Technikai adatok - ACER ASPIRE F15 F5-573G 53WA

Processzor Intel Core i5-7200U (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag, 25W TDP erősebb változat)
Kijelző 15,6; 1920x1080
Memória 8GB DDR4 2133Mhz (maximálisan 32GB-ig bővíthető 2db memória bővítőhellyel, kérd ajánlatunkat)
Merevlemez 1 TB HDD; 5400 rpm, SATA  + 96GB SSD (maximálisan 512GB SSD-ig bővíthető, kérd ajánlatunkat)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, USB C-TYPE, USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár 214 900 Ft + ajándékok

Mindig öröm a tech-szemnek az olyan konfigurációkkal való találkozás maradandó élménye, mint példának okáért az ACER ASPIRE F15 F5-573G 53WA. Ennek oka elsősorban ugye az újdonság élményében keresendő, hiszen a játékos piacon egyeduralkodónak definiálható ASUS-nak, ritkán akad figyelemre méltó kihívója. Azonban az ACER ASPIRE F15 F5-573G 53WA mindamellett, hogy magabiztos teljesítményével is már kitüntetett figyelmet érdemel, még az alig kétszázezer forint fölé eső vételár is mellette szól. Ennek okán pedig mi sem egyértelműbb annál, hogy jelen cikkünk minden strófája az elismerés és elégedettség jegyében született.

 

Megjelenés

Amennyiben a legutóbb boncolgatott Aspire, az e5-575G-5668 felkeltette volna az érdeklődésünket, úgy bizony az f15 f5-573g53wa-ba kétségkívül beleszeretünk majd. Ezt természetesen megannyi, tesztalanyunkra vonatkozó erény is magyarázza, azonban e tényezőket mindenekelőtt a küllemi sajátosságok területén volna ildomos feltárnunk. A giccs mint olyan, bizony ezúttal sem feszegeti a jó ízlés határvonalait, ugyanis a minimalista dizájnelemek éppen annyira esztétikusak, mint amennyire indokoltak. A fekete fedlapon nyoma sincs túlékesített ízléstelenségnek, a masszív alumíniumból kimart mélyfekete fedélre, csak egy ezüstösen csillogó márkajelzés került. A továbbiak azonban olvasóink számára már ismerősek lehetnek, hiszen a komplett kaszti a néhány sorral feljebb már említésre került modell vonásait hivatott idézni. Így a géptest egészén domináló szál csiszolt fekete színhasználat, a fehér háttérvilágítással felizzó, szintén fehérrel megfestett billentyűk, továbbá a méreteken túlmenően, a stílus és dizájnelemek is.

 

Kijelző

Az Acer CineCrystal FullHD felbontású, 15,6-os LCD panelje bizony roppantul jól áll az ACER ASPIRE f15 f5-573g53wa-nak, hiszen a prezentált tartalom tulajdonképpen kifogástalan, a színmélység pedig éppen ideális. Ugyan egy cirka 178 fokos betekintési szöget biztosító IPS technológia, és/vagy a mostanság már alapkívánalomnak definiálható mattborítás még elfért volna a repertoárban, de ezek hiánya legyen a legnagyobb bajunk.

 

Portok és eszközök

A géptesten elhelyezett csatlakozók bizony ezúttal sem árulnak zsákbamacskát, ám ez nyilván nem a fantáziátlanság, hanem az effektív lehetőségek hiányának tulajdonítható. A bal oldalon találunk két darab USB 3.0-át, egy HDMI-t és VGA-t, a LAN csatlakozót, egy USB C-typeot, továbbá még ugyanitt érdemes keresnünk a Kensington-zárat is. A jobbunkra került az audió bemenet, egy darab USB 2.0, az optikai meghajtó, valamint a hálózati csatlakozó is, míg a kártyaolvasó a géptest elejére került. Mindezek ismeretében a háttérvilágítással operáló klaviatúra, a Wifi 802.11 ac, Wifi 802.11 b/g/n, a Bluetooth és a webkamera már azt hiszem nem is indokol mélyreható bemutatást.

 

Teljesímény

Összevetettük a konkurens gyártó gyorsabb GAMER laptopjával (309.990Ft áron kapható notebook), amely Intel Core i7 6700HQ processzorral és Geforce GTX960M  kártyával volt felvértezve és a játékok alatt jellemzően csak 15-20%-al volt lassabb az ACER F5-ösünk, ami valjuk be remek teljesítmény, úgy hogy az ára kerek 100.000Ft-al olcsóbb az említett konkurens gyártó gamer notebookjától! Látható, hogy az új Intel Core i5-7200u processzor és az Nvidia Geforce GTX 950 4GB GDDR5 videokártya fúziós ereje remekül muzsikál az igényesebb játékok alatt is. A kétszázezer forint körül mozgó konfigurációk mindig népszerűek a fogyasztók körében, ugyanis számos valódi gyöngyszem akadhat horogra ebben az árkategóriában. Mi is rendkívüli módon szeretjük már csak abból eredően is ezen darabokat, hogy egy relatíve pénztárca barát vételárért, (többnyire persze valamelyest korlátozott,) ám mégis módfelett minőségi modellek születnek a gyártók műhelyében. Ugyan érintőlegesen néhány sorral feljebb már említést tettünk a jelentősebb komponensekről, ám itt az ideje, hogy megnézzük mindez mit is jelent a gyakorlatban. A két magos, 3,1Ghz-s, 3Mb gyorsítótárral dolgozó Intel Core i5-7200U processzorunk már kapásból remek alapnak bizonyul ahhoz, hogy a grafikus teljesítményért felelni hivatott NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB GDDR5, és a 2133Mhz-s DDR4 8GB RAM fúziós ereje teljes pompájában virágozhasson. Legyen szó a tesztfolyamatok bármely szegmenséről, a mellékelt eredmények láttán bizony nem maradhat savanyú a szájíze még a szkeptikusabbaknak sem. A GRID2-GTAV kettőse még FullHD ultrán is szép eredményt futott természetesen, ahogyan a FHD high-on gyötört Witcher3-al, továbbá az ugyanilyen beállításokkal futtatott Project Cars-al is éppen úgy boldogultunk, ahogyan azt előzetesen remélni mertük. Végeredményben az a tesztfolyamatok minden pilléréről visszaköszön, hogy az Acer Aspire F15 F5-573G 53WA bicskája bizony még a legcombosabb címek javába se csorbul bele, így ugyanannyira elboldogul a valódi processzorzabáló szörnyetegek könnyed futtatásával is, mint amilyen könnyedén futtatja akár a legújabb generációs címeket is. A mellékelt eredményeket figyelembe véve az F15 F5-573G 53WA játékos kompatibilitása és alkalmatossága mindenekelőtt kijelenethető, ahogyan nyilvánvalóan a konkurensek játékos konfigurációinak szánt (hangsúlyozottan) idézőjeles hadüzenet is magától értetődő.

 

 

A belső erő magja: A Processzor

A 7. generációs Intel Kaby Lake processzorok első hullámával érkezett hozzánk az ebben a laptopban található Intel Core i5-7200U processzor is, amely 300Mhz-el gyorsabb, mint elődje valamint jobb memóriakezeléssel is rendelkezik. Az ACER F5-ös laptopjában olyan alaplapot szerelt a gyártó, amely a szóban forgó processzort képes kihajtani egészen 25 wattos fogyasztásig (szemben a konkurens gyártók 15W-os TDP limitjével), így az F5-ös laptop teljesen ki tudja használni az új processzor teljesítménynövekedését és folyamatosan tudja tartani a TURBO frekvenciát. Ezt a tényt látjuk a mérések alapján is, így az új Intel Core i5-7200U teljesítményben az Intel Core i7-6500U-t is maga mögé kényszeríti.

 

 

Hangzás

A páratlan multimédiás élmény java a vizualitást követően, tulajdonképpen mindig magában a hangzásban keresendő. E tekintetben az ASPIRE f15 f5-573g53wa pedig tökéletesen helytáll, hiszen az Acer Trueharmony technológián alapuló hangrendszer bizony precíz, letisztult és részletgazdag hangzást biztosít akár a különböző multimédiás tevékenységekhez, akár pedig játékokhoz.

 

Bővithetőség

Az ASPIRE f15 f5-573g53wa bizony a bővítésre vonatkozó tulajdonságokat illetően sem marad el a nagyoktól. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és szerelhető, így a legfontosabb bővíteni valók barkácsolására, kozmetikázására és variálásra bármikor van lehetőségünk. Habár persze a gyártó volt olyannyira gáláns, hogy az 1000GB-os HDD mellé még egy 96GB-os SSD-vel is kedveskedni kívánt fogyasztóinak, ám ha mindezt mondjuk mégis keveselnénk, úgy ez bármikor modifikálható igényeink szerint az m.2 SATA bővítőhely feltárásával.
Bővíthető slotok listája:
m.2 SATA bővítőhely SSD + HDD kombinációban, maximálisan 512GB SSD-vel
2db DDR4 memória-foglalat maximálisan 32GB memóriáig

 

A gyári SSD és a Windows 10 harmóniája

Az ACER ASPIRE f15 f5-573g53wa sebességét jelentősen felgyorsító 96GB-os gyári SSD, kiváló alapnak szolgált a tesztfolyamatok kezdetekor felállított operációs rendszernek. A Windows 10 gyorsan reagált, a driverezés és a testreszabás folytonosságát sem csorbította semmiféle kellemetlen és bosszantó nyűg. A tesztfolyamatokhoz alkalmazott programok és játékok is nevezett lemezre kerültek, így az ezzel járó munkafeladatok tempója is érezhetően gyorsabb volt, mintha csak egy szimpla HDD állt volna rendelkezésünkre.

 

Kinek ajánljuk?

Az ACER ASPIRE f15 f5-573g53wa elsősorban a középkategórias játékos felhasználás szerelmeseit hívja táncra, azonban azokkal sem bánik feltétlenül mostohán, akik példának okáért a magasabb szintű játékélményt preferálják. Az magasabb szintet itt a félreértések és kukacoskodások elkerülése végett kihangsúlyoznám, ugyanis egy bőven háromszázezer forint alá árazott laptopnál, a magas szintű játékos élmény prezentálása semmi esetre sem alapkívánalom, hanem csupán grátisz. Azonban a teszteredményeket figyelembe véve, az ugye észrevehető, hogy tesztalanyunknak bőven van mit a tejbe aprítania.

 

Összefoglalás

Az ACER ASPIRE f15 f5-573g53wa egy egészen remek, és legalább annyira üde húzás a gyártótól, hiszen e színvonalas termék nem elég, hogy tökéletesen kielégíti a középkategória összes létező elvárását, a lélektani kétszázezer forintos határt alig meghaladó vételárával, még egy pimasz fityisszel be is kíván inteni konkurenseinek a piacon. Szerettük? Persze, hogy szerettük, kérem.


Amennyiben valamilyen (érthetetlen) oknál fogva az ACER ASPIRE f15 f5-573g53wa mégsem győzött volna meg maradéktalanul mindekit, úgy a konfigurációhoz 5000 forint értékben opcionálisan választható ajándékok valamelyike már egészen biztosan eloszlatja majd a bizonytalanság nyomasztó ködét. A vásárlás esetén jóváíródó összeggel természetesen tetszésünk szerint variálhatunk, amelynek maximum már csak ügyfeleink fantáziája szabhat határt. Az opcionális mazsolázandó ajándékok között a teljesség igénye nélkül megemlítendő az ingyen futár, a két különböző típusú gamer egér, a gamer billentyűzet és gamer fejhallgató, két különböző méretű pendrive, továbbá egy laptop táska is. Amennyiben tehát éppen vásárlás előtt állunk, úgy a potenciális választottjaink között okvetlenül érdemes fontolóra vennünk az Acer Aspire F15 F5-573G-t is, hiszen mindamellett, hogy már maga a konfiguráció is rendkívül figyelemre méltó, a kiegészítő ajándékok jelentősége sem elhanyagolható.

Technikai adatok - ACER ASPIRE F15 F5-573G 53WA

Processzor Intel Core i5-7200U (3,1 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag, 25W TDP erősebb változat)
Kijelző 15,6; 1920x1080
Memória 8GB DDR4 2133Mhz (maximálisan 32GB-ig bővíthető 2db memória bővítőhellyel, kérd ajánlatunkat)
Merevlemez 1 TB HDD; 5400 rpm, SATA  + 96GB SSD (maximálisan 512GB SSD-ig bővíthető, kérd ajánlatunkat)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wifi 802.11 ac, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, USB C-TYPE, USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; Webkamera, 1x HDMI;
Hangrendszer Acer Trueharmony
Ár 214 990Ft + ajándékok

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 28 44 37
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 24 36 27
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 33 61 48
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 31 62 51

Fotógaléria