Technikai adatok - ASUS STRIX ROG GL502VY

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző; IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133
Merevlemez 1 TB HDD+128 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 980M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB C-TYPE; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 498 970 Ft

Az ASUS STRIX ROG GL502VY-nak győzködnie sem kellett bennünket annak nyilvánvalóságáról, hogy abszolút módon kiérdemelt az elit körökben betöltött pozíciója. Masszív borítás, tartós alkatrészek, még combosabb belső erő. Alant pedig mindez tanúbizonyságot is nyer majd.

 

Megjelenés

Úgy érzem a STRIX GL502VY küllemi sajátosságainak tüzetesebb boncolgatását felesleges volna bő lére eresztenünk, hiszen jelen darab tulajdonképpen egy-az-egyben ugyanazon tulajdonságokkal operál, mint a nemrégiben már bemutatott GL502VT. Gondolok itt mind a formatervre, mind a fekete alapot narancssárgával feldobó színhasználatra, mind pedig a súlyra. A két gép méretei is egészen hasonszőrűek, azonban a korábbi tesztalanyhoz viszonyítva, jelen cikkünk főszereplője egy hajszálnyival talán vaskosabbnak tűnhet, ám voltaképpen ez sem túl releváns különbség. A fedlapot felhajtva sincs új a nap alatt, hiszen a fekete-narancssárga dominanciája töretlen, a w-a-s-d billentyűk is naranccsal kerültek megfestésre, illetve az egyéb dizájnelemek is hasonlóságokat mutatnak. Így példának okáért, a rendhagyó módon az alsó szekcióban kialakított hangszórók, vagy a billentyűkön használt speciális betűtípus.

 

Kijelző

Az első számottevő differencia az előddel szemben, éppen a panelben keresendő. Természetesen ezúttal (is) egy matt borítású 15,6-os, 1920x1080-as FullHD mattkijelzőt kapunk, amely csakúgy, mint a korábbi darab esetében, ezúttal is tökéletesen kompatibilis még a 3840x2160 képponttal dolgozó, UHD felbontással is. Azonban a GL502VT kijelzőjével szemben, a GL502VY-nak jelentősen gyorsabb a válaszideje, illetve az adaptív jelfeldolgozásból eredően, még intenzívebb, már-már tökéletes látványt és játékélményt garantál. Persze a maradéktalan látvány generálta impresszív élményhez az NVIDIA G-Sync megléte is hozzáteszi a magáét, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy nevezett technológia igyekszik kiküszöbölni a képvilág legapróbb hibáit is. Teszi mindezt úgy, hogy tökéletes szinkronban tartja a vizuális élményt a GPU-val, megkímélve ezzel a felhasználót, a szaggatás és csúszás irritációjától. A legszebb az egészben pedig az, hogy mindezt gyakorlatilag észrevétlenül, a rendszer tempójára nézve abszolút módon hatástalanul teszi. A GL502VY paneljéről bizony szemrebbenés nélkül elmondható, hogy a gyártó igyekezett még feljebb tornászni a lehetséges maximumot, melynek létező egyetlen negatívumaként, talán a valamivel erőtlenebb hűtésből eredő, gyorsabb melegedést lehetne felróni.

 

Portok és eszközök

Tekintve, hogy a bemeneti eszközök elhelyezésének módja is gyakorlatilag a megjelenést hivatottak képviselni, így e tekintetben sem listázhatjuk halomra az újdonságokat. A bal kezünk felőli oldalon találunk egy C-Típusú USB-t, egy darab USB 3.0-át, a HDMI és minidisplay portot, továbbá a LAN csatlakozót és az aksi bemenetét is. Az audió jack bemenet, két darab USB 3.0, a kártyaolvasó, továbbá a kensington-zár pedig a túloldalra került. A felsoroltakon felül, az egyéb eszközök és lehetőségek között megemlítendő a Bluetooth 4.0, a háttér világítású billentyűzet, a HD webkamera, valamint a wifi 802.11ac és a wifi 802.11b/g/n is. Sajnálatosan az optikai meghajtót ezúttal (is) kispórolták a repertoárból, ám az összesített tudnivalókat figyelembe véve, úgy vélem ez bocsánatos bűn.

 

Teljesímény

Okozott már valaha is csalódást ezen a világon egy hatodik generációs Intel Core i7-6700HQ processzor? Dehogy. A négy magos, nyolc szálas processzor 6Mb-os cache-vel dolgozik, 3.5 Ghz-es alapfordulaton. Ugyan a felsoroltakon, továbbá az 1600Mhz-n dolgozó, 8Gb-os DDR4 RAM-on felül még egy integrált kártya is a repertoár része, ám vajon egy IntelHD Grahipcs modul érdekel-e bárkit is, ha a kasztni belsejében egy komplett Microsoft DirectX 12 támogatással megbolondított NVIDIA GeForce 980M 4GB dolgozik? Ugyan. A hordozható játékos gépek világában ez bizony már komoly cuccnak számít, és ez értelemszerűen a produktív multitasking feladatoknál, a streameknél, a videószerkesztésnél, vagy a mellékelt teszteredmények által demonstrált, játékteszteken is érezhető. A máskor gyakorlatilag kivétel nélkül küszködő és szenvedő Witcher 3: Wild Hunt is simán elfutott FullHD ultrán anélkül, hogy az ASUS ROG STRIX GL502VY egyáltalán felszisszent volna. Végül pedig egy valóban meggyőző, ötvenkilencet átlagoltunk. Mindezek tükrében a GTA V-öt, a GRID 2-őt és a Project CARS-t már igazából meg se érezte, pedig mindhárom említett játék grafikai beállítását igyekeztünk pofátlanul feltornászni. Ezen a ponton illene még említést tennünk a melegedésről is, ami a kijelzővel ellentétben, az alapegységen elhanyagolható. Ennek oka nem más, mint a Hyper Cool Duo-réz hűtő rendszer, amely a dupla ventilátoros kialakításnak köszönhetően, a CPU-t és a GPU-t külön-külön, egymástól teljesen függetlenül képes a megfelelő hőtartományban tartani, így maxolva ki a hűtés hatékonyságát. Jó, mondjuk azt is illik hozzátennünk, hogy laptopok hűtése az asztali számítógépekével szemben, mindig is megkérdőjelezhető lesz, hiszen fele akkora és legalább ugyanennyivel gyengébb ventilátorokra hárul, egy jóval zsúfoltabb tér hőszabályzása, így nyilvánvalóan ezen két külön kategória hűtési mechanizmusának sikeressége nem összevethető. Azonban egy olyan kategóriájú gépnél, mint a GL502VY, ezen kialakítási megoldás mindenféleképpen kiemelendő.

 

 

Hangzás

Az ASUS ROG STRIX GL502VY a beépített ICEPOWER és AUDIOWIZARD támogatás meglétén felül, a márka híveinél már annyiszor jeles minősítéssel vizsgázott SonicMaster hangszóróval és mikrofonnal lett ellátva. Nevezett kisegítő lehetőségek meg ugye tulajdonképpen annyit tesznek, hogy a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok hangzása, (legyen az laptop, ultrabook, okos telefon vagy táblagép,) ezen támogatások segítségével a prémium tartományba emelhetők, valamint egyidejűleg testre is szabhatók. Mindent összevetve tehát elmondható, hogy alternatívák bizony vannak bőven, csak győzzünk belőlük válogatni.

 

Bővithetőség

A STRIX GL502VY bővítési kérdéseit illetően sem fog fájni a fejünk. Ennek oka egyrészt az, hogy a gép belsejéhez aránylag könnyedén hozzá lehet férni, másrészt pedig a SATA HDD-n felül, már egy 128GB-os SSD is az alapfelszereltség része. Továbbá tesztalanyunk a hagyományos SSD támogatáson felül, az újabb típusú, NVMe alapú SSD-vel történő későbbi kiegészítést is támogatja.

 

Rendszer

Az ASUS ezúttal nem volt olyannyira előzékeny, hogy megkímélt volna bennünket a telepítéssel járó procedúrák javától, így a Windows 10 felhúzása mellett tettük le a voksunkat. A telepítés-driverezés-testreszabás szentháromságát követően, a rendszer rögtön vigyázzba állt, az alvó és energiatakarékos módok közötti véletlenszerű váltásokhoz gyorsan alkalmazkodott, illetve a munka, teszt és egyéb folyamatoknak semmi sem vethetett árnyékot.

 

Kinek ajánljuk?

Gamereknek. Csupa nagybetűvel. Minden szegmensében játékos felhasználásra termett, így a legújabb címekkel is bátran gyötörhetjük. Nincs megalkuvás, nincs kompromisszum, nincs lemondás. Valóban egy asztali számítógéppel azonos súlycsoportról beszélhetünk, így az ASUS ROG STRIXGL502VY még hosszútávon is megőrzi majd szavatosságát.

 

Összefoglalás

Úgy vélem a ASUS ROG STRIX GL502VY minden tekintetben megállja majd a helyét, legyen szó a legfrisebb címek bármelyikéről. Nevezett konfiguráció legalább volt annyira rugalmas és nyúzható a tesztfolyamatok egésze alatt, mint amennyire stabil és erőteljes. Belső ereje abszolút módon korszerű és megbízható, ahogy grafikus teljesítménye is maximálisan az elit között említendő. Ugyan az ára első pillantásra talán borsosnak tűnhet, ám ezért az összegért egy minden létező tekintetben ideálisnak definiálható terméket tudhatunk majd magunkénak.

Technikai adatok - ASUS STRIX ROG GL502VY

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző; IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133
Merevlemez 1 TB HDD+128 GB SSD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 980M 4 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB C-TYPE; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 498 970 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 61 102 77
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 40 61 48
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 56 103 77
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 57 112 81

Fotógaléria