Technikai adatok - ASUS ROG GL552VX

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 3x USB 3.0; 1x USB 3.1; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 279 900 Ft

Az bizonyára nem véletlen, hogy a piac javát a Republic of Gamers emblémával ellátott cuccok uralják. Ez elsősorban nyilván a kiváló ár/érték aránnyal kéz-a-kézben járó minőség és megbízhatóság számlájára írható. Másodsorban pedig az ASUS ROG darabjai, minden bizonnyal az imént említett tudnivalókból eredően, már számos esetben tekinthetők egyfajta brand-nek, mint csak a márka egy vállfajának. A brandek pedig javarészt legalább annyira trendik, mint amennyire menők.

 

Megjelenés

A csomagolásából előbújó tesztalanyunk, bizony egy amolyan lelkünket egyszerre felszabadító, megkönnyebbült sóhajból eredő önfeledt mosollyal kísért megnyugvást és elégedettséget kölcsönözhet számunkra. Ez persze nem is véletlen, hiszen a már megszámlálhatatlanul sokszor látott külcsín, megannyi esetben bizonyított már akár tesztpadunkon, akár pedig a hűséges felhasználók körében. Az idegenség mint olyan, tulajdonképpen mindig ijesztő bizonytalanságként szoríthatja össze torkunkat, az ismeretlen meglepetésekre pedig nyilván ez hatványozottan is igaz. Ám ezúttal végre fellélegezhetünk, hiszen amit ezúttal látunk, azt bizony már jól ismerjük: így a középre elhelyezett, fény hatására amolyan világító hatást keltő Republic Of Gamers emblémával ellátott, finoman polírozott fedlapot felhajtva sem kell az újdonság látványa miatt kényelmetlenül éreznünk magunkat. A fekete alapon vörös, gombnyomásra felizzó klaviatúrát felülről egy elegáns, vékony vonalvezetéssel megfestett maja mintázat határol, mely esztétikai szempontból legalább annyira impozáns, mint amennyire ismerős. Nem meglepő módon, a w-a-s-d kvartett, természetesen ezúttal is egy pirossal megvastagított alsó kontúrt kapott, továbbá a vaskos csuklótámasz jobbján, jelen esetben is a ROG morci szeme díszeleg. A stabil, egy darabból készült billentyűzethez tartozik még továbbá az is, hogy maguk a gombok 1.8 milliméteres lenyomási távolságot kaptak. Ez pedig egyrészt azért is jó nekünk, mert már ebből fakadóan is kimondottan gyorsnak borítékolható a válaszreakciójuk, másrészt pedig ezen kialakítási tervezetnek köszönhetően elkerülhetővé válik a gombok összeragadásának roppant módon bosszantó lehetősége. De voltaképpen már ezt is tudtuk.

 

Kijelző

15.6-os panelünk úgy szép ahogy van. Az ugye egy dolog, hogy gépünk igen komoly grafikus teljesítménnyel lett felszerelve, ám mindez mit sem érne akkor, ha nem lenne egy ehhez dukáló kijelzőnk is. Egy Republic Of Gamers fémjelezte ASUS cucc esetében, bizony a FullHD felbontás már nyilvánvalóan bőven több mint általános kritérium. Ilyen tekintetben, az 1920x1080-as felbontásnak már nincs is túl nagy apropója ebben a súlycsoportban, ám a matt borításon felül, a gyártó még egy nagy adag IPS hozzávalóval is nyakon öntötte a végeredményt. Örülünk? Örülünk.

 

Portok és eszközök

Az ASUS GL552VX a portok és egyéb eszközöket illetően sem árul zsákbamacskát. Bal oldalra került elhelyezésre kettő darab USB 3.0, az internetcsatlakozó, a HDMI kábel, továbbá a c-típusú USB 3.1 port és a hálózati csatlakozó is. A géptest elején találjuk a kártyaolvasót, valamint a jobbunknál kettő darab audió csatlakozó, egy darab USB 2.0 és a DVD SuperMultit kapott helyet. Az egyebek között, mint az alapcsomag további részeiként megemlítendő még a Bluetooth 4.0, a HD webkamera, a wifi 802 11 ac és 802 11b/g/n, továbbá ide sorolandó még a vörös háttér-világítású klaviatúra is.

 

Teljesímény

Az IntelCore i7-6700HQ-val dolgozó processzorról gyakorlatilag mindennemű lelkiismeret-furdalás nélkül bátran kijelenthető, hogy bizony játékra született. A négy gigabájtos NVIDIA GeForce GTX 950M pedig tökéletesen biztosítja számára az optimális hátszelet ahhoz, hogy az ASUS ROG GL552VX mindennek maradéktalanul eleget is tudjon tenni. Igény és kreativitás szerint lehetünk képesek akár a maximumot is kisajtolni a rendelkezésünkre álló eszközökből, így a játékok és alkalmazások vizuális megjelenítése, sebessége és teljesítménye vélhetően személyes kívánalmainkhoz simulva állnak majd a rendelkezésünkre. Külön kiemelendő még a 3.5Ghz-vel és 6Mb Cache-vel ténykedő belső erőnk, amely példának okáért az ultrára húzott GTAV-el is lényegében minden komolyabb verejtékezést nélkülözve elboldogult. Habár talán még a ultrába se tört volna bele tesztalanyunk bicskája, azért a miheztartás végett, inkább FullHD high-on került tesztelésre. Az így produkált számok is maradéktalanul eleget tettek előzetes elvárásainknak, így végsősoron egy harmincnyolc és hetvenöt közé eső, ötvenes értéket átlagoltunk. A Witcher3 ugye tudvalevően is egy igen komoly kihívást jelentő, nagyobb étvágyú monstrum, ám véleményem szerint a végeredmény még FullHD high-on sem volt megkérdőjelezhető. Az izzasztás során egy stabil huszonkilencet tudtunk átlagolni, melynek alja huszonnégy, a teteje pedig harmincöt volt. Végezetül, amolyan levezetésként pedig futottunk néhány tiszteltkört a Project CARS versenypályáin, továbbá őrjöngtünk néhány futamot a MAD MAX poszt-apokalitptikus univerzumában is. Előbbinél negyvenhetet,míg utóbbinál harminckilencet átlagoltunk, minkét esetben fullHD high beállításokat alkalmazva. A tesztfolyamatok során átlagolt számokhoz ugye még illik figyelembe vennünk az integrált Intel HD Graphics 530-at, a 8GB-os 2133 Mhz-s DDR4 RAM-ot, illetve a 5400rpm-en pörgő, egy terrás SATA merevlemezt, és tesztalanyunk rendeltetése azt hiszem tanúbizonyságot is nyer. Habár persze okozott már valaha csalódást egy ROG-szériás gép? Na, ugye.

 

 

Hangzás

A ROG GL552VX kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is), - mint a márka laptopjainál gyakorlatilag mindig, - a SonicMaster és az AudioWizard hangrendszer felel. Az optimalizált erősítő megléte, illetve a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós ereje biztosítja számunkra a tökéletesen precíz, mély basszussal operáló audió hangzást. Mindezt pedig még csúcsra is járatja azon kiegészítő jelfeldolgozás, mely a zajszűrésért, a hardveres finomhangolásért és a kimondottan tiszta hangzásért felel. A végeredmény pedig mindezek ismeretében egészen pazar, precíz és nem utolsósorban még személyre szabható is. Bizony ez abszolút patent, megint.

 

Bővithetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sem kell szűkölködünk. Az egy terrás HDD-n felül, természetesen rendelkezésünkre áll különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítanunk gépünknek, - így a maradéktalan játékélmény, rögvest garantálhatóvá válik. A ROG GL552VX az 1TB-os merevlemez-háttértárral, és e mellé ugye az opcionálisan választott, akár 480GB-nyi M.2 SSD-vel megtámogatva, a roppant módon gyors sebességen felül, hatalmas tárhellyel is büszkélkedhet. Azt meg már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

A feltelepítésre került Windows 8.1, mindenféle kellemetlen vagy bosszantó lassulástól, akadástól, és szaggatástól mentesen volt képes alkalmazkodni az aktualizált munka és tesztfolyamatokhoz, amely manapság már ebben a súlycsoportban, természetesen borítékolható is. A játékok és egyéb alkalmazások, a megfelelő beállítások mellett gördülékenyen elfutottak, valamint az alkalmazott egyéb programok és folyamatok, a rendszer felállása, az alvó és energiatakarékos módból történő váltás és felállás is éppen úgy történt, ahogy annak lennie kellett.

 

Kinek ajánljuk?

Elsősorban nyilván gamer olvasóink fogára való darab az ASUS ROG GL552VX, ám azért a multimédiás, az otthoni, vagy netalántán éppen az irodai használatot preferálóknak sem kell katatón zavartságba zuhanva kétségbe esniük. Ezen modellel egészen biztosan bárki megtalálhatja a számítását, legyen szó játékos, multimédiás, irodai vagy akár bárminemű egyéb használatról. Talán ez olyan tekintetben teljesen mindegy is, hogy tesztalanyunk savanyú szájízt egészen biztosan nem hagy majd maga után a használatát követően.

 

Összefoglalás

Az ASUS ROG GL552VX-be csomagolt Intel Core i7-6700HQ és a 950M videokártya párosítása ismételten remeknek bizonyult. Azért, mint az már kismilliószor tanúbizonyságot nyert, ezen széria az esetek javában éppen ideális, továbbá pénztárcánk gyomrát sem üli meg pofátlanul kellemetlenül. Az meg igazából már csak a grátisz piros pont, hogy mivel egy aránylag könnyebb és hivatottságából eredően ugye abszolút mobilisnek tűnő darabról van szó, még a szabad levegőn sem kell feltétlenül beletemetkezünk a madárcsicsergés nyomasztó egyhangúságába, a sorozatlövés andalító dallamának kárára.

Technikai adatok - ASUS ROG GL552VX

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 3x USB 3.0; 1x USB 3.1; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 279 900 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 38 75 50
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 24 35 29
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 38 67 47
MAD MAX
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 34 56 39