Technikai adatok - ASUS ROG GL552VW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD 7200RPM, M.2SATA bővítőhellyel
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró Bass Eye mélynyomó
Ár 289 900 Ft

A korábban már bemutatott ASUS ROG G552VW-t követően, ezúttal azon modell testvére pottyant a tesztpadunkra, mely elődjéhez hasonlóan, könnyedén győzött meg bennünket rátermettségéről. Íme az ASUS ROG GL552VW.

 

 

Megjelenés

Az ASUS istállójából tesztpadunkra pottyant, GL552VW-CN515D sorozatszámú páciensünk, a korábbi tesztalanyaink tulajdonságait figyelembe véve, már tényleg semmiféle meglepetéssel nem szolgál számunkra, - már ami a megjelenést illeti. A kasztni, a festés, az egyéb stílus és dizájnjegyek, továbbá a színhasználat is, egytől-egyig már ismerősnek tűnhetnek. Így van ez a többi elemmel is, melyek a megjelenést hivatottak reprezentálni: a géptest közepén elhelyezett vörös ROG logót, a kevláros bevonatot idéző borítást, a hangszórók körüli maja mintázatú, finom hajszálcsíkozást, valamint a bal kezünk felőli oldalra elhelyezett, igencsak masszívra eresztett vörös-fekete hűtőbordázatot is. A fedlap alatti billentyűs szekció is a régi receptet kívánja követni, mind a színeket, mind pedig a kialakítást illetően. Ám ez persze igaz a csuklótámaszra, illetve a touchpadra is. A küllemi stílusjegyek, galaxisunk bármely szegmensében ismerősek lehetnek már bárki számára, így azt hiszem erről kár is volna tovább szaporítani a szót. Térjünk is rögtön a lényegre!

 

Kijelző

15.6-os kijelzőnk úgy szép ahogy van. Az ugye egy dolog, hogy gépünk igen komoly grafikus teljesítménnyel lett felszerelve, ám mindez mit sem érne akkor, ha nem lenne egy ehhez dukáló kijelzőnk is. Egy Republic Of Gamers fémjelezte ASUS cucc esetében, bizony a FullHD felbontás már nyilvánvalóan bőven több, mint általános kritérium. Ilyen tekintetben, az 1920x1080-as felbontásnak már nincs is túl nagy apropója ebben a súlycsoportban, ám a matt borításon felül, a gyártó még egy nagy adag IPS hozzávalóval is nyakon öntötte a végeredményt. És az nekünk jó? Persze, hogy jó, hiszen így kijelzőnk cirka 178 fokos betekintési szöggel tud dolgozni, ami bizony jó nekünk, jó a mellettünk ülőnek, a mögöttünk állónak, a felettünk lebegőnek és tulajdonképpen bárkinek, aki azért többnyire szereti látni a látnivalót.

 

Portok és eszközök

Az ASUS GL552VW-CN515D, a portok és egyéb eszközöket illetően sem árul zsákbamacskát. Bal oldalt kettő darab USB 3.0, az internetcsatlakozó, a HDMI kábel, továbbá a mini display port és a hálózati áramforrás szükséges bemenete található. A géptest elején találjuk a kártyaolvasót, valamint a jobb kezünk felőli oldalon, két audió csatlakozót, egy darab USB 2.0-át és a DVD SuperMultit is. Az egyebek közé kerültek az alapcsomag további részei, úgy mint: a Bluetooth 4.0, a HD webkamera, a wifi 802 11 ac és 802 11b/g/n, továbbá itt érdemes még megemlíteni a vörös háttér-világítású klaviatúrát is.

 

Hangzás

Jelen tesztalanyunk, a beépített ICESOUND támogatáson felül, az ASUS családfájánál már oly' kiválóan bizonyított SonicMaster hangszóróval lett ellátva, illetve mikrofonjának hangzása is, ugyanezen márka minőségét kívánja megidézni. De mit is jelent az ICESOUND? Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok hangzása, - legyen az laptop, ultrabook, okostelefon vagy táblagép, - e szoftver segítségével a prémium tartományba emelhető, valamint testre is szabható. Egészen konkrétan, a szabályozhatóságnak köszönhetően, kismillió funkciót a csúcsra tudunk majd járatni. Példának okáért a basszust kvázi még a hallgatható tartományon belül kimaxolhatjuk, a hangfrekvencia fokozásának köszönhetően voltaképpen kristálytiszta, továbbá sokkalta természetesebb hangzást tudunk kicsikarni a laptopunkból. De persze ne feledkezzünk meg a stúdióhangzás biztosításának, valamint a maximális hangerő felturbózásáért felelős opcióink lehetőségeiről sem. Egy szó, mint száz: alternatívák vannak bőven, csak győzzünk belőlük válogatni.

Teljesítmény

A hajtóerőt és kraftot illetően, egy négy magos, IntelCore i7-6700HQ processzorral operáló gép esetén már egészen biztosan nem fogjuk húzni a szánkat. ASUS ROG GL552VW-nk, a maga 6MB cache- gyorsító tárával és 3.5Ghz-es órajelével, bizony könnyű szerrel megbirkózik majd minden szükséges feladatával. Ám ez persze a fentiekkel kiegészített, 2133Mhz-en dolgozó, 8GB-os, DDR4-es RAM-jával, továbbá 7200Rpm-en pörgő, 1000GB-os SATA HDD-jével nyilván borítékolható is. Négy gigabájtos, NVIDIA GeForce GTX 960M-es dedikált videó kártyánk pedig tökéletesen illeszkedve bolondítja meg a néhány sorral fentebb már említésre került receptet, így mindaz amit kapunk, tulajdonképpen kifogásolhatatlan. A tesztfolyamat alatt használatos programok, úgy mint a Cinebench vagy például a 3DMark, remekbe szabottan siklottak át a folyamat közbeni munkameneteken. A kapott számok, értékek és eredmények az előzetesen elvártak szerint teljesedtek be, míg maguk a játékok is a kívánt és remélt eredménnyel vizsgáztak jelesre boncasztalunk szigorú ítélőszékén. Nem meglepő módon a GTAV ezúttal (is) pazarul futott, egy magabiztos negyvenegyes fps-t átlagolva, melynek alja harmincegy, míg a teteje hatvanegy volt. Minden úgy pörgött, illetve úgy festett ahogy annak kell, így savanyú szájízt nem hagyott maga után. A Witcher3 önmagához képest aránylag jól viselkedett, így high konfigurációkat használva sem volt annyira kényes, mint általában lenni szokott. A játékteszt során, harminchetes átlagot mértünk a FRAPS-el, melynek alja harminchárom, teteje pedig negyvenöt volt. Számottevő lassulás, akadás vagy fagyás nem tört borsot orrunk alá, minden úgy működött, ahogy szerettük volna. Legújabb kedvencünk, a Tom Clancy's: The Division a maga kifejezetten impulzív és szórakoztató játékmenetével, természetesen újfent megnyerte szimpátiánkat. A legmagasabb konfigurációkon is az abszolút optimális módon vizsgázva szórakoztatott bennünket egyedülálló hangulatával. Ultra beállításokon is harminc felett átlagoltunk, a plafon pedig negyvenkilenc volt. Végeredményben pedig, az ASUS ROG GL552VW minden mérési, valamint az egyéb tesztelési folyamatok alatt is mindennemű számottevő akadályt vagy bizonytalanságot könnyű szerrel legyűrve bizonyította rátermettségét.

Bővíthetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sem kell szűkölködünk. Az egy terrás HDD-n felül, természetesen rendelkezésünkre áll különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítanunk gépünknek, - így a maradéktalan játékélmény, rögvest garantálhatóvá válik. A GL552 az 1TB-os merevlemez-háttértárral, és e mellé ugye az opcionálisan választott, akár 480GB-nyi M.2 SSD-vel megtámogatva, a roppant módon gyors sebességen felül, hatalmas tárhellyel is büszkélkedhet. Azt már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

Tesztünkben használatos operációs rendszernek, ezúttal (is) a Windows 8.1 szolgáltatásait vettük igénybe, eleget téve ezzel jól bevált szokásainknak, illetve korábbi tesztjeink rutinjának. A tesztüzem alatt bárminemű probléma, fagyás és lassulás nélkül dolgoztunk mi is, és gépünk is egyaránt. A processzor már korábban emlegetett kvalitásaiból fakadóan, a multitasking abszolút módon nem izzasztotta meg GL552VW-s ASUS-unkat. A játékok és tesztprogramok gördülékenyen futottak, számottevő lassulás egy pillanatra sem akadályozta a munkamenetet.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban nyilván gamer olvasóink fogára való darab az ASUS ROG GL552VW, ám természetesen a multimédiás, az otthoni, vagy netalántán éppen az irodai használatot preferálók is minden további nélkül megtalálhatják benne számításaikat. Voltaképpen ez olyan tekintetben teljesen mindegy is, hogy savanyú szájízt egészen biztosan nem hagy majd maga után tesztalanyunk, legyen szó a használatnak, mint olyannak bármely vonatkozásáról.

Összefoglalás

Az ASUS ROG GL552VW-CN515D bárhogyan is szemlélve optimálisnak aposztrofálható. A belefektetett árat, valamint a megelőlegezett bizalmat maximális módon meghálálja, így a gamer felhasználók előzetesen elvárt igényei, zokszó nélkül találnak majd kielégítésre.

Technikai adatok - ASUS ROG GL552VW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD 7200RPM, M.2SATA bővítőhellyel
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 4 GB
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró Bass Eye mélynyomó
Ár 289 900 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 31 61 41
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 33 45 37
Tom Clancy's: The Division
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 27 49 31