Technikai adatok - ASUS ROG G771JW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4750HQ, (3,2 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVD SuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI,
Hangrendszer Bang&Olufsen ICEPower Hangszóró
Ár 329 990 Ft

Az ASUS ROG szériája, a felhasználók körében azért eddig több ízben is bizonyította már rátermettségét. Szeretjük, mert esztétikus. Szeretjük, mert megbízható. Szeretjük, mert terhelhető. Ezúttal sincs ez másként.

 

Megjelenés

Az ASUS ROG G771JW-re rápillantva, már kapásból magával ragadhat bennünket a deja vú érzése, hiszen egy korábbi cikkünk tesztalanya, illetve jelen írásunk főszereplője között kísérteties párhuzamokat húzhatunk fel, már ami a külső borítást illeti. Gondolok itt a nemrégiben tesztelésre került ASUS ROG G551VW-re, ám ugye nem illene ezt a pontot annyival lezavarni, hogy: „Az ASUS ROG G771JW majdnem úgy néz ki, mint az ASUS ROG G551VW, csak egy kicsit más.” Ez így önmagában elég béna és erőltetett felütés lenne, úgyhogy azért adjuk meg a módját. Csiszolt, mélyfekete, hűvös tapintású fém fedlap, középen ezüstösen csillogó ASUS logó, alatta egy Republic of Gamers embléma. A fedlap alá kukkantva, az elrendezést és kialakítást, illetve a fekete-vörös színkombinációt illetően (is) az előzetesen vártakkal találkozhatunk. Masszív keret fogja közre, a méretes alumínium aljban talán kissé elvesző, keskenynek tűnő klaviatúra felületet. Billentyűi fekete alapon pirossal festettek, a WASD billentyűk pedig a ROG gépeknél már általános módon, alulról kontúrozottak. Vastagsága 3.5 centiméter, súlya pedig 3.5 kilogramm, mely elsőre talán combosnak tűnhet, ám figyelembe véve a belsőben lapuló izomtömeget, hordozhatóságát tekintve még így praktikusnak definiálható. Mivel tulajdonképpen láthattuk már ezt a kasztnit korábban, így erre vonatkozóan nem is szaporítanám tovább a szót, inkább boncolgassuk a belsőben rejlő tudnivalókat.

 

Kijelző

Tesztalanyunk 17.3 colos kijelzője, már maximális magyarázattal szolgál számunkra a gép nagyobbra eresztett méreteit, valamint a figyelemre méltóbb súlyt illetően. A panel terebélyes, matt felületű, melynek köszönhetően a természetes fényviszonyokhoz is kiválóan alkalmazkodik. FullHD, 1920x1080 felbontással dolgozó képminőségére, semmiféle tekintetben sem lehet panaszunk, hiszen maximálisan megfelel az előzetesen elébe támasztott elvárásoknak. Betekintési szöge az IPS formátumból adódóan tekintélyes, így közel 180 fokban is jól látható. Felülete tükröződés mentes, kontrasztaránya meglehetősen nagynak definiálható, képélessége, színhűsége és fényereje éppen optimális a telt színárnyalatok és maradéktalan vizuális élmény érdekében.

 

Portok és eszközök

Ennél a fülnél momentán roppant módon nehéz érdemben változatosan nyilatkozni, figyelembe véve, hogy a kialakítás és elrendezés szempontjából az ASUS ROG szériájának égisze alatt napvilágot látott cuccai, az esetek többségében hasonszőrű séma szerint kerülnek megtervezésre. A bal kezünk felőli oldalon került elhelyezésre két darab USB 3.0, a minidisplay és HDMI bementi helye, illetve a hálózati áramforrásból táplálkozni kívánó dugó bemeneti helye. Jobb oldalon két darab USB, egy combo jack audio bemenet, a Kensington zár, valamint a DVD SuperMulti kapott helyet. Az egyebeket tekintve, a G771JW a már jól megszokottak alapján került megtervezésre. A HD webkamerán kívül fellelhető, beépített Wifi vevő a sztenderd 802.11b/g/n szabvány, továbbá a Bluetooth optimális működéséért a 4.0-ás kiadás felel. Az alapegységen található, két oldalt kialakított, szám szerinti négy nyílás pedig a Bang&Olufsen ICEpower hangrendszer kimeneti rései, melyek ugye általánosságban véve meglehetősen jól szoktak szólni. Ezúttal sincs ez másként, a kibocsátásra került hangok kellően tiszták és teltek.

 

Teljesímény

IntelCore i7 4750HQ processzorunk, ezúttal (is) egy 4GB-os, NVIDIA GeForce GTX 960M videokártya társaságában dolgozik majd, 3.2 Ghz órajellel, 6MB cacheval, illetve a szokásosnak tekinthető egyéb intel tulajdonságokkal, mint a HyperThreading vagy a TurboBoost. A 960M-ről korábbi tesztekben már annyiban esett szó, hogy optimális, minden elvárásunkat kielégítő teljesítményének érdekében, ajánlott a legfrissebb driver(ek) beszerzésére törekednünk, mielőtt belecsapnánk a lecsóba. Ugye a rendeltetésüket tekintve gamer kategóriájú gépek esetében, mindenkit elsősorban az foglalkoztat, hogy miként is futottak a játékok az adott laptopon, így a teljesítmény blokkot most kevésbé az egy terrás, 7200 RPM-en pörgő, SATA HDD, vagy az 1600Mhz-s, 8 gigás DDR3 RAM leírásának szentelném, hanem ennek az élménynek: Nos, akkor startból a feketeleves: a Witcher 3 Ultra és High specifikációit, lelki harmóniánk érdekében, sajnos bizony el kell felejtenünk. Tesztalanyunk az említett játék esetében inkább a FullHD Medium beállítást preferálta, ám azt is némi egyénileg belenyúlt kompromisszummal. Így produkált olyan 28-as átlag fps számot, melynek legalacsonyabb értéke 14, legmagasabbja pedig 32 volt. Jó, mondjuk a Witcher3 az ugye Witcher3, ami állítom olykor-olykor még Charles Xavier professzor Cerebro-ját is képes lenne megizzasztani. A kissé kesernyés szájízzel bezárt Witchert követően, a GTAV kapott lehetőséget a bizonyításra. Magasabb beállításoknál is aránylag szépen futva csöppenhettünk bele Michael, Franklin és Trevor sztorijába, ám valahol a Medium és a High specifikációk között lavírozgatva volt optimális az élmény. Ilyen beállításoknál 54-es FPS számot mért a FRAPS, melynek legalacsonyabb értéke 28, legmagasabbja pedig 61 volt. A számadatokkal alátámasztott játékélményt figyelembe véve, egészen biztosan nincs okunk a kesernyés szájízre. Az pedig ugye már egy egészen más történet, hogy a Witcher3 étvágyának kielégítésére, vélhetőleg egy marsi űrállomás energiaforrása sem lenne maradéktalanul elegendő.

 

Rendszer

Az ezúttal is használatba vett Windows 10 változatlan módon helyt állt. A driverezést követően, minden program zökkenőmentesen futott le, legyen szó tesztprogramokról, játékokról, vagy egyéb multitasking eseményekről. A rendszer blokkhoz szokott még tartozni a rendszeridő is. Ugyan a 6 cellás, 56 wattórás lítium-polimer aksit nehéz teljes egészében lenullázni, ám a biztonság kedvéért érdemes azért áram-közelbe kerülnünk egy masszív játékmaratont követően. Bugok, akadások, vagy bármi rendszerhiba? Ugyan, kérem.

 

Kinek ajánljuk?

Egy, a többi klasszikus értelemben vett gamer laptophoz képest, elérhetőbb árfekvésű, jó teljesítményű laptopok kínálunk most minden gamer olvasónknak, amin bátran futtathatók a különböző (akár nagyobb étvágyú) játékok (is). Az ASUS G771JW egészen biztosan partner lesz mindenben, amire szükségünk lehet. Teljesítménye mellett pedig még jól is fest, így akár egy tárgyaláson is villoghatunk vele, a karót nyelt üzleti partnereink előtt.

 

Összefoglalás

Az ASUS ROG G771JW-be csomagolt IntelCore 4720HQ és a 960M videokártya párosítása ismételten remeknek bizonyult. Gamereknek több, mint ideális, pénztárcánk gyomrát sem üli meg kimondottan, mobilitásának köszönhetően pedig még a szabad levegőn sem kell feltétlenül beletemetkezünk a madárcsicsergés nyomasztó egyhangúságába, a sorozatlövés andalító dallamának kárára.

Technikai adatok - ASUS ROG G771JW

Processzor Intel i7 Intel® Core™ i7-4750HQ, (3,2 GHz, 6 MB Cache)
Kijelző 1920 x 1080 FullHD felbontás Matt kijelző, IPS
Memória 8 GB RAM DDR3
Merevlemez 1 TB HDD
Grafikus kártya Geforce GTX 960M 4 GB DDR3
Optikai meghajtó DVDSuperMulti
Egyéb Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth® 4.0, Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s) Gigabit LAN (10/100/1000 Mbit/s); USB 3.0; Kártyaolvasó: SD; HDMI; VGA; HD Webkamera, mini display port, 1x HDMI
Hangrendszer Bang&Olufsen Hangszóró
Ár 329 990 Ft

Teszt eredmények

 
Kinézet
Teljesítmény
Grafikus teljesítmény
Kijelző
Hangzás
Ár/Érték arány
Összesen
 

Cinebench:

 

3D Mark:

 

 

Játék Tesztek

GTA 5
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 High 33 61 54
Witcher 3: Wild Hunt
Felbontás Grafikus beállítás MIN MAX ÁTLAG
1920x1080 Medium 14 32 28