Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3,6Ghz
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 8 GB DDR3 RAM, 1600Mhz
Merevlemez 1000 GB 7200RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M, 4 GB
Optikai meghajtó Dvd SuperMulti
Egyéb HDMI, VGA, 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0,Wifi 802.11 b/g/n, 3in1 kártyaolvasó, Bluetooth 4.0, Webkamera, 4 cellás 48 watt-órás akkumulátor, SonicMaster hangszóró
Ár 289 990 Ft

Visszatérésünket a ROG gépek közé az ASUS GL552JX biztosította. Vajon az alap G-szériák kistesója, a GL hogy teljesít a nagyokhoz képest?  

 

Megjelenés

A Lenovo Z51 kicsit négyzetes-kicsit nem megjelenése után áttérünk a ROG szériák dizájnjára. Miután az óriási műgonddal becsomagolt GL552JX kikerült a dobozából, egy rettentően sportos, a ROG gépek jellegzetességeit magán hordó laptop tárult a szemem elé. Az msi GT70-re annó húztam a számat, hogy „rendben, hogy gamer, meg menő hatás, de olyan, mint egy féltégla”. ASUS-éknál sikerült megoldani, hogy a gép egyszerre keltsen komoly hatást (legyen elvihető a gép munkahelyre, kinyitható és használható legyen egy előadás alkalmával) és a gamerek csorgasák tőle a nyálukat. A fedlap két fő egységből áll, egy csiszolt fém középső egység, ami a ROG-logót viseli, illetve az ezt körülvevő érdesebb felület. Felnyitva a gép fedelét, a korábban rövidebben bemutatott ASUS G551JW jellege köszönt vissza, pár látványosabb kiegészítéssel. A billentyűzet továbbra is a vörös led-fénnyel megvilágított fekete alapon vörös betűs egység, ami felett egy finom, világos (az ASUS leírása szerint a maya templomok ihlette) hajszálcsíkozás veszi körül a SonicMaster hangszórókat. Megjelenés tekintetében egy rossz szavunk sem lehet, ha pedig lenne is, az alapegységről szigorúan néz ránk a vörös ROG logó, hogy meggyőzzön minket az ASUS dizájnereinek döntéséről, hogy „ez így tökéletes”. A gamerekre ismét gondolt az ASUS, még visszatérve a billentyűkre, hiszen a WASD-ot ismét kiemelték a billentyűk közül, hiszen azoknak a billentyűknek kiemelték az oldalát is egy vörös festéssel. A touchpad is kapott némi vörös hajszálcsíkot, hogy kiemelkedjen az alapvetően fekete alapegységből. A GL552JX külseje tehát alapvetően a vagányabb megjelenésre tör, de a fekete színnel és a fedlapon fémes megjelenésével, valamint a ASUS laptopoktól megszokott lekerekített formákkal mégis megtartott egyfajta hanyag eleganciát magának.

 

Kijelző

Hogy a legjobb játszani? Nagy felbontáson. Nagyon nagy felbontáson. A FullHD képes kijelző megadja erre a lehetőséget, hiszen az 1920x1080-as maximális felbontás is elérhető a 15.6 colos matt felület által. A betekintési szög ismét tekintélyes, hiszen az ASUS 178 fokban belátható kijelzővel látta el a GL552JX-et, így nagyobb társaságban a filmezés, vagy éppen a játék közben nem tapasztalunk majd zavaró elszíneződéseket, ha épp nem a géppel szemben lévő helyet kaptuk. Talán a fekete keret teszi, de itt nem fogott el hasonló érzet, mint a Lenovo Z51-el kapcsolatban, hogy kisebb lenne a kijelző a megadottnál, bár a helyzet ennél a gépnél is hasonló: egy relatíve vastag keretet kapunk a kijelző köré.

 

Portok és eszközök


A gép körüljárását, szokás szerint, a portok bemutatásával folytatjuk, balról jobbra haladva. A gép nem feltétlen lepi meg majd használóit, a megszokott csatlakozásokat ő is ugyanúgy biztosítja a felhasználók számára, mint korábbi tesztgépeink nagy része.


A felhasználói balon ismételten a töltő-hűtborda kombinációval kezdődik meg a sor, amit a VGA és a HDMI párosa követ. Amennyiben nincs lehetőség WIFI-zésre, úgy az RJ45-ös csatlakozást vehetjük igénybe, amit követ a két darab USB 3.0-ás.

 

Kistestvérük az USB 2.0 a túloldalon foglal helyet, a fülesnek és a mikrofonnak szánt csatlakozással. Utóbbi ritkábban kap külön helyet, de talán indokolt, a Voice Chat, vagy a videók elkészítéséhez ez a döntés. Mellettük még a mindenevő DVD SuperMulti, illetve a Kensington-zár foglal helyet a jobb oldalon.

 

Az egyéb portok listája ismét a nagy átlagot hozza: ott van benne a már emlegetett WiFi vevő, ami a Lenovo után visszatér a b/g/n szabványhoz, illetve a Bluetooth is jelen van, 4.0-ás kiadásával. A GL552JX-ben kaptunk egy 3-in-1 kártyaolvasót is, illetve nem hagyhatjuk szó nélkül a már emlegetett SonicMaster hangszórókat sem, ami Azalia audio chippel lett ellátva. 

 

Teljesímény

A teljesítmény blokk, ami legtöbb olvasónkat érdekli, így kezdjünk is bele, rögtön a közepébe: a G-szériás gépeknek izmos hardverrel kell jelentkezniük, hiszen nagyon komoly igénybevételnek lesznek kitéve a megcélzott, gamer közönség miatt. A mai tesztalanyunk egy GL gép, ami a G-széria kistestvére. Ez alapján, valahova a keményvonalas gamer-laptopok mögött kell őt elhelyeznünk a listán. Ez viszont nem feltétlenül negatívum. A GL552JX elérhetőbb áron van, mint egy izmos gamer laptop és ezért nem kell olyan súlyos kompromisszumokat tennünk. A két legfőbb elem, azaz a processzor és a videokártya megegyezik az ASUS X550JX-ben látott kombinációval. Ott sem lehetett panaszom az i7-es 4720HQ processzorra, aki remekül ellátta itt is a munkáját. A 2.6GHz-ről egészen 3.6-ig felhúzható, 4 magos processzor továbbra 6 MB cacheval dolgozik, maximum 32 giga memória kezelésére képes és egy beépített, DirectX 11.2 és 12 képes Intel® HD Graphics 4600-as grafikus kártyával dolgozik a GL552JX alapegységében. A megszokott Intel specifikus tulajdonságok, mint az Intel® Hyper-Threading Technology itt is szerepelnek, utóbbi célja a multi-tasking megkönnyítése (ezt később teszteltük is, kisebb-nagyobb sikerrel), illetve a gép az Enhanced Intel SpeedStep® technológia által az energiatakarékosságra is megpróbált odafigyelni, hogy a 48 wattórás, 4 cellás akkumulátorból a lehető legtöbbet hozzuk ki. A Thermal Monitoringnak hála az adataink is biztonságban vannak, hiszen a gép odafigyel, hogy a processzor rendben legyen. A chipset esetében Mobile Intel® HM86 Express típust kaptunk, a legújabb ASUS-ba. Persze, nem csak a beépített videókártya kapott helyet a szerkezetben. A GeForce 950M-el a játékok futtatása egy jól megoldható feladattá változott az ASUS GL552JX számára. A 640 CUDA magos 914 Mhz-s videokártya DDR3-as, 1000 és 2500 Mhz közti memória-órajellel dolgozik és 128-bites memória interface-el. A játéktesztek során megpróbáltuk a legtöbbet kihozni a párosunkból, akik főleg a High és a Medium beállítások közt hoztak stabil eredményt. A magasabb beállításoknál már akadt lassulás, FPS-szám csökkenés. Mind a GTA, mind a Witcher, vagy egyéb nagy játékok finomhangolhatók annyira, hogy még szép (étsd HIGH beállítás környéki) megjelenéssel, de a GL552JX-en simán futtathatók legyenek, így a gép teljesíti a gamer gépek beugró tesztjét.

A rendszer tartalmaz még egy terrányi helyet, hogy a játékokat, vagy az ebből felvett videókat tárolni tudjuk. A 7200RPM-es HDD-t kiegészíthetjük maximum 256 GB SSD-vel is, amennyiben szükségét érezzük. Az 1600Mhz-s, DDR3-as memória, amiből összesen 8 gigát kapunk a gépbe pedig lehet a cseresznye, gamer laptopunk habján.

 

 

Rendszer

Kétlem, hogy bárki meglepődik, amikor azt írom: korábbi tesztjeinknek megfelelően most is a Windows 8.1-es rendszer futott a gépen. A bootidő nagyon rendben volt, SSD híján is hamar felállt a rendszer (jegyzem meg, a gépben van hely hasonló bővítésre, összesen 256GB SSD-t tud kezelni a gép és az ASUS is könnyed hozzáférést ígér a gép „lágy részeihez”. Ezt a munkálatot elvégzik munkatársaink is külön kérésre. Erről infót a gép adatlapján, a bővítés menüpont alatt talál.). A teszt során próbáltam szadistább kihívások elé állítani a gépet, amelyek közül volt, amit vett, volt amit kevésbé. A Google Chrome-GTA V telepítés és adatmásolás egy időben bizony egy övön aluli támadásnak bizonyult, de ezt leszámítva a gép nem mutatott be komolyabb akadásokat, vagy megrezzenéseket. Ami érdekes volt, hogy az adatmásoláshoz néha nehézkesebben fogott hozzá. Üzemidejét tekintve nem lehet panasz a 4 cellás, 48 wattórás akkumulátorra, ami a csomagolásban egy külön kis dobozrészt kapott. A hűtésről is essen szó, hiszen a terhelés során bizony kellett hűteni a GL552JX-et. A rendszer jól vizsgázott, hiszen a tesztgép csak nagyon minimális langyosodást produkált, a bal oldalon.

 

Kinek ajánljuk?

Kedves gamerek, a Dominator után ismételten kimondható: ez a gép nektek szól. Ugyan a gépevő játékok a csúcsbeállításokon már meg-megakadnak, de az ASUS GL552JX még sokáig megfelelő partner lesz nektek, hogy a legújabb játékokat, ha más nem közepesebb beállítások mellett, de simán futtathassátok. Remek társ az ezzel járó videózáshoz akár, vagy az átlagos, mindennapi tevékenységekhez is, így is nyugodt szívvel ajánljuk mindenféle felhasználónak.

 

Összefoglalás

Az ASUS GL552JX megcsinálta a G-szériás gépeinek „pénztárcabarátabb” változatát a GeForce 950M kártyával és az i7-es 4720HQ processzorral, így a gamer élmény már elérhető ebben az árkategóriában is. A teljesítményének hála még sokáig kiszolgálja majd vevőinek igényeit és nagyszerű partner lesz a mindennapokban.

Technikai adatok

Processzor Intel Core i7-4720HQ , 3,6Ghz
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 8 GB DDR3 RAM, 1600Mhz
Merevlemez 1000 GB 7200RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M, 4 GB
Optikai meghajtó Dvd SuperMulti
Egyéb HDMI, VGA, 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0,Wifi 802.11 b/g/n, 3in1 kártyaolvasó, Bluetooth 4.0, Webkamera, 4 cellás 48 watt-órás akkumulátor, SonicMaster hangszóró
Ár 289 990 Ft

Videóbemutató

 

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

Játék Tesztek

Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Medium 22 48 28
1366x768 High 11 24 22
1920x1080 Ultra 10 20 15
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 39 61 45
1920x1080 Ultra 18 25 20