Technikai adatok-ACER az Aspire E5-575G-50RK

Processzor Intel Core i5-6200U; 2 mag, 2,8Ghz, 3Mb cache
Kijelző 1366x768; Matt;
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVDRW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB Type-C; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer ACER TRUEHARMONY
Ár 149 990 Ft

Egy újabb egészen kiváló konfigurációt köszönthettünk legutóbb is tesztpadunkon, amely úgy hozza a középkategóriás létező összes elvárását, hogy közben esze ágában sincs átlépni, azt a bizonyos kétszázezer forintos lélektani határt.

 

 

Megjelenés

Ismerős az ACER Aspire E5-575G-50RK kasztnija? Nem véletlen, hiszen több ízben is találkoztunk már ezzel a formatervvel, ezúttal azonban a gyártó csavart egyet a szériára jellemző tulajdonságokon azzal, hogy a koromfekete egyhangúságát igyekezett megtörni a színhasználat felfrissítésével. Mert míg korábban a komplett géptest egységes fekete színeket kapott, addig most mind a fedlap, mind a zsanérozás, mind pedig a géptest fara fehérben pompázik úgy, hogy a panelkeret, illetve az alapegység felső része pedig megmaradt sötétnek. A fekete-fehér összhatás pedig annyira kiválóan pumpálja fel friss vérrel a széria küllemi sajátosságait, hogy egyszerűen öröm ránézni. Hiszen a fekete és a fehér párosítása mindig egészen kiváló, miért is lenne mindez másként egy laptop esetében? A hófehér fedlapon nyoma sincs túlékesített ízléstelenségnek, kizárólag csak egy ezüstösen csillogó embléma díszeleg a felület egyik oldalán. A kijelzőt körülfonó fekete kereten is csak ugyanazon márkajelzés kapott helyet, felhajtott állapotban pedig nem is mutathatna jobban az eszközünk a maga hófehér zsanérozásával.

 

Kijelző

Érdekes utat választott az ACER az Aspire E5-575G-50RK kijelzőjének esetében, hiszen dacára annak, hogy a 15,6-os panel csupán csak 1366x768-as pixelsűrűséggel operál, mégis tükröződésmentes mattborítást kapott. Ennek okán pedig habár valóban a kijelző közepessége lenne az Aspire valójának achilles-se, mégis igyekeztek kihozni belőle a lehető legtöbbet. Továbbá a FullHD kispórolása is bölcs döntésnek bizonyult jelen esetben, figyelembe véve, hogy így a maximális felbontás csökkenésével, a játékokból kisajtolt fps-számok arányosan növekedni fognak, hiszen nem izzasztja majd meg a belsőt az 1920x1080-as felbontás.

 

Portok és eszközök

A géptesten elhelyezett csatlakozók bizony ezúttal sem árulnak zsákbamacskát, ám ez nyilván nem a fantáziátlanságnak, hanem az effektív lehetőségek hiányának tulajdonítható. A bal oldalon találunk két darab USB 3.0-át, egy HDMI-t és VGA-t, a LAN csatlakozót, egy USB 3.1-et, továbbá még ugyanitt, a hűtőrácsok felett érdemes keresnünk a Kensington-zárat is. A jobbunkra került az audió bemenet, egy darab USB 2.0, az optikai meghajtó, valamint a hálózati csatlakozó is, míg a kártyaolvasót ezúttal a géptest elejére tervezték. Mindezek ismeretében a háttérvilágítással operáló klaviatúra, a Wifi 802.11 ac és a Wifi 802.11 b/g/n UltraFast Wireless párosa, a Bluetooth 4.0, illetve a HDR webkamera már azt hiszem nem is indokol mélyreható bemutatást.

 

Teljesímény

Az ACER Aspire E5-575G-50RK egy abszolút stabil multimédiás élményt hivatott prezentálni, némiképpen kacérkodva közben a belépő szintű játékélmény lehetőségével is. Persze utóbbitól nem szabad sokat várnunk, hiszen habár az Intel Core i5-6200U processzor még megkapta a Turbo Boost-ot is, azért elsősorban nem a játékos kvalitásai miatt érdemel kitüntetett figyelmet. A 2GB-os NVIDIA GeForce 940MX GDDR5-ös dedikált grafikuskártya pedig szintén elég egy belépőhöz, de a legújabb generációs lélekfaló játékok kimaxolt beállításaihoz, természetesen már alkalmatlan. Ugyanakkor mindig öröm a tesztpadunkon olyan darabokat tudni, amik a gyakorlatban bőven többre képesek, mint amire mondjuk az árazás ismeretében előzetesen számítanánk. A pozitív csalódás élménye mindig feltölti a lelket, így az olyan gépek esetén, mint példának okáért az ACER Aspire E5-575G-50RK, a tesztfolyamat már csak a felfedezés élménye miatt is szívmelengető. A játékok esetében most eltekintettünk a lehetőségek kimexolásának hajszolásától, ugyanakkor a meglepetés ereje még így sem maradt el: Habár az ACER Aspire E5-575G-50RK valóban nem a GAMER-közösség igényeit hivatott megcélozni, mégsincs okunk azt feltételezni, hogy az újabb generációs címek prezentálására e konfiguráció alkalmatlan volna. Jóllehet maximum-közeli beállításokkal nem tudjuk majd a Witcher 3-mat élvezni, de ne is akarjunk ennyire szélsőségesek lenni, hiszen a teljesen folyamatos és szaggatásmentes játékmenet lehetősége, már közepes beállításoknál is adva vagyon. Persze mint ahogyan azt a lent mellékelt fps-ek is szemléltetik, minderre tényleg csak belépő szinten, korlátozottan van lehetőségünk, hiszen már csak a processzor-grafikus kártya kombó sem elsődlegesen a játékos igényeket kívánja kiszolgálni, nem beszélve ugye a laptop hűtőrendszeréről, ami multimédiás ténykedéshez egészen kiváló, azonban a fokozott terhelésbe már könnyedén beletörhet a bicskája.

 

 

Hangzás

A páratlan multimédiás élmény java a vizualitást követően, tulajdonképpen mindig magában a hangzásban keresendő. E tekintetben az ACER Aspire E5-575G-50RK pedig tökéletesen helytáll, hiszen az Acer Trueharmony technológián alapuló hangrendszer bizony precíz, letisztult és részletgazdag hangzást biztosít akár a különböző multimédiás tevékenységekhez, akár pedig játékokhoz.

 

Bővíthetőség

Az ACER Aspire E5-575G-50RK bizony a bővítésre vonatkozó tulajdonságokat illetően sem marad el a nagyoktól. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor lesz lehetőségünk a későbbiekben. Amennyiben mondjuk akár az 1000GB-os HDD-nél, akár pedig 2133Mhz-es DDR4 4GB RAM-nál többet akarnánk, úgy mind a tárhely, mind pedig a memória mennyisége is bővíthető/variálható lesz a későbbiekben is, akár egy SSD-vel, akár pedig plusz RAM-mal. Bővíthető slotok listája: m.2 SATA bővítőhely SSD + HDD kombinációban, maximálisan 512GB SSD-vel 2db DDR4 memória-foglalat maximálisan 32GB memóriáig

 

Rendszer

Ha valami biztosan, akkor a Radium tesztek során használt Windows 10 stabilitása bizony borítékolható. Minden rendszerfolyamat éppen úgy történet, ahogy a nagykönyvben írva vagyon, a Windows gyorsan és pontosan reagált, illetve sem a bootidőbe, sem pedig az alvó és energiatakarékos módból történő ébredésbe sem őszültünk bele. Persze kétségtelen, hogy egy SSD még rendkívül sokat lendítene a tempón, ám ennek hiánya sem csorbítja az egyébként kifogástalan gördülékenységet.

 

Kinek ajánljuk?

Az ACER Aspire E5-575G-50RK-t tulajdonképpen bárkinek nyugodt szívvel tudjuk ajánlani, aki a multimédiás lehetőségek kimaxolását, valamint a belépő szintű játékélményt egyaránt keresi. A konfiguráció az ACER-től már megszokott minőséget hívja életre, ennek okán pedig hosszú távú megbízhatósága és szavatossága is egyaránt borítékolható. Persze játékok terén ne akarjuk a lehetetlent és illúziónak sincs helye, azonban kétségtelen, hogy az E5-575G-50RK minden forintjára rászolgált.

 

 

Összefoglalás

Az a helyzet, hogy dacára annak, hogy az ACER Aspire E5-575G-50RK közelről sem egy ízig-vérig gamer konfiguráció, jelentősége semmi esetre sem elhanyagolható. Sőt, ha nincsenek irreális elvárasaink egy kétszázezer körüli laptop teljesítményét illetően, akkor a legújabb Aspire-nél aligha találunk jobb hosszútávú befektetést magunkat.

 

 

 

Technikai adatok-ACER Aspire E5-575G-50RK

Processzor Intel Core i5-6200U; 2 mag, 2,8Ghz, 3Mb cache
Kijelző 1366x768; Matt;
Memória 4 GB RAM DDR4, 2133Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940MX 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVDRW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB Type-C; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera
Hangrendszer ACER TRUEHARMONY
Ár 149 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 32 59 46
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 16 40 29

Fotógaléria