Technikai adatok - ASUS ROG GL552VX

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 4GB RAM DDR4 vagy 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD (opcionálisan SSD-vel bővített verzió is elérhető)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB; GDDR5
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; USB C-Type; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 259 990 Ft

Elképzelhetően a többség már kapásból görget is tovább, ha egy újabb ROG laptop friss tesztjének szalagcímét olvassa, ám nem szabad elmenni amellett, hogy a legapróbb változtatások is képesek releváns tényezővé válni. Hiába láttuk már vélhetően ennek a darabnak is a kiköpött képmását, nyilván azért a hajszálnyi különbségeknek mégis van annyi kulcsszerepe, hogy más cikkszám vagy eltérő típus szerint kerülnek listázásra. A különbségekről pedig illik beszélni.

 

Megjelenés

Szépen megtermett kartonból bújt elő vadonatúj tesztalanyunk, az ASUS istállójából nagyítónk alá került, GL552VX, amely a széria korábbi modelljeinek küllemével összevetve, bizony már tényleg semmiféle meglepetéssel nem kecsegtet bennünket. A kasztni, a festés, az egyéb stílus és dizájnjegyek, továbbá a színhasználat is, még a kevésbé gyakorlott szemeknek is egytől-egyig ismerősen festhetnek. Természetesen így van ez a többi elemmel is, melyek a megjelenést hivatottak reprezentálni. Több ízben láttuk már a géptest közepén elhelyezett vörös ROG logót, a kevláros bevonatot idéző borítást, a hangszórók körüli maja mintázatú, finom hajszálcsíkozást, valamint a bal kezünk felőli oldalra elhelyezett, igencsak masszívra eresztett vörös-fekete hűtőbordázatot is. A fedlap alatti billentyűs szekció is a régi receptet kívánja követni, mind a színeket, mind pedig a kialakítást illetően. Ám ez persze igaz a csuklótámaszra, illetve a touchpadra is. Az még itt okvetlenül megemlítendő, hogy a vaskos csomagolásnak is van ám apropója, hiszen a szélesre eresztett karton, a laptopon felül még egy ajándék hátizsákot is rejt, így szeretett játékbázisunkat méltó módon, egy hozzá dukáló táskában tudjuk majd mobilizálni. Mivelhogy a küllemi stílusjegyek, galaxisunk bármely szegmensében ismerősek lehetnek már bárki számára, így azt hiszem erről kár is volna tovább szaporítani a szót, úgyhogy itt az ideje belevetnünk magunkat a sűrűjébe.

 

Kijelző

15.6-os kijelzőnk úgy szép ahogy van. Az ugye egy dolog, hogy gépünk igen komoly grafikus teljesítménnyel lett felszerelve, ám mindez mit sem érne akkor, ha nem lenne egy ehhez dukáló kijelzőnk is. Egy Republic Of Gamers fémjelezte ASUS cucc esetében, bizony a FullHD felbontás már nyilvánvalóan bőven több mint általános kritérium. Ilyen tekintetben, az 1920x1080-as felbontásnak már nincs is túl nagy apropója ebben a súlycsoportban, ám a matt borításon felül, a gyártó még egy nagy adag IPS hozzávalóval is nyakon öntötte a végeredményt. És az nekünk jó? Persze, hogy jó, hiszen így kijelzőnk cirka 178 fokos betekintési szöggel tud dolgozni, ami bizony mindenkinek jó, hiszen azért többnyire szeretjük látni a látnivalót.

 

Portok és eszközök

Az ASUS GL552VX a portok és egyéb eszközöket illetően sem árul zsákbamacskát. Bal oldalt kettő darab USB 3.0, az internetcsatlakozó, a HDMI kábel, továbbá a C-típusú USB csatlakozó és az akkumulátor bemenete található. A géptest elején találjuk a kártyaolvasót, valamint a jobb kezünk felőli oldalon, két audió csatlakozót, egy darab USB 2.0-át, a Kensingtom zárat és a DVD SuperMultit is. Az egyebek között említendő még a Bluetooth, a HD webkamera, a wifi 802 11 ac és 802 11b/g/n, a widi, továbbá a vörös háttér-világítású billentyűzet is.

 

Teljesímény

Ha van valami, amiben a középszerűség posványosságából egy ROG-szériás ASUS kiemelkedőnek tekinthető, az éppen a teljesítmény. A GL552VX a maga négy magos, 3.5Ghz-es, 6Mb cache-s Intel Core i7-6700HQ processzorával, valamint az NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB és a 4GB 2133Mhz-es DDR4 RAM fúziós erejével bizony minden kétséget kizáróan az élbolyt erősíti. (Ugyanezen konfiguráció ide kattintva akár 8 GB-os variációban is elérhető!) A felsoroltakhoz még egy 7200rpm-en dolgozó, 1000GB-os SATA HDD, - valamint akár ugye előzetesen vagy utólag beszerelésre került SSD is - hozzáteszi a magáét. Igyekeztünk hamar nyakig merülni a feketelevesben, így a játékok garmadájából, ezúttal a Witcher 3: Wild Hunt-ot húztuk ki először. Az opcionális beállításokat igyekeztünk a FullHD high tartomány felé konvergálni, és végül így is vágtunk bele a játékmenetbe. Ekkor egy magabiztos 28-at átlagoltunk, melynek alja 24, míg a teteje harmincegy volt. Természetesen kisebb kompromisszummal még ennél is kedvezőbb eredményt is kisajtolhatunk, ám jelen esetben direkt módon feszegettük tesztalanyunk határait. A GTAV beállításait nem is volt szándékunk fullHD high alá lőni, így egy abszolút módon magabiztos 42-őt tudtunk átlagolni, melynek alja 37, teteje pedig 54 volt. Végezetül a GRID2 és Project Cars kettőse zárta a tesztsorozatot. Előbbi FullHD high-on átlagolt 63-mat, utóbbi pedig 32-őt, ám ez esetben már FullHD ultrára húztunk fel minden létező felhúznivalót. A végeredmény pedig minden szempontból eleget tesz a ROG-szériás modellek elé helyezett követelményeknek, semmiféle tekintben sem kiemelkedően jobb, vagy számottevően rosszabb, mint súlycsoport-beli versenytársai.

 

 

Hangzás

A ROG GL552VX kristálytiszta hangzásáért ezúttal (is), - mint a márka laptopjainál kivétel nélkül mindig, - az AudioWizard támogatással operáló SonicMaster hangrendszer felel. Az optimalizált erősítő megléte, illetve a nagyobb hangszórók és zengőkamrák fúziós ereje biztosítja számunkra a tökéletesen precíz, mély basszussal operáló audió hangzást. Mindezt pedig még csúcsra is járatja azon kiegészítő jelfeldolgozás, mely a zajszűrésért, a hardveres finomhangolásért és a kimondottan tiszta hangzásért felel. A végeredmény pedig mindezek ismeretében egészen pazar, precíz és nem utolsósorban még személyre szabható is.

 

Bővithetőség

A bővítéssel kapcsolatos lehetőségeinket illetően sincs okunk a panaszra, hiszen a gondos gyártókezek voltak annyira előzékenyek, hogy a GL552VX belsejéhez könnyed hozzáférhetőséget biztosítottak számunkra. Így amennyiben az alap cucc mellett, nem pedig az eleve bővített verzió mellett döntünk, úgy a későbbiekben is bőven lesz lehetőségünk az egy terrás HDD-n felül, különböző méretű SSD-vel is még masszívabb hátszelet biztosítani laptopunknak. Azt meg már ugye embere válogatja, hogy mindezt mennyire praktikusan kívánja megvalósítani, ám egy SSD merevlemez megléte manapság, már mindenféleképpen indokoltnak tekinthető.

 

Rendszer

Az ASUS ROG GL552VX már előretelepített Windows 10-el került tesztpadunkra, így a gyártók a telepítéssel járó procedúrától voltak szívesek megkímélni az átlagfelhasználót. A bekapcsolást követően csak a beállításokat kellett testre szabnunk, és már bele is csaphattunk a lecsóba. A rendszer sebessége optimális volt, ahogy tesztalanyunk az alvó és energiatakarékos módból is könnyedén észhez tért. A programok és egyéb alkalmazások, a böngészés, a telepítések és a játékok sebessége és módja is éppen optimálisnak volt definiálható.

 

Kinek ajánljuk?

Mint a széria bármely darabja, bizony ezen modell is játékos felhasználásra született. Ennek okán a konfiguráció nyilvánvalóan a gamereknek kedvez, ám felhasználóbarát mivoltát figyelembe véve, az ASUS ROG GL552VX bizony bátran ajánlható bárkinek kerek e földön. Az meg már csak hab a tortán, hogy a jelenleg igen pénztárcabarát áron beszerezhető modellhez ugye előretelepített Windows 10, valamint a korábban már említett ASUS Republic of Gamers laptophordó hátizsák is szériatartozék. Ez pedig azért a kétszázötven forintért abszolút módon méltányosnak, már-már barátinak definiálható.

 

Összefoglalás

Az ASUS ROG GL552VX éppen olyan, amilyennek egy Republic of Gamers darabnak lennie kell. Kiválóan alkalmazkodik az új generációs, legfrissebb címekhez, így a felhasználónak nem kell beletörődnie a kényszerkompromisszum adta keserű lemondásba. Strapabíró, bővíthető, friss és korszerű. Akarunk mi ennél többet? Dehogy.

Technikai adatok - ASUS ROG GL552VX

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-6700HQ, (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 4GB RAM DDR4 vagy 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD (opcionálisan SSD-vel bővített verzió is elérhető)
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB; GDDR5;
Optikai meghajtó DVD RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; USB C-Type; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 259 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 37 54 42
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 24 31 28
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 50 76 63
GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 43 55 32

Fotógaléria