Technikai adatok-ASUS ROG Strix Scar Edition + Ajándék Asus WT300 egér + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda) + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB3.1 Type C (gen 2); USB 3.1; USB 2.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera; Thunderbolt; Mini DisplayPort;
Hangrendszer Smart Amplifier Technology
Ár Az alapmodell MOST CSAK 336 390 Ft

A GL703GE képében egy újabb, rendkívül combos játékos konfigurációt köszönthetünk az ASUS-tól, amely minden kétséget kizáróan, már az abszolút non-plus ultrája a gamer laptopoknak. Érdemes jól szemügyre venni.

 

 

Megjelenés

Stílusosan megnyerő. Talán ezzel a találó felütéssel volna ildomos kezdenünk, az ASUS GL703GE külcsínére vonatkozó szubjektív bírálatunkat. Először is már ránézésre süt a borításról a professzionális módon elkövetett ízlésesség. Persze a STRIX-ekkel, meg úgy általában véve a ROG-okkal nem is szokott ilyen tekintetben baj lenni, ám a SCAR még az átlagra is rárámol egy kiadós lapáttal. Ugyan a maga alig több, mint két centiméteres vastagságával, illetve két és fél kilós tömegével nem egy vaskos darab, ugyanakkor mégis süt róla, hogy bizony nem spórolták ki belőle a cuccot. Az egész géptestről -fedlapotól/alapegységestől- süt a modern stílusjegyek legjava, az összkép pedig impozáns és koherens, egyedi és előremutató, ám mégsincs nyoma giccsnek. A fedlap egyébként szálcsiszolt, optikailag egy hetyke harántcsíkkal sréhen félbetörve, bal oldalán egy vörösen izzó ROG logóval. A géptest is legalább ilyen, ha nem jobban szemrevaló a maga vizuálisan, de amúgy mégsem barázdált alapegységével, illetve a szivárvány színekben pompázó klaviatúrájával.

 

Kijelző

A GL703GE kijelzőjét bizony közel sem aprózták el a gyártósoron, így természetesen megkapta a lehetséges maximumot, azaz a 17,3-mas (16:9) méretezést. Mindemellett az FHD (1920x1080) felbontás ebben a kategóriában már tök alap, azonban a korábbi SCAR darabokkal ellentétben, a GL703GE már 60 helyett 120Hz-es képfrissítést, illetve 5ms-t is kínál. A panelt egyébként ~50%-kal fényesebbre tervezték, mint a konkurens modellekét, továbbá konkrétan 100%-os sRGB színtartományt is képes prezentálni. Persze itt érdemes megemlítenünk még a szintén magától értetődő, közel 180 fokos betekintési szöget borítékoló IPS-t is, valamint az úgynevezett GameVisual szoftvert is, amely a még testhezállóbb látvány kikísérletezésére hat, előre borítékolt profilt kínál.

 

 

 

Portok és eszközök

Nyilvánvaló, hogy a GL703GE-nek nincs szégyenkezni valója, ha teljes körű csatlakozásról van szó. Praktikussági szempontból a bal oldalra kerültek az alapvetően gyakran használt bemeneti csatlakozók, úgy mint a töltő, a HDMI 2.0, a minidsplay 1.2, kettő darab USB 3.1. Egyébként a géptesten helyet kapó négy darab 1. generációs USB 3.1 port, éppen elegendő mennyiség a VR-hoz, az egérhez és a többi esetleges vezérlőhöz. A Strix GL703 867 Mbps-os 802.11ac 2x2 Wi-Fi-je ~hatszor nagyobb vezeték nélküli sebességre képes, mint a korábbi modellek 802.11n-je. A két antenna két egyidejű adatfolyamot is támogat, így az idő nagy részében nagyobb sávszélességet, ezáltal pedig messzebbre is elérő hatótávolságot képes borítékolni a gyakorlatban.

 

Az i7-8750H generálta teljesítmény

Az i7-8750H kétségkívül minden erényt magában hordoz, melyek okán az elődöket annyira szerettük, sőt mindarra még szemtelenül rá is rámol egy szép nagy adagnyit pluszban. Az új generációs, Doffee Lake architektúrára építő 8750H már több magot és szálat hozott magával, ennek okán pedig nyilván a teljesítménye is jócskán megnőtt. Ez egészen konkrétan plusz kettő processzormagot, illetve négy szálat jelent, ami már barátok között is hat mag és tizenkettő szál összesen. A processzor alap órajele egyébként alapvetően 2,2 Ghz-es, ám a Turbo Boost bedurrantása esetén ez nem kevesebb, mint 4,1 Ghz-re ugrik. Az L3 cache mérete egyébként 9 MB, a fogyasztása pedig ~ 45 watt. A számok ismeretében annyi már biztosan borítékolható, hogy a Core i7-8750H egészen látványos performansz növekedést ígér, ez egyszálas feladatoknál plusz húsz százalékos, míg a többszálasok esetén plusz ötven százalékos teljesítmény növekedést jelent majd a gyakorlatban. És bár maga az eredmény valóban figyelemreméltó, nem szabad elfelejteni, hogy mindez elsősorban a plusz magoknak, nem pedig a mikroarchitektúrában eszközölt látványos változtatásoknak köszönhető. Ennek ellenére azonban az Intel Core i7-8750H erényei elvitathatatlanok, generációjának pedig egyik, ha nem a legjobb processzorával van dolgunk.

 

Az NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 -ről bpvebben

Az ASUS GL703GE grafikus teljesítményéért nem más, mint a Pascal-alapú közönségkedvenc, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5 hivatott felelni. A 1050Ti pedig nem elég, hogy már kapásból az innovatív Nvidia Game Ready technológiával került felvértezésre, már bőven a csúcskategória hírnöke is, sőt. Tény ami tény, a 1050Ti mostanság már nemcsak slágertermék, hanem valahol talán már létminimum is. -Legalábbis a piac elitjéhez tartozni vágyó konfigurációk esetében egészen bizonyosan. A GTX 1050Ti abszolút naprakészen igazodik a játékos igények legjavához, ennek okán pedig nincs is szégyenkezni valója, sem fps, sem pedig általánosabb tekintetben. A helyzet az, hogy az Nvidia GeForce GTX 1050 Ti-vel bizony mindent magkapunk, amire nagy általánosságban szükségünk lehet. Mindezt pedig még egy teljes körű Microsoft DirectX 12 támogatással, valamint az úgynevezett Game-Changing Technologies név alatt futó, Nvidia Ansel és Nvidia GameWorks technológiával is megfejeli az Nvidia, úgyhogy csakúgy, mint a gyártó grafikus moduljai esetén általában, úgy a 1050Ti-t tekintve is bőven kitett magáért a cég. Talán ide tartozik még továbbá az is, hogy az intelligens termikus kialakításnak hála, több, egyidejűleg dolgozó hűtőcső és két ventilátor hivatott maximalizálni a CPU és a GPU komplett teljesítményét. Ez pedig ugye azt teszi lehetővé, hogy a CPU és a GPU teljes sebességen való futtatása thermal-throttling nélkül működhessen, ami mindenképpen gyakorlati előnyt jelent egy-egy hevesebb meccs alatt.

 

Hangzás

Az úgynevezett Smart Amplifier Technológiával operáló ASUS GL703GE, a maga beépített intelligens erősítőtechnológiájának köszönhetően nem szimplán hangosabban, hanem egészen konkrétan akár 200%-kal nagyobb hangerővel, mindemellett pedig számottevően kevesebb zajjal képes prezentálni mindazt, amit hallanunk kell. Az intelligens jelző pedig egyébként itt úgy értendő, hogy rendszer képes felügyelni a kimeneti teljesítményt, melyet a túlmelegedés vagy a túlterhelés elkerülése érdekében, automatikusan lecsökkent majd. Talán itt érdemes még megemlítenünk, hogy a GL703GE a ROG Sonic Studio szoftvert is tartalmazza, amely elsősorban játék közbeni zajcsökkentésért és beszédhangerő-stabilizációért hivatott felelni. A Sonic Radar egyébként egy hangyányi cheat-et is kínál a játékok során, ugyanis az adott játék ellenfeleinek észlelésében egy, a képernyőn felugró ablakkal segíti játékunkat, megmutatva ezzel a lövések, lépések és más, játékon belüli hanghatások helyzetét karakterünkhöz viszonyítva.

Bővíthetőség

Az alapverzióhoz egy 1000 GB-os és 5400-on forduló, 2.5’ Hybrid (FireCuda) SATA HDD, valamint 2666 Mhz-es, 8GB-nyi DDR4 memória jár, így joggal lehetünk elégedettek már akár ezzel is. Ugyanakkor, ha esetleg úgy vélnénk, hogy: "jó-jó, de azért még csak elférne itt egy SSD is", akkor se csüggedjünk, az alábbi linken bőséges kínálatból lehet mazsolázgatni a gyárilag már előre felbővített variációk közül is. Amennyiben pedig mindez már későn jutna eszünkbe, akkor sincs baj, hiszen az ASUS GL703GEkis hozzáértéssel egészen könnyedén nyitható és modifikálható.

 

Az AURA RGB-ről bővebben

Az ASUS GL703GE egy beépített Aura RGB világítási technológiát is tartalmaz, amely négy gyorsbillentyűvel teszi lehetővé, hogy játék közben is kedvünk szerint szabhassuk testre a lehetséges variációkat, úgy mint a némítás, a hangerő fel és le, továbbá a ROG Gaming Center vezérlését. Továbbá lehetőségünk van testre szabni azt is, hogy a szivárvány színben pompázó háttérvilágítás statikus, lélegző, színkör vagy többzónás módban világítson aktuálisa. A klaviatúrán természetesen a W-A-S-D billentyűcsoport is kiemelésre került, illetve az úgynevezett anti-ghosting, n-gombos egyszerre nyomásos technológia biztosítja, hogy függetlenül attól, hány billentyűt nyomtunk le az adott parancs lekövethető maradjon.

 

Rendszer

Az ASUS GL703GE-hez sajnos-nem sajnos ezúttal nem járt előtelepített Windows, ennek okán pedig mi sem volt természetesebb, minthogy rögtön egy telepítéssel és driverezéssel indítottunk, hogy aztán zavartalanul vethessük bele magunkat a tesztfolyamat egészébe. És bizony így volt, minden pontosan úgy esett, ahogyan az a nagy könyvben írva vagyon. Dacára annak, hogy a tesztpadunkon lévő példány ssd-vel ezúttal nem, csupán hdd-vel büszkélkedhetett, semmilyen visszás tapasztalat nem ért bennünket a sebességet, meg úgy enbloc a rendszer tempót illetően. Amennyiben viszont az előre bővített variációk felé húzna a szívünk, úgy ezen a linken érdemes mazsolázgatnunk az SSD-vel vagy több memóriával már gyárilag felhúzott modellek között.

 

Mennyire GAMER?

ROG Gaming Center, ROG Sonic Studio és Game-Changing Technologies. Nevezett technológiák megléte már önmagukban is komoly játékos kvalitásokat vetítenek előre, így nem érhet minket meglepetésként, hogy az ASUS GL703GE -Scar Edition egy ízig-vérig játékos konfiguráció. Egy GTX 1050Ti - i7-8750H kombóval már biztosan elleszünk egy jó darabig, könnyedén futnak majd rajta a legújabb címek is, gépigénytől kvázi függetlenül is. Ennek okán pedig hosszútávon sem kell majd azon agonizálnunk, hogy gépünk szavatossága vajon mikor is évül majd el, hiszen a közeljövőben ez a probléma azért nem lesz napirenden.

 

Összegzés

Tisztelt Hölgyek és Urak! Azt hiszem javarészt minden felsorolásra került, ami az ASUS GL703GE mellett érvelhet. Nyolcadik generációs processzor, egy stabil és nem véletlenül fanfavorit grafikus kártyával. Modern és stílusos formaterv, minőségi anyaghasználat és combos játékos kvalitások. És bár az GL703GE elsősorban nyilván a gamer kategória friss trónkövetelője, impozáns teljesítményének hála nemcsak kizárólag a játékos, de példának okáért a multitasking területén is egészén kiválóan brillírozik.

 

 

 

ASUS WT300 egér és kerek egy évre szóló PIXELGARANCIA AJÁNDÉKBA!

Amennyiben pedig az ASUS GL703GE prezentálta GAMER teljesítmény valamiért még nem lenne elég, most egy Asus WT300 egeret, illetve egy kerek egy esztendőre szóló, teljeskörű pixelgaranciát is ajándékba adunk mellé! Az exkluzív Radium pixelhiba garanciáról néhány szóban: 1 éves pixelhiba garancia szolgáltatásunk igénylése esetén, a vásárlást követő 1 évben vállaljuk a kijelzőcsere teljes költségét, amennyiben a hiba a készülék rendeltetésszerű használata mellett keletkezett!

 
 

Technikai adatok-ASUS ROG Strix Scar Edition + Ajándék Asus WT300 egér + 1 éves pixelgarancia

Processzor Intel Core i7-8750H (6 mag, 4,1 Ghz, 9mb cache)
Kijelző 1920x1080; Matt, IPS, 17,3"
Memória 8 GB RAM DDR4, 2666 MHz;
Merevlemez 1 TB, 5400rpm 2.5’ Hybrid HDD (FireCuda) + opcionálisan SSD itt
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4 GB GDDR5
Optikai meghajtó -
Egyéb Wifi 802.11 ac, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN; USB3.1 Type C (gen 2); USB 3.1; USB 2.0; Kártyaolvasó HDMI; Billentyűzet háttérvilágítás, HD Webkamera; Thunderbolt; Mini DisplayPort;
Hangrendszer Smart Amplifier Technology
Ár Az alapmodell MOST CSAK 336 390 Ft
Az AGL703GE alapmodellt itt, míg a további variációkat itt találjuk a webshopban!

Teszt eredmények

 
FAR CRY 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Ultra 38 51 42
 

Fotógaléria