Az elmúlt időszakban ritkábban volt alkalmunk technikai jellegű cikkeket publikálni, hiszen a temérdek mennyiségű egyéb aktuális újdonságra, fejlesztésre vagy érdekességre vétek lett volna csekélyebb figyelmet szentelnünk. Bemutatónk aktuális darabjának, ezúttal egy ASUS F554LA-ra esett a választásunk, amelynek belső ereje ugyan klasszisokkal elmarad a fogyasztói bázisunk által magasztalt gamer laptopok teljesítményétől, ám jelen cikk nem is a játékos felhasználókat kívánja megszólítani. Sokkal inkább íródnak jelen sorok azon felhasználók számára, akik egy kiváltképpen pazar ár/érték aránnyal bíró multimédiás laptopra fennék a fogukat. Az ASUS F554LA pedig éppen ilyen.

Küllem

Az Asus F554LA küllemi sajátosságait szemügyre véve, akár gondolhatnánk úgy is, hogy jelen esetben egy X-szériás produktummal van dolgunk, hiszen a géptest komplett formaterve és dizájnja, az említett sorozat stílusos eleganciáját kívánja megidézni. A fedlap egésze finoman barázdált, a hófehér összhatást pedig csak egy tükörhatású márkajelzés töri meg, így adva ezzel plusz ízt a komplett külalaknak. A géptest egészén domináló fekete-fehér színkombináció nem csak a HP termékeinek áll jól, hanem a mellékelt ábra szerint az ASUS cuccait is figyelemre méltóbbá teszi. A panel fekete keretéből nyúló, a márkánál jellemző módon középre elhelyezett zsanérozás, már finoman mintázott fehérbe torkollik az alapegységen. E látványnak pedig gyönyörű kontrasztot biztosít a klaviatúra fekete gombrendszere, mely a háttérben elvesző hófehér touchpadtól csak még inkább hangsúlyossá válik. Bemutatott darabunk 15,6-os kijelzője ugyan mindösszesen csak 1366x768-as pixelsűrűséggel prezentál, azonban ezen hiányosság egy multimédiás és irodai felhasználásra megfogant terméknél nyilván bocsánatos bűn. A külcsín apropóján érdemes még egy rövid felsorolás erejéig megemlítenünk a géptesten elhelyezett fizikai csatlakozókat és eszközöket. Van itt a teljesség igénye nélkül dvd supermulti, usb 2.0 és 3.0, kártyaolvasó, hdmi, audio, vga és lan bemenet is.

Belső

Ezúton bocsátanám előre, hogy az ASUS F554LA nem játékos konfiguráció. Ne is legyenek ezzel kapcsolatban hamis illúzióink, hiszen az Intel HD Graphics 4400 integrált kártyánk, bizony nem sejtet masszív grafikus teljesítményt. Ugyan a két magos, 1,7Ghz-s és 3Mb cache-s Intel Core i3-4005U processzor játékos inkompetenciája alaphangon még nem volna szentírás, azonban dedikált videokártya hiányában ezt kár is lenne erőltetnünk. Ugyanakkor a sebességre és az általános, irodai ás multimédiás felhasználáshoz szükséges teljesítményt illetően, biztosan nincs okunk panaszra. Az 1600Mhz-s, 2x4GB-os DDR3 RAM, és a 256GB-os SSD fúziós ereje, egészen páratlan és megbízható hátszelet biztosítva dolgozza meg jótékonyan az alapsebességet. A rendszer és rendszerfolyamatok felállását és sebességét is csak méltatni tudjuk, ahogyan a memóriával kapcsolatos esetleges bővítési lehetőségeink is kimondottan kedvezőek. Habár biztosan akadnak olyanok, akik már kapásból fanyalogva informálódnak egy irodai vagy otthoni használatra tervezett laptopról, - mert mint tudjuk, ami nem viszi ultra beállításokkal a Witcher 3-mat VR szemüveggel, az ócska és silány minőség, - mindazonáltal az ASUS F554LA is éppen annyira említésre méltó darab a maga kategóriáján belül, mint mondjuk egy ROG a sajátjában. Következésképpen kár is volna értelmetlen összevetésekbe bocsátkoznia bárkinek is, hiszen rendeltetésbeli differenciájuk miatt, egy speed motort sem kezdünk el szőrszálhasogató módon egy chopper-hez hasonlítgatni. Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, egész egyszerűen mindkettőnek más a célközönsége. Pont.

Konklúzió

Az ASUS F554LA egy remekbe szabott beruházás lehet mindazok számára, akik általános felhasználásra szeretnének új gépet maguknak, hiszen nevezett termék mindenben partner, amiben példának okáért az esti, otthon töltött órákban szükségünk lehet. Pofátlanul hangzana szemrebbenés nélkül kijelentenünk azt, hogy ennyi pénzért ez kvázi ajándék, ámbár ez valahol talán mégis helytálló. Az általános, mindennapi igényeknek tökéletesen eleget téve könyvelhető el hosszútávon is megbízható partnernek, amely a maga kifejezetten kedvező vételárával mindent tud, amit egy százharmincezer forintos laptopnak tudnia illik.

Technikai adatok - ASUS F554LA

Processzor Intel Core i3-4005U (1,7 GHz, 3 MB gyorsítótár, 2 mag)
Kijelző 15,6; 1366 x 768
Memória 2x4GB DDR3 1600Mhz
Merevlemez 256 GB SSD
Grafikus kártya Intel HD Graphics 4400
Optikai meghajtó Dvd super multi
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, , Wifi 802.11 ac, USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó HDMI; Webkamera, VGA;
Hangrendszer Bang&Olufsen;
Ár 129 990 Ft

Fotógaléria