Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-5200U, 2.7 GHz
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 4 GB DDR3 RAM
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 2GB GDDR3
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb HDMI, 2xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, Wifi 802.11 b/g/n, 2in1 kártyaolvasó, VGA to HDMI átalakító a csomagban, Bluetooth 4.0, VGA Webkamera, 3 cellás 48 watt-órás akkumulátor, Radium+ Garancia
Ár 209 990 Ft

Tesztközpontunk visszatért a korábban emlegetett "Hihetetlent kutató" sorozathoz az ASUS X550JX laptoppal. A mottó maradt, a kérdés pedig adott: ugyanolyan elégedettek leszünk, mint legutóbb?

 

Megjelenés

Az ASUS bizony odatette magát. Már a klasszikus kartondobozt is egy letisztult, elegáns feketés papírboxra cserélték, de az, ami benne pihent, bizony nagyot hozott. Nem hiába büszkék a taiwaniak ennek a terméknek a külsejére és nem hiába foglal el több helyet a hivatalos oldalon, ezen tulajdonságainak méltatása, mint a technikai paraméterek ecsetelése. A védőcsomagból egy sötét csiszolt fém felületű szerkezet bújt elő, a márka krómosan csillogó logóját magán viselve. A 15.6 colos kijelzőnek helyt adó felső egység a lekerekített dizájnnal egyszerre lett elegáns és a fémes jelleggel mégis van benne némi brutalitás. Talán pont az Aluminium, mint anyag adja meg utóbbi jellegét a dolognak, mert ettől a fémes témától lesz igazán erőgép jellege a dolognak. Tetszik látni msi, nem csak a nagydarab gépek tudnak izmosnak tűnni? Az alsó blokk a legtöbb felhasználót a MacBookok dizájnjára fogja emlékeztetni. Talán okkal, talán ok nélkül nagy a hasonlóság a két termék közt, de egy biztos: a K501LX alsó egysége jól mutat és kényelmes is. A megtermett férfikéz jól elfér rajta és kellemesen hűvös is marad a szerkezet. Itt nem érződik komolyabb használat után sem érődött komolyabb hőemelkedés, de ennek okáról később. A lekerekített, fekete billentyűk a fémes alapegységen szép kontrasztosak és a betűk miatt sem kell hunyorogni, mert a felfestésnél is ügyeltek rá, hogy könnyen olvasható, nagy jelek legyenek a billentyűkön. Az egész laptop megjelenésében benne van a minőség. Sehol egy gyenge illesztés, felesleges vonal, vagy törés. Annak ellenére, hogy a gép a két és fél centis vastagságot sem éri el, mégis van egy masszív érzete. Egyedüli negatívum talán a kijelzőt körülvevő, egyszerűnek ható műanyag felület egyszerűsége. Ilyen fedőlap és alapegység után az ember valamivel többet vár még a ilyen apró részleteknél is. Az illesztést is korrektül intézték el, nem érződik gagyinak, vagy túl egyszerűnek, mint korábban a Lenovo G50-80 esetében.

 

Kijelző

15.6 colnyi képernyőjét nem minden laptop tudja kihasználni. Ugyan a korábbi tesztünkben bemutatott X550ZE és X550JX laptopoknak nagyon szép kijelzőjük volt, de a FullHD egyiküknek sem volt teljesíthető feladat. Azonban megjött a K501LX és megmutatta, hogy ez bizony lehetséges, így a legtöbb program már 1920x1080-as felbontással futhat. A matt kijelző hozza a szokásos, tágas betekintési szöget, minimális elszíneződéssel. Dicséretére váljék, hogy a kijelzővel kapcsolatban is nyújt extra beállításokat a gép. Először is az ASUS Splendid technológiának hála személyre szabható a kijelző színkezelése. Abban az esetben, ha jobban kedveljük a lágyabb, meleg színeket, alakíthatjuk ahhoz is a kijelzőt, vagy használhatunk alapból megadott sémákat. A másik hasznos újítás azoknak szól, akik gyakorta ülnek gép előtt. A K501LX Eye Care funkcióját használva egy szemkímélő színösszeállításra vált. Kevésbé lesz éles a szemnek az adott beállítás színkezelése és így akár este a sötét szobában, vagy napközben hosszú távú használat esetén sem bántja annyira a szemet a kijelző.

 

Portok és eszközök


A szokott meder szerint balról-jobbra haladunk majd a gép áttekintésével, ahol sok változásra nem kell számítanunk napjaink laptop trendjeihez képest. Bár, az előbb említett vékonyság árát valahol erre felé fizeti meg a gép.


A felhasználói-balon (újabb Radium jogvédett kifejezés) található az akkumulátornak, a HDMI-nek és a két darab USB 3.0-ás és az RJ45-ös LAN csatlakozónak szánt nyílás is. Innen hiányolhatunk egy VGA kimenetet a szokásokhoz mérten. Ezt se itt, se a másik oldalon nem találjuk meg, ellenben a dobozban lapul egy VGA-t HDMI-re átalakító toldalék, amivel már megoldható a csatlakoztatás.

 

A jobb oldalon egy 2in1 kártyaolvasó, a maradék két USB 2.0-ás a jack audio kimenet és Kensington barátunk, a zár pihen. A standard gépeken itt még találni szoktunk egy optikai meghajtót is, azonban ez esetben feláldozták ezt. Valószínűleg a gép vékony kialakításának lett áldozata ez, illetve a VGA kimenet is, azonban utóbbit az átalakítóval, előbbit pedig egy külső meghajtóval könnyedén orvosolhatjuk.

 

A SmartGesture gyakori vendége ASUS cikkeinknek ezért őt és a TouchPadot itt is illik emlegetni. Mindenki döntse el saját kénye-kedve szerint, de eddig talán ezen a laptopon éreztem a legjobbnak és a leginkább működőképesnek ezt a rendszert. Ugyan az X550ZE esetében sem éreztem már annyira a korábbi bukdácsolást, itt viszont semmi nyoma nem volt. A TouchPadtól messze északra a kijelző lábai előtt a SonicMaster logó hirdeti a hangzás minőségét, a basszus mélységét és az élethű hangok visszaadását. Sőt, a gép nem csak hirdeti, meg is valósítja ezeket. Valahol mélyen, kb 2 milliméterrel a gép szívéhez közeledve beleakadunk a hűtési rendszerbe, ami kenterbe veri az IceCool hűtéseket. A HyperCool (hogy megyünk előre a melléknevekben!) rendszer rézhűtéses megoldásával a laptop számára a nyári forróság is a könnyed mindennapok egy átlagos tényezője lesz. A K501LX nem az a laptop lesz, amit a forrósodás miatt fogunk ledobni a lábunkról (példának okán: a drivertelepítések után megemeltem a gépet. Nagyjából egy óra és 18 feltelepített program után olyan volt, mint amikor kivettem a dobozából. Meggyőző? Naná!). Essen még pár el nem hanyagolható szó a többi eszközről is: Bluetooth 4.0 és 802.11 b/g/n WIFI nélkül már nem is élet az élet, így az ASUS sem maradhatott ki, ezen tartozékok begyűjtéséből.

 

Teljesímény

Igyekeztünk a lehető legjobb módon igénybe venni gépünket. Telepítés közbeni multitasking, minőségibb játékok és egy kis videózás is jutott neki, mégsem adta fel, maximum több időt kért egy feladat megoldásához. Egyik fő indoka ennek a gépben rejlő IntelCore i5-5200U processzor, ami rettentő jól végezte a dolgát. A proci 3 mega cacheval operál, illetve két mag dolgozik benne, hogy a feladatokat a lehető legjobb minőségben tudja ellátni. Az alap 2.2GHz-s-ről a maximális turbózással akár 2.7GHz-re is felgyorsulhat. Az alapesetben 15W-s fogyasztással működő 5200U grafikus egysége egy Intel HD Graphics 5500-as, ami maximális kihasználtság mellett 900MHz-n is képes pörögni. DirectX esetén ő már a 11.2-t is támogatja, nem úgy, mint korábban bemutatott termékeink, ahol nagyrészt a 11.1 volt a sláger. A processzor természetesen magával hozza a TurboBoost, HyperThreading technológiákat és a Thermal Monitoring technológiát is, ami védi a processzort az esetleges megfőléstől. Bár, ebben a gépben erre nem sok veszély van, hála az IceCool rendszernek. A videókártya, ami kiegészíti az 5200U munkáját egy GeForce GTX 950M, ami GDDR3-as, 128-bites és tartalmazza többek közt az NVIDIA GPU Boost 2.0-ás változatát. Tesztek sorából ezúttal kimarad a 3D Mark és a Vantage, ugyanis a 950M-es videókártyát egyik sem volt hajlandó felismerni. Azonban támaszkodhatunk a játékokból leszűrt eredményekre, hiszen a legtöbbször ezek mutatják meg a gépek legfőbb erejét. Ugyan a GTA V azt jelezte, hogy a processzor nem megfelelő az alap elvárásnak, mégis automatikusan a lehető legtöbb beálíltást a maximumra tolta a gép (a Texture Quality-t leszámítva) és a játék így is többnyire stabilan futott. Persze, a tökéletes eredményért érdemes egy kicsit lejjebb venni egy pár beállítást (értsd: High beállítás, ahol még mindig jól néz ki a játék). A GRID2 már csak formalitás volt a gépnek, ahogy a League of Legends is probléma mentes futást produkált. A duettünkre az előzetes elvárások szerint szép jövő vár a multimédiás laptopok világában, és ez az pozitiív jövőkép látszik is az eredményeken.

A laptop persze mit sem ér, ha nem jár hozzá bőven tárhely. Nos, itt most jut bőven hely az 5400RPM-es, 1000GB-s merevlemezen. SSD-t nem tartalmaz a gép, de a gyors tempó így is adott, annyira nem hiányoljuk majd. Memória tekintetében két féle kiadás elérhető a boltunkban. A tesztlaptopban 4 giga DDR3-as, 1600MHz-s memória volt, de ugyanez a gép elérhető 8 gigás változatban is.

 

 

Rendszer

A bemutató során a szokásainknak megfelelően a legújabb Windows 8.1-est futtattuk, a lentebb látható tesztprogramokkal együtt. Az oprendszer gondok és akadások nélkül futott, a multitasking sem zavarta igazán, laptophoz mérten jól reagált arra, ha egyszerre több mindent akartunk futtatni rajta. A bootidőre nem lehet rossz szavam, a driverek telepítése sokszor ki-be kapcsolt a gép, de az amúgy sem rövid folyamatot nem a bootidő nyújtotta tovább. Ellenben a betöltésekkel néha gondok adódtak. A játéktesztek során azért a szerkezet már meg-megröccent, ha komolyabb erőbedobással kellett küzdenie. Mivel inkább multimédiás gép, sem mint gamer, a K501LX-től egyedül a reklámszövege várta el a legújabb játékok csúcsbeállításon való futtatását. Azonban, ha egy jó multimédiás laptopként értelmezzük, a tesztalanyunk képességei nagyjából megegyeznek egy másik, hasonlóan jó szerkezettel, az X550JX-el. Ugyan azon, idő szűke miatt, kevesebb játék tesztje futott le, a hasonló konfiguráció miatt az eredményeket is az ő szintjéhez közelíthetjük. A K-szériás laptopok a pehelysúly mellé, vaskos akkumulátort kapnak, ami nagyjából 440 percnyi filmnézésre, vagy 406 percnyi irodai munkára, illetve nagyjából 390 percnyi netes böngészésre ad időt.

 

Kinek ajánljuk?

Aki korábbi két tesztalanyunkkal elégedett, annak a K501LX is jó vétel lesz. Gamer-képességei ugyan nem kiemelkedőek, de némi kompromisszummal az újabb játékok is elfutnak rajta, míg a régebbiek, vagy kisebb teherigényű játékok (League of Legends) már simán, akár maximális felbontáson is. Az irodai, illetve multimédiás feladatokhoz pedig abszolút ideális partner az ASUS új K-s gépe, főleg a SonicMaster hangrendszernek és a Splendid technológiás kijelzőnek hála.

 

Összefoglalás

Egy nagyszerű multimédiás laptoppal van dolgunk, a K501LX személyében, hiszen egyszerre képes kifinomult hang- és képvilágot produkálni, megnyerő külsővel előállni és még a játékra vágyó felhasználókat is kiszolgálni. Az i5-ös 5100U és a 950M-es GeForce kártya szép munkát végeznek és kiegészítő funkcióival együtt, az ár/érték arány szintjén, kategóriájában az egyik legjobb vételnek tekinthető laptoppá emelik a K501LX-et, amit most ajándékcsomagunkkal és Radium+ garanciával vehettek meg tőlünk!

Technikai adatok

Processzor Intel Core i5-5200U, 2.7 GHz
Kijelző 15.6 colos, FullHD 1920 x 1080, LED-es, matt kijelző
Memória 4 GB DDR3 RAM
Merevlemez 1000 GB 5400RPM
Grafikus kártya NVIDIA GeForce GTX 950M 2GB GDDR3
Optikai meghajtó Nincs
Egyéb HDMI, 2xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, Wifi 802.11 b/g/n, 2in1 kártyaolvasó, VGA to HDMI átalakító a csomagban, Bluetooth 4.0, VGA Webkamera, 3 cellás 48 watt-órás akkumulátor, Radium+ Garancia
Ár 209 990 Ft

 

Teszt eredmények

Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Játék Tesztek

GRID 2
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1024x768 Low 99 164 125
1280x768 Medium 86 128 107
1366x768 High 67 108 91
1920x1080 Ultra 24 37 29
GTA V
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 High 30 26 35
1920x1080 Ultra 14 27 21