Technikai adatok-K501UB-XX118D EXKLUZÍV AJÁNLAT CSAK A RADIUM-tól!

Processzor Intel Core i7-6500U; 2 mag, 3,1GHZ, 4MB cache
Kijelző 1366 x 768; Fényes
Memória 4 GB RAM DDR3, 1600Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940M 2 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0/3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Sonic Master+AudioWizard
Ár 176 290 Ft

Legújabb tesztünkben egy egészen páratlan és exkluzív ajánlatot hoztunk el Olvasóinknak, amely bizony minden forintjára rászolgált!

 

 

Megjelenés

Az ASUS K501UB-XX118D külleme egy-az-egyben az X-széria stílusjegyeivel operál, így a színhasználatot, illetve a formaterv egészét is, teszi mindezt azonban sokkalta masszívabban, gazdagabb anyaghasználattal. A füstösebb, grafitosabb fedlap tapintása nem a lágyan barázdált, hanem a finomra csiszolt verzió, melynek egyetlen ékessége a középre elhelyezett, tükörhatású márkajelzés. A fedlap színhasználata az alapegységen is dominál, hiszen a szürkével megfestett fekete, ergonomikus és illesztésmentes kialakítással operáló billentyűzet is ugyanolyan grafit szürkével van határolva, mint a fedlap esetében. A K-szériás modellek esetén a formaterv jellegzetességei kimondottan jelentősek, hiszen azért javuknál a tervezet igen kifinomult és elegáns, a külcsín egésze pedig komoly és dekoratív.

 

Kijelző

Az ASUS K501UB-XX118D panelje hozza a multimédiás laptopok kijelzőinek kötelezőjét, de annál többet sajnos ezúttal nem. 15,6-os panel ezúttal csak egy 1366x768 felbontással büszkélkedhet, bár többre nincs is szükség az otthoni vagy általános használat maradéktalan élvezetéhez. Persze kétségtelen, hogy a mattborítás még biztosan jól esne a szépérzékünknek, de az ASUS K501UB-XX118D úgy már egy egészen más árkategóriát lenne hivatott képviseltetni. Szóval valamit valamiért.

 

Portok és eszközök

Sajnos a széria is éppen úgy ismétli önmagát a csatlakozóit illetően, mint ahogy mi kénytelenek vagyunk ezt megtenni ebben a pontban újra meg újra. Ugyanakkor talán éppen ez a legnagyobb előnye is az X-szériás produktumoknak, hiszen a már többszörösen is pazarul szuperált recepten kár is volna változtatni. Szemmel láthatóan az ASUS K501UB-XX118D bal oldala lett jobban túlzsúfolva, így a portok nagyja ezúttal ide jutott. A bal oldalra kettő darab USB 3.0, a LAN, a HDMI és a VGA csatlakozó, továbbá az aksi-töltő bemenete került. A jobb kezünk felőli oldalon az optikai meghajtót, a Kensington-zárat és egy darab USB 2.0-át találunk majd. Továbbá itt illik megemlítenünk még a 802.11 b/g/n wifit, a Bluetooth 4.0-át, a webkamerát, illetve a gép elején elbújtatott kártyaolvasót is. Itt érdemes még kitérnünk a klaviatúrára is, amely ezúttal simán hozza a K-széria alapkívánalmait, így a még pontosabb gépelés érdekében laposra tervezett kialakítást, illetve az 1,6 mm-es leütési távolságnak köszönhetően maga a billentyűzet is jóval érzékenyebb, ezáltal pedig sokkalta kényelmesebb, mint kategóriájának többsége.

 

Teljesítmény

Nos, szögezzük le az ASUS K501UB-XX118D ugyanazt a vásárlói bázist hivatott kiszolgálni, mint kategóriájának többi darabja, így a teljesítmény szempontjából is hasonlóra számítottunk. Csalódásnak természetesen nincs helye, hiszen az Intel Core i7-6500U processzor jó munkát végez a gép szívében. A két magos processzor maximális teljesítménye olyan 3.1 Ghz köré lőhető be, alaphangon pedig 4 MB-os gyorsítótárral dolgozik. Az ASUS K501UB-XX118D 4GB-nyi DDR3-as memóriával bír, míg tempója alaphangon 1600Mhz, de ez opcionálisan ugye bővíthető a későbbiekben. Ám erről majd később. És, hogy az imént felsoroltak hogyan is működnek a gyakorlatban? Nos, a korlátozott lehetőségekhez képest meglepően jól. Persze a félreértések elkerülése végett előrebocsátanám, hogy ne legyenek illúzióink mondjuk egy Witcher 3 ultrát illetően, mert jóllehet még mediumon is csak kompromisszummal lesz lehetőségünk megbirkózni. Ámbár emiatt ne szomorkodjunk, hiszen cikkünk célközönsége ezúttal korántsem a gamer-közösség, sokkal inkább a hobby vagy általános felhasználók csoportja. Mert hát mint azt a mellékelt teszteredmények, fps-számok, a felsorolt specifikáció, valamint a konfiguráció vételára is hűen tükrözi, az ASUS K501UB-XX118D első, de még másodsorban is multimédiás modell, így nem is tisztje a minőségi játékprezentálás. Viszont ennyi pénzért bizony minden egyes kisajtolt fps-e ajándék!

 

 

 

Hangzás

Az ASUS K501UB-XX118D hangzását illetően nyilván nem az élkategóriát hivatott képviselni, ám ennek ellenére saját súlycsoportja általános követelményeinek bizony kifogástalanul megfelel. A SonicMaster hangrendszer ugye mindig garancia, így ezúttal sincs ez másként, az AudioWizard rendszerének köszönhetően pedig rengeteg lehetőségünk van egyéni szájízünk szerint variálni az opcionális audio-beállításokat.

 

Bővithetőség

Habár többnyire a szabad kezű bővítési variációk lehetősége miatt is szeretjük annyira az alacsonyabb árkategóriájú konfigurációkat, ezúttal sajnos éppen ennek részleges hiánya adja tesztalanyunk achillesét. A rendelkezésünkre álló egy terrabájtos merevlemez ugyan hibátlan, ám ssd-re való kiegészítésre sajnálatosan nincs lehetőségünk a jövőben. Mivel az ASUS K501UB-XX118D nem rendelkezik effektív ssd bővítőhellyel, így sajnos csak vagy-vagy alapon működve, csupán az egyik merevlemez típus mellett dönthetünk majd. Ugyanakkor szerencsére a memóriát illetően már nem ennyire mostoha a helyzet, így azt bátran variálhatjuk abban az esetben, ha kis hozzáértéssel oda tudjuk ügyeskedni magunkat a bővítőhelyekhez, mert a szerelőablak ezúttal lemaradt a géptest hátuljáról.

 

Rendszer

A teszt során egy Windows 10-es futott a gépen, ami köszönte szépen, ezúttal is kiválóan muzsikált. Ugyan egy ssd még bőven fel tudná dobni tempót, de azért ennek hiányában sem panaszkodhatunk. Az ASUS K501UB-XX118D a multitasking feladatokat is aránylag jól kezelte, illetve még hdd-ről sem tartott egy örökkévalóságig a játékok feltelepítése, későbbi élvezete.

 

Kinek ajánljuk?

Aki nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, de szeretne egy jó teljesítményű, remek multimédiás lapotopot a táskájában tudni, az válassza az ASUS K501UB-XX118D-t. Az Intel Core i7-6500U megoldása, illetve a dedikált, NVIDIA GeForce 940M 2 GB videokártyának köszönhetően akár olyan játékokkal vagy filmekkel is megbirkózik, melyek azért komolyabb számítási étvágyat igényelnek.

 

 

Összefoglalás

Saját kategóriáján belül az ASUS K501UB-XX118D bizony egy rendkívül jó cucc, már csak azért is, mert ennyi pénzért alapvetően nem ígér sokat, de amit tud, azt valóban tudja. Alapvető felhasználáshoz tökéletes, így otthoni böngészéshez, filmezéshez, zenehallgatáshoz vagy kisebb étkű játékokhoz teljesen hibátlan.

 

 

 

Egyedülállóan kedvezően csak a Radiumtól, a készlet erejéig!

 

Technikai adatok-K501UB-XX118D EXKLUZÍV AJÁNLAT CSAK A RADIUM-tól!

Processzor Intel Core i7-6500U; 2 mag, 3,1GHZ, 4MB cache
Kijelző 1366 x 768; Fényes
Memória 4 GB RAM DDR3, 1600Mhz;
Merevlemez 1 TB SATA HDD
Grafikus kártya NVIDIA GeForce 940M 2 GB
Optikai meghajtó -
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 2.0/3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; HD Webkamera, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Sonic Master+AudioWizard
Ár 176 290 Ft

Teszt eredmények

 
GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1366x768 Medium 31 64 42