Technikai adatok-Acer Aspire 3 A315 + Ajándék Zalman Gamer fejhallgató

Processzor AMD Ryzen 3 2200U (2 mag, 2,5 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória Az alapverzióban 2133 MHz 4GB; a tesztpéldányban 2133 Mhz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez Az alapverzióban 1TB 5400rpm SATA HDD; a tesztpéldányban + 128GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon 535 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 2.0 + USB 3.0, HDMI, HD Webkamera, Bluetooth, Kártyaolvasó, Gigabit LAN
Hangrendszer Acer Dual Speakers
Ár A 8GB RAM-mal és 128GB SSD-vel operáló modell MOST CSAK 139 990 Ft!
Az Acer Aspire 3 A315-öt itt találja meg webshopunkban!

Bár az Acer Aspire 3 A315 nem kimondottan játékos konfiguráció, azért az AMD fémjelezte Ryzen 3 2200U és a Radeon 535 dedikált grafikus modul fúziós ereje mégsem teljesen inkompetens a gyakorlati performaszt tekintve. Tesztünkből pedig ki is derül, hogy pontosan mire is képes.

 

 

Megjelenés

Az Aspire 3 A315 fedlapja ezúttal nem a finomra polírozott vagy a barázdált, hanem a szálcsiszolt típus, közepén egy tükörhatású márkajelzéssel. Az alapegységen a klasszikusnak ható Acer vonásokkal találkozunk, melyek mind a panel mentén, mind pedig az alapegységen is dominálnak. Ez a kicsit érdes tapintású, szálcsiszolt(nak ható) mélyszürke dizájn kifejezetten jól áll a gépnek, persze ez a fajta megközelítés kvázi minden középkategóriás és/vagy belépő szintű gaming Acer darabnak jól szokott állni. A zsanérozás itt-ott egyébként az ASPIRE VN7-793G-73GX-et idézi, persze nyilván azzal a különbséggel, hogy a TOBII EYETRACKING szenzor helyére egy vésett Aspire logó került. Itt jegyezném meg, hogy egyébként cikkszámtól függ, hogy az említett zsanérozás a borítás színhasználatához tökéletesen illeszkedő mélyszürke, vagy pedig a klasszikus vonásokat követő ezüstös színnel operál-e. Maga a géptest egyébként a maga alig több, mint két kilogrammjával abszolút nem egy combos darab, méretezései is minden szempontból az átlagon belül van. Bár a küllemi tulajdonságokhoz szervesen ugyan nem kapcsolódik, azért itt érdemes még megemlítenünk az Aspire 3 A315 maximális adapter teljesítményfelvételét, ami a már jól bevált 45W-os tartományon belül mozog, illetve az akkumulátort, ami egy 6,5 órás üzemidővel dolgozó, 4810 mAh-s és 2 cellás lítium-polimer akksi.

 

Kijelző

Bár kétségtelen, hogy egy 15,6-os, FullHD és matt borítású panel minden laptopnak, így az Acer Aspire 3 A315-nek is nyilván jól áll, azért egy IPS technológián alapuló, közel 180 fokos betekintési szöget még el tudtunk viselni a kijelzőn. Persze ne legyünk túl szigorúak, ugyanis itt érdemes figyelembe venni, hogy az A315 bizony még mindig egy rendkívül alulárazott darab, hiszen még Radium kedvezmény nélkül sincs szándékában meghaladni a százötvenezer forintos határt. Az 1920x1080-as felbontásban pedig soha nincsen hiba, és mint mondatottam, mindez ráadásul még matt borítást is kapott, úgyhogy közel sincs okunk a panaszra.

 

Portok és eszközök

Az Acer Aspire 3 A315 oldalán, nagyvonalakban az összes szükséges csatlakozót megtalálhatjuk majd, amikre szükségünk lehet a gyakorlatban. Természetesen nem véletlenül lett használva a nagyvonalakban kifejezés, ugyanis mint ahogyan azt manapság a konfigurációk többségénél már megszokhattunk, úgy az optikai meghajtó ezúttal is kimaradt a repertoárból. A továbbiakat tekintve azonban minden a helyén van; így négy darab USB-port (2 darab 2.0, egy ugyanennyi 3.0), többformátumú kártyaolvasó, audió bemenet, Kensington-zár és RJ-45 LAN, illetve egy HDMI csatlakozó is. A szórásból azonban természetesen a HD webkamera, valamint a Wifi 802.11.ac ezúttal sem maradhatott ki, így fedve le hibátlanul kvázi minden alapvető felhasználói igényt a gyakorlatban.

 

 

Az AMD Ryzen 3 2200U generálta teljesítmény

Azt hiszem azt egészen bátran kijelenthetjük, hogy az AMD Ryzen 3 2200U a saját kategóriáján belül, maga az ultimate ár/érték bajnok. Egyrészt, mert a valóban pénztárca barát árazása meglepően figyelemre méltó teljesítményt kínál, másrészt pedig mert a maga 2 magjával és 4 szálával abszolút hozza a kötelezőt. A 2200U alapjáraton egyébként 2,5Ghz-es órajellel és 4mb-os cache-vel dolgozik, azonban szükség szerint (értsd: intenzív terhelés esetén), ez a turbónak hála rögtön 3,4 Ghz-re kapcsol, ezzel tornászva fel az effektív teljesítményt. Tulajdonságait tekintve, talán a konkurens gyártó i3-6006U-s megoldásával lehetne párba állítani, vagy legalábbis találó volna mindezt úgy megfogalmazni, hogy: az AMD Ryzen 3 2200U nem más, mint egy felturbózott Intel Core i3-6006U. Több is, jobb is, újabb is.

 

 

 

Az AMD Radeon RX 535 2GB GDDR5 -ról bővebben

Az AMD Radeon RX 535 2GB bár játékra sem teljesen alkalmatlan, azért elsősorban nem feltétlenül ezért szeretjük. Az RX 535 2GB teljesítménye nagyjából a GeForce legaljánál, így talán az MX110 és a MX150 között keresendő, ami figyelembe véve, hogy egy alapvetően multimédiás műveletekre szánt gépről van szó, bőven megteszi. Az RX 535 2GB által kínált teljesítmény, alapvetően több, mint tökéletes lehet business-re és multimédiás tevékenységre, ugyanakkor egy leheletnyi és szigorúan csak belépő szintű játékos felhasználásra is elegendő lehet. Persze mivel az Aspire 3 A315 nem egy gamer-konfiguráció, így irreális elvárásaink azért ne legyenek, tudniillik bár egy DOTA 2-vel vagy példának okáért egy CS: GO-val lazán elboldgul, az újabb címekbe sajnos-nem sajnos egészen biztosan beletörne a bicskája. Tény-és-való, hogy az Nvidia GeForce MX150 nem véletlenül az egyik, ha nem a legnagyobb alsókategóriás fanfavorit a piacon, hiszen olcsó, stabil és megbízható, mely jelzők voltaképpen az MX110-et, valamint természetesen az RX 535 2GB-ot is bőven megilletik.

 

Hangzás

Az Acer Aspire 3 A315 hangzására még annak ellenére se lehet panaszunk, hogy egy alsó árkategóriás, multimédiás laptop lévén, nyilván nem veheti fel a versenyt egy kétszer-háromszor drágább gamer laptop hangzásvilágával. Ennek ellenére simán hozza a kötelezőt, még rákötött hangfal nélkül se recseg-ropog, végeredményben pedig pont annyira minimálisan torzít, mint a kétszázezer forint alá eső darabok általában. Otthoni használatra kiváló, egy jó headset vagy hangfal rákötésével, valamint akár egy equalizer programmal simán elég lehet egy alkalmi felhasználónak.

 

 

 

Bővíthetőség

Tesztünk ugye ezúttal egy 8 GB-nyi memóriával, valamint a HDD-n felül egy 128GB-os plusz SSD-vel dolgozó modellre koncentrál, ugyanakkor az Acer Aspire 3 A315-ből számos egyéb variáció is elérhető a webshopon. Ennek okán a tárhely és a memória bizony igény szerint a rendelést leadását követően, valamint esetlegesen utólag is még tuningolható.

 

Rendszer

Ugyan előtelepített ebben az árkategóriában, így az Acer Aspire 3 A315 esetében sem jár grátiszként, -mármint az Endless-en kívül, amivel önmagában ugye sokat nem is tudunk kezdeni. Ennek okán a Windows 10-et vagy magunknak kell rá biztosítani, vagy pedig az erre vonatkozó igényünket a megrendelésünknél is jelezhetjük, erről az opcióról érdemes chat-es vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon tájékoztatást kérni.

 

Mennyire GAMER?

Nos, mint ahogyan arra már többször kitértünk a tesztben, az Acer Aspire 3 A315 nem egy klasszikus értelemben vett gamer laptop. Beszédesebb és informatívabb lenne inkább úgy fogalmazni, hogy az A315 inkább egy olyan multimédiás gép, amivel sok-sok kompromisszummal és a józan ész határain belül megmaradván, akár még egy kicsit játszani is tudunk. Régebbi címeket, többségükben közepes beállítások mellett lazán, újabb címeket pedig kevésbé lazán. Nyilván egy maxra húzott Anthem-mel nem érdemes majd nekiesni, de egy low-medium tartomány közé belőtt GTA V-tal még akár el is tud majd boldogulni.

 

Összegzés

Azt kell mondjam, hogy az Acer Aspire 3 A315 egy remek, hovatovább majdhogynem tökéletes ár/érték aránnyal bíró laptop, talán az egyik legjobb az utóbbi időben tesztpadunkon megfordultak közül. Ugye sokszor érveltünk már azzal, hogy egy multimédiás laptop esetén, a lélektani határ valahol kétszázezer forint körül keresendő. Ez többnyire egyébként helytálló is, nem csak a mi esetünkben, hanem a vásárlók javánál. Na, most itt van nekünk az A315, aminek nemhogy esze ágában sincs ezt átlépni, de durván alatta is marad. Mindezek okán azt hiszem nincs is több kérdés azt illetően, hogy az Acer Aspire 3 A315 milyen is összességében. Jó, pont.

 

 

Technikai adatok-Acer Aspire 3 A315 + Ajándék Zalman Gamer fejhallgató

Processzor AMD Ryzen 3 2200U (2 mag, 2,5 Ghz, 4mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; matt, 15,6"
Memória Az alapverzióban 2133 MHz 4GB; a tesztpéldányban 2133 Mhz 8 GB DDR4 RAM
Merevlemez Az alapverzióban 1TB 5400rpm SATA HDD; a tesztpéldányban + 128GB SSD
Grafikus kártya AMD Radeon 535 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, USB 2.0 + USB 3.0, HDMI, HD Webkamera, Bluetooth, Kártyaolvasó, Gigabit LAN
Hangrendszer Acer Dual Speakers
Ár A 8GB RAM-mal és 128GB SSD-vel operáló modell MOST CSAK 139 990 Ft!
Az Acer Aspire 3 A315-öt itt találja meg webshopunkban!

Teszt eredmények


 
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 22 41 37
 

Fotógaléria