Technikai adatok - ACER Aspire V5-591G-78CE

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző,
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-fi 802 11 ac; Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; 1x USB 2.0; 2x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Dolby Home Theater
Ár 288 190 Ft

Az utóbbi idők ASUS dömpingjét követően, igazi újdonságként hatott egy ACER modellt boncolgatni tesztasztalunkon, mely a maga kategóriájában bizony derekasan állta is a sarat.

 

Megjelenés

Az ACER Aspire V5-591G-78CE elegáns, talán kevésbé játékos, inkább amolyan üzleties ízvilággal fűszerezett finom textúrával, illetve ezzel a nano print technológiával készült alumínium fedéllel, éppen azt a nívós belsőt rejti, amelyet egy ilyen csomagolást látván, már mi is sejteni vélünk. A finom ízléssel díszített, mélyfekete fedlap összhatása abszolút módon letisztult és kifinomult, mely látványvilághoz tökéletesen illeszkedik az igen dekoratív, minden arcba mászó harsányságot nélkülözni kívánó, ezüstös-szürkés, jobb oldalra nyomott ACER embléma. A fedél alá tekintve is ugyanazzal a vizuális harmóniával találkozhatunk, mint korábban. Ez a króm hatású, ezüstös-szürkés színvilág amolyan keretként fogja közre, illetve juttatja kiemelésre a benne elhelyezésre került fekete klaviatúrát, melynek fehérrel festett billentyűi csak tovább nyomatékosítják a legalább annyira finoman, mint amennyire tökéletesen adagolt elegancia stílusjegyeit. A szálcsiszolt hatást keltő, antracit borítással körbeölelt, az ujjaknak egyébként kimondottan kényelmes billentyűzet, kapott egy fehér fényű háttérvilágítást is, melynek fényerején manuálisan nem lehet hangolni, csak ki és bekapcsolni. A klaviatúrához hasonlóan, az igen vastagra eresztett egérpad is igen kényelmes, melynek nemcsak, hogy komplett felülete nyomásérzékeny, de még multi-touch gesztusokkal is könnyű szerrel megbirkózik. Érdekes egyébként, hogy a Dolby Home Theater hangrendszer kimeneti rései, nem a laptopok esetében általánosan már megszokott ponton, a klaviatúra felett két oldalt, hanem a gép alján kerültek elhelyezésre még éppen úgy, hogy ne lefelé, hanem oldalra nyomják a gerjesztett hangot. Alanyunk a maga cirka két és fél kilogrammjával még tulajdonképpen nehéznek sem titulálható, így akár minden különösebb fizikai igénybevétel nélkül lesz lehetőségünk kihasználni, kimondottan magasan ívelt multimédiás lehetőségeit. Legyen szó akár bő lére eresztett sorozatmaratonról, filmtrilógiák ledarálásáról, (természetesen akár fullHD-ben is,) vagy aktuális játékaink esetleges út közbeni folytatásáról.

 

Kijelző

A 15.6 hüvelykes matt panelre tulajdonképpen nem lehet különösebb panaszunk. Nyilván nem aposztrofálható kategóriája csúcsának, de egyrészt vélhetőleg nincsenek is ilyen jellegű szándékai, másrészt pedig az általános használat élvezetéhez úgysem szükséges ennél többnek vagy szebbnek lennie. Természetesen FullHD LED, így maximális felbontása 1920x1080, képaránya pedig 16:9. Ide tartozik még, hogy maga a képernyő az ACER ColorBlast családjához tartozik, ami ugyan nem rendelkezik túlságosan nagynak tekinthető betekintési szöggel, ám a célnak, illetve a rendeltetésének igazából éppen megfelel. A matt kijelzőnek köszönhetően pedig, akár a szabad ég alatt, napfénynél is kiválóan látható a látnivaló.

 

Portok és eszközök

A csatlakozók tekintetében tulajdonképpen minden lényegesnek titulálható bementi eszköznek találunk helyet, melyeket akkor most balról-jobbra haladva, rögtön sorra is veszünk: A 3.5 mm-es jack-bemenet és a hűtőrács között kapott helyet két darab USB 3.0, a HDMI csatlakozó, a LAN bemenet, illetve a VGA port is. A jobb oldal, az optikai meghajtó hiányából fakadóan talán kissé szellősnek tűnhet, így ott csak egy USB 2.0-át, valamint a hálózati csatlakozót találjuk. - (Itt zárójelben azért annyit megjegyeznék, hogy a tesztalanyunkhoz gyárilag mellékelt kiegészítő DVD jelenlétét, a fentiek tudatában bevallom nem egészen értettem, de ennek a talánynak a fejtegetését könnyű szerrel el is engedtem. Tegyen így mindenki.) A 2-in-1 kártyaolvasó pedig, (mint általában,) ebben az esetben (is) a gép elejére került. A bemeneti csatlakozókon felül ebben a pontban ugye illik még egy felsorolás erejéig említést tennünk a lehetségesen használt egyéb eszközökről is. Gondolok itt például az alanyunkban található az RJ-45-ös GigaBit Ethernet-re, a 802.11ac/a/b/g/n LAN-ra, a Bluetooth 4.0-ra, az Acer Crystal Eye HD webkamerára, valamint a beépített mikrofonra és a Kensignton zárra, illetve a gép alján két oldalt helyet kapott, Dolby Home Theater beépített hangszóróra.

Teljesímény

Tesztalanyunk egy négy magos, nyolc szálas, 2.6-3.5Ghz-es órajellel dolgozó, továbbá 6MB cache memóriával rendelkező IntelCore i7-6700HQ processzorral kívánja igényeinket kiszolgálni. Ez pedig a belsőben megbújó Intel HD Graphics 530-al már kiváló lehetőségeket kínál számunkra a multimédiás vagy böngészési folyamatok gördülékeny élvezetéhez. Amennyiben pedig a masszívabb céljaink érdekében ennél izmosabb teljesítményt kívánnánk kisajtolni laptopunkból, úgy a 8GB-os DDR4 RAM, valamint a gamer viszonylatban belépőnek aposztrofálható, 2GB-os NVIDIA GeForce GTX 950M videó kártya fúziós ereje már könnyű szerrel igazodik kívánalmainkhoz. Mindezeken felül pedig még az 5400rpm-en dolgozó, 1000GB-os SATA HDD is hozzáteszi a magáét a kifogástalan használathoz, melyet ha netalántán mondjuk hosszútávon keveselnénk, egy SSD-vel megtámogatva már egészen biztosan mindenki számára optimálissá válik. A játék és egyéb tesztek során voltaképpen minden az előzetes elvárásainknak megfelelően alakult. A GTAV high beállítások mellett is egészen kiválóan futott, átlagos negyven-negyvenötös FPS mutatóval. Kompromisszumképesebb medium konfigurációkkal pedig, ezzel ugye arányosan növekvő eredményeket produkált. Bevallom előzetesen a Witcher3 eredményeivel kapcsolatosan nem voltam kimondottan optimista, aztán a játékfolyamat élvezhetősége, sebessége és a lehetőségeink szerinti szépsége, rögtön eloszlatta kételyeimet. Medium beállítások mellett is cirka harminckettes eredményt átlagolt. Nyilván a high konfigurációkat ebben az esetben nem is érdemes erőltetnünk, de úgy gondolom ennek tényével képesnek kell lennünk megbirkózni. Végül néhány szóban az üzemidőről: A belsőben megbújó, cirka 56 wattórát bíró, hat cellás Li-on akkumulátor a maga nemében kielégítő. Bírja amit bír, ám nyilván Vasember sem ezzel az aksival a zsebében rúgná rá az ajtót Thanosra, az Univerzum valamely távoli pontján. Általános használat, valamint aktív filmlejátszás közben több, mint három órányi kapacitással rendelkezik, illetve egy esetlegesen beállt áramszünet sem fog beleköpni aktuális játékmenetünk levesébe, ugyanis még ebben az esetben is cirka egy-másfél óra áll rendelezésünkre, hogy áramforráshoz jutva életet leheljünk laptopunk megfáradt lelkébe.

 

 

Rendszer

Operációs rendszernek kipróbáltuk a Windows 8.1-et is, illetve a Windows 10-et is. Egyikkel se volt különösebb gond, mindkettő futott ahogy illik. Persze, ha netalántán nagyon szőrt szeretnénk hasogatni, akkor ebben az esetben is, mint ahogy az már a Teljesítmény fülnél említésre került, egy leheletnyivel talán lehetett volna gyorsabb a tempó. Persze sem a boot idő, sem az aktuálisan használt programok vagy alkalmazások reakcióideje, illetve az alvó és energiatakarékos módból történő regenerálódás sebessége sem volt kimondottan kifogásolható.

 

Kinek ajánljuk?

Mivel tesztalanyunk rendelkezik a nagyobb teljesítményű multimédiás tulajdonságokkal is, továbbá a belépő szintű gamer cuccok jellemzőivel egyaránt, így úgy gondolom, hogy kellő kompromisszummal, éppúgy kiszolgálja majd a játékszenvedélynek hódolók igényeit, mint a kis és nagycsalád többi tagjáét. Amennyiben mondjuk egy ár/érték arányban optimális lehetőséget kívánnánk megcélozni, úgy az ACER Aspire V5-591G-78CE egészen biztosan megfelelő választás lehet a legtöbbek számára.

 

Összefoglalás

Vegyünk egy pró és kontra villámösszegzést: A pró oldalt kívánja erősíteni a fentebb már említett megfizethető ár, ami ezért a teljesítményért és tudásért éppen ideális. Akkor ott van ugye a megjelenésnél már több ízben is taglalt elegancia. Egy tárgyaláson, megbeszélésen vagy meeting-en előkapva, egészen biztosan mutatósan fest egy ilyen darabon prezentálni a prezentálni valónkat. Valamint tesztalanyunk gyakorlatilag minden olyan kvalitással rendelkezik, amellyel rendelkeznie kell, garantálva számunkra a kielégítő általános használatot vagy játékélményt. Talán az egyedüli, amit az optikai meghajtó hiányán, továbbá a masszívabb használatot követő magasabb, ám még így is a bőven tolerálható tartományban lavírozó zajszinten felül, a szőrösebb szívű felhasználók a kontra oldalra biggyeszthetnének: a kijelző. Pontosabban az IPS kijelző hiányából adódó, szélesebb betekintési szög lehetőségének hiánya. Mondjuk egy gép előtt, az esetek többségében egyszerre úgyis csak egyedül ülünk, nem? Ilyen megközelítésből akkor pedig igazából tökmindegy.

Technikai adatok - ACER Aspire V5-591G-78CE

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; 1x USB 1.0; 2x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Dolby Home Theater;
Ár 288 190 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 37 54 43
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 27 41 32