Miért is akarnánk hozzászokni egy átlagos, "mindösszesen" ezer gigabájtos merevlemezhez, ha a kalkulációk szerint a jövő már egy karnyújtásnyira van tőlünk? Vagy még közelebb.

 

 

A Westerm Digital adott hírt egy vadonatúj, eddig még soha nem alkalmazott, ugyanakkor rendkívül forradalmi eljárásról, mellyel soha, ismétlem soha többet nem lennének tárhely gondjaink. Legalábbis reményeik szerint.

Mivel jómagam is utálom a tárhely felszabadítás műveletére szorgalmazó kis buborékot az asztal jobb sarkában, így bőven együtt tudok érezni az eljárás kezdeményezőivel. Ugye mennyire utálatos dolog folyton "kiikszelgetni" a lemezkarbantartót, ürítgetni a lomtárat vagy egyre sűrűbb periódusokban matatni a HDD-n, hogy mégis melyik mappánkkal kellene valami csinálni, hogy legyen végre helyünk? Nos kérem, a Western Digital előrejelzései szerint ez végre megoldódni látszik!

És bár az SSD-k térhódítása egyre csak gyarapszik, a HDD-k is köszönik szépen jól vannak, -sőt szemlátomást nemcsak maradnának még egy kicsit a piacon, hanem teljesen kicserélve, ha úgy tetszik felturbózva térnének vissza az őket megillető trón visszahódításáért! A Western Digital kalkulációi szerint ugyanis a HDD-k csillaga még koránt sincs leszállóágban, sőt, ha igazak a számítások, akkor bizony nem potom öt vagy tíz terrás merevlemezek, hanem (és most nagylevegő!) negyven terás HDD-k vannak születőben! Igen, 40 TB, vagyis 40.000 GB.

 

 

Mindezt pedig úgy érnék el, hogy mikrohullámokkal írnák az adatokat a hagyományos, 3,5 hüvelykes merevlemezekre, -nemcsak kitolva ezzel a gyakorlatilag már csak cégek és vállalatok által preferált, lassacska, mozgó alkatrészekkel operáló HDD-k élettartamát, hanem kvázi forradalmasítanák is az adattárolást fogalmát. Merthát ízlelgessük csak: negyvenezer gigabájt. És bár az eljárás korlátozott lehetőségeiből fakadóan sebesség-beli felvirágzás aligha lenne várható, ez nyilván senkit sem érdekelne, ha közel két és fél ezer filmnek elegendő kapacitással kalkulálhatnánk. A tesztfolyamatok pedig már javában zajlanak, melyek célja a merevlemezek adatsűrűségének mikrohullámmal történő sikeres írása.A hírek szerint az első prototípusok már bevetésre készek, így a nagyüzemi gyártás valamikor 2019-re már talán be is saccolható.