Technikai adatok

Processzor Intel i7 (4. generáció) Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 240 GB SSD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 3x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Bang & Olufsen ICEpower® 2.1 SonicMaster Hangszóró
Ár 386 990 Ft

Az X751LX után egy újabb ASUS gép került a tesztasztalra, mégpedig az N-szériás N550JX-CN018D jelű multimédiás célokra készült laptopja.

 

Megjelenés

Az előbb emlegetett X751LX tesztet úgy nyitottam, hogy a "kibontás után a megszokott ASUS dizájn fogadott". Nos, a helyzet most sem változott, hiszen a klasszkus lekerekített forma és az ASUS logó, ami előbújt a méretes, többszörösen összetett kartondobozából (a Lenovonál tanulhatnának tőlük) a teszt elején. Azonban itt nem a megszokott fekete műanyag fedél, hanem egy fémes dizájnnal operáló, igencsak masszívnak tűnő szerkezett lapult. A fémes jelleg megmarad később is, hiszen az alapegység szinte minden oldalán ez az anyag dominál (minusz a gép alsó fedele, ami a klasszikus, minőségi fekete műanyag). Ez némi negatívumot is hordoz magával, hiszen a gép közel egy súlyban van az X751LX-el, ami azonban minden irányban szélesebb tőle, 2-3 centikkel. A fémes billentyűzet kapott némi háttérvilágítást is, ami szép, de egy idő után "hidegérzete" van az embernek az N550JX használata közben. Ugynezt a részt mégegy problémás tényező érinti. A játék tesztelése közben feltűnt, hogy rettentően melegszik a felület. Egy idő után, ha komolyabb teljesítményt próbálunk kipréselni a gépből, akár problémás is lehet ez a melegedés a szerkezet szempontjából is, és nem csak az égett ujjbegyeink miatt fogunk szomorkodni. Aki végignéz az alapegységen, az még két gombba fog belefutni, rögtön a kijelző tövében. Az egyik a megszokott bekapcsológom, míg a bal oldalon a Media Lejátszó gyorsindító gombját találjuk. Az ASUS első jele arra, mire is készült ez a gép. A multimédiás fájlok lehető legjobb minőségben való visszaadására, amihez az egyik "best audio system ever" mottóval eljátszott hangrendszert is kapunk, amire a két gomb körüli "pöttyözés" is utal.

 

Kijelző

A multimédiás gépek feladatköréhez hozzátartozik az, hogy nem csak egy ember szórakozását kell tudnia szolgálni. Az N550JX nem okoz csalódást a kijelzővel, hiszen oldalról nézve sem sok szinváltozást tapasztalunk. Az ASUS leírása szerint a képernyőhöz mérten körülbelül 178 fokról (tehát kb teljesen a gép oldalát nézve) is tökéletesen olvasható és részletes marad a kijelző, komolyabb színváltozások nélkül. Az 1920 x 1080-as FullHD felbontásra képes kijelző 15,6 colos, ami ugyan kisebb a korábban bemutatott ASUS géptől, azonban az N550JX a FullHD képesség miatt jóval szebb képet tud visszaadni, mint a gyártó másik gépe. A kijelzőt egy indokolatlanul vastag fekete keret fogja körül, felvértezve egy ASUS logóval, és felül a webkamerával.

 

Portok és eszközök

Talán már fel sem lehet hozni pozitívumként, inkább megszokott elvárás az, hogy napjaink laptopjai meg tudjanak birkózni minden létező csatlakozással. Az N550JX sem marad ki a sorból

A rendezői balon két USB 3.0-ás kimenet, egy mini-display port, egy HDMI kimenet, illetve egy GigaBit lan kimenet található. A megszokott 3 és feles jack kimenet mellett azonban egy újabb hangrendszerhez kapcsolódó narancssárga kimenetet is megtalálunk, rögtön a tölő nyílása előtt, de erről egy picit lejjebb.


A túloldalt egy darab USB3.0-ás és egy SD kártyolvasó helyezkedik el, rögtön a meghajtó mellett. Utóbbi nyitásához kellett egy kis tapogatózás, hiszen nem a meghajtó "fedelén" van a nyitógomb, hanem annak alján, nyilván egy dizájneri-döntésnek hála.

 

A láthatatlan portok közt ott van természetesen a 802.11 b/g/n WiFi és a 4.0-ás Bluetooth is, mint standard eszközök. Illetve láthatóbb a kijelző felső részén már emlegetett HD képes webkamera.

Térjünk vissza egy pár pillanatig a már emlegetett narancssárga kimenetre. A gépet kicsomagolva egy fekete, a klasszikus menzás műanyag poharakra meglepően hasonlító (boltunkban többen is így jellemezték) szerkezetet találtam. Mint kiderült, ez a Bang & Olufsen ICEpower® rendszer mélynyomónak szánt kiegészítője, ami az N-szériás gépek tartozékává vált. Az ASUS igyekezett a sokak által bántott "laptopos hangzást" messzíről elkerülni és egy komplex hangrendszerrel előrukkolni az N550JX esetében.

 

Teljesímény

A mai tesztalany tovább lépkedett a "hihetetlen szintjének" (hogy az X751LX szlogenjére visszanézzünk) keresésében. A korábbi mérésekhez képest jobb eredményekkel rukkolt az i7-es, 4720HQ-s processzor, ami TurboBoosttal 3,60 GHz-re is képest. Egy asztali i5-ös tejlesítményére képes processzor a fogyasztás szempontjából kedvező, hiszen csak 47 W-t eszik. A szerkezet egy Intel® HD Graphics 4600-assal van felszerelve és a DirectX 12-est is támogatja. A csomag persze nem csak egy integrált kártyát tartalmaz, hanem jár hozzá a DDR3-as, NVIDIA® GeForce® GTX950M is, amit már az előző ASUS tesztünkben is láthattunk, és ami ez alkalommal egy 4GB-s változatával ismét tiszteletét teszi az ASUS produkciójában. Az 4720HQ-val kiegészülve remek multimédiás élményt hoznak elő matt FullHD kijelzőn, és a játékok futtatása közben sem szakad meg a gép egy stabil FPS szám eléréséért. A játékosok kielégítő eredményt kapnak a laptoppal, de igazi erejét persze a filmek és animációk lejátszásánál mutatja meg.

Az ASUS N550JX egy 240 GB-s SSD tárhellyel bír. A klasszikus HDD-hez képest sokkal gyorsabb válaszidővel bíró SSD-ből sajnos nem kapunk annyit, mint a másik, HDD-s ASUS esetében. A 240GB-nyi SSD -re váltás komolyabb teljesítmény eléréshez elengedhetetlen volt. A gyorsabb válaszidőt sajnos meg is kell fizetnünk majd, hiszen kevesebbet, de gyorsabbat kapunk majd, drágábban. A 8 GB DDR3-as RAM egy kis gyógyír erre a váltásra, de valljuk be, egy 1TB-s HP bemutatója után a negyed annyi tárhely elég rosszul esik.

 

Rendszer

A teszt során Windows 8.1-es futott a gépen, a megszokott módon. Sok panaszra nem lehetett okom, bár voltak lassulások, az N550JX korrektül dolgozott. A driverezés során a bootidőt sikerült kitapasztalni, ami egy-két korábbi tesztalanyunkhoz képes valamivel hosszabb, de még mindig nem kibírhatatlan idő a bekapcsológombtól a 8.1 csempés főképernyőig való eljutás. Az üzemidő tekintetében sem igazán panaszkodhatunk, hiszen kétszer is sikerült lefuttatni töltés nélkül állandó tesztprogramjainkat rajta, és még utána vígan belefért egy játéktelepítés és némi tesztelés. Egy ilyen géptől azért elvárható, hogy szépen muzsikáljon, hiszen egy-két filmnek le kell mennie teljes nyugalommal, ha már ez a "fő feladata". A gyártó becslése szerint készülék készenléti ideje akár a 14 nap is elérheti, illetve a töltöttségi szint 5 % alá esik, a rendszer automatikusan elmenti a fájlokat.

 

Kinek ajánljuk?

Szórakoztatóközpontnak szánták és ez többnyire be is jött. Ugyan nem egy gamer laptopról van szó, de az ASUS N550JX nem okoz azon a fronton sem igazán nagy csalódást. Legjobban persze akkor használhatjuk ki a csomag tartalmát, ha egy jobb minőségű filmet, vagy videót játszatunk le vele, illetve a szokásos irodai feladatokat látjuk majd el vele. A hangzásra egy rossz szavunk sem lehet, bár egy házibulit nem lehet az N550JX-re támaszkodva végigkísérni, egy házimozizós élményhez több, mint megfelelő.

 

Összefoglalás

Az ASUS ismét egy minőségi csomaggal látott el minket, ami a multimédiás laptopok közül igyekszik kiemeldni és a trónra ülni. A próbálkozás jó volt, de egy ponton elcsúszik a gép. Ár tekintetében a matt FullHD kijelző, az SSD és a speciális hangrendszer miatt igencsak megugrott az N550JX ára, amivel sok potenciális vevőt elijeszthet magától. A vétel megéri, de a minőségi filmélményért egy kicsit jobban a zsebünk mélyére kell nyúlnunk.

Technikai adatok

Processzor Intel i7 (4. generáció) Intel® Core™ i7-4720HQ, (3,60 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 240 GB SSD
Grafikus kártya Geforce GTX 950M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD±RW
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); 3x USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI, háttérvilágítású billentyűzet
Hangrendszer Bang & Olufsen ICEpower® 2.1 SonicMaster Hangszóró
Ár 386 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen

3D Mark:

 

3D Mark Vantage

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1280x768 Low 70 164 91
1366x768 Medium 42 66 52
1600x900 High 18 45 32
1920x1080 Ultra 9 14 11