédiás és office laptopok megítélése azért is furcsa, mert sokan azt várják el tőlük, amit egy gamer, vagy egyéb high-end laptopoktól kapnának. Az L540 is ebben a kategóriában indul és a két magos i3-as 4100M processzorával hozza is azokat a kvalitásokat, amit egy ilyen géptől vártunk. A 22nm-es Haswell architektúra szerint készült processzor 2 magja a Hyper Threadingnek hála igyekszik a legjobb teljesítményt kihozni magából. Az teljesítményének alaphangja nem fog változni, hiszen 2.5 Ghz-s pulzusszáma nem növelhető, TurboBoost hiányában. A 960 millió tranzisztoros i3-4100M nagyjából 37W-s fogyasztást ad hozzá a gép energiaigényeihez. A processzorhoz járó integrált videokártyától az IntelHD Graphics 4600-astól nem illik majd azt várni, amit előző két tesztünkben bemutattunk a GeForce és AMD kártyák tesztje során. Az alacsony fogyasztású processzor videós munkatársa 200 és 1350 MHz között mozgatja teljesítményét. Mire képes ez a kombináció? Alapvetően a régebbi játékok futattása van meg egészséges keretek közt. Sport- és multiplayer játékok számára így is ideális, hiszen a prev-gen FIFA simán, míg az Ignite már alacsonyabb beállításkon simán futtatható, illetve a népszerű Counter Strike: Global Offensive, League of Legends vagy más MOBA jól meglesz rajta. A hardver részleghez tartozik a gép munkáját segítő 4 gigányi memória, illetve a kellő teret adó 500 GB adat tárolására képes merevlemez is.

Összességében a Lenovo pont olyan, amire számítottunk. Egy robosztus, kemény kinézetű, rendkívül strapabíró és megbízható működéssel operáló laptopot kapunk kézhez, ha felbontjuk a Lenovo Thinkpad L540 csomagját. Főleg multimédiás funkciókat lát el a legjobb minőségben, így a filmek, sorozatok bambulása a munkaidő előtt közben, vagy után, valamint a net böngészése, office feladatok ellátása tökéletesen fog menni. A játékok tekintetében az integrált kártya miatt hendikeppel indul, de pár, kisebb elvárásokkal bíró játékot elfuttat.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i3-4100M , 2,5Ghz, 3MB Cache
Kijelző 15.6“, 1366 x 768 pixeles LED, matt;
Memória 4GB, RAM DDR3 1600 
Merevlemez 500GB HDD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 4600
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Bluetooth 4.0, RJ45 LAN, miniDisplay, HDMI, Wifi 802.11 b/g/n, USB3.0, 2xUSB2.0, 2in1 kártyaolvasó
Ár 243 990 FT