Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3.6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző IPS, 17.3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000 GB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 970M, 3GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, miniDisplay, mikrofon és fejhallgató jack
Ár 367 450 Ft

Az msi Destroyer és Dominator óta nem volt igazi „tank” a tesztasztalon. Ugyan izmos gamer gépek jöttek (a GL552 azóta is nagy kedvenc), de súlyos, masszív gamer laptop az előbb emlegetett páros óta nem tespedt az orrom előtt.

 

Megjelenés

Igen, az ASUS G751JT nem a klasszikus, slim, vagy Zenbook méretekkel került piacra. Ez bizony egy nagydarab, majd 5 (!!!) kilós, tisztelet parancsoló jószág. Ugyan nem törhetetlen, de jóval strapabíróbb, mint az átlag gépek (talán számítanak a „rage quit” fizikai hatásaira, azaz egy mérges gamer bosszújára, amit a gépén kíván kitölteni). A súlyos szerkezet 416 x 318 x 20 ~53 mm-es méretekkel rendelkezik (a magassága a mért végektől függ), ami egy laptopnál nem veszélyes, de az emlegetett súly egy kicsit ront a mobilitásán. Külsőre a standard Republic of Gamers dizájn jeleit hordozza magán: megvan a csiszolt fém és a matt műanyag borítás kombinációja a fedlapon, amit a vörösen világító ROG logó tesz teljessé. Plusz pont, hogy itt a két rész, illetve a gép további elemeinek illesztése sokkal esztétikusabb, mutatósabb, mint a Destroyerék esetében. A tank szerű gépet laptopot felnyitva a ROG billentyűzetek megszokott elemeit, némi változtatással láthatjuk. Minden a játékosok kényelmére ügyel, például a kurzormozgató billentyűk, avagy klasszikusabb nevén „nyilak” finoman le lettek csúsztatva, hogy a játékos kezéhez közelebb legyenek. A billentyűzet piros háttérfénye nem csak a megszokott billentyűket, a kissé lefelé dudorodó szóközt és a piros oldalfestéssel rendelkező WASD-ot világítja meg, hanem a speciális gombokat is. A játékos igények szerint rákerült három programozható gomb, egy Stream gomb, valamint a játékok rögzítését segítő felvétel gomb is. Az utolsó extra billentyű a ROG logóval ellátott Turbo-kapcsoló, aminek funkcióját kár is lenne ecsetelni. Kevés olyan elemet találunk a piacon, ami ennyire látványos és speciális lenne, mint az ASUS G751JT ezen eleme. A képekről lejön, hogy a gép méreteihez ez is nagyban hozzátesz a tuner autók lökhárítóit idéző narancssárga hűtőrács. Ízlés kérdése, hogy mennyire jön be ez a fajta „izom-gamer” megjelenés, de a korábban bemutatott msi-khez képest mindenképp jobban mutat az ASUS (talán az igényesebb hátsó rész tehet róla, meg az emlegetett illesztések).

 

Kijelző

Lesz mi miatt csorgatni a nyálunkat, ez biztos. Az egy (fontos) dolog, hogy a gép igazán komoly grafikus teljesítménnyel bír, hiszen, ha nem lenne ehhez dukáló kijelzőnk, akkor hiába lenne minden. Az ASUS G751JT esetében a FullHD felbontás bőven elvárt volt, hogy a legjobb játékokat a lehető legjobb felbontás mellett élvezhessük. Az 1920x1080-as felbontású, 17 colos kijelzőre egy rossz szavunk sem lesz majd, hiszen az ASUS ellátta minden „Splendid” készséggel, azaz az élesség, kontraszt és színek tekintetében csak a legjobbak vetekednek a kijelzőjével, valamint ezt megspékelte a korábban már agyondícsért IPS-el. Mit takar ez? Azt, hogy a kijelző 178 fokos betekintési szöggel dolgozik, így a mellettünk álló emberek ugyanolyan színekkel és élességgel fogják látni a képen futó eseményeket, mint mi, akik szembe ülünk vele.

 

Portok és eszközök

Az ASUS volt olyan jófej és teremtett nekünk némi változatosságot. Ugyan nem nagyot, de a szokásos felosztást megcserélve, az eddigi jobb oldali portok a balra, a bal oldaliak pedig a jobbra kerültek át. Jófejek, nem? Sorba menve, tehát, a bal oldalra kaptunk két darab USB 3.0-ást, az optikai meghajtót, valamint a kártyaolvasót. Egyenlőre nem jöttem rá, hogy jobb-e ez a megoldás, hiszen az átlag egy-két USB port, amit állandóan használok eddig és most is megvan a bal oldalon, az optikai meghajtót meg csak elvétve van használatban.


A töltő, illetve a maradék USB 3.0 portok (igen, a 2.0-ásokat tessék elfelejteni mai tesztalanyunkkal kapcsolatban), a jack dugaszok helye és a HDMI, a miniDisplay, valamint az RJ45-ös port is. A jobb oldal tehát rendesen meg lett pakolva, a hátsó részre csak a két, emlegetett hűtőrács és egy fehér ROG logó jutott.

 

A portok kategóriájából nem maradhat ki a Bluetooth 4.0 és a Wifi vevő sem, amik a megszokott eszközei egy laptopnak. A videóban látható lesz majd a billentyűzet állítható háttérvilágítása is, ami vörösben pompázik, illetve a méretes touchpad, amivel kapcsolatban gamer-barát ígéreteket kaptunk. Ugyan egy jó FPS-hez még mindig erősen ajánlott az egér-használat, az ilyen mérete tapipad talán már egy kevésbé pörgős stratégiai játékhoz megfelelő eszköz. Legyen a játék pörgős, vagy nyugis, a hangot SonicMaster biztosítja, ezt pedig személyre szabhatjuk vagy a ROG Audio Wizard, vagy a Maxx Audio segítségével. Nem csak „alap hangszórókat” kaptunk, hanem egy kis extrát is a Bass Eye mélynyomónak hála, amivel laptopoktól szokatlan mély hangokat fogunk kapni. A N551JW külső mélynyomója óta ilyen mély hangzással nem nagyon találkoztunk laptop esetében. Az eszközök közé sorolhatjuk még a hűtési rendszert, amit már a dizájnra is hatott. A rácsok mögött egy kétventilátoros hűtés dolgozik, hiszen a CPU és a GPU külön hűtést kapott. Az adott komponensek hűtésén 3-3 rézcső dolgozik, a megfelelő hőelvezetésért, a levegő pedig hátul, a narancsszínű rácsokon távozik. Egy rossz szavam nem lehet a rendszerre, hiszen a teszt során egyszer sem éreztem melegedést, sőt.. kvázi hideg volt az alapegység az érintett helyeken, az egység tövében.

Teljesímény

A HQ processzorokba nem csalódtunk eddig. Az i7-es 4720HQ már több tesztalanyunkban szerepelt, most pedig visszatért a legutoljára tesztelt ASUS GL552JX processzora a 4750HQ után. A négy magos, nyolc szálas processzor 2.6 Ghz-s alap fordulatszáma egy Ghz-vel növekdik a TurboBoost hatására. A 47W-s fogyasztás messze van az U-s processzorok karcsú 15W-s fogyasztásától, de valljuk be, a mutatott teljesítményért kell ennyi áldozatot hoznunk. Az Intel összes ínyencségével, mint a Hyper Threading, vagy a Virtualization Technology-k, tovább pörgetik a képességeit, ami a multitaskingot, a gyors válaszidőt, azaz a felhasználó számára gyors és hibátlan közreműködést biztosít a laptopjával. Ugyan a menüben van még egy integrált kártya is, de vajon egy IntelHD Grahics modul érdekel-e valakit, ha a motorháztető alatt egy GeForce 970M dolgozik? A gamer hordozható gépek világában ez már komoly erőnek számít és ez a teszteredményeken meg is látszik. A streaming multi processzoroknak köszönhetően a 970M sebessége és ereje minden játék futtatására megfelelő lesz. Mi az, hogy futtatás? Simán megy minden, Ultra beállításokon. A máskor szenvedő Witcher 3: Wild Hunt is simán futott anélkül, hogy az asztalon/ölünkben pihenő ASUS G751JT megnyikkant volna. A GTA V-öt, Project CARS-t és Mad Maxet szinte észre se vette, olyan simán futottak rajta. Az 5Ghz-s három giga GGDR5-ös memóriával dolgozó videokártya 81W-s fogyasztással egészíti ki a gép energia-igényeit. 924 és 1038 Mhz közt teljesítő 970M-es kártya teljesítményéről a videóban is meggyőződhettek, látva hogy pörögtek rajta a játékok. A szükséges teret a Witcher és Mad Max méretű projekteknek, illetve a róluk készült felvételeknek az egy terrás (1000GB)-os HDD adja meg, amit boltunkban kiegészíthetnek vevőink SSD-vel, hogy a gép amúgy is remek boot-ideje, illetve működése még jobban pörögjön. A memória tekintetében kaptunk 8 giga DDR3-ast, 1600Mhz-el, hogy a játékos idő jól teljen.

 

 

Rendszer

A jó öreg Windows 8.1 költözött a gépre, hogy a szokásainknak és korábbi tesztjeinknek megfeleljünk. A tesztüzem alatt probléma, reccenés, vagy bármilyen jellegű fagyás nélkül dolgozott a gép, amin igazán nem lepődhetünk meg. A processzor már emlegetett képességei miatt a multitasking abszolút nem megerőltető a gépnek. A játékok és tesztprogramok simán elmentek rajta, lassulást egy pillanatig sem tapasztaltam, leszámítva amikor a játékok telepítése közben matattam a gépen. Kép és videószerkesztésre is alkalmas (természetesen nem egy Render PC-ről van szó, de jól muzsikál), így a játékvideósoknak tökéletes partner lesz, hogy a játékos idő után minél hamarabb megoszthassák az anyagot nézőikkel.

 

Kinek ajánljuk?

Ezt felesleges kérdezni. Kell rá spórolni, kedves gamer olvasóink, de megéri. A teljesítményével, illetve plusz funkcióival igazi játékos-barát konstrukció az ASUS G751JT. A legújabb játékokat simán futtatja, mellette akár egy rögzítő program is könnyedén elfut, a Steam- és a programozható gombok pedig a játékaink könnyed elérésére és irányítására hivatottak. Minden grammja játékra termett ennek a majd 5 kilós erőgépnek.

 

Összefoglalás

Nehéz egy összefoglalásban kiemelni a legjobb részeit a gépnek. A gamerek nagy része odavan a ROG dizájntól, így aki erre pályázik, az száz százalékban elégedett lesz. Nem csak a külső a lényeg, hanem a belső is és ettől a belsőségtől első látásra szerelem lesz. Az Intel 4720HQ hozza a megszokott és már rég megismert minőséget, ami a Geforce 970M videokártyával csúcsosodik ki. Hibátlan játékos teljesítmény, sima futás, igazi gamer laptop!

Videóbemutató

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3.6Ghz, 6 MB Cache, 4 Magos
Kijelző IPS, 17.3" Full HD 1920x1080 pixel
Memória 8 GB DDR3 1600 MHz
Merevlemez 1000 GB HDD 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GT 970M, 3GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, VGA, HDMI, 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, RJ-45 (LAN), Kártyaolvasó, miniDisplay, mikrofon és fejhallgató jack
Ár 367 450 Ft

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

Játék Tesztek

GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 43 71 57
Mad Max
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 69 101 80
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 29 50 36
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 39 73 59