Technikai adatok-Asus FX505GE + Ajándék Asus Ranger hátizsák + 1éves Pixelgarancia + Intel® Game eSport szoftvercsomag

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60 HZ 25 ms, IPS, matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár Az alapverzió MOST CSAK 308 990 Ft
Az ASUS ROG TUF FX505GE alapverzióját itt, a bővített és egyéb verziókat pedig itt találja meg webshopunkban!

Az ASUS FX505GE a ROG-ok és TUF-ok által taposott úton halad tovább, ami kvázi egyet jelent a minőséggel, az erővel és a gaming-gel, mint olyannal. Ráadásul most jelentős kedvezmény, valamint egy exkluzív ajándék csomaggal lehet bezsákolni a Radium webshopjáról!

 

 

Megjelenés

Ugyan javarészt megszoktuk már, hogy ASUS-éknál nagyon tudják, hogy kell kasztnit tervezni, ám még ennyi év rutin után is felkapjuk a fejünket egy-egy telibe talált TUF és/vagy ROG esetén. Nos, az FX505GE-re mindez természetesen ugyanúgy igaz, sőt töredelemesen bevallom: engem ez a külcsín most úgy megvett kilóra, mint annak a rendje. Az FX505GE mind a méreteit, mind a dizájnt, mind pedig a színhasználatot tekintve is közel tökéletes, de ha nem is illik ekkorát túlozni, akkor is maradjunk annyiban, hogy nem tudom elképzelni, hogyan is lehetne a küllem még ennél is okébb. Az FX505GE háza nem csak kompakt és a szó pozitív értelmében vett módon agresszív megjelenésű, de valóban kivételesen szívós és strapabíró. Az FX505 a The Ultimate Force ( röviden: TUF) szellemiségének tökéletesen megfelelvén, az úgynevezett MIL-STD-810G (Military Grade) teszteknek is alávetették, melyek tanúbizonysága szerint mind a rezgéseknek, mind pedig hirtelen rázkódásoknak is képes ellenállni a konfiguráció. És bár a tartósság és stabilitás mindezek ismeretében borítékolt, azért természetesen mindenkit óva intenénk attól, hogy ennek örömére a tíz emeletes panel tetejéről hajigálja a mélybe a laptopot, mert az talán már nem biztos, hogy jót tenne neki. Szóval csak ésszel, kérem!

 

Kijelző

Mint ahogyan azt a TUF-ok esetén már megszokhattuk, úgy az FX505GE esetén is teljességgel evidens, hogy az adott konfiguráció kijelzője már igen komoly megfejtés. Kétségtelen, hogy az 1920x1080-as felbontással, valamint a közel 180 fokos betekintési szöget biztosító IPS-sel operáló kombó, a világ összes laptopjának jól áll. Ez pedig természetesen az egyébként 25ms válaszidővel dolgozó, ASUS ROG TUF Gaming FX505GE esetén is nyilvánvaló. Mindez pedig nem kevesebb, mint 60 Hz-es képfrissítési rátával, természetesen matt borítással jön az arcunkba, hogy minden pontosan azt az élményt nyújtsa, amit egy ebbe a súlycsoportba és árkategóriába eső gamer laptoptól jórészt elvárnánk.

 

Portok és eszközök

Az ASUS ROG TUF FX505GE természetesen kismillió I/O porttal került megtervezésre, így példának okáért a manapság már teljesen alap, USB 2.0 és 1. generációs Type-A USB 3.1 is ott virít a bal oldalon, hogy minden létező gaming kiegészítőnket csatlakoztatni tudjuk, továbbá nyilván a repertoár része egy HDMI 2.0 port is, ha netalántán egy külső kijelző csatlakoztatásán morfondíroznánk majd. De persze van itt 3,5mm-es jack-audio, HDMI 2.0, RJ-45-ös LAN, valamint tápkábel csatlakozó is. A zavartalan jobb kezes egérkezelés érdekében, minden létező port, bemenet és csatlakozó a géptest bal oldalán kapott helyett, kivétel ez alól a Kensington-zár, ami egymagában a laptop jobb oldalára került. A további eszközök között nyilván érdemes szót ejtenünk a a momentán létező leggyorsabb wifi szabványról, a legújabb Intel 802.11ac Wave 2-ről is, ami akár 1,7 Gbps-re turbózza fel az adatátviteli sebességet - ez cirka 12-szer gyorsabb a belépő szintű, ugyanakkor még mindig sok konfigurációban használt, 802.11b/g/n-nél. Mindemellett a 2x2 MIMO konfiguráció, az 1x1-es beállításnál mintegy 30 %-kal szélesebb lefedettséget biztosít, végeredményben pedig az alap BGN-nél akár 12-szer nagyobb sebességre is képes ez a gyakorlatban. De természetesen a háttérvilágítással operáló billentyűzet, a Bluetooth 4.0, valamint a HD webkamera is teljesen alap már nem csak ebben, hanem ugye már a kisebb súlycsoportokban is.

 

Az Intel Core i7-8750H generálta teljesítmény

Az Intel i7-8750H-s megoldását azt hiszem már nem kell szájba rágnunk miért is szeretjük annyira, hiszen ezt már megannyi esetben megtettük már korábban is. Ugyanis az i7-8750H már minden olyan erénnyel felvértezésre került, melyek okán az elődöknek korábban már megannyi esetben bizalmat szavaztunk. Sőt, a leköszönt elit kör jó tulajdonságai, a 8750H-ban bizony hatványozottan jelen vannak, szemtelenül felturbózva így az egyébként is szép emlékekkel búcsúztatott korábbi Intel darabok teljesítményét. A nextgen, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a gyakorlatban abszolvált teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan egyébként plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Mindezek pedig kvázi azonnal borítékolják számunra annak evidenciáját, hogy az Intel i7-8750H generációjának egyik, ha nem a legjobb gaming processzora.

 

 

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-ról bővebben

A Pascal-alapú közönségkedvenc NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5-ből azt hiszem sosem elég, hiszen nem véletlenül esküsznek az gyártó ezen megoldására annyian már oly' régóta. Ugyanis nem elég, hogy a 1050Ti már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, már bőven a csúcskategória hírnöke is, sőt. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem valahol talán már létminimum is. -Legalábbis a piac elitjéhez tartozni vágyó konfigurációk esetében egészen bizonyosan. A GTX 1050Ti abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig semmiféle tekintetben sincs szégyenkezni valója a gyakorlatban. A helyzet kérem az, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-vel bizony mindent magkapunk, amire nagy általánosságban szükségünk lehet majd, ha úgy döntünk, játékra adjuk a fejünket. Mindezt pedig még egy teljes körű Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejeli az Nvidia, ennek okán pedig csakúgy, mint a gyártó többi grafikus vezérlője esetén, úgy a 1050Ti-t tekintve is elégedetten tudunk biccenteni. Talán ide tartozik még továbbá az is, hogy az intelligens termikus kialakításnak hála, több, egyidejűleg dolgozó hűtőcső és két ventilátor hivatott maximalizálni a CPU és a GPU komplett teljesítményét. Ez pedig ugye azt teszi lehetővé, hogy a CPU és a GPU teljes sebességen való futtatása thermal-throttling nélkül működhessen, ami mindenképpen gyakorlati előnyt jelent például egy maratoni R6 Siege vagy CS:GO során. Arról pedig nem is beszélve, hogy bár kétségtelen, hogy az egyre csak fejlődő és megújuló játékipar, ezzel arányosan pedig az egyre többet-és-többet akaró játékos igények mellett, a 1050Ti manapság már inkább talán létminimum, mintsem hosszútávú gamer-garancia, ám még így sincs, és a közeljövőben biztosan nem is lesz majd olyan cím, amibe az Nvidia sláger kártyájának bicskája beletörne. Elég csak példának okáért az AC: Origins-t vagy az AC: Odyssey-t említeni, de itt jegyezhetjük még meg a nem csak töretlen fan-base-el, de még mindig szemtelen gépigénnyel bíró Witcher 3: Wild Hunt-ot, vagy például a Far Cry 5-öt is. A 1050Ti népszerűsége pedig mint arra fentebb is már utaltam, még annak ellenére is kvázi töretlen, hogy szó-se-róla már nem egy mai darab, ráadásul a 1050Ti általt kínált teljesítményre már maga a gyártó is rálicitált néhányszor a sorozat újabb-és-újabb darabjaival. Ám mindez nyilván mit sem tud levonni a 1050Ti erényiből, sőt pozíciója a piacon még egy jó darabig gyakorlatilag megrendíthetetlennek tűnik.

 

Hangzás

A DTS Headphone: X ™ hangrendszert már a korábbi TUF tesztek alkalmával is felmagasztaltuk, persze koránt sem véletlenül, hiszen az X™ technológia már önmagában képes a 7.1-es térhatású hangélmény prezentálására, ezzel borítékolva mind a beépített hangszórók, mind pedig a csatlakoztatott hangeszközök házimozi színvonalú teljesítményét. A DTS egyébként többféle tartalmi módot kínál számunkra, így egyéni igények szerint tudjuk kalibrálni laptopunk hangzásvilágát, legyen szó akár egy meccsről, akár gamingről, akár pedig moziélményről. Ugyanakkor az audiofil-szintű hangszínszabályozónak köszönhetően, mindezeken felül is bőven tudunk babrálni az FX505GE hangzásvilágával, hogy a végeredmény már kvázi a saját szájízünk tökéletes reprezentációja legyen.

 

 

 

Bővíthetőség

Bár az alapkonfiguráció csupán 1000GB-nyi 7200Rpm-es SATA HDD-vel, valamint 8GB-nyi 2666Mhz-es DDR4 RAM-mal dolgozik, az alábbi linken kismillió egyéb, már előre bővített variáció között tudunk mazsolázgatni. Ebben az esetben pedig érdemes jól körülnézni a több memóriával, vagy mondjuk már SSD-vel operáló darabok között is alaposan szétnézni, ugyanis maga a konfiguráció 32GB-nyi RAM-mal is képes megbirkózni, illetve a mellékelt webshop linken jóllátható, hogy az FX505GE-ből 128, 256, továbbá 512 GB-nyi PCI EXPRESS SSD-s modellek is elérhetők. Az optimális választás pedig csupán egyéni preferenciáink, illetve személyes ízlésünktől válik függővé.

 

Rendszer

Az ASUS vadiúj nagyágyúja, az FX505GE ezúttal nem kapott előtelepített Windows 10-et, habár kétségtelen, hogy ezt ebben az árkategóriában már nem ildomos felróni egy konfigurációnak. Természetesen minekután mi magunk gondoskodunk az operációs rendszer felállításáról, azt követően már minden pontosan úgy fut, ahogyan azt illik. A driverezést követően, a rendszer és tesztfolyamatok hozzák a kötelezőt, a játékok esetén pedig csak úgy repkednek az fps-ek is. Egyébiránt pedig azt hiszem, hogy mind az FX505GE, mind pedig a Windows 10 kvalitásaiban bízhatunk annyira, hogy talán nem is szükséges erényeiket túlmagyaráznunk.

 

Mennyire GAMER?

Az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 játékos kvalitásairól már annyiszor volt szerencsénk nem csak meggyőződni, de mindezen tapasztalatunkat tovább is adni a tisztelt nagyérdeműnek, hogy talán összeszámolni is képtelenség lenne. Azonban mindemellett most is vétek volna szó nélkül elmenni, hiszen a 1050Ti bizony nem véletlenül annyira népszerű még mind a mai napig, hogy töretlenül (és persze méltán) virít ott neve az eladási listák élén. Tehát ugye a GTX 1050Ti már önmagában is kellőképpen gamer, azonban jelen esetben az általa kínált teljesítményt az új generációs i7-8750H még egészen hibátlanul ki is egészíti, hogy ezt követően a végeredmény már tényleg közel hibátlan legyen.

 

Összegzés

Habár az imént gyakorlatilag mindent megemlítettünk, amit az ASUS FX505GE-ről tudni érdemes, ám igyekszünk most mindezt összegezvén, egy kerek konlúzióba csomagolva nyomatékosítani. Tehát a legújabb TUF belsejében ugye egy Intel Core i7-8750H szív dobog, ami már kellő táptalajt biztosít számunkra annak érdekében, hogy a konfiguráció egy combos VGA-val is megbirkózzon. Itt jön a képbe az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5-ös megoldása, ami tulajdonképpen már mindenre elegendő számunra a gyakorlatban. Amennyiben mindehhez hozzá vesszük még, hogy egyrészt most valóban jelentős kedvezménnyel, "mindösszesen" 308 990 forintért a miénk lehet, (ez persze csak az alapkonfigurációra vonatkozik, a bővített változatokért erre tessék!), másrészt, hogy ezúttal bizony még egy komplett gamer ajándékcsomag is a markunkat üti a megvásárlását követően, azt hiszem már nem kell tovább fontolgatnunk az FX505GE megvásárlását.

 

Most ajándék speciális gamer csomaggal, csak és kizárólag a Radiumtól!

Az ASUS ROG TUF FX505GE esetén bizony kétség sem férhet ahhoz, hogy egy percig sem apróztuk el a bónusz ajándékokat, hiszen nem egy, nem kettő, hanem egyenesen három meglepetés is markát üti annak, aki a legújabb TUF mellett teszi le a voksát a kínálatunkban! Ugyanis a tizenkét hónapra szóló Radium pixelgarancián felül, most egy 80.000 Forintnak (igen, nyolcvanezer forint!) megfelelő, exkluzív Intel® Game eSport szoftvercsomagot is ajándékba adunk! A szoftvercsomagról bővebben itt tudunk informálódni, pepitában itt csupán annyit mondanék, hogy azt hiszem már csupán ezért megéri befektetni egy FX504GE-be.

 

 

 

Technikai adatok-Asus FX505GE + Ajándék Asus Ranger hátizsák + 1éves Pixelgarancia + Intel® Game eSport szoftvercsomag

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920 x 1080; 60 HZ 25 ms, IPS, matt, 15,6"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD, 7200RPM, egyéb variációk pedig itt!
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Billentyűzet világítás, Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB 2.0, 3.1 Type-C (gen1); Kártyaolvasó HDMI; MiniDisplay, HD Webkamera
Hangrendszer DTS Headphone: X ™
Ár Az alapverzió MOST CSAK 308 990 Ft
Az ASUS ROG TUF FX505GE alapverzióját itt, a bővített és egyéb verziókat pedig itt találja meg webshopunkban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 34 59 45
AC: ORIGINS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 32 49 41
 

Fotógaléria