Technikai adatok - ASUS ROG G552VW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD 7200RPM, M.2SATA bővítőhellyel
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró Bass Eye mélynyomó
Ár 279 990 Ft

Ahogy az már néhány héttel ezelőtt általunk is közlésre került, az ASUS legújabb játékos laptopja, a G552VW már nálunk is elérhetővé vált. Ennek apropóján gyorsan rá is dobtuk tesztpadunkra, melynek részletes véleményezése alább olvasható.

 

 

Megjelenés

A domináns, vörös-fekete kombináció továbbra is megdobogtat minden hithű gamer-szívet, ahogy a ROG dizájn is abszolút módon hű önnön magához a borítás minden egyes pontján, beleértve a kevláros bevonatot imitáló dizájnt, a csiszolt fém elemmel körülölelt vörösen világító ROG logót, valamint a fedlap alatt látható, maja mintázatú finom hajszálcsíkozást is a hangszórók körül. A Republic of Gamers cuccok esetében még okvetlenül érdemes említést tennünk a speciálisan játékirányításra teremtetett, WASD billentyűkről is: A ROG GL552 alacsony, könnyen benyomható billentyűk lenyomása és felengedése között 1,8 mm távolság van. A WASD billentyűcsoporttal és a numerikus billentyűzettel gyorsan és teljes körűen irányíthatjuk tevékenységünket. A tömör, egybefüggő billentyűzet piros ROG háttérvilágítással rendelkezik, hogy a billentyűk mindenkor láthatóak legyenek. Oké, mindezt már tényleg láttuk korábban. Akkor miben más, mint elődei? Mondom is.

 

Kijelző

A kijelző panelt tekintve, tesztalanyunk egy FullHD-s, 15.6-os képátlójú, matt borítású kombinációval büszkélkedhet. A maximális, 1920x1080-as felbontás ugye a játékok javának jól áll, ám nem is ez az apropó. Az IPS technológiának köszönhetően, laptopunk a lehető legjobb, 178°-os betekintési szöggel dolgozik, mely lényegében annyit tesz, hogy a kijelző kvázi „nullszögből” is tökéletesen tiszta képet ad nekünk, mindenféle színváltás, homályosodás és egyéb, más kijelzőknél jelentkező, meglehetősen zavaró jelenség nélkül. Legyen szó bármilyen szögről, akár oldalról, akár fentről, a látott kép egészen biztosan olyan tökéletes marad, mintha csak szemből néznénk. Hibátlan, ismét.

 

Portok és eszközök

A portok elhelyezkedésének tekintetében, tulajdonképpen az előzetesen elvárt sémának megfelelően beszélhetünk. Bal oldalt a kissé speciális és igen szélesre eresztett hűtőbordázatnak köszönhetően, a kialakított bemenetek száma azért nincs túlszaporítva, hiszen az említett rácsozás azért aránylag nagy helyet tölt be a géptesten. Ennek oka mi sem egyszerűbb: az igen masszívra eresztett vörös-fekete bordázás, speciálisan a játékos idő alatt bekövetkező túlmelegedést hivatott munkájával megakadályozni. Ezen feladatát pedig tapasztalataink alapján tökéletesen el is látja, hiszen a magasabbra konfigurált játéktesztjeink során sem éreztünk késztetést arra, hogy az esetlegesen nyersen meggyúrt hamburger pogácsáinkat, a géptestre feldobálva süssük át. A bal oldal fennmaradó helyén került elhelyezésre a két darab USB 3.0, a hálózati internetcsatlakozó, a HDMI kábel bemeneti helye, valamint a hálózati áram csatlakozásához szükséges bemeneten felül, a mini display port is. Jobb kezünknél találunk két darab audió csatlakozót, (melynek egyike a jack, míg a másik a mikrofon használatáért felel,) valamint egy darab USB 2.0-át és a DVD SuperMultit is. Illetve mindezen felül, a már jól bejáratott helyre, azaz a géptest elejére került a kártyaolvasó. Az ASUS ROG G552VW-CN437, a fizikailag is tapintható portokon felül fellelhető opciókat tekintve sem árul zsákbamacskát: a Wifi a már jól megszokott b/g/n 802-es szabvány, míg a Bluetooth az általánosan elvárt 4.0-val operál. A HD webkamera és a vörösen izzó klaviatúra pedig ugye már egy ilyen kaliberű ROG cuccnál nem bónusz, hanem alapkívánalom.

 

Teljesítmény

Az ASUS ROG G552VW egy négy magos, 3.5Ghz-es órajellel dolgozó, továbbá 6MB cache memóriával rendelkező IntelCore i7-6700HQ processzorral kíván minden létező játékos igényünknek eleget tenni. Ez pedig a belsőben megbújó, 2133Mhz-el pörgő, 8GB-os DDR4 RAM-al, valamint a gamer viszonylatban már nagyon is jónak aposztrofálható, 2GB-os NVIDIA GeForce GTX 960M videó kártya együttes erejével, már könnyű szerrel megvalósíthatóvá és megélhetővé válik. Mindezeken felül pedig még az 72000rpm-en dolgozó, 1000GB-os SATA HDD is hozzáteszi a magáét. A játék és egyéb tesztek során, voltaképpen minden az előzetes elvárásainknak megfelelően alakult. A GTAV FullHD high beállítások mellett is egészen kiválóan futott, átlagos negyvenöt-ötvenes FPS mutatóval. Kompromisszumképesebb, ám szintén FullHD-ban történő medium konfigurációkkal pedig, ezzel ugye arányosan növekvő eredményeket produkált. Bevallom előzetesen a Witcher3 eredményeivel kapcsolatosan nem voltam kimondottan optimista, aztán a játékfolyamat élvezhetősége, sebessége és a lehetőségeink szerinti szépsége, rögtön eloszlatta kételyeimet. FullHD High beállítások mellett is cirka harminchármas eredményt átlagolt, melynek alja huszonegy, míg a teteje harminchárom volt. Aztán gondoltunk egy merészet, és megnéztük mit is tudunk mondjuk FullHD ULtra beállításokkal operálva produkálni. Az eredmény egészen kielégítő volt, hiszen egy huszonhetes FPS átlagot hagytunk magunk mögött a FRAPS által mért mutatók szerint, ami nyilvánvalóan nem tökéletes, de azért valljuk be: a célnak egészen megfelelő. A Ryse: Son of Rome FullHD Ultrán is gyönyörűen futott, így ezen konfigurációk mellett, negyvenkilences fps számot átlagoltunk. Végezetül pedig, amolyan levezetés gyanánt, tettük néhány kört a GRID2 és Project Cars körpályáin is, melyeken gyönyörű, FullHD-ra felhúzott Ultra konfigurációk mellett, mindennemű kompromisszum nélkül is, bőven ötven fölött átlagolva vertek ránk köröket ellenfeleink. Ezen a ponton mindeféleképpen érdemes lenne még említést tennünk, a bővítési variánsok adta teljesítményfokozás lehetőségeiről. Gondolok itt egészen konkrétan ugyanezen modellünk 8GB RAM-mal, illetve 128GB SSD-vel felturbózott verziójára, mely ugye már csak ezen számok ismeretében is legalább annyira előrevetíti az igencsak magasívű teljesítményfokozásból nyert hibátlan élményt, mint amennyire borítékolja is ennek hosszútávú életerejét. Ugye az magától értetődő, hogy ezen kiegészítési opciókkal dolgozva, a (már eleve is kifogástalan) sebesség hatványozott tempóban biztosított arányosan teltebb hátszelet rendszerünk felállításához, a szükséges tesztfolyamatok kipörgetéséhez, valamint az adott játékok magasabbra konfigurált futtatásához egyaránt. Mindezek ismeretében az ugye pedig már vitán felülinek tekinthető, hogy ASUS ROG G552VW már előkelő pozíciót tölthet be a hordozható gamer gépek elit körének élbolyában.

Hangzás

Jelen tesztalanyunk, a beépített ICESOUND támogatáson felül, az ASUS családfájánál már oly' kiválóan bizonyított SonicMaster hangszóróval lett ellátva, illetve mikrofonjának hangzása is, ugyanezen márka minőségét kívánja megidézni. De mit is jelent az ICESOUND? Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok hangzása, - legyen az laptop, ultrabook, okostelefon vagy táblagép, - e szoftver segítségével a prémium tartományba emelhető, valamint testre is szabható. Egészen konkrétan, a szabályozhatóságnak köszönhetően, kismillió funkciót a csúcsra tudunk majd járatni. Példának okáért a basszust kvázi még a hallgatható tartományon belül kimaxolhatjuk, a hangfrekvencia fokozásának köszönhetően voltaképpen kristálytiszta, továbbá sokkalta természetesebb hangzást tudunk kicsikarni a laptopunkból. De persze ne feledkezzünk meg a stúdióhangzás biztosításának, valamint a maximális hangerő felturbózásáért felelős opcióink lehetőségeiről sem. Egy szó, mint száz: alternatívák vannak bőven, csak győzzünk belőlük válogatni.

Bővíthetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sem kell szűkölködünk. Az egy terrás HDD-n felül, természetesen rendelkezésünkre áll különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítanunk gépünknek, - így a maradéktalan játékélmény, rögvest garantálhatóvá válik. A GL552 az 1TB-os merevlemez-háttértárral, és e mellé ugye az opcionálisan választott, akár 480GB-nyi M.2 SSD-vel megtámogatva, a roppant módon gyors sebességen felül, hatalmas tárhellyel is büszkélkedhet. Azt már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

Aktuális operációs rendszerünknek a Windows 10-re esett a választásunk. A rendszer telepítésénél, felállításánál és az egyéb folyamatok lepörgetésénél minden úgy, és olyan tempóban történt, ahogy annak kell. Tesztalanyunk és rendszerünk fúziós ereje, a feldriverezést követően is remekül állta a sarat, a programok zökkenőmentes tempóban és módon szolgáltak ki bennünket, illetve a játékok installációjánál és használatánál sem ütköztünk semmiféle akadályba. Persze ez mind az ASUS ROG G552VW-től, mind pedig a Windows 10-től elvárható, külön-külön és együttes erővel egyaránt. 

Kinek ajánljuk?

Elsősorban természetesen játékos kedvű felhasználók fogják igazán örömüket lelni ebben az igazán gondosan megtervezett konfigurációban. Az ASUS ROG G552VW tökéletes fúziója a hordozható gamer kategória összes kedvelhető tulajdonságának. Sokat bír, terhelhető, az akkumulátor üzemideje is optimális. Termetét tekintve kimondottan súlyosnak sem nevezhető, illetve minden képessége eleget tesz annak, hogy komolyabb, vagy egészen komoly új generációs játékokat is bátran futtassunk rajta. Ebből adódóan pedig az otthoni és általános, valamint a multimédia és multitasking műveleteket kisujjból kirázza. Persze, gondolhatnánk azt, hogy talán nincs új a nap alatt, ám ez azért nem egészen állja meg a helyét. Figyelembe véve annak nyilvánvalóságát, hogy a legjobb, sajnos-nem sajnos az idő múlásával, illetve a technikai élet fejlődésének rohamtempójából adódóan sohasem örök, hanem mindig csak alkalomszerű birtokosa a trónnak, így bizony törvényszerű, hogy mindig legyen egy aktuális legjobb. Így esett ez most is, hiszen az ASUS ROG G552VW, elődeit szemtelenül kipöckölte a piedesztálról, falánkul behabszolva a ROG széria jelenlegi legjobbjának járó összes elismerésünket.

Összefoglalás

Az ASUS ROG G552VW ár/érték arányát tekintve kimondottan fogyaszthatónak titulálható, hiszen kétszáznyolcvan ezer forintos árával még bőven a játékos gépek belépő szintjén van, azonban teljesítményét figyelembe véve, azért közel sem gyerekjáték. A gamereknek sok kellemes és örömteli perc adathat majd meg, hiszen jelen tesztalanyunk akár, a legmagsabbra felhúzott beállításokat alkalmazva is, légiesen könnyedén pörgeti ki, akár a legnépszerűbb címeket is. Amennyiben pedig figyelembe vesszük, hogy jelen konfigurációnk, akár 8GB RAM-mos és 512GB-os SSD-vel operáló variánsban is elérhető, úgy az a 347 980 Ft-ra megszabott ár, bizony hosszútávon minden további nélkül megtérül. Hiszen ki ne vágyna egy olyan játékos latopra, mely tartósan hálálja meg bizalmunkat, számos legalább annyira hűséges, mint amennyire szórakoztató játékos órával kiszolgálva igényeinket.

Technikai adatok - ASUS ROG G552VW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD 7200RPM, M.2SATA bővítőhellyel
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 2 GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1xUSB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró, Bass Eye mélynyomó
Ár 279 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 61 45
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 77 56
Ryse: Son of Rome
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 32 72 49
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 30 41 34
GRID2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 39 78 62