Technikai adatok

Processzor AMD TURBO QUAD Core FX-8800 (3.4Ghz, 2MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt IPS kijelző
Memória 8 GB RAM DDR3 1600Mhz (tuningolt változatban 2133Mhz KINGSTONE HYPER-X memóriával)
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R9 M385 4GB GDDR5 + Radeon R7
Optikai meghajtó Windows 10
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 2xUSB3.0, 1xUSB 2.0, 4in1 Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 csatlakozó
Hangrendszer JBL (2x2W-os hangszóró + 1x3W-s sub) hangrendszer
Ár 199 990 Ft (az ár a 4GB RAM-al árult gépre vonatkozik)

A felvezető szövegben már benne volt, igy itt sem hagynám ki: Tesztasztalunkra megérkezett a Lenovo Y-szériás gépeinek új üdvöskéje, az Y700. Ennek a gépnek, viszont annyi variációja van, hogy ezúttal csak egynek, az alapmodellnek a bemutatására van lehetőségünk.

 

Megjelenés

Aki olvasott már Lenovo bemutatót a Radiumon, az tudja, hogy ilyenkor mindig az egyszerűség és a „kocka-jelleg” leírásáról szólnak a szövegek. Ezúttal sem fogok eltérni a megszokott elemektől, de ezúttal kiegészülnek valamivel. A „harcias” megjelenéssel. Igen, a Lenovo úgy döntött, hogy gamer-dizájnú gépet fejleszt, de nem fog eltérni a megszokott elemektől, majd fogta és megalkotta a Knight Rider fanatikusok Lenovoját. Lehet róla vitatkozni, hogy mi jut eszébe az embernek erről a megjelenésről, részemről elsőre a gyerekkorom beszélő autója jelent meg, csiszolt fém, fekete felületével és vörös elemeivel a hangszórónál. Egy pici negatívum, hogy ez a felület nagyon szereti magán hordozni gazdája ujjlenyomatát, így ajánlott néha törölgetni a felületét. A szögletes, de sportos dizájn a régmúlt sportautóit idézi, és rettentő pofássá teszi az Y700-at. A billentyűzetnél az ASUS-oknál is látott vörös kontúrt megkapja az összes gomb, a WASD-gomboknál duplán. A sötétben való gémerkedéshez kaptunk egy kimondottan erős, vörös háttérvilágítást is, valamint egy szokatlannak ható megoldást, a kijelző kialakításánál. Talán megszokhattuk, hogy a laptopok nagy részénél a kijelző és az őt körülvevő keret az alapegység kvázi „folytatásaként” néz ki. A Lenovo dizájnerei úgy döntöttek, hogy felhagynak ezzel a megoldással és egy éles váltással, lemetszettek egy szép darabot a kijelzőt körülvevő keret alsó sarkaiból. Dizájnelemként remekül mutat, illetve némi haszna is van, a JBL hangszórók által produkált hang terjedésében is. A hűtőbordák terén is próbáltak egy merészebbet húzni, igy egy V-alakban szétterjedő mintázattal rukkoltak elő. A Lenovora ezután mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy „átlagos kinézetű”.

 

Kijelző

Nem aprózta el ezen a téren sem a Lenovo a produkcióját. Rengetegszer esett már szó a minőségi IPS-es kijelzőkről, amiknek betekintési szöge nagyjából 178 fok, igy minden szögből tökéletes képet nyújt felhasználója számára. Természetesen, ha már megemlítjük, akkor okkal tesszük ezt. Ennél a modelnél egy FullHD IPS matt kijelzőt kapunk, olyan betekintési szöggel, hogy a mellettünk ülő is tökéletesen élvezhesse a játékok, vagy filmek látványát. A 15.6 colos felületből nagyjából kihoz mindent az AMD Radeon R9 M385 4GB GDDR5 és a RADEON R7-es kombinációja, amik a grafikus munkákat végzik. A Lenovo egyébként árul olyan változatokat is, amik érintőképernyővel, vagy UHD (3840 x 2160-es felbontással) kijelzővel operálnak. A kijelzőre tehát egy rossz szavunk nem lehet, mivel tökéletesen kontrasztos és remek színmélységű, így az adott árkategóriában a gyártó ismét közelebb hozta az átlagosabb gamer felhasználó számára a felsőkategóriás laptopoknál már jól ismert IPS technológiát és az összes vele járó előnyt.

 

Portok és eszközök

Vegyük szépen sorra. A jobb oldal megkapta a neki járó Rj45-ös portot, egy HDMI és két USB-csatlakozási lehetőség társaságában. Utóbbiak közül mindenki a 3.0-ás jelet viseli magán. A Kensington zár is ide került, hogy a túloldalon helyet kaphasson a fülesnek szánt audio-port, a 4-in-1 kártyaolvasónk, illetve egy újabb USB-port. A nagy hiányzó természetesen az optikai meghajtó, amit már nem éreznek fontosnak a Lenovonál. Az a/c 802.11-es WiFi-vevő teljesen alkalmas, ha nem kábelesen csatlakozunk a nethez, a driverek leszedéséhez, így természetesen a dobozban mellékelve sem fogunk (feleslegesen) ilyen lemezt találni. A Bluetooth 4.0 jelenléte meglep valakit? Minket sem. Nehéz újat mutatni ezen a téren, így lépkedünk is tovább azokhoz az eszközökhöz, amiknél lehet, ha más nem, érdekeset hozni.


Az első a már emlegetett billentyűzet, aminek két „állása” van, az „erős” és az „erősebb” megvilágítás. Az ASUS laptopjainál sokszor állítani lehet a fényerőn általában egy gyengébbtől, eljutva egy erősebb fényig, ezzel akár kímélve az akkumulátort (ami itt egy 4 cellás, 60 wattórás darab). Nos, a „gyengébb fény” itt ez kimaradt, de nem is feltétlen hiányoltuk. A gép touchpadja egy kicsit kényelmetlen helyre került, aki nem kapcsolja ki az érintőfelületet, az a gépelés során sokszor „beleakadhat” majd. Ezt leszámítva a Lenovo alapegysége kényelmes a nagyobb kezű felhasználóknak is, illetve nem forralja fel csuklónkat, komolyabb használat közben sem. A sokat dicsért kijelző alatt elhelyezkedő JBL hangszórókról is csupa jót mondhatunk el, hiszen komoly kihívói a B&O-s, Sonic Masterrel kísért daraboknak. Remek hangzást adtak, akár a Devil May Cry pokoli játékmenetének kíséretét, akár az Ori szívhez szóló dallamait kellett produkálniuk. A mély hangokkal sem lesz baj, a kétszer 2 wattos JBL mellé kapunk egy 3W-s mélyet is. Lehet örülni, de nagyon! Bátran kijelenthetjük, hogy ennek a laptopnak nagyságrendekkel jobb a hangrendszere a konkurens laptopokénál az adott árkategóriában!

Teljesítmény


"a 3D Mark legújabb változatában 2 tesztben is legyőzte az NVIDIA GEFORCE GTX960M + Intel Core i7 4720HQ laptopot (ASUS G771JW)"

Az AMD CARIZZO FX-8800P (erősebb 35W változtatú) négymagos QUAD Core processzor az AMD leggyorsabb mobil processzora, amely főleg a multimédiás és játékos felhasználásra lett tervezve, ahol nagyon is utóléri és sok esetben meg is előzi az Intel konkurens processzorait, köszöntetően a 4 magos felépítésnek és az integrált  Radeon R7 típusú grafikuskártyának, amely 512 grafikus feldolgozó egységet tartalmaz és mindez a processzorban foglal helyet. Fontos leszögezni, hogy az erős integrált grafikus kártya együtt dolgozik a meglévő dedikált grafikus kártyával, amely egy AMD RADEON R9 M385 4GB GDDR5 típus (szemben az Intel megoldásaival ahol csak külön képesek dolgozni a kártyák), így jön létre a DUAL grafikus rendszer, amely akár 50% gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé a filmek és a játékok számára. Ez a processzor már képes kezelni a Turbó módot, így eléri a 3.4Ghz-es teljesítményt, amely masszív és állandó, valamint szaggatásmentes képátvitelt biztosít az újabb alkalmazások számára is. Az új AMD FX 8800 típusú processzor már támogatja az AMD MANTLE és VULCAN API-t, amely erős teljesítménynövekedést okoz a támogatott játékokban, mint pl. a Battlefield 4 és egy sor új játékban is támogatva lesz a FROSTBITE 3 engine segítségével. Az új játékokban a CPU teljesítménye elérei az Intel Core i5 és Intel Core i7 közötti teljesítményt is köszönhetően egy sor új utasításkészletnek, amely segítségével sokkal gyorsabban érik el az új játékok a processzor és a grafikus kártya alapvető funkcióit! Jelenleg ez a technológia szintén csak az AMD processzoroknál érhető el! Az előzetes tesztjeink alapján a grafikuskártya a 3D Mark legújabb változatában 2 tesztben is legyőzte az NVIDIA GEFORCE GTX960M + Intel Core i7 4720HQ laptopot (ASUS G771JW), így teljesítménye a GTX 950M és a GTX 960M közé tehető, bizonyos teszteknél és játékoknál pedig ez fölött tud teljesíteni sokkal olcsóbb áron! Az üzletünkben járt tesztpéldányon lefuttatunk egy 3D intenzív stressztesztet, amely több órán keresztül 100%-san kihasználta a GPU és a CPU teljesítményét, így sikerült megállapítatnunk azt, hogy a laptop kétzónás hűtőrendszere kellően lehűti az összes belső komponenst. A processzor és a videókártya egyszer sem lépte túl a teszt során a 65C fokot és a burkolat sem melegedett fel számottevően! Az Y700-as a GTA-5 és a Witcher 3 alatt is folyamatos játékélményt kölcsönzött számunkra HIGH és 1920x1080 beállítások mellett is (30-60fps), valamint még UTLRA beállítások mellett is nagyon szép FPS számokat kaptunk (jellemzően 20-40FPS közöttit).

Rendszer

Az előző tesztünknek megfelelően a Windowsok közül a legújabb, 10-es került az egy terrás HDD-re. A bootidő teljesen korrekt volt, hozta a 2016 elején elvárt szintet. A driverek, vagy más programok telepítésével nem volt az ég-világon semmi gond. Előbbiek megvoltak pikk-pakk, hála a Win10-nek, utóbbiak meg a szokott tempóban töltődtek fel a gépre. A futtatásuknál sem tapasztaltunk akadást, vagy fagyást. Ahogy fentebb emlegettük, a gépnek rengeteg változata van a piacon, így ajánlott a sima, egy terrás HDD-t kiegészíttetni SSD-vel, mert így még jobb teljesítményt tudunk kihozni a gépből, pláne ha ezt még egy nagyobb memóriakészlettel rendelkező példánynál tesszük. A mi változatunk mindenben a „legkisebb” volt, de így is hozta azt, amit a játékosok belépő szintje megkíván.

Kinek ajánljuk?

Egy nagyon jó árú, teljes értékű gamer gép volt az Y700 tesztpéldánya. Ezt a verziót ajánlom a szűkebb tárcával rendelkező, de nagyon is játszani vágyó vásárlóknak, akinek fontos, hogy az adott áron a lehető legjobb teljesítményt nyútsa a kiszemelt laptop. A több memória (akár 16 GB), SSD-vel kiegészitett HDD kombináció abszolút kifizetődő az Y700-as esetében. Amint megjelennek a DX12 és VULCAN API-t támogató játékok, úgy még jelentősebb teljesítménynövekedésre is számíthatunk, mivel az AMD RADEON és AMD CPU-k sokkal jobb támogatást kaptak ezekben az API-kban.

Összefoglalás

A Lenovo egy remek gamer gépet adott nekünk az Y700 AMD-s változatával és összességében tehát elmondható, hogy  nagyon erős grafikus teljesítményű laptopról van szó, amely olyan extra sebességgel is büszkélkedhet az erős RADEON M385 4GB GDDR5 memóriával rendelkező kártyának köszönhetően, amellyel simán magas beállítások mellett is játszhatjuk majd a legújabb játékokat rajta. Ehhez párosul még a kítűnő színmélységgel és betekintési szöggel rendelkező IPS kijelző, valamint a JBL hangszórók élethű hangzása, melyhez egy mélynyomó is társul. Valljuk be, hogy mindezt ez idáig csak az ASUS gamer laptopjainál kaptuk meg ennél nagyságrendekkel drágább laptopoknál.

Technikai adatok

Processzor AMD TURBO QUAD Core FX-8800 (3.4Ghz, 2MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző
Memória 4 GB RAM DDR3
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya AMD Radeon R9 M385 4GB GDDR5 + Radeon R7
Optikai meghajtó Windows 10
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, 2xUSB3.0, 1xUSB 2.0, 4in1 Kártyaolvasó, combo jack audio HDMI, RJ-45 csatlakozó
Hangrendszer JBL (2x2W-os hangszóró + 1x3W-s sub) hangrendszer
Ár 199 990 Ft (az ár a 4GB RAM-al árult gépre vonatkozik

Értékelés

 
Kinézet
Teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 
 

Játék Tesztek

3D Mark:

 

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 31 63 44
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 30 52 41