Technikai adatok-Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; Matt, 15,6"
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya AMD Radeon RX 535 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0+3.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár Az alapmodell MOST CSAK 164 900 Ft
Az Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Az ASUS-nak megint sikerült egy olyannyira combos konfigurációval előrukkolnia, hogy a versenytársak még sem ocsódhattak a gyártó, elmúlt esztendőben produkált térhódításából, az FX504 képében már itt is a következő gyomros, amit ízlelgethetnek. Mert hát legyünk őszinték: ezt most megint borzasztó nehéz überelni!

 

 

Megjelenés

A hasonló árazással operáló Aspire-ök borítását illetően, sajnos-nem sajnos már aligha is van új a nap alatt, hiszen majdhogynem ugyanazon küllemi stílusjegyekkel kerülnek ellátásra, mint a széria legtöbb darabja. Ez persze a legkevésbé sem baj, hiszen mint tudvalevő: bevált receptet kár megbolygatni. Így van ez az Aspire 3 A315-41G-R0TY-al is, melynél az elegancia természetesen dominál, ez pedig a gyártó modelljeinek többnyire jól is áll. A műanyagból készült szürke fedlap ezúttal egyébként nem a simára polírozott, vagy a barázdált, hanem a finoman hajszálcsíkozott típus, közepén a már jól bevált, tükörhatású márkajelzéssel. Azt felhajtván viszont már klasszikus Acer vonásokat láthatunk, azzal a különbséggel, hogy az alapegység is megkapta a maga csíkozott kialakítását, továbbá a bal kezünknél nem egy Intel-Nvidia logó kombó, hanem egy Ryzen-Radeon páros kapott helyet. Végeredményben amúgy teljesen patent a cucc, és bár a közel 100%-os műanyag használat kissé talán lelombozó, ez legyen a modell legsúlyosabb bűne.

 

Kijelző

Az Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY 39,6 centis, 15,6-os kijelzőjét ugye elsősorban az 1920x1080-as FullHD mattborítása miatt szeretjük, amiből ezúttal sajnos az IPS látszólag kimaradt, ám azt hiszem ez egy ennyire ár alá pozícionált konfigurációnak aligha róható fel bűnként, sőt. Mindemellett pedig a kijelző mintegy extra feature-ként, az úgynevezett BlueLightShield ™-et is megkapjuk, ami tulajdonképpen a szemünkre egyébként meglehetősen káros kék fény szűréséért hivatott felelni. Tulajdonképpen a kijelzőhöz tartozik még továbbá az is, hogy az egyedi és igencsak felxibilis zsanérozásnak köszönhetően, a panel mintegy 180 fokkal, tehát kvázi "ütközésig" hátrahajtható. Persze, hogy ez a gyakorlatban voltaképpen miért is jó nekünk, azt csak találgatni tudjuk, mindenesetre biztosan sokan vannak, akik örülnek majd.

 

 

 

Portok és eszközök

Az Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY bementi csatlakozóinak elhelyezésétől, meg úgy egyáltalán attól, hogy pontosan mik is kerültek fel a géptestre, túl sok frissességet hiába is várunk. Persze ez a legkevéséb sem az adott modell hibája, egyszerűen csak ebben a tekintetben van talán a legkisebb mozgásterük a gyártóknak. Egyébként nagyjából minden szükséges csatlakozót megtalálunk majd, ám sajnos-nem sajnos az optikai meghajtót ezúttal (is) kispórolták a repertoárból. Persze kétségtelen, hogy talán egyre kevesebb is rá az igény, ám azért sokszor persze nem árt, ha mégis kéznél van. Ugyanakkor a továbbiakat tekintve nincs kifogásolni való, hiszen van itt USB 2.0 és 3.0, többformátumú kártyaolvasó, audio-kombó, Kensington-zár és LAN, illetve HDMI csatlakozó is. Az egyéb eszközök között elsősorban a Bluetooth 4.0, a Wifi 802.11 ac-Wifi 802.11 b/g/n kettőse, a HD webkamera, illetve még a háttér világítású klaviatúra érdemel kitüntetett figyelmet.

 

Az AMD RYZEN 2500U generálta teljesítmény

Azt hiszem azt egészen bátran kijelenthetjük, hogy az AMD RYZEN 2500U a saját kategóriáján belül, maga az ultimate ár/érték bajnok. Egyrészt, mert a valóban pénztárca barát árazása meglepően figyelemre méltó teljesítményt kínál, másrészt pedig mert a mafa négy magjával és nyolc szálával abszolút hozza a kötelezőt. A 2500U alapjáraton egyébként 2Ghz-es órajellel dolgozik, azonban szükség szerint (tehát terhelés esetén) ez a turbónak köszönhetően automatikusan 3,6Ghz-re kapcsol, ezzel tornászva fel az effektív teljesítményt. A gyakorlatban pedig ez nem jelent mást, minthogy az AMD RYZEN 2500U nagyobb teljesítményt kínál, mint a konkurencia 7. generációs, két magos Core U-ja, ugyanakkor akár még a 8. generációs négy magos Intelekkel is képes versenybe szállni. Alapvetően pedig ezt a teljesítményt lényegesen olcsóbban kínálja, bár itt ugye fontos azért megjegyezni, hogy mint mindig, ez ezúttal is nagyban függ az adott márkaképviselet árazásától is.

 

Az AMD Radeon RX 535 2GB-ról bővebben

Az AMD Radeon RX 535 2GB bár játékra sem teljesen alkalmatlan, azért elsősorban nem feltétlenül ezért szeretjük. A borítékolt teljesítménye nagyjából a GeForce legaljánál, valahol talán a GeForce 9800GT és a VEGA 8 között keresendő, ami bár elsőre ijesztőnek tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy a rendeltetését figyelembe véve, nincs is szüksége többre. Ez a teljesítmény alapvetően egy abszolút stabil business-re, rendszeres multimédiás tevékenységre, illetve egy leheletnyi és szigorúan belépő szintű játékos felhasználásra több, mint tökéletes. A játékokat tekintve egyébként ne legyenek irreális elvárásaink: egy Witcher 3 például sajnos-nem sajnos nincs az Aspire 3 A315-41G-R0TY tudnivalói között, így érdemes ennek tudatában hozzállni a konfigurációhoz, ugyanakkor a DOTA 2-vel vagy példának okáért egy CS: GO-val lazán elboldgul.

 

Hangzás

Mint a legtöbb Acer modell kristálytiszta hangzásáért, úgy az Aspire 3 A315-41G-R0TY audio élményéért is az Acer Trueharmony technológia hivatott felelni. A Trueharmony most is, mint mindig bizony precíz, letisztult és részletgazdag hangzást biztosít a felhasználás bármely területén, legyen szó akár a különböző multimédiás tevékenységekről, akár pedig játékokról.

Bővíthetőség

Az Aspire 3 A315-41G-R0TY bizony a bővítésre vonatkozó erényeket illetően sem marad el a legnagyobbaktól. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor lesz majd lehetőségünk a későbbiekben is. Persze ezt elkerülvén -vagy inkább ugye megelőzvén,- célszerű már kapásból az alábbi webshop linken átnyálazni a már előre bővített verziók között is, hiszen az Aspire 3 A315-41G-R0TY-ból bőséggel akadnak plusz RAM-mal, SSD-vel vagy akár a kettővel együttesen felturbózott darabok is.

 

Rendszer

Nyilván, ha Radium teszt, akkor Windows 10. És nyilván, ha Win 10, akkor annak rendje és módja szerint, minden úgy történik, ahogyan illik. És bár a rendszer gyorsan felállt, azért ne feledjük, amennyiben mégsem lennénk kibékülve a sebességgel, akkor az alábbi linken bőven válogathatunk az SSD-vel már eleve felpimpelt variációk között is, -de persze az Aspire 3 A315-41G-R0TY utólagosan is egészen könnyedén modifikálható majd.

 

Mennyire GAMER?

Nos, az, hogy az Aspire 3 A315-41G-R0TY mennyire is gamer, az csupán perspektíva kérdése. Nyilván szigorú szemmel vizsgálva nincs annyira gamer, mint mondjuk egy PREDATOR, de annyira talán van, ami a néhány hasábbal feljebb már említett casual játékokhoz elegendő lehet. Ergo ne legyenek irreális elvárásaink, azonban ha egy abszolút patent, szép kijelzőjű multimédiás laptopot keresnénk, akkor az Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY a lehető legjobb választás!

 

Összegzés

Végszónak talán azt volna érdemes kiemelni, hogy az Aspire 3 A315-41G-R0TY persze nem feltétlenül rendkívüli, mégis figyelemreméltó darab. Ez köszönhető egyrészt a meglehetősen pénztérca barát árazásának is, másrészt pedig mert ennyi pénzért kétségtelenül tud mindent, amit csak tudnia illik. Saját kategóriáján belül abszolút stabil és megbízható, sőt, ha ez a típus nem lesz az AMD fanok közönségkednve, akkor bizony semmi sem.

 

 

 

 

Technikai adatok-Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY

Processzor AMD Ryzen 5 2500U (4 mag, 2,0 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; Matt, 15,6"
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya AMD Radeon RX 535 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0+3.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár Az alapmodell MOST CSAK 164 900 Ft
Az Acer Aspire 3 A315-41G-R0TY alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 18 39 27
 

Fotógaléria