TECHINAKI ADATOK - ASUS ROG STRIX GL553VW

Processzor Intel® Core™ i7-6700HQ (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás, IPS, Matt kijelző;
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA® GeForce® GTX 960M, 4GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB C-type; USB 2.0; 2-in-1 Kártyaolvas&oacute, HD Webkamera, 1xHDMI, Minidisplay,
Hangrendszer ICEPOWER+AUDIOWIZARD
Ár 264 890 Ft

Töredelmesen bevallom, hogy az ASUS aktuálisan megjelentetett kétszázezer forint körüli gyöngyszemei mellett, személy szerint mindig a legújabb STRIX-ek piacra dobását várom. Előbbit ugye azért, mert ezen kategóriából a gyártó rendkívül figyelemre méltó, ugyanakkor mégis pénztárca barát modellekkel szokott előrukkolni, utóbbit pedig nyilván azért, mert a kapott élmény mindig páratlan. Jelen cikkünk az utóbbi besorolásba esik majd, hiszen nevezett gyártó legújabb STRIX darabja még ki sem hűlt, mi máris górcső alá vettük.

 

Megjelenés

Az ASUS GL553VW küllemi sajátosságai gyakorlatilag semmiben sem térnek el a STRIX-ek általános stílusjegyeitől. A borítás még a kevésbé edzett tech-guruknak is már bőven ismerős, hiszen ezt a fekete alapon narancssárga dizájnt már számtalanszor bemutattuk. A kasztni természetesen ezúttal sem egy olcsó és vacak műanyag, hanem az már ránézésre is teljesen világos, hogy a gyártósoron bizony nem spóroltak az anyaggal. A fedlap egyenletességét középen két oldalt megtörő narancssárga csíkozás, a középre elhelyezett, aktív állapot során narancssárgán felizzó morcos ROG embléma, a naranccsal festett fekete gamer klaviatúra, a panelkeret alján helyet kapó ezüstözött Republic of Gamers felirat, továbbá az alapegység formaterve és színhasználata is mind-mind ugyanolyan megnyerő és dekoratív, mint a széria korábbi darabjainál.

 

Kijelző

A kijelző sajátosságai között kiemelendő, hogy természetesen ezúttal (is) egy matt borítású, 15,6-os, 1920x1080-as FullHD IPS kijelzőt kapunk, amely csakúgy mint korábban, ezúttal is jelentősen gyorsabb válaszidővel operál, mint többi versenytársa a piacon. Az úgynevezett adaptív jelfeldolgozásból eredően pedig még intenzívebb, már-már tökéletes látványt és játékélményt prezentál számunkra.

 

Portok és eszközök

Figyelembe véve, hogy a bemeneti csatlakozók elhelyezésének módja is gyakorlatilag a megjelenést hivatottak képviselni, így töredelmesen bevalljuk, hogy e tekintetben sem tudunk számottevő újdonsággal szolgálni. Balunknál kapott helyet az audió csatlakozó, kettő darab USB 3.0, a HDMI és a LAN bemenet, valamint az akkumulátor csatlakozója is. A túloldalon pedig egy darab USB 2.0-át, a DVD SuperMultit, illetve a Kensington zárat találjuk, míg a 2-in-1 kártyaolvasó a géptest elejére került. Az imént felsoroltakon felül van még egy Bluetooth 4.0, egy HD webkamera, továbbá a wifi 802.11ac és a wifi 802.11 b/g/n párosa is a repertoárban.

 

Teljesítmény

Az ASUS ROG GL553VW a STRIX-ektől már joggal elvárható színvonalat prezentálja, amely jelen esetben (is) az asztali számítógépek súlycsoportjába sorolandó. A teljesítmény alaphangjáért egy hatodik generációs Intel Core i7-6700HQ a felelős, ami négy maggal, 3,5Ghz-es órajellel és 6Mb gyorsítótárral dolgozva alapozza meg a megfelelő izmot, a (32GB-ig bővíthető) 2133Mhz-es 4GB DDR4 RAM és a komplett Microsoft® DirectX® 12 támogatással felvértezett NVIDIA GeForce GTX 960M 4 GB fúziós erejének. Ugyan ssd ezúttal nem jár az alapcsomaghoz, azonban a 7200 fordulaton dolgozó, 1000GB-os SATA hdd már önmagában is elegendő tárhelyet kínál adataink tárolásához. Ugye egy ROG esetében a Gaming Center funkció mint olyan, már nyilván alapkívánalom, így a játékos élmény testreszabásához szükséges beállítások finomhangolását már tényleg egyedi igényeink szerint tudjuk konfigurálni. A tesztfolyamatok során használt játékok tükörsimán futottak a konfiguráción, így a GRID2-Project Cars kettőse még FullHD ultrán sem izzasztotta le tesztalanyunkat. A hibátlanul prezentált játékmenet mindkét játék esetében tetten érhető volt, így végül előbbinél hatvanhatot, utóbbinál pedig ötvenhetet átlagoltunk. A soron következő GTAV-ből is igyekeztünk minden létező fps-t kisajtolni, hogy az ASUS ROG STRIX GL553WV-nek megadathasson a lehetőség kimutatni a foga fehérjét. FullHD ultráig természetesen meg sem álltunk, az ötvenhetes átlagú végeredményt pedig elégedetten nyugtáztuk. Tesztjeink rendszeres olvasói bizonyosan sokszor találkozhattak már azzal a tényállással cikkeink hasábjain, miszerint a Witcher 3-mat egyfajta mumusként definiáljuk a legtöbb esetben. Habár maga a játék már annyira friss, az étvágya számos esetben mégis meghaladja a holnap játékainak gépigényét is. Az ASUS ROG STRIX GL553VW-t ezúttal azonban nem gyötörte meg, és még FullHD ultrán is egy kimondottan látványos és magabiztos játékélményt prezentált.

 

 

Hangzás

Az ASUS ROG STRIX GL553VW, mint ahogyan az a márka egyéb darabjainál is lenni szokott, ezúttal is az ICEPOWER és AUDIOWIZARD támogatással operáló, SonicMaster hangrendszerrel került felvértezésre. Az említett kisegítő lehetőségek funkcióbeli előnye pedig az, hogy ezen támogatások segítségével, a hordozható Windows és Android alapú multimédiás cuccok (legyen az laptop, ultrabook, okos telefon vagy táblagép,) hangzása a prémium tartományba emelhető, illetve szabható testre, akár egyidejűleg is. Szumma-szummárum, alternatívák bizony vannak bőven, csak győzzünk belőlük szemezgetni.

 

Bővithetőség

A gondos gyártókezek voltak olyannyira előzékenyek, hogy az ASUS GL553VW tervezésénél, figyelembe vették a felhasználók esetleges bővítési igényeit, így a belsőhöz való hozzáféréssel kapcsolatban sem bántak velünk mostohán. Kis hozzáértéssel egészen könnyedén hozzáférhetünk a legfontosabb bővíteni való modulokhoz, így az utólagos barkácsolás, kozmetikázás és variálás élménye, gyakorlatilag bármikor módunkban áll majd. Bővíthető slotok listája: PCIe SSD támogatás, 512GB-ig m.2 SATA bővítőhely SSD+HDD kombinációban, maximálisan 512GB SSD-vel 2db 2133Mhz DDR4 memória-foglalat maximálisan 32GB memóriáig

 

Rendszer

A Windows 10 természetesen ezúttal is derekasan állta a sarat, így a létező összes rendszerfolyamat a lehető legoptimálisabb módon történt. A tempót és a folyamatosságot tekintve sem maradt savanyú a szánk, hiszen mind a játéktesztek, mind pedig az egyéb tesztfolyamatok éppen olyan formában álltak rendelkezésünkre, ahogyan illik.

 

Kinek ajánljuk?

Átnyálazva az eddig leírtakat, az ugye nyilvánvaló, hogy óriási vétek volna e konfigurációt egy steril iroda, kiábrándítóan monoton és jellegtelen falai közé száműznünk. Az ASUS ROG STRIX GL553WV egy született játékos, valódi gamergép kvalitásokkal. Erényeit naphosszat sorolhatnánk, ám ugye ezt megtettük már több ízben is korábban. Az ASUS GL533WV mindenekelőtt terhelésre született, amit igenis muszáj túráztatnunk, izzasztanunk, hiszen éppen erre való.

 

Összefoglalás

A ROG modellek esetében a magasra kalibrált színvonal bizony mindig adva vagyon, így a STRIX GL553VW esetében sincs ez másként. A külsőségeket érintő megannyi erény természetesen a belső esetében is fennáll, így tesztalanyunk minden vonatkozásában az elit között említendő. Választott játékaink konfigurálásánál pedig nyilván finomkodnunk sem kell, hiszen a GL553VW-t a legújabb címek maximum (közeli) beállításaival is bátran nyúzhatjuk, megszeppenni biztosan nem fog.

TECHINAKI ADATOK - ASUS ROG STRIX GL553VW

Processzor Intel® Core™ i7-6700HQ (3,5 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920x1080 FullHD felbontás, IPS, Matt kijelző;
Memória 8 GB RAM DDR4 2133Mhz
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya NVIDIA® GeForce® GTX 960M, 4GB GDDR5
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB C-type; USB 2.0; 2-in-1 Kártyaolvas&oacute, HD Webkamera, 1x HDMI, Minidisplay,
Hangrendszer ICEPOWER+AUDIOWIZARD
Ár 264 890 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

3D Mark:

 

Játéktesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 39 70 57
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 25 41 29
Project CARS
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 41 73 57

Fotógaléria