Technikai adatok - ASUS GL752VW

Processzor Intel i5 Intel® Core™ i5-6300HQ, (3,2 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 2 GB DDR5
Optikai meghajtó DVDSuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; 3-in-1 Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 279 990 Ft

Elegáns, méltóságteljes külső, masszív belső. Amennyiben ilyen kvalitásokkal operáló játszópartnert keresel, megnyugtatlak: jó helyen jársz.

 

Megjelenés

Ez az igencsak futurisztikus hatást keltő, kimondottan az F22-es lopakodók ihlette, négy cellás aksijával cirka három és fél kilót nyomó gép, mindamellett, hogy páncélszerű csomagolásával akár egy, a TNT-n nemrég lefutott Falling Skies epizódba is bőven befért volna egy rövid cameo-szerep erejéig, már talán borítékolja számunkra annak nyilvánvalóságát, hogy annál számottevően többre hivatott, hogy orrvérzésig pörgessük rajta a Pac-Mant, vagy remekbe szabott kollázsokat vagdossunk össze vele Paintben. A tető finoman polírozott, vonásai amolyan fémes hatást keltők, középtájt egy ASUS, illetve egy Republic Of Gamers logó felel az ízléses dizájnért. A fedlapot felhajtva, ez az igencsak terebélyesnek aposztrofálható kijelző már önmagában is figyelemre méltó, ám a fekete alapon vörössel jelzett, gombnyomásra felizzó klaviatúrát felülről egy elegáns, vékony vonalvezetéssel megfestett maja mintázat határol, mely esztétikai szempontból legalább annyira különleges, mint amennyire impozáns. A legfelső billentyűsor felett találunk egy-egy részletgazdagon és kristálytisztán megszólaló Sonic Master hangszórót, valamint a közéjük festett, apró betűs ROG logót, melyet a már néhány sorral fentebb említett motívum szimmetrikusan körülvesz. A WASD billentyűk, nem meglepő módon természetesen itt is kaptak egy vastagabb alsó kontúrt, továbbá a vaskos csuklótámasz jobb oldalán, ezúttal is egy ROG logó díszeleg. A stabil, egy darabból készült billentyűzethez tartozik még továbbá az is, hogy maguk a gombok 1.8 milliméteres lenyomási távolságot kaptak, így mindamellett, hogy a kellemesen lágy tapintásból fakadóan már egyébként is kimondottan kényelmesnek tekinthető a használatuk, az ebből a tényből egyenesen arányosan következő rendkívül gyors válaszreakció ugye még inkább megerősít bennünket ebben. Summa summárum, ha G551VW-t dögösnek találtuk, akkor ezúttal biztosan szerelembe esünk majd.

 

Kijelző

Ahogy arra már a megjelenés fülnél utalni kívántam, számomra például gépünk egyik leginkább szerethető tulajdonsága, éppen a kijelző. Széles és terebélyes, gyönyörű, szín gazdag képpel. A 17.3 hüvelykes, FullHD felbontás minden képkockájával igyekszik használóját magába bolondítani. Bevallom nem is bírtam ki, hogy ne pörgessek bele ezen a felületen az XD által sugárzott Guadians of the Galaxy rajzfilmsorozat egyik, masszívan színezett epizódjába, hogy a matt kijelző bőségesen használt színvilága teljes pompájában tündökölhessen. Lényegében alig találni olyan betekintési szöget, ahol az IPS-nek köszönhetően, ez a cirka 178 fokban körbelátható matt kijelző, ne birkózna meg a tükröződésekkel. A GTAV és a Witcher3 is pazarul simult az 1920x1080-as FullHD felbontáshoz így, - kiváltképpen utóbbi esetében, - az aprólékos kidolgozás igazi élménnyé varázsolta a látnivalókat.

 

Portok és eszközök

A kialakítás, illetve az elrendezés a portok esetében (is) már ismerős lehet korábbról: Alanyunk bal oldalán találunk egy USB 3.0-át, illetve egy szimmetrikus, vagyis minden irányból egyaránt használatba vehető USB 3.1 Type C-t, egy darab mini display portot, egy HDMI portot és egy RJ45 LAN csatlakozót. A portokon felül, ugyanitt kapott helyet az igencsak jól teljesítő, egy körös, egy ventilátoros, oldalra kivezetett hűtőrács, valamint a hálózati csatlakozó bemenete is. Jobb oldalon pedig a két USB 2.0, a jack, továbbá a mikrofon bemeneten kívül került elhelyezésre a Super Multi blueray/dvd kombó optikai meghajtó is. Szemben velünk, az SD, SDHC, SDXC és MMC kártyák olvasására is alkalmas 3-in-1 kártyaolvasót találjuk, továbbá rendelkezésünkre áll még egy HD webkamera, egy beépített Bluetooth V4.0 és V4.1, illetve a Wifi 802ac is.

 

Teljesímény

A 45W-s fogyasztású, IntelCore i5-6300HQ-val dolgozó processzor gyakorlatilag játékra és élményre született. Az NVIDIA GeForce GTX 960M pedig tökéletesen biztosítja számára az optimális hátszelet ahhoz, hogy mindennek maradéktalanul eleget is tudjon tenni. Igény és kreativitás szerint lehetünk képesek akár a maximumot is kisajtolni a rendelkezésünkre álló eszközökből, így a játékok és alkalmazások vizuális megjelenítése, sebessége és teljesítménye vélhetően igényeinkhez simulva fogja biztosítani elvárásainkat. Hála a négy magos, 3.2Ghz-vel és 6Mb Cache-vel ténykedő belső erőnek, a high beállításokra húzott GTAV gyakorlatilag minden komolyabb kihívás nélkül pörgött a lehető legmagasabb sebességen, tulajdonképpen kompromisszummentesen, 41és 61 között ingázó, átlagosan 57-es fps számokat produkálva. A Witcher3 ugye tudvalevően is nagyobb étvágyú, ám a FullHD medium konfigurációk alatt futtatva, játszhatóság szempontjából véleményem szerint megkérdőjelezhetetlen. Fps számai 24-43 között váltakoztak, végül pedig egy abszolút módon kielégítőnek definiálható 32-t átlagolt. Mindehhez ugye még figyelembe vesszük az Integrált Intel HD Graphics 530-at, a 8GB-os 2133 Mhz-s DDR4 RAM-ot, illetve a 7200RPM-en pörgő, egy terrás SATA merevlemezt, és voltaképpen alátámasztást nyer annak nyilvánvalósága, hogy tesztalanyunk bizony játékra teremtődött. Ám persze, ha valaki mondjuk ezt keveselné, a gép egyszerű kialakításának köszönhetően, egyszerű mozdulatokkal gyúrhatja még masszívabbra a terhelhetőséget: Az oldalra húzható bővítőpanelnek köszönhetően, egész könnyedén hozzáférhetünk a gép belsejéhez, így opcionálisan akár egy SSD, egy még izmosabb merevlemez, vagy akár még több memória beletömésének lehetősége áll rendelkezésünkre.

 

 

Rendszer

A tesztek esetében már oly' sok esetben használt Windows 10-et húztuk fel ezúttal is, ami az elvárásoknak megfelelően, kiválóan teljesített. Figyelembe véve, hogy a GTAV milyen légiesen kecsesen siklott át a tesztfolyamaton, magától értetődő, hogy a boot idő vélhetően nem lehet egy örökkévalóság, ahogyan egy kis hálózati használat, videó, film vagy sorozatnézés, egyéb alkalmazások használata vagy telepítése, egészen biztosan nem fogja különösképpen megizzasztani az egy terrás, ám természetesen bővíthető merevlemezünket.

Kinek ajánljuk?

Azon felhasználók fogják leginkább örömüket lelni az ASUS ROG GL752vW-ben, akik legalább annyira igényesek, mint amennyire kompromisszum képesek. Tudja amit elvárhatunk tőle, fut aminek futnia kell rajta, hosszított élettartamának, valamint alkalmazkodó és bővítésre nyitott készségeinek köszönhetően, kívánja bizalmunkat hosszú távon is meghálálni. Kategóriájában egyértelműen az élbolyt hivatott erősíteni, mindezt úgy, hogy még túlárazva sincs, így ár/érték arányát tekintve is éppen ideális.

 

Összefoglalás

Külső és belső tulajdonságait is figyelembe véve, egészen patent kis cucc ez. Persze szó se róla, azért a proci nem i7, hanem csak i5, továbbá a dedikált videó kártya sem 980M, hanem csak 960M. Ám szem előtt tartva a könnyed, opcionális bővítési lehetőségeket, könnyű szerrel kimaxolhatjuk azt, amibe valljuk be, kissé talán kényszer szerűen is bele akarnánk kötni.

Technikai adatok

Processzor Intel i5 Intel® Core™ i5-6300HQ, (3,2 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR4
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 2 GB DDR5
Optikai meghajtó DVDSuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; USB 2.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer SonicMaster Hangszóró
Ár 279 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 41 61 57
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 24 43 32